Slovenija

'Delamo v razmerah, ko moramo hkrati obravnavati štiri bolnike'

Ljubljana, 21. 12. 2022 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Bezjak, K.H.
Komentarji
46

Družinski zdravniki opozarjajo, da so izgoreli, preobremenjeni in vse pogosteje tudi tarče verbalnega nasilja, zato se ne počutijo več varne. A minister za zdravje ocenjuje, da je napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov nepotrebna. Sindikatu Fides sporoča, da ne bo privolil v izsiljevanje.

Številni, ki ostanejo brez osebnega zdravnika, to ugotovijo šele takrat, ko že potrebujejo zdravniško pomoč. Pred nekaj tedni so brez dolgoletne zdravnice ostali pacienti Zdravstvenega doma Malečnik. 

"Kot sem jaz razumela, zaradi izgorelosti vrača koncesijo. In to me je zelo razžalostilo, ker je dr. Darja Belec predvsem ena srčna zdravnica, bila je moja osebna zdravnica od samega začetka, empatična," pravi njena pacientka Barbara. 

Zdravniki javni sistem zapuščajo, ker so izgoreli in preobremenjeni, vse pogosteje tudi tarče verbalnega nasilja, ker so pacienti prestrašeni in negotovi. Mladi pa se za poklic družinskega zdravnika ne odločajo. Tako razmere slikovito opisujejo družinski zdravniki, ki so pristojne javno pozvali, naj čim prej ukrepajo.

"Trenutno delamo v razmerah, ko je treba tako rekoč hkrati obravnavati štiri paciente. Enega, ki ga imaš pred sabo, enega na telefonu, enega, ki pričakuje odgovor takoj na elektronsko pošto, in enega, ki trka ali celo razbija po vratih," pravi Aleksander Stepanović, zdravnik v ZD Škofja Loka in predsednik Združenja zdravnikov družinske medicine Slovenije.

Na slabšem so seveda pacienti. Na nevzdržne razmere bodo čez točno tri tedne s stavko opozorili zdravniki in zobozdravniki, člani sindikata Fides.

To pa minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki za 2024 napoveduje nov plačni steber, takole komentira: "Osebno sem mnenja, da je ta stavka popolnoma nepotrebna. Fidesu je bila ponujena roka." 

Kot je dodal, so Fides že seznanili, da bodo različne skupine zdravnikov obravnavali ločeno. "Ureditev plačnih razmerij v skupini zdravnikov 57. plačnega razreda, kjer je res 44 odstotkov zdravnikov strnjenih ali stisnjenih, ni možna v obstoječem plačnem sistemu," pravi minister. 

Ob tem se Bešič Loredan sprašuje, ali je napovedana stavka Fidesa tudi politično motivirana: "Zanimivo, da ko je SDS na vladi, ni nikoli nobene napovedane stavke."

V sedmih mesecih nove vlade je največji zdravniški sindikat stavko napovedal že drugič. Prvič septembra, ko so nato z vlado podpisali sporazum in stavko preklicali. Bešič Loredan ocenjuje, da tokratni poskus sindikata – razen zahtev po enakem dvigu plač za vse – pomeni celo kršitev stavkovnega dogovora. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
17. 01. 2024 08.41
+1
Mene pa nekaj zelo moti, večina teh sindikalistov in tudi tale dohtar, ki ima tolk za povedat je nać. Da dela 4 posle na enkrat laže, ker ima v ambulanti sestro, ki spušča naprej paciente enega po enega, na pošto lahko odgovarja prvo ali pa zadnjo uro svojega delovnega čqsa. Si bom vzel čas in bom šel pred njegovo ambulanto pogledat ali ima v čakalnici enega ali dva pacienta. Banda...
son?ek11
22. 12. 2022 11.19
+2
A dajte no dajte, ne moreš hkrati obdelovati 4 ljudi, kot ne morejo hkrati biti 4 stvari na istem mestu
periot22
22. 12. 2022 10.05
+3
Nehajte vem kako delate prazne čakalnice niti na telefon vas ni za dobit!
mitja123123
22. 12. 2022 08.55
+5
A če bodo imeli višje plače, pa bodo zmogli in ne bodo več izgoreli?
Narava
23. 12. 2022 18.09
Ne, bi pa to na dolgi rok izboljsalo razmere, ker bi manj zdravnikov odhajalo iz javnega sistema, tudi nekaj zdravnikov iz balkana bi se morda odločilo za Slovenijo.
Aristotle
22. 12. 2022 08.40
+7
A se delate norce vi iz nas slovencev??? 6500 imamo aktivnih zdravnikov!! Ce vsak zdravnik obdela 1ga pacienta na dan to v 250 delovnih dneh znese 1,5miljona!!!!! Osebno pa nisem bil pri zdravniku ze vec kot 5let!!!! Nehajte se je. po pisarnah pa zacnite delat! Za place pa dam prav da se borite ampak vas je obcutno prevec!!!!!!!!
Narava
23. 12. 2022 18.11
Morda ne veš, da moja babica pri 75 letih obiskala že 6 različnih specialistov nedružinske medicine v zadnjem letu, poleg tega je bila 2-krat tudi na operaciji, obravana na konzilijih, napotitev in obiskov osebnega zdravnika nisem štel.
jutri_pa_res
21. 12. 2022 21.44
+8
Zdravniška zbornica na vse načine ovira uvoz zdravnikov iz tujine, zato so postopki do prejema licence pri nas najdaljši v EU in veliko tujih zdravnikov rajši odide drugam. Če bi namreč prišlo veliko tujih zdravnikov, bi to bila nezaželjena konkurenca, zdravnikov bi lahko postalo dovolj, morda celo preveč, in to bi bila katastrofa za zdravniški ceh glede možnosti stalnega izsiljevanja višjih plač. Trenutno recimo ostro nasprotujejo znižanju potrebnega znanja slovenskega jezika.
Aristotle
22. 12. 2022 08.40
+4
magura
21. 12. 2022 21.37
+11
A res ?..kar štiri paciente naenkrat ?..kako pa to, če te naročijo točno na določeno uro ?...
flojdi
21. 12. 2022 21.31
+5
.nekaj mi ni jasno. Kako lahko nekateri zdravniki Delajo , ko klices ..ce je zasedeno poklicejo takoj ko je cas nazaj..etc. Ali kje in kateri delajo prevec ..in kateri..morda niti ne. Kaj ni vse to odvisno predvsem od organizacije..in vodstva..
Victoria13
21. 12. 2022 21.38
+6
V času Covida zdravnika sploh nisem videla, vse sva se zmenila preko telefona. Rabite bolniško ni problem, pokličite čez en tedem. Čez en teden se ni nihče oglasil, kličem nasljednji teden spet nič, čez en mesec se končno oglasi, da sem lahko zaključila bolniško....
Darko32
22. 12. 2022 08.38
-1
Victoria13 Ne zavajaj. Očitno si en simulant in nič drugega. Če se nekdo ne oglasi pokličeš večkrat in sigurno dobiš. Ti pa praviš, da enkrat na teden pokličeš. Zato ne obtožuj če si simulant, kar je razbrati iz tvojih izjav.
jsene
21. 12. 2022 21.29
-3
Absolutno je treba nekako urediti razmere - ampak rešitev je predvsem v povišanju zdravniškega kadra in zapolnjenju mest v specializacijah z najmanj interesa. Sam sem mnenja, da bi morali za reševanje težav v zdravstvu sprejeti vsaj naslednje ukrepe: 1. Omogočiti mladim zdravnikom boljše pogoje za delo in jih privabiti v najbolj iskane specializacije (morda kadrovska štipendija za izbiro najbolj kritično iskanih specializacij). Kar se tiče pogojev pa jim omogočiti več prilagoditve glede dežutstev (ne, da so zaradi mladosti oni dežurni vsak najbolj neugoden termin), da se jim po dežurstvu nudi dovolj možnosti za počitek, da opravljajo naloge znotraj normativov in ne preko meja,… 2. Ureditev plač MLADIM zdravnikom – tem je treba absolutno povišati plače. Ampak to povišanje naj se loteva le noadih zdravnikov – ne pa tiste skupine zdravnikov z dolgim stažem z najrazličnejšimi nazivi, ki imajo že sedaj ene najvišjih plač. 3. Prepoved za delo v tujini do 10 let po končani specializaciji – preprosto v takem pomanjkanju zdravniškega kadra žal ne moremo dopustiti, da mladi zdravniki, ki so se dolga leta šolali v Sloveniji odhajajo v Avstrijo/Nemčijo po končani specializaciji. 4. Absolutno povišati število vpisnih mest na medicino in znižati omejitev vpisa – v zadnjih letih je bila omejitev taka, da tudi taki ki so bili npr. po uspehu odlični in na maturi prav dobri (torej tudi sposobni kandidati z visokimi ocenami) niso bili sprejeti na ta študij. 5. Študentom, ki že študirajo kak naravoslovni študij (mikrobiologija, biokemija, biologija, biotehnologija,…) in imajo nekaj znanja iz predmetov kot so splošna kemija, biokemija, celična biologija,… omogočiti prepis na medicino in jih v to prepričati s kakšno kadrovsko štipendijo.
Aristotle
22. 12. 2022 08.43
+2
A ste vi nori? Pa bo ja vsak drug policaj vsak 3ji pa zdravnik!!! Tega nasa slovenija ne bo prenesla!!!! Zdravnikov je se prevec, manjka en ki jim bo dihal za ovratnik ter jih nadziral pri delu! Naj bodo placani od efektive pa bo problem resen!!!!
blazter
21. 12. 2022 21.15
+5
Jst tudi 4 stranke, za manj , v trgovini. In niso tiho, tako kot smo pri zdravnikih, kjer vsak mirno počaka, večina, tudi čez naročeno uro...
Victoria13
21. 12. 2022 21.10
+10
Samo upam, da ne bom potrebovala teh zdravnikov, ki jim gre samo za denar...dragi zdravniki tudi ostali delavni ljudje delamo veliko več, za manj denarja, pa ne jamramo in ne grozimo skoz s stavkami.
za resnico
21. 12. 2022 21.01
+9
preko 2 miljarde covid dodatkov je direkt pristalo v zepih zdravnikov in so jih odnesli iz drzave seveda je sedaj tesko delat a veste koliko je to denarja ogromno ce pristejemo se stran vrzen denar za testiranje teste maske in cepljenje je to zopet vec kot 3 miljarde
SAKOSAKO
21. 12. 2022 21.01
+11
In z višjimi plačami bodo vsi dobili osebnega zdravnika, čakalne vrste se bodo zmanjšale... Lepo vas prosim, ukinite koncesije in zaposliti zdravnike v bolnice in zdravstvene domove pa bo vse kot mora biti.
za resnico
21. 12. 2022 20.58
+12
samo jokanje in jokanje izsiljevanje edino dela pa bol malo
Slava b
21. 12. 2022 20.56
+9
Če zdravnike pozdravi višja plača, bi mogoče tudi paciente.Ne bi bilo slabo če nam napišete recept pa ga bi nesli v službo šefu.
borjac
21. 12. 2022 20.56
+13
Ja dragi Mladi zdravniki, pravite da delate, nekdo pač mora delati če vaši starejši Zdravniki iz Fidesa ne delajo NIČ, mislim da bom spremenil pozitivno in laskavo mnenje o inteligenci Mladih Zdravnikov, kajti če ti, namesto te 70 letne Zdravniške mafije, garaš kot črna živina, in potem ti Zdravniki iz Fidesa še napovedo stavko zaradi tega ker je Ministrstvo povišalo plače Mladim Zdravnikom, in jih ti Mladi zdravnik še zmeraj podpiraš, pa že ne moreš biti prav preveč inteligenten.
VoxP
21. 12. 2022 20.56
+4
kaj ta hkrati bo natančno povedano da obravnavate 1 bolnika v zdravstvenem javnem domu 2 bolnika poslušate po mobilnem telefonu v taistem javnem domu na istem stolu v isti ambulanti 3 bolnika po internetni povezavi v javni ambulanti in ponovno na istem stolu pa še 4 bolnika kaj mu na istem stolu v isti zdradbi pišete naslov privat klinike?????? smešno vendar resnično.
kmkm
21. 12. 2022 20.33
+5
zahvalite se lahko JJ in njegovem talanju covid dodatkov tistim, ki niso delali nič drugi so dobili pa miloščino po 2 letih nedela pa jim še zmeraj letijo euri v glavi, hipokratovo prisego pa so obesili na vejo.
MladInPerspektiven
21. 12. 2022 20.32
+5
Hahahahaha 4 paciente in to enega na telefonu??? Kater telefon potem ima ta tip? Jaz v enem tednu ne morem priklicati svojega hahahaha . Če to drži Loredan takim je treba dvigniti plačo. Kot sem že pisal pregledati koliko pacientov je sprejel kater zdravnik to se vidi na dostopu v sistem in pregledati vse, ki so dobili samo zdravila odšteti ..pa se bo videlo kdo koliko dela.
jezenslovenec
21. 12. 2022 20.30
+7
Samo jamrajo ti zdravniki. Začnite že enkrat delat 8 ur, pa bo za vse bolje. Ne pa da so vam pred očmi samo evri.