Slovenija

Aljažev stolp se prihodnji teden vrača na vrh Triglava

Jesenice, 24. 09. 2018 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.Š. / A.K.
Komentarji
79

Približno dvotedenska restavratorska dela na Aljaževem stolpu se končujejo. Stolp čaka le še selitev na svoje staro mesto, kar se bo predvidoma zgodilo prihodnji teden. Ob koncu vzdrževalnih del je restavratorska ekipa pripravila predstavitev del, na kateri je med drugim razkrila, kdo je po njihovem mnenju v "malarski vojni" prvi prebarval stolp.

Vodja projekta Aljažev stolp - Ohranimo naš simbol, Martin Kavčič, ki je opisal izvedena dela, je poudaril, da to ni zaključeno dejanje, ampak le prvi korak k celoviti prenovi. Poseg po njegovih besedah ni le kaprica posameznikov ali skupine strokovnjakov, temveč gre za kontinuiteto dogajanja.

Kavčič o spremembah na Aljaževem stolpu

"Vrh se je tekom let, zaradi vremenskih vplivov in velikega števila obiskovalcev, spreminjal. Grušč se je odmikal in dogajalo se je spodkopavanje stolpa. Najprej so ga podlagali s kamenjem, nato so ga poskusili utrditi z betoniranjem, s čimer je nastal ta betonski podstavek," je pojasnil Kavčič. Zdaj so mu pripravili temelj, ki mu bo zagotovil trdnost, gre pa za testni princip, ki se bo lahko izvajal tudi v prihodnje.

Zastavica bo ostala takšna, kot je.
Zastavica bo ostala takšna, kot je. FOTO: Miro Majcen

Razložil je še zgodovino oken na stolpu: "Prvotno sta bila na stolpu izvedena dva niza okenskih odprtih, leta 1967 pa je bil s posegom en niz zaprt in dodal nov niz, ravno tam, kjer je obremenjenost največja. To smo vrnili v prvotno stanje, okna pa bodo tudi zastekljena."

Spreminjanje barve skozi zgodovino

O barvi stolpa je povedal, da se je skozi čas čas spreminjala. "1896 so se v Avstro-Ogrski izvajale dodatne meritve, zato so geodetski merilci prosili Aljaža, če ga lahko pobarvajo, da bo bolj viden. Dogovorili so se za temno streho in bel obod. Ta princip je bil vedno prisoten," je povedal Kavčič in dodal, da je bil pozneje stolp podvržen barvanju v "malarski vojni" med planinci iz Kraljevine Italije in Kraljevine SHS, po drugi svetovni vojni pa je bil, iz političnih razlogov, nekaj časa prebarvan v rdečo. Leta 1984 so ga za potrebe snemanja dokumentarca skušali pobarvati v prvotne barve.

Stare nanose so odstranili s peskanjem. Pod napisom Aljažev stolp so našli odtis starega in čisto prvega napisa, kjer je nekaj črk izgubljenih.
Stare nanose so odstranili s peskanjem. Pod napisom Aljažev stolp so našli odtis starega in čisto prvega napisa, kjer je nekaj črk izgubljenih. FOTO: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

Zastavica bo ostala takšna, kot je. Taka je od leta 1984, vmes pa se je pogosto spreminjala. Po drugi svetovni vojni jo je nadomestila tudi zvezda.

Sprememba je doletela tudi pritrditvene jeklenice, ki bodo ostale pritrjene na zgornji obroč. Znova bodo štiri, kot so bile prvotno, čeprav so jih vmes nadomestili le s tremi. Zgornji obroč so v ta namen ojačali.

Strelovod bo znova vzpostavljen, saj je bil večkrat poškodovan in ne vedno redno obnovljen. "S tem računamo, da bodo poškodbe zaradi strele bistveno zmanjšane," je sklenil Kavčič.

Lemajič: Menimo, da so prvi stolp prebarvali Slovenci

Dodatne zanimivosti je razkril Gorazd Lemajič iz Narodnega muzeja Slovenije. Povedal je, da so želeli stolp v dolino prenesti v enem kosu, zato niso odstranili niti zastavice. 

Po prihodu na Jesenice v podjetje Kov so najprej z infrardečo tehniko na neinvaziven način določili materialno sestavo. Za nadaljnje preiskave je bilo odvzetih nekaj vzorcev na specifičnih mestih, za katere so upali, da jim bodo dali določene odgovore v zvezi z zgodovino barvanja.

"Aljaž je zapisal, da so uporabili zelo močno pocinkano kovino. Kako močno je pocinkan, je pokazala analiza," je dejal Lemajič in dodal, da je analiza pokazala še, da je streha, ki je bila zamenjana po drugi svetovni vojni, kar sedemkrat manj pocinkana. 
"Aljaž je zapisal, da so uporabili zelo močno pocinkano kovino. Kako močno je pocinkan, je pokazala analiza," je dejal Lemajič in dodal, da je analiza pokazala še, da je streha, ki je bila zamenjana po drugi svetovni vojni, kar sedemkrat manj pocinkana.  FOTO: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

Stare nanose so odstranili s peskanjem. Pod napisom Aljažev stolp so našli odtis starega in čisto prvega napisa, kjer je nekaj črk izgubljenih. "Tudi Planinski vestnik je poročal, da je bil stolp poškodovan," je povedal Lemajič in dodal, "tega odkritja smo bili zelo veseli, ker nas poveže s samimi začetki stolpa. Ta napis bomo ohranili, zaščitili ga bomo, prek njega pa bo šel novi napis."

Na tem delu so vzeli vzorce barv, saj so želeli odgovoriti na večno vprašanje, kdo je v "malarski vojni" po prvi svetovni vojni prvi prebarval stolp. Iz analiz so potegnili sklep, da so Slovenci prvi prebarvali stolp v našo trobojnico, Italijani, ki so si ga tudi lastili, pa so ga potem prebarvali na svoje.

"Aljaž je zapisal, da so uporabili zelo močno pocinkano kovino. Kako močno je pocinkan, je pokazala analiza," je dejal Lemajič in dodal, da je analiza pokazala še, da je streha, ki je bila zamenjana po drugi svetovni vojni, kar sedemkrat manj pocinkana. 

Eržen polaga na dušo: Aljaževo sporočilo prenesimo v vsakdanje življenje

Direktor Kov, d. o. o., Vojo Jovičić, je povedal, da je od njih šlo že ogromno izdelkov po svetu, je pa Aljažev stolp njihov največji ponos.

Jernej Hudolin, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, se je zahvalil sodelujočim na operativnem delu projekta in medijem za širjenje zavesti o pomenu Aljaževega stolpa in njegovega sporočila.

Dodatne zanimivosti je razkril Gorazd Lemajič iz Narodnega muzeja Slovenije. Povedal je, da so želeli stolp v dolino prenesti v enem kosu, zato niso odstranili niti zastavice. 
Dodatne zanimivosti je razkril Gorazd Lemajič iz Narodnega muzeja Slovenije. Povedal je, da so želeli stolp v dolino prenesti v enem kosu, zato niso odstranili niti zastavice.  FOTO: Miro Majcen

Dodal je, da celo za kakšen dan prehitevajo plan in da bo fizična obnova predvidoma končana do konca tedna. "S transportom delo še ne bo končano. Stolp bo treba vzdrževati in opravljati monitoring. Ne glede na to, da je iz kovinske konstrukcije, je to arhitektura, ki je izpostavljena vremenskim nevšečnostim, udarom strel in tudi vse večjemu števila ljudi na vrhu Triglava," je opozoril Hudolin.

"Vsi ti posegi se bodo v nadaljevanju dogajali na vrhu Triglava. Ob normalnih okoliščinah se stolp ne bo pogosto vračal v dolino. Verjamem, da ga kar nekaj časa ne bo več dol z vrha," je strnil Hudolin.

Miro Eržen, podpredsednik Planinske zveze Slovenije, je izrazil veliko zadovoljstvo, da hkrati z obnovo dobivamo tudi že dolgo obljubljenega upravljavca stolpa. 

"Stolp brez še lepšega odnosa, kot smo ga imeli, ne bo mogel biti večno na vrhu Triglava. S primernim vedenjem pa bomo njegov obstoj podaljšali. Zato se bomo aktivno vključili v akcije ozaveščanja," je povedal Eržen.

"Bi si pa včasih želeli, da bi Slovenci bolje razumeli duh njegovega dejanja in sporočila, ne pa da ga gledamo kot objekt. Več bomo naredili za stolp, če bomo sporočilo Aljaža prenesli v vsakdanje življenje," je dodal Eržen.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nadali
03. 10. 2018 14.22
Lepo... Misija uspela... Stolp je tam kjer mora biti... In narejena je uspešna zgodba..posneta... zapisana za zanamce... Zdaj pa veselo vsi na Triglav... 👍
antilevi?ar
26. 09. 2018 16.20
-6
Me prav zanima koliko denarja bodo pokurili za ta kos pleha? Celo znanost so naredili iz malo poravnati, popeskati in pobarvati kos pločevine, jao slovenci, bog joče, ko vas zagleda.
santamaura
25. 09. 2018 10.57
+0
Menda bodo morali še Triglav za tri metre zbrusiti, da bo popravljen stolp točno gor pasal
linkok
25. 09. 2018 09.54
+1
o tem plehu pišete že 14dni.
ooResnicA
25. 09. 2018 09.12
+0
...a na tanovem bo na plehu pisal made in china?
korintos23
25. 09. 2018 10.02
+5
giiinem
25. 09. 2018 09.08
+2
lahko bi ga kje raztavli in ga trzili za en teden.Bi prisli ga pogledat titsti kateri nemorej na triglav a bi radi.
guest24
25. 09. 2018 08.35
+3
še na računalnik so ga priklopili.
Viejo cabron
25. 09. 2018 07.58
+0
Kaj pa če bi na Triglav dali leseni kozolec in Modrijane v plastiki? Samo vprašam...
korintos23
25. 09. 2018 08.51
+3
McLarnovc
25. 09. 2018 07.17
-2
Nehajte farbat folk no. Vsak napol slep vidi, da je pod tablo samo debel nanos rdecega silikonskega kita s katerim je bila gor napopana tabla. Vam bo se kdo verjel, da je tisto res original barva.
Hary6
24. 09. 2018 22.24
-10
triglav je hrvaški
Naj bi
24. 09. 2018 21.04
+3
Za obnovo vrat je pa dnarja zmankalo? En 1000 litrni rosfraj sod z eno strehico bi dali gor pa mir. Upam samo, da ne bo kakšne nesreče pri pstavitvi.
pingvinislo5
24. 09. 2018 20.58
+8
itak, slovenclji kot slovenclji, 40k eur se lahko odšteje samo za lizing za avto... eh ja. zato pa vas večina dela in vas bo delala za minimalca cel lajf.
tali?ni tom
24. 09. 2018 20.18
+11
peskanje,par metrov valjanca,kotnega železa,barve,par kil kovic oziroma netoiv , tole vse skupaj košta,če ne zglihaš nekje dva tisočaka za tak nov sod! kje so najdl 40 tisoč evrov mi apsolutno ni jasno! za prmej,ga ni v sloveniji projekta ali posla da ni kosmat!40 tissoč evrov je nov,NOV bmw kar hud! ne pa sto kil rjastega pleha!
Bombastiko
24. 09. 2018 20.53
+5
pingvinislo5
24. 09. 2018 20.57
+13
samo polet helikopterja od brnika do triglava (enosmerna) je 2 k eur. brez da bi kaj peljal. samo tako, za info.
Bombastiko
24. 09. 2018 21.00
+3
Nvm mozn..ampak za tovor..nevarno delo..peljali so ga nvm do ljubljane
Bombastiko
24. 09. 2018 21.02
+4
+ce drzava placa se ceno mal dvigne ne..zihr so ga mogl zrihtat oz.pripravit za tako deli..ni to samo.ajde gremo majstr, vrv maš-ne.gremo po novo :D
Bombastiko
24. 09. 2018 21.18
+3
Še to..mogl so ga na racunalnik priklopet..al je vse na sliki sm racun se fali :D
ArseneLupin
24. 09. 2018 22.19
+5
Iz mojstrane so ga peljali z tovornjakom do lj!
tarzan13
24. 09. 2018 19.29
+4
me prav zanima kakšen bo znesek obnove te kovinske lupine ???
kameltrajbar
24. 09. 2018 19.39
+5
pingvinislo5
24. 09. 2018 20.36
+4
tarzan, upam, da čim višji, da boš imel za kaj bevskat.
upornik19
24. 09. 2018 19.24
+7
kako je lahko srat po tuje denarju aa
MrKrmar
24. 09. 2018 18.41
+4
Zdaj bo pa vsak, ki ima minuto časa, kritiziral.
Zelena Viola
24. 09. 2018 18.34
-10
Domov si ga nesite...
Dracul Va Domni DinNou
24. 09. 2018 17.57
-14
hahah dj no zakva pa v rokavickah una dela s tem stolpom a se bo okuzil 🤣
bad-grandpa
24. 09. 2018 17.01
+2
lepo da je obnovljen, samo kaj je tukaj stalo 50 000eur?
gasper111
24. 09. 2018 17.26
+13
50k €, če je je res preveč. Ampak od kod ti ta podatek?
bad-grandpa
24. 09. 2018 17.34
+6
gasper111
24. 09. 2018 17.36
+19
Če je tako so verjetno tukaj vključeni tudi stroški helikopterskega prevoza, ki znajo hitro iti v nebo.
kameltrajbar
24. 09. 2018 19.41
+3
pingvinislo5
24. 09. 2018 20.38
+1
imaš dva transporta s helikopterjem samo za stolp. potem so še helikopterski transporti za vso ostalo opremo, ljudi, temelje, itd... zraven sta še dva transporta z tovornjakom v Lj. potem so tu restavratorska dela - sondiranje, da se ugotovi vse plasti in barve. peskanje celote. popravilo stolpa, menjava slabih delov, itd itd... šele na koncu pride barvanje... in ko vse sešteješ, je 35 k eur še malo.
Kliko7
24. 09. 2018 16.36
+0
Ce je dnar nakazan, pol ga naj hitr pometejo pa pobarvajo z minijem, pa nazaj gor