Slovenija

'Delavci so razumevajoči, a se bo to spremenilo, saj nekateri družine niso videli več mesecev'

Ljubljana, 03. 08. 2020 19.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mark Vidrih
Komentarji
158

Na mejnih prehodih s Hrvaško so za vikend izdali rekordnih 2040 karantenskih odločb. Kljub omejitvam potovanj so se namreč ob muslimanskem prazniku kurbanbajramu na obisk k sorodnikom podali številni delavci migranti in Slovenci s koreninami v Bosni in Hercegovini. V Delavski svetovalnici pa opažajo, da so delavci migranti zaradi omejitev potovanj v vedno večjem čustvenem krču. Kljub obvezni karanteni se je tako v Bosno odpravil tudi oče, ki je zaposlen v Sloveniji, in po več mesecih objel svoja otroka.

V redakcijo smo prejeli ganljiv videoposnetek očeta, zaposlenega v Sloveniji, ki se je kljub obvezni karanteni odpravil v Bosno in Hercegovino in prvič po več mesecih objel svoja otroka. Posnetek si je v le nekaj dneh na Facebooku ogledalo že več kot 16 tisoč ljudi. Ob posnetku pa pozivi tako slovenski in bosanski vladi kot evropskemu parlamentu: "Pravila prehajanja meja naj se čim prej spremenijo."

A posnetki z enega od mejnih prehodov s Hrvaško prikazujejo potnike iz Bosne in Hercegovine, ki so na karantenske odločbe čakali celo dlje časa, kot so ga potrebovali za pot do meje. Elmir Ćerimović, državljan Bosne in Hercegovine, ki je prav tako zaposlen v Sloveniji, je povedal, da so delavci migranti na karantenske odločbe na meji čakali kar štiri ure.

Elmir Ćerimović zaradi obvezne 14-dnevne karantene ne odhaja v Bosno in Hercegovino.
Elmir Ćerimović zaradi obvezne 14-dnevne karantene ne odhaja v Bosno in Hercegovino. FOTO: 24UR

"Do zdaj so bili delavci razumevajoči, toda prihaja obdobje, ko se bo to spremenilo, saj nekateri svoje družine niso videli več kot dva meseca. Mislim, da jim je prekipelo in da se bodo tja odpravljali na lastno pest," pravi Ćerimović, ki v Sloveniji dela že dve leti in pol. Čeprav se je v domačo Veliko Kladušo pred epidemijo odpravljal vsak vikend, pa sedaj zaradi covida in obvezne 14-dnevne karantene v Bosno ne hodi več.

Da vse več delavcev migrantov raje kot obvezno karanteno izbere čakanje, dokler se epidemija na Balkanu ne poleže, opaža tudi Goran Lukić iz Delavske svetovalnice. "V ogromno primerih so v takem krču, da si preprosto ne upajo domov," pravi ter dodaja, da so tudi takšne situacije, ki delavec reče: "Dovolj imam Slovenije, dovolj vsega skupaj," ter da bo v skrajnem primeru vrnil v Bosno. Čeprav ne vedo, kako se bo na daljšo odsotnost z delovnega mesta odzval delodajalec.

"To je zelo težko tehtanje, ampak na žalost se to dogaja ne le dnevno, ampak vse bolj tudi na urni ravni. Nas kličejo, kaj naj naredijo," pravi Lukić. Ker testiranje na mejah po vzoru Nemčije stroka zaenkrat zavrača, v Delavski svetovalnici odgovorne pozivajo, naj bodo vsaj karantenske odločbe transparentne, predvsem pa dosegljive.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LaFemme
06. 08. 2020 18.27
-1
Slovenci se sploh ne zavedamo koliko koristi tujci dobijo v naši državi. V firmi kjer delam, delajo pretežno Bosanci in Srbi in sami razlagajo kaj vse dobijo (dodatke za otroke,subvencije za stanovanje, možnost šolanja za otroke...) potem se pa smejijo, češ zakaj Slovenci tolk garamo, če oni dobijo več kot mi na način da hvatajo krivine in luknje v zakonu.
Dejan Matvoz
05. 08. 2020 16.29
+2
Ma kaka karantena neki?! Ta #Koronamanija je itak en velik blef! Malo razmislite o tem, kakšne neumnosti so vam vsilili razmišljati in kaj so dandanašnji postale vaše vrednote in prioritete... ustrahovanje, maske, nadzor... lepe in res življenjsko pomembne stvari pa gredo mimo vas ali pa so jih brez prave podlage prepovedali! Resne bolezni pa niso zdravljene tako, kot bi morale biti!
Tone1234
05. 08. 2020 14.55
-2
Naj razmišljajo o tem, da prenehajo delati v suženjskih razmerah in odidejo v Avstrijo, Nemčijo...kjer bodo bolje plačani. Pri nas pa naj na osnovi javnih razpisov gradbena dela opravijo turška in kitajska podjetja, bo za davkoplačevalce bistveno ceneje.
pegazus
05. 08. 2020 09.40
+35
Imam tu v bližini samski dom poln takih, pa me kdaj zmotijo, a se hitro spomnim kaksni reveži so to. Čisto izcuzani, prekurjeni od sonca do kosti, pa s plačo verjetno 1/4 naše... zato, da nam ni treba stat sredi AC z lopato v roki avgusta ob 12h. Ta človek ti ne bo nič ukradel ni ga pa treba zaničevat, če ne govori slovensko.
lakica23
04. 08. 2020 19.44
-26
Kar pojdite vsi in tam ostanite!
pegazus
05. 08. 2020 09.21
+12
Vsak narod ima svoje nezaželjene južne sosede. Preden to rečeš pomisli na Slo., ki delajo v Austriji. Brez te "cenejše" delovne sile, ne bi bilo zgrajenih cest, zgradb, šol, bolnic,...
NLKP
04. 08. 2020 16.08
-13
Kot je že predhodnik v komentarju napisal, dragi gospod jugo najprej se naučite slovenskega jezika potem pa stopite pred kamero, lepo prosim, v Sloveniji smo!
EarthIsNice
04. 08. 2020 17.53
+22
Saj jih mi sami vabimo. Zakaj pa delodajalci ne zaposlujejo Slovencev? Zakaj tako mnozicno oglasujejo delo, jih privabljajo? Ne govori neumnosti NLKP. Bi rad tebe videl ce bi bil v taksnem polozaju.
GOTOVI STE
04. 08. 2020 15.41
+5
Cisto pravilno je 14 dni karantene. Se prej bi jo morali uvesti in bi imeli manj sr..ja. A zardi 10000+ naj nasrka 1mio drugih! Vsak ki je prisel v drugo drzavo bi se moral drzati pravil in obicajev, ki so. Ce mu ne pase naj sr lepo vrne domov in naj ne trpi terorja! Drugace me pa zsnima kako bi se v nemciji ali v avstriji sporazumeval v svojem materinen jeziku. Pri nas je dve leti pa... Prvo bi morali nareciti vsi izpit iz slo!
EarthIsNice
04. 08. 2020 17.54
+22
In zakaj se ti ne bi zdelo primerno imeti 14 dni karantene, ko prides s Hrvaske? Aja ubozcek potem ne bi mogel na morje. To, ko pa delavci ne morejo videti lastne druzine, je pa tebi cisto normalno. Zalostno je, da sploh morajo iz svoje drzave stran od druzin zato, da prezivijo. Malo se zamisli.
Uporabnik1834374
04. 08. 2020 13.34
-7
Se je okužil kdo, ki je redno nosil masko?
DAEMONIUM
04. 08. 2020 10.03
+9
Koji k....nosim masko, mulca 5 let starega mucim z masko in ga ucim kako z milon unicujema male zelene viruse ko pa je velik zelen virus s svojo familijo veselo odpotoval v BiH?? Ko se vrnejo pa bo kaj? Itak jim vsak dan hodijo na kofetke drugi zeleni virusi tako da tudi tista karantena na donu nima nobenega smisla. Napraviti kovid centre na meji, kot so srbi, in tja namestiti vse ki vstopajo iz teh obmocij, ker ti ljudje imajo drugr navade in obicaje in je lahko o njih pisati da so ubogi in da naj gredo domov, nekaj povsem drugega pa je blizu njih ziveti in sedaj se te s svojim ravnanjem ogrozajo?? Ali pa naj mi pocrkamo, da bodo levicarski mediji zadovoljni ali kako?
GOTOVI STE
04. 08. 2020 15.44
+2
Semir Keserovi?
05. 08. 2020 11.12
+4
Vi ste gotovo človek iz stroke. Vaše razmišljanje je ubogo, upam, da česa takšnega kot je Vaše izražanje ne boste prenesli na Vašega pet let starega otroka. Namreč menim, da ste zelo ozkogled človek, čutim tudi prisotnost agresije. Želim Vam vse dobro in pa držite se stran od komentiranja, prav tako upam da niste človek na visokem položaju kjer koli že. Lep preostanek denva!
SabinaZ
04. 08. 2020 09.46
+11
Sedaj so počitnice. Ne razumem zakaj pa otroci in žena ne pridejo v Slo na obisk? Zakaj kontra. Ok je dražje to ja ampak oni si lahko v Slo privoščijo karanteno, bodo skupaj na enem naslovu tistih nekaj dni.
Bodirealen1
04. 08. 2020 10.46
-8
Ja vse lepo in prav, ampak ali veste kok nas je tukaj ki im je cela družina v Bosni ki je tudi zaposlena in si ne more privoščit en teden kaj pa šele 2 tedna. Gre se pa zato da se turisti po Slo lepo sprehajajo, a mi tisti ki se trudimo za to državo ne moremo videti svoje lasne družine. Pa se to da je Hrvaška ki je enako nevarna kot Bosna lepo odprta sprehajanje gor dol. To nas pa še bolj jezi. Lp
TurbinaOdStargaGolfa
04. 08. 2020 17.00
+3
ja kako lahko trdite, da je Bosna enako nevarna kot Hrvaška...danes v BiH 394 potrjenih primerov, na hrvaškem 24...
EarthIsNice
04. 08. 2020 17.48
+4
Seveda ce Hrvaska skriva realno stevilko. Preberi malo clanke na njihovih portalih. Pa Bosno in Srbijo so dali takoj na rdeci seznam. Hrvasko, ker pa pac 3/4 politikov in ostalih ima vikend tam, ne bodo dali...
MladInPerspektiven
04. 08. 2020 09.44
+14
Po drugi strani vsi lapate tu gor , morje turistov pa gre v hrvaško in in nje. Preverjeno Hrvati iz BIH brez problema gredo na hrvaško ... in se sklicevati na KORONO je BOLANO. Bistvo je nekdo ima korist nič drugega. In turisti ki gredo nazaj se ustavljajo vse povsod po sloveniji . . VI pa bluzite o delovcih in pluvate po njih ... Dejstvo pa je, ne glede kako jih imamo radi brez njih Slovenija gre v maloro... imamo se za delovni narod HAHAHAHA ja za sedenje v udobnih stovčkih in GOSTILNAH za težko in umazano delo to pa ne.. ehhhh opranoglavci. Resnično bi pa rad doživel, da jih pošljemo nazaj pa, da vidimo ko bodo k nam prišli iz nam čist drugačnega okolja ljudje ( ne dolgo nazaj so jih hoteli uvoziti) ...potem se bomo šele ...hmmm
zmha
04. 08. 2020 09.43
+14
Samo eno vam lahko recem, da svoji mami ne mores na pogreb,ker ko se vrnes moras v karanteno in bos posledicno ob sluzbo si pa edini v druzini ki dela...upam, da se vsem, kateri pisete "pametne komemtarje" to enako zgodi
Robertinhox
04. 08. 2020 09.50
+11
je.. ga to je cena distance, jaz tudi delam v domačem okolju pa bi lahko šal v avstrijo kot pozrešneš za večjo plačo, to kaj si reko je čist mimo,.... jaz vidim stvari iz drugega vidika, ni vse v plačah in delu, gre se tudi za dobrobit slovenskega naroda, že itak nas je premalo in taki delavčki dobijo slej ko prej drzavljanstva in razne bonunitete, 200k jugovicev vsako leto pride delat, a ti si ja nor, nas pa miljon od tega 500k penzičev, malo se vprasaj kaj bo tu leta 2050 muslimanska hranilnica
MladInPerspektiven
04. 08. 2020 10.03
+0
Ja kaj bo šele leta 2200, dej poglej na svojo kroglo kaj bo 2700 me res zanima moja krogla ne potegne.... bizgec kaj te brigajo muslimani kolk posla imaš z njimi???
Robertinhox
04. 08. 2020 10.17
-1
muslim lover :) zaradi vernikov je svet tu kot je, ti pa kr sčiti ta plemena mesancek
NLKP
04. 08. 2020 15.07
-1
Greš domov na pogreb in ostaneš dol, kdo pa pravi, da se moraš vrniti?
TurbinaOdStargaGolfa
04. 08. 2020 17.04
-1
ravno to je problem slovenije...uvozili smo na tisoče takih družin kjer samo en dela......ostale pa financiramo mi....
EarthIsNice
04. 08. 2020 17.50
+2
Kdo ti bo pa hiso zgradil? Kdo ti bo ceste popravil? Kdo ti bo pripravil hrano v pekarni? Tak sam vprasam:)
Robertinhox
04. 08. 2020 09.33
+8
zaj naenkrat vsi pogrešajo družino ko so pa na terenu po 5 mescev v tujini pa kao kul, večinoma so tak sami muslimanski izpirjenci, kao delajo ja ker kao naši ne znajo, krivi so pa itak delodajalci ko jemljejo albance pa kosovarje da poceni skozi pridejo, še enkrat hvala provinci slovenstan za take glupe zakone in uničevanje slovenskega gospodarstva, plače pa iste kot leta 2009
Bodirealen1
04. 08. 2020 10.49
-3
Da ni tistih delavcev Slo ne bi mela ne stavb, ne cest nič... zakaj ker so vsi ostali na socijali. Sori k smo pridni pa namest da ste hvalezni, ste nacionalisticki nastrojeni ljudem ki tvojo dezelo delajo lepsom iz dneva v dan. Rece se hvala :)
Robertinhox
04. 08. 2020 11.53
+6
ne bluzi vsako tele zna cigel polagat, tudi sam si ga doma ko gradim kaj podobnega, tezje je bit arhitekt al pa inženir, nea mi ti z poceni delovno silo hodi sem, vrjami mi če bi zakoni bli drugačni bi vsak šal delat v gradbeništvo tak pa se dopušča poceni delovna sila in izkoriščanja za 3 eur na uro, šef albancev pa ma prek 1000 albancev in kasira od vsakega na uro 5 eur, zaj pa računaj matematiko, kdo dela deželo lepšo, pozidavanja ziher ne, sicer pa ta denar gre dol tak kot vse ostalo, muslim lover
Bodirealen1
04. 08. 2020 14.07
+0
Ja vidm ja da zna, ti se pa mal pozanimi kolk majo bosanci na gradbenistvu na uro pa pol bod pametan 3e zih nimajo.. nismo tok poceni kokr si mislite.. sem ena ki spostuje in Slovenijo in slovence ker so mi omogicli velik( ne delam za mejhn denas sem se zborila zase) ampak takih komentarjev mam pa ze poln k al delite nekaj za drzavo al sedte doma in bode tih
Robertinhox
04. 08. 2020 09.30
+10
dokler bojo naši slovencelji uzavali bosno knam in nam domačinom zbijali cene, za svoje lastne žepe bo tak kak pač je, pa če že mislite kak se dela, infektivnega dela je okoli 6 ur ostalo je šetanje po gradbiščih in gledanje, kak že gre 1 dela 4 gledajo, ne mi pravit kak so bogi in nevem kaj, kvečjemu zbijajo ceno domačinom, plus večinoma so tak fejst ponosni na propadlo bosno sploh če so v tujini,... bosna expres, samo je tak bedarija o tem govorit ker jih je tak že preveč takih ki sploh ne znajo slovensko pa vseeeno molzejo naš denar, kako korist maš od njih če denar nosijo dol, delodajalci pa itak v svoje žepe koristijo, ki so še pridna albanci in kosovarji, ko mislijo da je lopata edino delo
brabusednet
04. 08. 2020 09.28
+14
Če Balkancem,kaj ne paše pač se naj vrnejo domov ali drugam.Že tako so ravni ti od dol prinesli drugi val.Sedaj se pa pritožujejo nad karanteno in omejitvami.Ko se bo virus začel širit v podjetjih med zaposlenimi pa ti ne bodo nič krivi.
Las Vegas
04. 08. 2020 09.28
+10
Dejmo vse sprostit...z dele k je poletje... konec septembra bomo pa zaprti kot uni v Alcatrazu..
User1832247
04. 08. 2020 09.25
+13
ali so ti delavci mogoče mentalno na ravni 5 letnih otrok!nikakor ne - so normalni odrasli ljudje.samo sindikalist iz situacije kot jo imamo sedaj kuje političen kapital im meša g...
grikos
04. 08. 2020 09.14
+23
Evo ga,2,5 let v Sloveniji,pa imate z njim že intervju, v katerem modruje in posredno grozi,da imajo delavci tega že dovolj.Ja kaj pa boste naredili,če boste postali glasni boste kmalu dobili povratno vozovnico za domov.Sicer pa je to čisto balkansko obnašanje.
MladInPerspektiven
04. 08. 2020 09.35
-5
Hahaha ste cvetke tako anonimne, rajši dej podatke pa se dobimo isto misleči in gremo javno nastopati proti takim... Ja ven tukaj pa zmanjka tistega spodaj. Sami gostilniški nakladači
grikos
04. 08. 2020 09.35
+6
Kaj je balkanci,talate minuse,ali ni mogoče res kar sem napisal??
grikos
04. 08. 2020 09.57
+1
ni problem,povej kdaj in kje,tudi Zmago bo prišel
MladInPerspektiven
04. 08. 2020 10.06
+0
grikos .. Ne serji z Zmagotom on je njihov ... dej podatke pa se dobimo in ustanovimo lastno stranko in ne lapej brez veze dokler nisi pripravljen priti iz anonimnosti
jasminb81
04. 08. 2020 12.16
+2
Se vsaj me skriva za izmišljenim imenom, tko kot ti!
solarcek1234
04. 08. 2020 09.14
+40
Sploh,da se objavi tak clanek!!!! Vecina nas ima nekje nekoga od bliznjih,ki ga nismo videli dlje casa!!! Na zacetku nas je vecina vpila"odprite meje" sedaj obratno!!!- V Bih je katastrofa glede korone in ni mi jasno kako si sploh drznejo postaviti sebe kot zrtev!!!!Sicer so tega vajani ze iz casa vojne!!! Za kristjanske praznike smo se vsi odrekli obicajev,obiskov...kaj je tu spornega???? Vecne zrtve ti bosnjaki. Najboljse,da nam kot po tekocem traku vnasajo virus nazaj v Slo in potem dobijo se bolnisko,polno placo...seveda oni z njihovo mentaliteto bi se imeli se za heroje in zrtve hkrati, da so zboleli. V casu korone bi marsikdo odsel na Hrvaso ali v Srbijo cez praznike pa ni bilo govora o tem. Albanci in bosnjaki pa vedno jok in stok kako jim je hudo... Enostavno tumast sebicen narod.
DAEMONIUM
04. 08. 2020 09.54
-2
Niti ne narod kot narod ampak njihova vera tu je ves point.
MladInPerspektiven
04. 08. 2020 10.07
-1
ma po načinu pisanja si ti tudi južnak ...predvidevam troprstaš???
MladInPerspektiven
04. 08. 2020 10.17
+7
Seveda, samo vera je problem pri nas pa problem ker večina tega ne upa javno povedati se skrivajo kot vedno
Bodirealen1
04. 08. 2020 10.55
+3
Na Hrvašk se pa lahko gre.. pa ce neb bilo tega sebicenga naroda neb mela lepe ceste za svoj avto.. nehite bit pametni obrnite se okrog sebe pa nehite ponizevat bosance ker niste nc boljsi lp
polikarp kalan
04. 08. 2020 09.14
+23
vedno, ampak res vedno za vsak pasji predec joka tudi lukiĆ. bi bilo zanimivo vedeti kolikšna je njegova plača, glede na to, da ga plačuje raja?