Slovenija

Dejan Prešiček ponudil odstop: Nisem brezčuten človek

Ljubljana, 27. 01. 2019 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za kulturo je spisal pismo, v katerem je premierju Marjanu Šarcu ponudil odstop. Premier pisma ne komentira, svoje poglede naj bi pojasnil na ponedeljkovi tiskovni konferenci.

Dejan Prešiček je ponudil odstop.
Dejan Prešiček je ponudil odstop. FOTO: POP TV

Minister je zapisal, da je položaj ministra za kulturo sprejel "z željo, da s potrebnimi spremembami ustvarimo pogoje za to, da slovenska kultura, ustvarjanje in izražanje v polni meri zaživijo kot gibalo družbene identitete in napredka". Kot pravi, je to mesto sprejel tudi z odgovornostjo, da se premaknejo stvari, ki stojijo že leta, naprej in na bolje.

V pismu na začetku ponavlja dosežke svojega kratkega ministrovanja: "Prva zadeva, ki bi jo izpostavil, je ponoven dvig sredstev za kulturo, česar nikomur od mojih predhodnikov po letu 2012 ni uspelo. Druga zadeva, ki jo želim poudariti, je večja uspešnost črpanja evropskih sredstev. Tretja zadeva, ki bi jo izpostavil, je, da nam je v času mojega vodenja ministrstva uspelo narediti korake tudi k bolj optimalni porabi javnega denarja." S tem naj bi se ne le izboljšalo poslovanje kulturnih ustanov, ampak bo več denarja tudi za druge aktivnosti v kulturi. "To so spremembe, ki mi jih je s številnimi pismi podpore priznala tudi širša strokovna javnost," dodaja odhajajoči minister.

Vendar pa so se – tako Prešiček – kljub naštetim uspehom v tem času ukvarjali tudi s težavami iz preteklosti. "V zadnjih dneh so te zadeve izbruhnile na plano. Obžalujem, da nas je prerana in nepojasnjena smrt uslužbenca, ki je prizadela ne samo moje sodelavke in sodelavce, ampak tudi celotno vodstveno strukturo ministrstva, četudi nam mediji občasno očitajo drugače, ponovno spomnila, da moramo tudi ministri več svojega časa posvetiti medosebnim odnosom na vseh ravneh v organu, ki ga vodimo."

Minister še pravi, da je v zadnjem tednu "doživel nekaj, kar ne privoščim nikomur. Javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo mene in mojih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki – kot bi rekel Prešeren – 'dobro v srcu mislijo'. Tega pa ne morem dopustiti, saj nisem brezčuten človek, kot so me nekateri (mediji) želeli prikazati. Sploh po moji ponesrečeni izjavi v zadnji Tarči, ki so jo dobesedno lahko razumeli samo tisti, ki so imeli slabe namene."

Zaradi vsega tega pa se je, kot je zapisal, odločil, da ponudi odstop.

Stranka je odločitev prepuščala Šarcu

Tudi stranka SD je Prešička večinoma branila z argumenti o njegovem kakovostenm delu, je pa prvak Dejan Židan pred dnevi dejal, da jih mora minister za storjene napake dobiti po prstih, vendar pa, da bodo odločitev o njegovem položaju prepustili premierju. 

A čeprav je vodstvo stranke razloge za obtožbe iskalo v Prešičkovi operativnosti, češ da na ministrstvu in nasploh v kulturi marsikoga moti, da naj bi končno začel premikati več let zakrnele zadeve, naloge in razpise, napovedal naj bi tudi številne revizije razdeljevanja in odtekanja denarja, pa je v resnici znotraj SD okoli tega vprašanja precej zavrelo, je že v sobotni oddaji 24UR poročala Suzana Perman. Vodstvo stranke je bilo sicer zadovoljno, da je pozornost z očitkov o mobingu vsaj malo uspelo speljati na nedovoljen prevoz trobent in domnevno načrtno rušenje ministra. A kopnelo je prepričanje, da je obramba ministra ali njegove državnega sekretarja še smiselna.

Kaj se dogaja na ministrstvu?

V javnosti so zaokrožili očitki ministru za kulturo Prešičku in njegovemu državnemu sekretarju Janu Škobernetu o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu. Prešiček je vse očitke zavračal.

Trenja so šla tako daleč, da je sindikat zaposlenih na ministrstvu od Šarca zahteval, da ministra zamenja in zagotovi "dostojne delovne razmere".

Razjezile so jih med drugim izjave, iz katerih je bilo po njihovem jasno, da "minister ne razume pojma človekovega dostojanstva, saj meni, da sodelavce lahko trpinči, če za to obstaja razlog". Sindikat zato meni, da človek s takšnim osebnostnim profilom ni primeren za opravljanje javnih funkcij. Minister je sicer v oddaji Tarča na nacionalni televiziji dejal: "Mogoče včasih povzdignem glas, ne rečem, ampak ne trpinčim brez razloga, ne zmerjam, ne mečem ključev."

Oglasilo se je sicer tudi več ministrovih podpornikov, ki so bili zadovoljni s tem, da se premikajo nekatere zadeve, ki so dolgo stale.

V Društvu slovenskih pisateljev pa so ocenili, da so problemi na kulturnem ministrstvu globlji. "Kaos, ki smo mu priča ob aktualnem ministru in uradništvu, je rezultat dosedanjega političnega odnosa do kulture," so zapisali.

Pisatelji vidijo aktualno dogajanje predvsem kot posledico dolgoletnega političnega podcenjevanja in zapostavljanja področja kulture, ki se kaže v kadrovski in finančni podhranjenosti in izčrpanosti sistema, tako na strani ustvarjalcev kot tudi na strani profesionalnega uradništva. "Konflikt je bil neizbežen in po svoje tudi pričakovan, saj so razmere na številnih področjih dosegle dno, na to kažejo tudi odzivi javnosti ob nedavni kraji avtorskega dela ter ob dogodkih na ministrstvu za kulturo," so zapisali v sporočilu za javnost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sjos
28. 01. 2019 18.28
+0
Kaj bilo mu je treba tega? Kako si je mogel dovolit ljudem reči, da morajo delat. Ali pa nekoga motiti pri jutranji kavici lepo vas prosim. Novinarji so "pozabili" povedati ali je minister dotično osebo motil (trpinčil) pri jutranji kavici ob pol sedmih ali je tista kavica bila še vedno ob pol devetih... Ne predstavljam si, da bi mi nekdo u proizvodnji med delovnim časom rekel "Ne moti me in kavico pijem...." No mogoče je v "državnih službah drugače...
hisne
28. 01. 2019 10.26
+0
no zdej pa povejte a je to mobing če nekdo reče da mora delat .Vse bi dala delat v fabrike da bi videli kaj se pravi delat,pol pa bi znali cenit delo.Mislim pa da nemoremo ker enega obdolžiti da je kriv za samomor .kdo smo mi da lahko obsojamo.
motorka57
28. 01. 2019 12.19
+3
....veš v pisarnah se izvaja "inteligentni" mobing,to ni isto kot v proizvodnji,ker moraš pokazat,kaj si naredil. V pisarnah pa,če maš večji go..ec ,ne rabiš delat,če pa ne znaš jezika brusit,zato moraš delat. Več kot delaš,več maš dela,ostali pa intrige zganjajo na tvoj račun.Na kmetih je zmer tisti konj dobil z gajžlo,kateri je vleku voz .... in tu je isto,furmana je treba zamenjat ....
JApajaDAja
28. 01. 2019 09.53
+0
šarec naj razreši prešička ,škoberneta in vilfana.....prcednik slo bo pa z delegacijo stotih gospodarstvenikov v srbiji rešil slo !
disorderliness
28. 01. 2019 11.22
+1
Pa Fakina!!!!! Ker je zlodej. Brez njega bi bil svet lepši.
Vlasta Kobal 1
28. 01. 2019 08.56
+12
minister za KULTURO?!?!? Če se želijo izkazati (kulturniki), naj TRŽIJO svojo kvaliteto!!!
JApajaDAja
28. 01. 2019 09.19
+8
Geniusslo
28. 01. 2019 10.14
+2
Minister naj bo pa Kobal... on zna tržiti kulturo.. .sicer italjansko.. .ampak uspešno pa uspešno :)
direstraits
28. 01. 2019 07.23
+16
To tako izgleda, ko leni, odlično plačani JS glodalci ki so najvećkrat najbolj zvesti podporniki in volilci Levakov,... začnejo medsebojno obračunavanje z nekim SD stremuhom, ki je navajen despotskih in "samo jaz in nihče drug " manir, ki kot njegova stranka na zunaj kaže lep obraz in socialno dušo, v resnici pa največji privilegiranci, lopovi, krvosesi, koritniki, izkoriščevalci jevnih sredstev, polni licemerstva in korupcije.
JApajaDAja
28. 01. 2019 09.21
+5
kot so nekje zapisali....oblast, last, slast...!
denden
28. 01. 2019 07.23
+18
Verjamem, da se je ministru zareklo o tem, da ne trpinči brez razloga. Ni pa se zareklo gospodu, ki 30 let dela na ministrstvu, ko je navedel primer šikaniranja, češ, da mu niti kave ni pustil popit in mu je rekel, a boš tu kavo pil, med tem, ko te zgoraj čakajo. Presodite sami.
disorderliness
28. 01. 2019 11.27
-1
Ministru se ni popolnoma nič zareklo. Imel je čas, bil je opozorjen in imel je dovolj in preveč časa, da bi se komot izgovoril, češ da se mu je zareklo. Zarekel se je Cime, ko je dejal, da si je poškodoval koleno na nogi.
Milka Kovačeva
28. 01. 2019 07.19
+19
Kaj pa vsi ostali,ki v privat firmah doživljajo mobing. Je to kaj drugače.V Sloveniji naredi v povprečju vsak dan 1 človek samomor.So ti manj vredni,da se ne govori o njih.Verjetno zato,ker niso delali na ministrstvu.Pa mi je iskreno žal,za vsakemu.Tudi za tem,za katerega smrt krivijo Prešička. So bile nedolgo nazaj generacije,ko se vsak,ki se je imel za malo bolj pomembnega,drl na vse povprek.Od učiteljev,župnikov,šefov,staršev,kvazi šefov....Menim,da se morajo zadeve nakupčkati,da se naredi usoden korak.Mogoče je šlo v tem primeru za skupek več stvari,pika na i je bil nered na delu. Ne vem no,če je mogoče res hotel narediti malo reda,pa je blo vsem,ki zdaj prijavljajo mobing,hudo,da bo treba delat.
iggysnef
28. 01. 2019 07.26
-2
Od kod ti podatek, da naredijo v Slo 1 samomor na dan? Toje 365 samomorov v enem letu, ma lepo te prosim.
proofreader
28. 01. 2019 08.11
+9
Leta 2017 jih je bilo 411. Več kot en na dan.
disorderliness
28. 01. 2019 08.20
+5
Mislim, da jih je 600 in še več. Saj bi se o tem pisalo pa ukrepalo, pa s tem poslom ni državnih dobičkov, v primerjavi s kršenjem cpp.
proofreader
28. 01. 2019 08.24
+2
disorderliness
28. 01. 2019 09.07
+3
@Proof. Točno tako. To je uradna številka, neuradni bi pripisal še kaj več. Ko nekdo stori samomor na avtocesti, se mu pripiše kot žrtev prometne nesreče. Verjetno tudi nekdo stori samomor na način, da se vidi, kot da gre za naravno smrt ali drugo nesrečo.
deratizacija
28. 01. 2019 07.17
+20
Najbrž je res dregnil v sistem, ki je zgolj sebi namen, kar pa ne opravičuje pristopa in zlorab položaja. Nehote se lahko vprašamo, kako funkcionirajo tudi druga ministrstva. Vsekakor pa je škoda življenja za odstiranje gnile slovenske politike in zajedalstva v državnih in občinskih službah.
helter skelter
28. 01. 2019 07.11
-15
serpentinšek glede usode prašička še čaka na navodila klavnice iz murgel...
proofreader
28. 01. 2019 07.10
+27
Na kulturnem ministrstvu odpirajo šampanjce, ker bodo sedaj imeli par tednov zimskega spanja, predno pride novi minister. Potem se bodo pa spet pritoževali in izogibali dela.
0OO7
28. 01. 2019 07.06
+11
V vsem tem je čutiti podton: "Ach.., ne me odstavljat od korita...". Glede na videno v izjemno kvalitetni oddaji na nacionalki, Tarči, pa je brezčuten človek, zraven pa še lažljivec. De ja vu...
Kliko7
28. 01. 2019 07.00
+2
Zdaj bos pa tut odletu"brez razloga"
Dobra
27. 01. 2019 22.45
+0
Popolno sprenevedanje z odlično PR službo v ozadju in veliko senco politike. Raja JS in PS bo spet nastradala.
piu
27. 01. 2019 22.42
+3
ker ima razvit socialni čut bi lahko presojal upravičenost do socialke.......
piu
27. 01. 2019 22.50
+0
Lewaki, toti vam nebi dal nobene socialke........... potem pa amen
neosnaplanetu
27. 01. 2019 22.25
+7
Farsa! Od serpentinska naprej..!
Belibog
27. 01. 2019 22.23
+21
Ponuditi odstop ali odstopiti sta 2 različna pojma, 1 izvajajo ljudje brez pirhov in ponosa.
akmt
27. 01. 2019 22.22
+25
Nicesar vec ne verjamem cloveku, katerega podrejeni je naredil samomor zaradi sefovega mobinga. Ne delaj se lepega, odstopil si, ker se sedaj bojis za lastno rit, ne zaradi morale
proofreader
27. 01. 2019 22.28
+7
Ali si prebral poslovilno pismo? Jaz Požarju nič ne verjamem.
botkaa
27. 01. 2019 22.12
+15
hvala bogu da je odstopil
vicente
27. 01. 2019 22.24
+4
Botka kaj sedaj boš lahko prišel v službo ob 10 in boš ob 14 že doma oz v bifeju
botkaa
27. 01. 2019 22.11
+3
vicente
27. 01. 2019 22.05
+16
mene zanima kaj bi naredili uslužbenci ministrstva če bi bili v službi v gospodarstvu,upam da ne bi bil to skupinski harakiri