SLOVENIJA

Dela na železniškem vozlišču Pragersko intenzivno tečejo

Pragersko, 18.03.2023, 9:29 | Posodobljeno pred dvema urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Dela v sklopu ureditve železniške postaje in vozlišča Pragersko še vedno intenzivno potekajo in naj bi bila zaključena letošnjo jesen. Železniška postaja se že od lanskega poletja ponaša z novim podhodom za pešce in kolesarje, zaradi nadaljevanja del pa bodo 27. marca ukinili začasni nivojski prehod, sporočajo iz Direkcije za infrastrukturo.

Ob novem podhodu so v uporabo že predali tudi 150 metrov dolg otočni peron, končana je tudi sanacija objekta signalno-varnostnih naprav, kjer so prenovili obstoječe prostore ter zgradili prizidek in garažo. Izvedli so že nadgradnjo okoli 70 odstotkov tirov in električne vozne mreže ter postavili 80 odstotkov protihrupnih ograj.

Trenutno so v zaključni fazi sanacijska dela na postajnem poslopju, končno podobo pa dobiva tudi novi cestni podvoz skozi Pragersko, kjer poteka še zadnje betoniranje temeljne plošče in sten kesona. Kot napovedujejo na direkciji, bo promet skozi podvoz pod gradbiščnimi pogoji vzpostavljen predvidoma v začetku junija.

Pragersko-5
Pragersko-5FOTO: 24 UR

V skladu s terminskim načrtom bodo zaradi nadaljevanja del na tirih in tirnih napravah 27. marca ukinili začasni nivojski prehod, obvoz pa bo mogoč po obstoječih cestah.

Železniška postaja Pragersko, ki je namenjena tovornemu in potniškemu prometu v notranjem in mednarodnem prometu, je sestavni del jedrnega TEN-T omrežja, saj se tam križata koridorja, ki potekata med Gradcem in Trstom ter med Benetkami in Budimpešto.

Prenova železniškega vozlišča skupaj s cesto skozi kraj, ki bo z novim podvozom precej olajšala življenje lokalnega prebivalstva, je ocenjena na skoraj 89 milijonov evrov, k čemur je 40 milijonov evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, deset milijonov evrov pa bodo črpali iz sklada za podnebne razmere. Vrednost gradbenih del, ki jih izvajata družbi Riko in RZD International, znaša 63,2 milijona evrov.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.