Slovenija

Delavci Salonita Anhovo in domačini na nasprotnih bregovih

Anhovo, 04. 03. 2024 19.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mateja Poljšak Čuk
Komentarji
8

Bodo v torek poslanci zaščitili obstoj cementarne v Anhovem, kot pravijo zaposleni, ali bodo odločili v prid zdravju tamkajšnjih prebivalcev, ki pravijo, da obolevajo in umirajo zaradi izpustov? "Posledica te proizvodnje je genocid v naših krajih," pravi članica enega od društev, ki zakon podpirajo. Ima azbestozo, zaradi nje ali raka je izgubila pet sorodnikov v srednjih letih. Po dveh protestih delavcev Salonita Anhovo so svoj glas v prid noveli zakona predstavili člani različnih domačih društev in organizacij.

Dan pred tretjo obravnavo novele zakona o varstvu okolja v parlamentu je ozračje v Kanalski dolini napeto kot struna. Po drugem shodu delavcev Salonita Anhovo pretekli četrtek, je v petek osem lokalnih društev, ki so sofinancirana s strani cementarne, predstavilo svoje nestrinjanje z novelo v imenu svojih članov. 

Danes so glas dvignili člani teh društev, rekoč: Ne govorijo v našem imenu. "Nihče nas ni seznanil in to je čista laž," trdi Helena Markič, članica Društva upokojencev Deskle. Vodstvo društva jih je tako izrabilo za politično propagando, pojasni in vidno ganjena našteje pet sorodnikov, ki so v srednjih letih umrli zaradi azbesta ali raka. "Jaz sem delala v ambulanti in ko grem na pokopališču, ko bereš po grobovih in se ti začnejo slikati pred očmi ti pokojni, ti je groza. Posledica te proizvodnje je genocid v naših krajih."

Tudi sama ima azbestozo, zato poudari, da ji je še kako pomembno, kaj prihaja iz Salonitovih dimnikov. Novela zahteva strožje in pogostejše meritve emisij. Mejne vrednosti emisij morajo biti vsaj tako stroge, kot so pri sežigu odpadkov. Milovan Berlot je 20 let delal v tamkajšnjem kamnolomu. Trenutnim meritvam podjetja ne zaupa. "Ni govora, jaz sem tam delal in ne zaupam. Tista poročila, ki jih oni dajo, so neresnična. Jaz imam streho doma ali pa poglejte strehe, poslikajte po dolini, vse so črne sedaj."

Vsi skupaj bi morali predvsem misliti na prihodnost naših otrok, je poudarila pobudnica tiskovne konference. "Žalostno je, da nas kapital, in to tuji kapital, na tak način razdvaja," pravi domačinka Alenka Gololičič

Razkol pa je vse večji: delavci Salonita namreč v torek ponovno pripravljajo protestni shod na Trgu republike.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rzui
04. 03. 2024 21.46
+1
Tovarna zraven soče smešno
NeXadileC
04. 03. 2024 21.42
+1
Varčujejo na filtrih, ali kaj?
NeXadileC
04. 03. 2024 21.39
+1
Delavcem je morda obljubljena 15. plača?
Petur
04. 03. 2024 21.14
+0
sežigalnica gum za dober del eu..tu nekdo hudo kasira,je pa zagotovo onesnaževanje ki ga Avstrija noče imeti doma..nekdo pa polni žepe..globoke..
mate08
04. 03. 2024 21.55
+2
Veš kaj imajo avstrijci na dunaju sredi mesta?? SEŽIGALNICO ODPADKOV
tistntadruj
05. 03. 2024 17.30
Za čist zrak
05. 03. 2024 21.35
Ravno tako kot Salonitova ustreza trenutnemu zakonu
Delavec_Slo
04. 03. 2024 21.02
+3
Najbolje da vse zapremo, pa vsi v JU, pa da vidimo kam pridemo, brez firm ni življenja!