Slovenija

Delavci v Hotelih Bernardin bodo stavkali

Ljubljana, 22. 02. 2023 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S., STA
Komentarji
8

Sindikat delavcev Save Turizma je za torek napovedal opozorilno stavko delavcev v Hotelih Bernardin. Nasprotujejo namreč prenosu sobaric na zunanje izvajalce, od uprave družbe pa skušajo doseči tudi uskladitev plač z inflacijo in sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi. Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije jim je izrazil polno podporo.

Kot so sporočili iz Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije, katerega del je reprezentativni sindikat zaposlenih v Savi Turizmu, uprava družbe kljub številnim pozivom ni ugodila njihovim zahtevam.

Sindikat je na seji ugotovil, da delodajalec ob intenzivnem dogajanju ni zadržal oz. spremenil odločitve o "outsourcingu" sobaric v Hotelih Bernardin, prav tako ni pristopil k odpravi plačnih nesorazmerij in uskladil višine plač z inflacijo. Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela se ni dvignilo na zahtevanih 0,21 evra na kilometer, delodajalec pa ni pristopil k sklepanju aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi, čeprav ga je sindikat k temu večkrat uradno in javno pozival. 

Hotel Bernadrin
Hotel Bernadrin FOTO: Bobo

Sindikat je zato za 28. februar napovedal opozorilno stavko, ki bo potekala od 10. do 14. ure v Hotelih Bernardin. Od delodajalca zahtevajo nadomestilo plače v višini 100 odstotkov za čas trajanja stavke. Sindikat je o stavki je obvestil družbo in pozval k pogajanjem o stavkovnih zahtevah. Ob tem so člane opozorili, da bo uprava družbe po njihovih ocenah nadaljevala pritiske na člane sindikata z namenom preprečiti stavko. Kot so izpostavili, to predstavlja kršitev določil zakona o stavki. 

Prenos sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca Aktiva čiščenje je sicer predviden za 1. marec. Kot v sindikatu opozarjajo že nekaj časa, bi načrtovani prenos sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca predstavljal škodljivo prakso, ki vpliva na socialni in materialni položaj delavcev.

O tem so obvestili tudi vlado in Slovenski državni holding (SDH), saj je Sava Turizem v lasti družbe Sava, katere 90-odstotna lastnica je prek SDH in Kapitalske družbe država, a so "razočarani nad neodzivnostjo".

Vodstvo Save Turizma medtem vztraja, da dosledno spoštuje zakonodajo, prenos zaposlenih pa med drugim pripisuje sezonski naravnanosti podjetja. "Smo izredno sezonsko naravnano podjetje, v katerem je težko uravnavati nihanja števila zaposlenih sobaric. Na Obali je na primer v nizki sezoni lahko zasedenih manj kot 100 sob dnevno, v visoki sezoni pa 750 sob dnevno," so v začetku meseca pojasnili odločitev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
22. 02. 2023 15.50
+2
Se strinjam, da je hotel sezonsko odvisen od zasedenosti, če je tako naj imajo št. Sobaric pač manjše, ko je pa potreba naj delajo zunanji izvajalci.
Antena
22. 02. 2023 11.53
+1
Rafael Kramar
22. 02. 2023 11.52
+1
Uprava naj gre stavkat! Zaprejo naj hotel dokler jim zaposleni ne podpišejo njihovih zahtev!
slovenka62
22. 02. 2023 11.41
+4
OrodniK
22. 02. 2023 11.32
+0
Hrdi, hrdi, delavci! Hvišno so janšisti! LOL
son?ek11
22. 02. 2023 11.30
+9
Pa sobarice in čistilke so poleg kuharjev in natakarjev osnovni kader v hotelu!!! Zaposleni bi morali stalni delavci, tudi zaradi varnosti gostov!!
Rafael Kramar
22. 02. 2023 11.10
-7
Samo poterat jih na cesto!!
wsharky
22. 02. 2023 10.39
+7
podpiram stavko, če pa bodo najeli filipinke za opravljanje del bom pa vzel vikend paket v kakšnem hotelu