Slovenija

Obnovljen most v Kranju naj bi odprli 8. marca

Kranj, 23. 02. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
36

Napovedi, da bodo marca odprli most čez Supernovo v Kranju, ki ga obnavljajo od septembra lani, se bodo, kot kaže, uresničile. Pristojni zatrjujejo, da dela potekajo po načrtu, sprostitev prometa je predvidena za 8. marec. Ne samo voznikom, odleglo bo tudi najemnikom trgovskih in gostinskih lokalov pod mostom.

Pet mesecev je minilo od zaprtja mostu čez Savski otok v Kranju, ki je bil sicer nujno potreben obnove, a je postavitev zapore z danes na jutri, brez predhodnih obvestil in usmerjevalnih tabel, razburila veliko ljudi. Ti si zdaj lahko oddahnejo, saj vse kaže, da bodo vozniki že čez 14 dni lahko spet zapeljali čezenj.

Na Ministrstvu za infrastrukturo so namreč za 24ur.com potrdili, da dela potekajo skladno z noveliranim terminskim planom. "Sprostitev prometa je na mostu predvidena za 8. marec, če bodo to dopuščale vremenske razmere. Po sprostitvi prometa sledi še dokončanje del pod objektom, pospravljanje gradbišča in vzpostavitev okolice, priprava dokumentacije za pregled objekta predvidoma v prvi polovici maja 2019, nato sledi izvedba komisijskega pregleda in pridobitev dovoljenja za uporabo in projekt bo tako zaključen," so sporočili.

Tudi na občini so potrdili, da bo odsek ceste odprt predvidoma v drugem tednu marca in za zdaj vse poteka po načrtu.

Da bodo dela zaključena pravočasno, so sicer verjeli le redki, pogosto je bilo namreč slišati opazke, da je v Kranju več policistov, ki usmerjajo promet, kot delavcev na mostu.

Najbolj problematična je popoldanska konica

Da bi čim bolj omilili zastoje in pomirili živce voznikov, so policisti namreč ves ta čas usmerjali promet v križišču na Zlatem polju, krožišču pri Gorenjski banki in pod Jelenovim klancem, po potrebi pa tudi v okoliških križiščih na relaciji od Police pri Naklem do Labor.

Občina, policija in medobčinski inšpektorat so se odločili tudi, da za boljši pretok prometa po Koroški cesti v času rekonstrukcije mostu začasno ukinejo dva (manj frekventna) prehoda za pešce, in sicer na vrhu Jelenovega klanca ter ob krožnem križišču Koroške in Bleiweisove ceste na južnem kraku.

Most čez Supernovo bo po novem ojačan z dodatnimi jeklenimi varnostnimi ograjami, da bi preprečili nesreče, kakršni sta se zgodili lani februarja in avgusta 2016, ko sta z njega zgrmela tovornjaka.

Ko so se poskusno za en dan umaknili iz križišč, je bil zastoj še bistveno večji, vključevanje vozil v kolone iz stranskih cest je bilo težje, promet je potekal še počasneje, opazno je bilo tudi več slabe volje med vozniki in nevarnih situacij, so nam sporočili.

Policisti so v konicah – tako jutranji kot popoldanski – še vedno prisotni na najbolj obremenjenih križiščih ali zelo blizu, da lahko hitro reagirajo na zastoj. "Najbolj problematična je popoldanska konica, ki traja od 14. in tudi do 18. ure v obeh smereh vožnje skozi Kranj, do zastojev pa prihaja tudi v jutranji konici," so povedali na Policijski upravi Kranj.

Upad prometa, zaprtja in odpuščanja v trgovskem centru

Zapora mostu in spremenjen prometni režim, ki omogoča dostop do trgovinskega centra Supernova le s spodnje strani, sta povzročila tudi visok upad prometa najemnikom trgovin in gostinskih lokalov pod mostom. Posledično so nekateri zaprli svoja vrata, drugi so bili prisiljeni odpustiti svoje zaposlene, tretji pa so bili v skrbeh, ali bodo sploh preživeli.

Na lastnika trgovskega centra – tedaj še Mercator – so zato poslali peticijo s pozivom po znižanju najemnin. Sprva niso prejeli nobenega odgovora, nato pa jim je Mercator le sporočil, da jim bo najemnino za čas sanacije znižal za 30 odstotkov.

Mercator in Supernova sta sicer prejšnji teden zaključila proces prodaje desetih trgovskih centrov v Sloveniji, med katerimi sta tudi Kranj Primskovo in Kranj Savski otok.

Po prenovi bo most primeren za vožnjo še nadaljnjih 40 do 50 let.
Po prenovi bo most primeren za vožnjo še nadaljnjih 40 do 50 let. FOTO: Miro Majcen

Most, ki je bil v zelo slabem stanju, zdaj dober za nadaljnjih 50 let

Most, ki je bil zgrajen leta 1970, še nikoli ni bil obnovljen, zato je bil nujno potreben obnove. Ni bil sicer na točki, da bi se lahko zrušil, imel pa je zelo slabo konstrukcijo, kar se je pokazalo, ko so ga odprli.

Obnova je zajemala zahtevna dela iz več faz, vključno z zamenjavo diletacij, stebrov in pilotov. "Glede na slabo stanje mostu se je projektant odločil, da mu spremeni cel statični sistem, da se zamenja t. i. Gerberjev nosilec in se naredi nova podpora. Novi podporni stebri so že narejeni, tako da bo prečno kompletno izsekan beton in v tem času se nikakor ne bi mogli voziti po njem. Pod objektom bodo nalepili karbonske lamele, ki povečujejo nosilnost objekta, ki pa se morajo namestiti takrat, ko je most razbremenjen, torej ko je z njega odstranjen asfalt, robniki, pločniki ... Ko se to znova obremeni, se lamele aktivirajo in dosežejo nosilnost," je konec septembra pojasnil Davorin Ružič iz Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI). Na vprašanje, ali je popolna zapora mostu res potrebna, je odvrnil, da bi "polovična zapora pomenila le to, da bi dela trajala še enkrat dlje."

Ob očitkih, kako malo delavcev je na mostu, je nadzornik del Ivo Jereb novembra pojasnil, da delajo vsak dan, v skladu s pravili, in da ni nikogar, ki bi "zabušaval". Gre za sanacijo in ne gradnjo novega mostu, kar zahteva svoj čas in določeno sosledje faz, je poudaril. "Morali smo razbremeniti celo ploščo, odstraniti asfalt, da smo prišli do zgornje cone armature, izkazalo se je tudi, da zgornji zaščitni beton ni bil v zadostni debelini. Zgornja ravnina plošče torej ni ravna, kot če bi delali nov most, zato delamo filigransko, polje po polje. To delata po dva delavca spredaj in dva zadaj, ne gre tako, da bi bilo na mostu 50 ljudi in vrtalo. Vprašali so nas tudi, ali morda ne bi bilo bolje zgraditi kar novega mostu. Ne, saj bi ta stal pet milijonov evrov in gradili bi ga dve leti," je pojasnil.

Vrednost investicije je sicer ocenjena na milijon evrov, izvajalec del je družba Marko Mark Nival. Po prenovi bo most primeren za vožnjo še nadaljnjih 40 do 50 let.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjklč
24. 02. 2019 21.33
+2
24 kur izbrisal komentar, ki je še zelo resničen! Policisto po tretji uri popoldan ni nikjer, kjer bi naj bili po opisu v članku. Takrat nastane kaos. Saj se takrat vsi pridejo iz ljubljane in ostalih krajev. Ko so tam, promet res gre tekoče, ko jih ni, je kaos.
asdfghjklč
24. 02. 2019 21.27
+3
Najbolj smešno je to, da čez center policisti in redarji prenehajo usmerjati promet, ko nastane največji zamašek.
neosnaplanetu
24. 02. 2019 19.51
+6
180.000€ na mesec za to pocasno pacanje?! Kdo tukaj nateguje?! Folk pa v kolonah vsak dan po polzje ..!! Zahtevam odgovornost !!! Sem mar edini?!
neosnaplanetu
24. 02. 2019 19.45
+12
Kdo je odgovoren za to katastrofalno poletno sanacijo?! Tak projekt bi moral trajat max. 14 dni. Kje je vpogled v finance tega “podviga”?
bodi
24. 02. 2019 19.12
+6
Za ta denar katerega bodo zapravili za to obnovo je tako kot bi stare hlače popravljal pa bi mislil da bodo sedaj dobre za na ohcet.
sodelujem
24. 02. 2019 18.48
+7
Po drugi strani pa par metrov naprej propada jez, voda dere kot se ji zdi,par dni nazaj je bila pa cela evforija okrog enga kamna,ki se je valjal v vodi. Pa pri Iskri pri postajališču je pločnik nagnjen kot v Dajtoni ,takih zadev se pa ne loti nihče.....Ej Kranjčani....
sodelujem
24. 02. 2019 18.44
+3
Kitajci bi ga naredili od Petrola do Petrola v enem loku za bagatelni denar in v pol leta .Kot je bilo pred leti že v planu,pa so potem politiki "pobrali" denar za investicije in uničili pljuča Kranja.!
oježeš
24. 02. 2019 14.58
+13
Težka bo. Sem ravno danes pogledal od gimnazije, kjer se lepo vidi celotno gradbišče. Še nobene ograje, še vedno precej peska na začetku in koncu mostu, kar pomeni, da bo treba še asfaltirati, res pa je, da so tudi danes v nedeljo izvajali delo. Most, če ga kdo želi poimenovati naj se imenuje nevtralno, ne po ljudeh, ker vemo, da se ti na položajih menjajo kot gate in bo poimenovanje šlo vedno nekomu v nos. Primerno bi bilo 'Savski most na obvoznici' ali 'most pri Super novi' ali kaj podobnega. Samo po politikih ne poimenujte ničesar, če želite, da je v 'bajti' mir za vekomaj.
BobbyP
24. 02. 2019 12.53
+26
In poimenovali ga bodo "Alenkin most". V večni spomin zblojenemu gobezdalu, ki nas je obvaroval "trojke", t.j. Miklavža, Božička in dedka Mraza. 😂
Ramzess
24. 02. 2019 13.17
+3
Vsekakor po ženski, če bo otvoritev na dan žena, naključij ni.
neosnaplanetu
24. 02. 2019 19.44
-1
borec91
24. 02. 2019 11.01
+38
meli so sreco ,da je zima brez snega z veliko sonca in marsikje bi lahko se kaj popravili ne pa ,da cakajo poletne guzve
Krajnc22
24. 02. 2019 10.42
+2
ecnarf
24. 02. 2019 10.41
+24
pa da ga ne bi slučajno odprla Alenka ki je odgovorna za polletni prometni infarkt v Kranju naj se odpre brez pompa ker to kar se dela tu je sramota za gradbenike
tamiflu
24. 02. 2019 13.08
-4
zakaj se nisi prijavil na razpis in bi ti to bolje izpeljal,pametnjaković...
ecnarf
24. 02. 2019 10.38
+12
......in most bo prevozen nadaljnih 40-50let ,gotovo ste se zmotili in pripisali ničle 4-5 let potem bo pa za podret pa bomo spet tam kjer smo danes.
tamiflu
24. 02. 2019 13.09
-5
razloži ,zakaj bo treba most po petih letih podret..
Krajnc22
24. 02. 2019 10.38
+3
caspera1
24. 02. 2019 10.03
+55
Čestitam, spodnji komentatorji. Vse v stilu tradicije in sproščanju lastne dolgočasnosti: vse slabo, vse pokvarjeno, vse nekvalitetno, raje bi videli, da se zruši na otroke, mlade in stare, kot poskusili najdi kaj pozitivnega. Bom pa jaz: super, da bo končano do roka.
Le?evljeSodiNajKopitar
24. 02. 2019 10.14
+16
Equilibre
24. 02. 2019 09.17
-11
lepo je mafija zaslužila za naslednjih 30 let
jožagolikoža
24. 02. 2019 09.17
+34
So mel srečo ker ni bilo snega drugače bi čakali do avgusta..bomo videli koliko časa bodo zdržali teli lepotni popravki
BETONSKI
24. 02. 2019 10.12
+14
Se popolnoma strinjam,tudi ravbarkomando so takrat popravljali za naslednjih 50 let pa so jo morali lani spet.
BETONSKI
24. 02. 2019 10.12
+2
Se popolnoma strinjam,tudi ravbarkomando so takrat popravljali za naslednjih 50 let pa so jo morali lani spet.
BETONSKI
24. 02. 2019 10.13
+1
Pa Štampetov most,poglejte ga kakšen je 3 hude zime ne prenese,je sreča da imamo mile zime.
cratos
24. 02. 2019 11.16
+12
Soljenje cest je smrt za mostove in vijadukte.
elrocco77
24. 02. 2019 08.51
+17
Ja sam zdej je pa na vrsti baje še drugi pred železniško postajo...Tako da ne bo kdo dobil občutka da bo v Kranju zdej mir...
škamp
24. 02. 2019 08.36
+20
Kitajci bi za nov most rabili najvec en mesec
dabra
24. 02. 2019 10.01
+7
BogiEmil
24. 02. 2019 08.32
+12
Ta most bodo sanirali naslednje leto za Dan mučenikov in bo zaprt vsaj tri leta, če ne več ...