Slovenija

Prelomna sodba vrhovnega sodišča: novo pojmovanje sovražnega govora

Ljubljana, 08. 08. 2019 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Javno spodbujanje ali razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki temelji na določeni osebni, praviloma nespremenljivi okoliščini posameznika, je kaznivo dejanje, če ga storilec stori na način, ki lahko potencialno ogrozi ali moti javni red in mir, bodisi z uporabo groženj, zmerjanja ali žalitev," je prelomna definicija sovražnega govora, ki jo je v nedavni sodbi v primeru sovražnega govora proti Romom sprejelo vrhovno sodišče.

Priročnik o sovražnem govoru
Priročnik o sovražnem govoru FOTO: POP TV

"Javno spodbujanje ali razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki temelji na določeni osebni, praviloma nespremenljivi okoliščini posameznika, je kaznivo dejanje, če ga storilec stori bodisi na način, ki lahko potencialno ogrozi ali moti javni red in mir, bodisi z uporabo groženj, zmerjanja ali žalitev," je definicija sovražnega govora, ki ga je sprejelo vrhovno sodišče. S tem so pravzaprav "povozili" pravno stališče tožilstva iz leta 2013, v katerem so zapisali, da kaznivega dejanja po 297. členu kazenskega zakonika ne more biti, če v posledici ravnanja storilca ni bilo ogrozitve ali motenja javnega reda in miru.

Ključno pri novi opredelitvi vrhovnega sodišča je torej beseda potencialno – ni torej nujno, da bi zaradi storilčevega ravnanja do neposredne ogrozitve javnega reda in miru dejansko prišlo, dovolj je že, da je dejanje sposobno povzročiti konkretno nevarnost, ki se kaže v ogrozitvi varovane dobrine. Prvi odstavek 297. člena Vrhovno sodišče razlaga tako, da v primerih, ko je bilo dejanje storjeno z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, če so podani ostali zakonski znaki za obstoj kaznivega dejanja, ni treba, da storilec ogrozi javni red in mir. Takšna odločitev bo torej spremenila dosedanjo tožilsko prakso, iz katere smo lahko sklepali, da so bili njihovi standardi za določanje, kaj bi lahko bilo kaznivo dejanje, zelo visoki.

Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let. 297. člen KZ-1

O tem so odločili v konkretni kazenski zadevi, v kateri je sodišče prve stopnje izreklo obsodilno sodbo, medtem ko je višje sodišče obdolženca po pritožbi oprostilo obtožbe. Primer se je nanašal na pozive na spletnem portalu Radia Krka k uporabi eksploziva in strelnega orožja zoper romsko skupnost. Obtoženi je zapisal sovražni komentar pod objavo v povezavi z glasbeno željo, v kateri se pevec sprašuje, kam so odšli vsi Romi.  "Glede na to, da je romski skupnosti že ustavno zagotovljeno dodatno varstvo in s tem pozitivna diskriminacija, kar je glede na zgodovinsko izkušnjo te skupnosti tudi razumljivo, obdolženčev predlog za rešitev 'problema' vsebuje vse zakonske znake kaznivega dejanja, tako da ni potrebno, da bi bil izpolnjen še dodatni pogoj, da bi ravnanje storilca privedlo do potencialne nevarnosti ogrožanja ali motenja javnega reda in miru," pojasnjuje sodišče. Vrhovno sodišče je zato vloženi zahtevi za varstvo v obravnavanem primeru ugodilo in ugotovilo, da je bila s sodbo sodišče druge stopnje kršena določba prvega odstavka 297. člena kazenskega zakonika.

Gre torej za izjemno pomembno sodbo, saj ni potrebna konkretizacija sovraštva, kot si je zakon do zdaj razlagalo tožilstvo. Na to, da v Sloveniji sovražnega govora skoraj nikoli ne preganjajo kazensko, so opozorili tudi v poročilu Evropske komisije za boj proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI).

'Sodba, ki bo pomembno vplivala na pregon spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti' 

Na prelomno sodbo so se odzvali tudi pri prijavni točki Spletno oko. Koordinator prijavne točke Spletno oko (UL-FDV) Andrej Motl pravi, da "gre za sodbo, ki bi po naši oceni lahko pomembno vplivala na pregon kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti in vzpostavitvi sodne prakse". 

"Vrhovno sodišče pravi, da v primerih, ko je bilo dejanje storjeno z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, če so podani ostali zakonski znaki za obstoj kaznivega dejanja, ni treba, da bi zaradi takega storilčevega ravnanja prišlo tudi do potencialnega ogrožanja javnega reda in miru," še pravi in dodaja, da se tako stališče bistveno razlikuje od stališča Vrhovnega državnega tožilstva iz leta 2013, v skladu s katerim sovražni govor ne more biti kazniv, če "v posledici ravnanja ne pride do ogrozitve ali motenja javnega reda in miru"

Sodba po mnenju strokovnjakov predstavlja pomemben preobrat v sodni praksi.
Sodba po mnenju strokovnjakov predstavlja pomemben preobrat v sodni praksi. FOTO: POP TV

'Sodba predstavlja pomemben preobrat' 

Da sodba predstavlja "pomemben preobrat v sodni praksi na področju pregona najhujših oblik sovražnega govora", je za STA ocenil tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik. Spomnil je, da kazenski pregon sovražnega govora upada, kljub temu, da je tega v javnosti vedno več.

Sodba je potrdila neustrezno razlago kazenskega zakonika, je pojasnil za STA. "Pomeni smernico, kako kazenske določbe pravilno razlagati. Konkretno je potrdila, da je kazniv že govor oziroma zapis, ki sam po sebi predstavlja grožnjo, zmerjanje ali žalitev. Sploh ni potrebno, da je ob tem podana kakršnakoli nevarnost za javni red in mir, kot je to doslej zahtevalo tožilstvo," je še dodal.

Poudaril je, da je na težave pri pregonu sovražnega govora opozoril v letnem poročilu za minulo leto. Spomnil pa je tudi na pozive k ureditvi problematike iz tujine.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1221)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
06. 02. 2020 17.03
+2
2014 sem volil Cerarja. Nikoli si nisem mislil, da se bo moral skrivati pred kamerami nekaj let za zgodovinskim rezultatom.
walter54
10. 08. 2019 18.04
Naj ti sodniki zapišejo v enem stavku, kaj je sovražni govor, na pa da bodo oni tolmačili sovražni govor, ki sploh ni ali pa je sovražni govor. Ker če ni sovražni govor negovor, potem sovražni negovor je govor od sovražnika. In če potem sodniki to tolmačijo nesovražni govor kot sovražni govor je sovragor govor nesovražni govor.
hladnpir
09. 08. 2019 09.12
-2
prašek
09. 08. 2019 08.37
-4
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam dober dan!
prašek
09. 08. 2019 08.38
-3
Nekako se mi dozdeva, da so desnosučni zelo razočarani zaradi tega zakona !
prašek
09. 08. 2019 08.38
-2
Da ne govorim o njihovem razumevanju sovražnega govora !
vinogradnik33
09. 08. 2019 09.35
+3
Zakaj ne bi bili , saj so v nevarnosti vsa njihova trobila in parlamentarci !
najvsivedo
09. 08. 2019 12.01
-1
KOSMATULJA...Zadnji čas ,da ustavijo tvoje nebuloze proti Janši ,in Sds-u ...Me kar zanima kilikokrat še boš napisal ...Janša lopov...Janša kriminaleC.....KAR NAJ HITRO TA ZAKON SPREJMEJO BOSTE LEVAKI NAJBOLJ UDARJENI.
Opazujemvas
09. 08. 2019 08.19
+15
Ja no kolikor sedaj razumem, če ti nekdo nekaj ukrade, mu ne boš smel reči tat, ker je to žaljivo, temveč gospod, ki si je tvojo lastnino sposodil za nedoločen čas.
Opazujemvas
09. 08. 2019 08.25
+9
V ta namen prosim gospoda administratorja,da izbriše in prijavi sovražni govor žene v šali dneva, ker je žena žaljivo govorila in to pred sodnikom o svojem možu.
Manandi
09. 08. 2019 08.09
+14
Morda je potreben zakon o zaščiti Lika Josipa Loza, Komunista, Oficirja JNA, Roma, Migranta, Azilanta, Imigranta in Slovencem prepovedat izgovor vsake besede teh oseb predvsem pa imena KOMUNIST ?? ...to je najbolj svetel lik Slovenskega samoupravljanja, zgodovine prav tako pa je potrebno zaščititi besedo socializem partizansko Borbo in NOB saj brez tega Slovencev ne bi bilo bili bi goli in bosi ter rigali kot osli na Nemški način. 75 let. Že na vsak način preprečujejo svobodo govora, za sovražnim govorom skrivajo svoje umazane posle, svono nekompententnost in privilegije ter poneummljajo in pohabljajo ljudi, čas njihove oblasti se izteka in vsak dan bodo bolj sovražni, metode pa vsak dan bolj nedemokratične in nasilne. Slovenija je tisti zadnji socialistični ne demokratični FLEK v Evropi, izoliran na vseh področjih. Nosil bom rdečo zvezdo, ropotal bom z emblemi totalitatrizma, širil enoumlje in samo upravno socializem in sistem bo ravno tašen ali pa ga ne bo. Morda na sodišče nabit tri metre veliko krvavo rdečo zvezdo, v hodnik Titov spomenik, na vhodna vrata stavbe pa kip z tremi opicami, ne vidim, ne slišim ne govorim..Ali drugače v Sloveniji po 45. Letu vse po starem na vsakem koraku Komunisti, ki ti izbirajo prijatelje,sovražnike in diktirajo kaj boš govoril..
Opazujemvas
09. 08. 2019 08.00
+13
Eh ne se sekirati, to definicijo sovražnega govora, bo povozilo ustavno sodišče. Sicer pa kaj takega gredo spreminjati tisti ali na pobudo tistih, ki jih resnica boli, ne zavedajoč se, da se , vse da tudi drugače urediti.
ivan res grozni
09. 08. 2019 08.08
-11
In Slovenija bo otok sredi Evrope, ki dopušča sovražni govor.
najvsivedo
09. 08. 2019 08.17
+6
res grozni...pa ravno ti....boš ja v nekaj mesecih neozdravljivo zbolel če ne boš smel več reči janša...lopov--komunist--princ teme--pa še imate na stotine izrazov za njega..
Groucho Marx
09. 08. 2019 07.35
+13
Glede na onemogočeno komentiranje spada po novi definiciji pod sovražni govor tudi komentiranje kaznivih dejanj članic SDja...
Groucho Marx
09. 08. 2019 07.38
-1
A zdaj so se pa pojavili komentarji. V redu torej. :)
ivan res grozni
09. 08. 2019 08.11
-1
Ne nakladajte, če ničesar ne razumete. Za sovražni govor bi bil Janša v Avstriji nenehno v zaporih. Za nacistični pozdrav v Pliberku je Hrvat dobil 6 mesecev zapora. Enako kazen je dobil avstrijski poslanec za izjavo, da bi morali migrante s puško. Ne pogojno, kar v rest!!!
Groucho Marx
08. 08. 2019 21.57
+13
Srebrni, dajmo dajmo, še zadnje minute loviš. A bo dosežena današnja norma? :)))
fljfo
08. 08. 2019 21.56
-10
Desni in levi sektaši so že v paniki...
Brakedirt
08. 08. 2019 21.59
-3
komunisti, ki se rinejo na desno so za tebe desnica?
srebrnibreg
08. 08. 2019 21.51
-15
Ni mi jasno zakaj ta portal dovoli manipulacije in ponarejanja janšistom kateri ta portal izrabljajo za svojo janšistično propagando. Njihovo noratv so jim blokirali zaradi prav njihove primitivnosti in brezobraznosti seaj so pa pridrveli nazaj na ta portal katerega so si prisvojili za njihovo propagando in širjenje laži.
srebrnibreg
08. 08. 2019 21.56
-12
Pohiti z minusi, ker imaš samo še 5 minut časa. Jutri pa takoj ob sedmih začni ponovno.
srebrnibreg
08. 08. 2019 21.47
-15
Stonickni bodičasti kar nadaljuj s ponarejanjem sebi in svojim plusov ostalim pa minusov, če misliš, da boš s tem kaj dosegel. Že sem videl b edake vendar tako velikih kot si ti pa še ne. Me prav zanima kako dolgo ti bodo na tem portalu to dovoljevali. Brez tega se boš itak fental.
srebrnibreg
08. 08. 2019 21.49
-10
Kar daj ponaredi kolikor hočeš meni itak nič ne pomenijo razen tega, de se iz tebe norčujem.
najvsivedo
08. 08. 2019 21.56
+15
PA KAKO LAHKO TI ZASPIŠ ..KO ZAPREŠ OČI TI JA SAMI JJJJJ--IN SSSS LETIJO PO OČEH . JJANŠA .SVEĆKE..SDS...TO TI TAK KROŽIJO TE ČRKE KOT ŠTEVILKE V BOBNU ZALOTO.
yaxscdvf
08. 08. 2019 21.46
+22
A je kul če rečem, da ne maram migrantov?
srebrnibreg
08. 08. 2019 21.48
+10
batom@pinkponk.com
08. 08. 2019 21.14
+23
Ogrozi javni red in mir???? Kaj pa prizadetost napadenega????? Spet so cist mimo brcnili...
Rde?iAlarm
08. 08. 2019 21.13
-3
najraje imam svečkarje ki kupijo delnico za 100€ za neko noro tv potem pa jo podarijo.............potem se počutijo užaljeni če jim rečeš svečkar......
Brakedirt
08. 08. 2019 21.26
-3
sami so si krivi, kaj so jih pa prizigali pred sodiscem.
srebrnibreg
08. 08. 2019 20.57
-1
Če bi bilo po mojem bi vrhovno sodišče in ustavno sodišče že zdavnaj odstranili iz našega sodnega sistema.
najvsivedo
08. 08. 2019 21.24
+1
ČE ŠE NE VEŠ ...USTAVNO SODIŠČE ŽE ZADNJIH DVAJSET LET VEDNO SESTAVLJA LEVIČERJI ..TOREJ BI TI ZAMENJAL SVOJ KADER.
Someone 256
08. 08. 2019 21.39
+0
srebrnibreg
08. 08. 2019 20.55
-11
Še vedno čakam dokaz s strani svečkarjev, da je ta zakon sprejela leva vlada in še vedno nič od tega. Torej spet lažejo in zavajajo kot vedno.
Groucho Marx
08. 08. 2019 20.50
-17
Jejhata, kako patetično. Ostali so samo še zvesti vojščaki brake, srebrni, kori... , ki drug drugega trepljajo po ramenih in iz dneva v dan podirajo rekorde v številu objav, ob tem pa spletnega aktivizma obtožujejo domnevne 'svečkarje'. Kar zjokal se bom od sočutja. :)))
Brakedirt
08. 08. 2019 20.58
+10
Nekdanja članica največje opozicijske stranke SDS nam je v pogovoru razkrila podrobnosti delovanja verige poveljevanja v komentatorski vojski. "Navodila za komentiranje prihajajo s sedeža stranke v Ljubljani, in sicer na lokalni izvršilni odbor, kjer nato ukaze posredujejo članom, ki so zadolženi za komentiranje," pojasnjuje in dodaja, da je bilo v njihovem lokalnem odboru aktivnih do deset komentatorjev, ki so morali biti ob izrednih dogodkih stranki na voljo tudi med delovnim časom. "Če je bil tak ukaz, si moral spustiti lopato in komentirati," pripoveduje.
Brakedirt
08. 08. 2019 20.59
+8
"Aktivnosti komentatorjev se povečajo pred volitvami, sicer jih je veliko manj oziroma se njihova množičnost dvigne takrat, ko izbruhne kakšna afera in je treba braniti ali napasti člana stranke," pove nekdanja članica SDS. "Dobili smo navodila, da se je treba aktivirati in nekaj narediti za zaščito stranke ali posameznika. Nasprotnike, ki so ogrožali izid stranke, je bilo treba diskreditirati. Ni pomembno, ali si dober ali slab. Ti si sovražnik, in ker ti kaže dobro, te je treba raztrgati. Gre se na nož." Ker je stranka organizirana po lokalnih odborih, se člani lotevajo predvsem komentiranja lokalnih tem, "kjer nasprotnike poznaš in greš lahko na osebno raven".
srebrnibreg
08. 08. 2019 20.59
-10
Ne sekiraj se ti za njih, ker ti trije pišejo samo pod enim nickom ne kot ti. Pa ti trije so občasno tu v nasprotju s tabo kateri si tu cele dneve iz dneva v dan. Farbaj ti stare mame s svčami v rokah ne mene.
Groucho Marx
08. 08. 2019 20.59
-6
Joj Brake, kako lepo opisuješ samega sebe. A bo danes spet en sendvič?
Krainerland
08. 08. 2019 21.03
-9
To bivšo članico bi rad srečal, eni nismo člani nobenih strank, pa kljub temu vemo da je SDS najboljša.
Brakedirt
08. 08. 2019 21.03
+4
srebrnibreg
08. 08. 2019 21.04
-7
Brake- ta svečkar je celi božji dan že včeraj in danes na tem portalu.
Brakedirt
08. 08. 2019 21.06
+6
SĐS je najboljsa v tem, da je skoraj poskrbela za bankrot drzave. res ste najboljsi.
Brakedirt
08. 08. 2019 21.07
+6
rad bi jo srecal hahahahaha. bi jo peljal na vecerjo? zagotovo ja.
retrospect
08. 08. 2019 20.48
+5
''Na pismo Alternativne akademije glede vaških straž se je odzvalo ministrstvo za notranje zadeve, ki je izrazilo izrecno nasprotovanje njihovemu ustanavljanju. Do takšnih pobud posameznikov imajo ničelno toleranco"" (RTV). Glede na to da država ne poskrbi za varnost svojih državljanov, jih popolnomaa razumem in podpiram!! Bravo Belokranjci!
Brakedirt
08. 08. 2019 20.51
+3
sveckarje je treba dodatno zascititi? zelo ogrozeni? vinkotu rdeco zvezdo nazaj na kapo pa na mejo, da vidis kako bezijo...
srebrnibreg
08. 08. 2019 21.00
-8
detox- zakaj pa je teh Belokranjcev katerih je 50 tisoč v tej krajini bilo na tistem sds cirkusu samo peščica?
Pan1
08. 08. 2019 21.41
+0
tali?ni tom
08. 08. 2019 20.36
+2
važno da delamo za vse ! pa da smo tiho ko se v štacuni,parkirni hiši srečamo in vidimo kam gre naš denar!
korintos23
08. 08. 2019 20.38
+10
Bosanske Marke so morali vrniti, Forinte so potrošili, potem se je pa Nora zaprla, sedaj se pa dečki na tem jokajo in izpovedujejo.
srebrnibreg
08. 08. 2019 20.43
-7
korintos23
08. 08. 2019 20.45
+10
Je še, samo boljše da je ne vidiš in poslušaš.
najvsivedo
08. 08. 2019 20.48
-12
VIDVA STARČKA ...PA ŠE NOVE SODOBNE PROSTORE DOBIJO ...NIČ NAJ VAJU NE SKRBI.
Brakedirt
08. 08. 2019 20.51
+5
srebrnibreg
08. 08. 2019 20.52
-6
kori saj je en poslušam in ne gledam. Še svoje svečkarje skupaj s stonicknim bodičastim in njegovo nekdanjo črnogorsko snaho vred kateri tam več baje ne morejo komentirati. Pa tako sta popljuvala ta portal in se bahala kako ju več ne bo na ta portal. Sedaj pa brez njega ne moreta in ga celo izkoriščata za propagando svoje sds sekte.