Gospodarstvo

Delavci TVM prekinili stavko

Ljubljana/Maribor, 06. 07. 2010 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tovarna vozil Maribor gre v dokapitalizacijo, če pa ta ne bo uspela, bodo sprožili likvidacijo podjetja. Z dogovorom so zadovoljni tudi v sindikatu.

TVM-2
TVM-2 FOTO: POP TV
Tovarna vozil Maribor
Tovarna vozil Maribor FOTO: POP TV

Delavci Tovarne vozil Maribor (TVM) so včeraj začeli s stavko, ki je potekala kar na njihovih domovih, saj nimajo niti sredstev za prevoz pred tovarno. Danes pa so že sporočili, da so stavko zaključili. 

Kaj so se dogovorili na sestanku?

Danes se je vodstvo skupine Viator & Vektor sestalo z upravo TVM, predstavniki sindikata in predstavniki sveta delavcev TVM. Uprava TVM je lastnikom predlagala dokapitalizacijo podjteja, skupina Viator & Vektor pa je napovedala, da bo na skupščini predlog podprla. V primeru, da dokapitalizacija ne bo dala pričakovanih rezultatov, pa so se odločili za likvidacijo.

V sporočilu za javnost je skupina Viator & Vektor zapisala, da je v zadnjem letu in pol podjetje TVM finančno podprla z več kot osmimi milijoni evrov lastnih sredstev. Tako so imeli nujna obratna sredstva za proizvodnjo in denar za poravnavo obveznosti do dobaviteljev ter zaposlenih.

Skupina je dodala, da želi ohraniti proizvodnjo in delovna mesta v TVM.

Direktor podjetja Viator & Vektor Zdenko Pavček je sporočil, da se skupaj z upravo TVM trudijo pridobiti sredstva za proizvodnjo avtobusov, za katere ima TVM zagotovljena naročila. Z bankami upnicami potekajo intenzivni pogovori o rešitvi trenutne situacije in zagotavljanju finančnih sredstev za nadaljevanje proizvodnje, je še zapisal v sporočilu za javnost.

Kdaj bodo plače?

Z dogovorom je zadovoljen tudi sekretar sindikata SKEI Podravje Branko Medik. Kot je dejal, je bil na današnjem sestanku dosežen velik napredek, saj naj bi dokapitalizacija omogočila, da bo podjetje lahko še ta mesec začelo ponovno obratovati in dokončalo načrtovano proizvodnjo.

Glede izplačil so se dogovorili, da bosta do 16. julija izplačani plača za maj in druga polovica regresa za lansko leto, do 23. julija pa še plača za junij, je pojasnil Medik. Okoli 120 proizvodnih delavcev bo sicer ostalo doma na čakanju, vse dokler ne bodo zagotovljena sredstva za ponovni zagon proizvodnje, kar pa naj bi se  zgodilo že kmalu. 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaz1980
06. 07. 2010 16.28
Na hrbet se uležt pa se s petam u rit brcat... to je fajn deu! ;)
Slovenc07
06. 07. 2010 13.47
Vse zaprite in to čim prej potem pa vsi v politko pa bomo govoril kako bi moralo bit, zakaj ni, itd....
01xxy
06. 07. 2010 13.36
Slabi. Slabši. Najslabši.
levaki-tajkuni
06. 07. 2010 13.08
Zapreti vse tovarne.... Od dela se Umira.