Slovenija

FOTO & VIDEO: Za delavce se začenja boj s časom

Velenje/Ljubljana, 28. 10. 2010 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vegradovim delavcem grozi, da bodo ostali na cesti. Denarja nimajo niti za hrano niti za vrnitev domov, z novembrom pa bodo v samskih domovih lahko ostali le, če bodo plačali.

Obupan delavec
Obupan delavec FOTO: Miro Majcen
Do konca oktobra ne moremo od vas zahtevati, da kar koli plačate, če mi vam plačo dolgujemo. Od meseca novembra naprej pa bo treba začeti plačevati in kdor bo plačeval, bo tudi lahko ostal. Stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril

Stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril je 584 delavcem izročila dokumentacijo, ki jo potrebujejo za prijavo na zavod za zaposlovanje. "Pripravili smo vam sezname vaših terjatev do Vegrada. Jutri bomo v vašem imenu to tudi odnesli na sodišče kot prijavo terjatev v stečajnem postopku,“ jih je obvestila. Spomnila jih je še, da bodo prek sindikata prijavili tudi morebitne terjatve, ki jih na seznamu ni.

Vse kaže, da bodo imeli na sindikatu še veliko dela. Potrdila, ki so jih dobili delavci, se – tako trdijo – nikakor ne skladajo z dejanskim stanjem. "Piše, da sem dobil 1384 evrov, ki jih nisem. Dobil sem 500, 600 evrov,“ je za 24ur.com povedal eden od delavcev. Pri drugem je stanje podobno: "Za maj sem dobil 300 evrov in nič več. Tu piše, da sem dobil 1070 evrov. To je čista laž in prevara,“ je dejal. 

Lahko ostanejo v samskem domu, a treba bo plačati

Bivanje v samskem domu jim bodo po novem zaračunavali.
Bivanje v samskem domu jim bodo po novem zaračunavali. FOTO: Miro Majcen
Šli bomo na cesto in bomo tam spali. Delavec Vegrada

Grilova je delavce, ki že več mesecev niso dobili plač, obvestila, da jim bodo zaračunavali bivanje v samskem domu.  "Od meseca novembra naprej bo tisti, ki bo želel, lahko ostal v samskem domu. Toda od takrat, ko bo dobil prva sredstva iz jamstvenega sklada, bo treba začeti plačevati," je dejala. "Denar, ki ga dobimo, bomo torej dali za stanovanje, kaj bomo pa jedli?" se je ob tem vprašal delavec.

Delavske knjižice za Vegradove delavce
Delavske knjižice za Vegradove delavce FOTO: Miro Majcen

Grilova je tudi nakazala, da bodo delavci v domovih, ki niso v lasti Vegrada, morda imeli še večje težave, saj morajo doseči dogovor z lastnikom. 

'Radi bi se le vrnili domov'

Jutri bodo na jamstveni sklad podali tudi prijavo za uveljavitev izplačil, delavci pa bodo morali, če bodo želeli denar dobiti že v drugi polovici novembra, podpisati zavezo, da ne bo nadaljnjih pritožb. Izplačilo za vse pravice skupaj znaša 1930,20 evra neto, sklad pa davke in prispevke poravna ob izplačilu.

'Hilda uspela s prevaro in manipulacijo'

Hilda je uspela s prevaro in manipulacijo speljati še en mesec zakasnitve prisilne poravnave. V tem je problem. Ti ljudje bi že danes lahko dobili denar in se vrnili domov, kjer imajo 16. novembra velik praznik. Tako pa še vedno ostajajo tukaj na hladnem in brez hrane. Srečko Čater, sindikalist

Kot pravi sindikalist Srečko Čater, so delavci razočarani predvsem zato, ker stvar ni bila že davno izpeljana. "Hilda je uspela s prevaro in manipulacijo speljati še en mesec zakasnitve prisilne poravnave. V tem je problem. Ti ljudje bi že danes lahko dobili denar in se vrnili domov, kjer imajo 16. novembra velik praznik. Tako pa še vedno ostajajo tukaj na hladnem in brez hrane,“ pravi Čater. "Zadnjo pošteno plačo so dobili lanskega novembra, nato pa so bile zakasnitve in delna poplačila, plačila v gotovini. Ljudje so vedeli, kako se bo končalo, a problem je, da so morali na to predolgo čakati,“ še dodaja.

V lov na novega delodajalca

Delavske knjižice za Vegradove delavce - 15
Delavske knjižice za Vegradove delavce - 15 FOTO: Miro Majcen

Od 3. do 5. novembra bodo za delavce potekale prijave na območnem zavodu za zaposlovanje, tisti, ki jim kmalu poteče delovna viza, pa bodo po navodilih delovnega ministrstva denar dobili najhitreje. "Zdaj nam gredo vsi na roko, a kje so bili prej. Ta zadeva ne traja od včeraj!“ še pravi sindikalist Čater. 

Na zavod za zaposlovanje se lahko prijavijo vsi, vendar pa bodo le tisti, ki imajo stalno prebivališče in državljanstvo, dobivali nadomestila, ostali pa do spremembe socialnega sporazuma z BiH te pravice nimajo. Zanje, torej za delavce, ki imajo v Sloveniji urejena začasna prebivališča, se zdaj začenja boj s časom. Poiskati morajo namreč novega delodajalca, prek katerega si bodo nato uredili novo bivalno vizo. Država je obljubila, da do konca novembra ne bodo nikogar preganjali.

Zadeva z Vegradovimi delavci je hudo moralno sporna in na splošno ne kaže lepe slike Slovenije. Katarina Kresal
To obljubo je v pogovoru za 24UR ZVEČER ponovila tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. "Glavno sporočilo, ki gre tem delavcem, je, da se jim ni treba bati, da bo policija zdaj, ko so izgubili delo, potrkala na njihova vrata in jih peljala čez mejo. Ne, vse do konca postopkov, ki tečejo v zvezi s prenehanjem delovnih razmerij, oni bivajo v Sloveniji zakonito in jih policija ne bo preganjala. To traja določen čas, mesec, dva meseca, potem pa nastopi vprašanje, kaj potem. V tem okviru policija še ima določen manevrski prostor, kaj storiti, kadar gre za humanitarne razloge, kadar gre za posebne okoliščine, ki nedvomno so podane," je dejala.

Čater: Janković pustil delavce na cedilu

"Le do 1. novembra imamo še dovolj denarja, da delavcem priskrbimo hrano. Nato upamo, da bo tudi novi velenjski župan tako dober, da bo pomagal,“ je še dejal in izrazil nezadovoljstvo z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki naj bi po njegovih besedah delavcem takoj po izvolitvi obrnil hrbet. "V Ljubljano vsak dan iz Velenja vozimo hrano,“ je ogorčen.

Čaka jih negotova usoda.
Čaka jih negotova usoda. FOTO: Miro Majcen

Pahor naslednji teden na obisk k Vegradovim delavcem 

Vlada je zavrnila pobudo poslanca SD Bojana Kontiča za ustanovitev posebnega sklada, iz katerega bi lahko poplačali delavce z začasnim delovnim dovoljenjem. Meni namreč, da je bolj ustrezno proučiti potrebe po spremembi zakonodaje, s katerimi bi preprečili zlorabe in zagotovili uveljavljanje pravic.

Premier Borut Pahor je ponovil, da je dobro, da je šel Vegrad v stečaj, saj lahko delavci dobijo nadomestila za brezposelnost. Ministrom pa je tudi naložil, da jim pomagajo, ''pri čemer ima minister za delo Ivan Svetlik posebna pooblastila''.

Po njegovih ocenah je primer Vegrad tudi zaradi razmer, v katerih so se znašli tuji delavci, Sloveniji nakopal sramoto. Napovedal je še, da bo delavce Vegrada najverjetneje obiskal prihodnji teden.

Kaj pa 147 delavcev Vegrada Inde?

Delavci insolventnih hčerinskih družb pričakujejo tudi stečaje teh družb. Grilova je na Okrožno sodišče v Celju že podala predlog za stečaj podjetja Vegrad Inde in zaprosila za brezplačno pravno pomoč.

"To podjetje je imelo lažni status invalidnega podjetja, kar bi mu moral inšpektor za delo že davno odvzeti,“ pravi Čater in dodaja, da je tam še vedno zaposlenih 147 delavcev. "Pri imenovanju stečajnega upravitelja je prišlo do zamude, ker čakamo na brezplačno pravno pomoč,“ pravi in dodaja, da bi morali ti postopki steči hitreje, saj so ljudje vedno bolj lačni.

Enake težave so tudi s podjetjem Montal, ki zaposluje 74 ljudi. Ti so trenutno na plačanem dopustu. Podjetje ima zaradi povezanosti z Vegradom hude težave z insolventnostjo, zato po besedah sindikata tudi tam čakajo na brezplačno pravno pomoč, prek katere bodo lahko imenovali stečajnega upravitelja.

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Taja975
29. 10. 2010 23.28
Pozdravljeni, razmišljam ob branju vseh komentarjev in želim izpostaviti samo še dejstvo, da poskušajmo držat skupaj. Ne podpiram "uvažanja" tuje delovne sile, dokler imamo svoje ljudi brezposelne. Ampak dejstvo je, da naša država podpira izkoriščanje ubogih delavcev, ne glede na to, ali so bosanci, hrvati ali slovenci. Slovenci smo toliko na boljšem, ker smo pogruntali, da je za 300 EUR, kolikor je bila povprečna plača tesarja, bolje ostati doma in si urediti socialno pomoč. V nadaljevanju pa želim povedati še to, da se mi pa sedaj v tem trenutku smilijo vsi ti "uvoženi delavci". Veliko v slabšem položaju so, kot marsikateri naš delavec po prenehanju delovnega razmerja. Kot tujci nekateri ne bodo imeli pravic do enarnih nadomestil, denarnih pomoči, prav tako ne zdravstvenega zavarovanja... Ostanejo brez vsega. Pa še tole: država - vlada, parlament, predsednik ta ali oni - mi je vseeno kdo, ampak naj se že najde nekdo, ki bo te stvari zaustavil, zaključil izkoriščanje tujih, domačih, katerihkoli delavcev, izčrpavanje podjetij, bogatenje na tuj račun... Sem pač nepoboljšljivi optimist....
dunc46
29. 10. 2010 21.43
MISLIM !!!ZAKAJ SE UBADAMO TOLIKO Z VEGRADOVCI!!!JAZ SEM TUD ZGUBOIL SLUŽBO (PA NA TISOCE NAŠIH V MURI ,PREVENTU ,ROGAŠKI,IUV ,ISKRI,PEKO,IN ŠE PREJ TAMU ,METALNI,LITOSTROJU ITD IN SE NOBENDEN NI OBREMENJEVAL TAKO Z NAMI KOT SI TILE TUJCI CEDAJ!!!!MISLIM KOLIKO JE PA SLOVENCEV BREZ SLUŽBE IN DENARJA!!!HALO A SE TO KDO VPRAŠA?????NA ROBU LAKOTE ???MISLIM NE NIHČE KER NAM NI DO IZPOSTALJANJA!!!!!HALOO!!!!!SRAMOTA!!!!UPAM DA NEA BOŠ ZBRISO!!!!!!!?????
resslovenka
29. 10. 2010 20.57
Srce me boli, ko gledam te ljudi. Vse skupaj se mi zagabi do skrajnosti.
katja07
29. 10. 2010 11.44
Bogi ljudje. Kr na jok mi gre, ko vidim njihove obraze.
User300173
29. 10. 2010 09.35
Blokirati TRR lastniku in direktorju. Delavcem naj nekdo posodi odločbo RTV Slovenije, ko so mu za neplačanih 12 Evrov naročnine BLOKIRALI TRR, ter naj isto odločbo prepišejo ter pošljejo davčni upravi zaradi neizplačila dolga-plač z zahtevkom, da se TRR lastniku in direktorju Vegrada blokira. ČE RTV RAVNA USTAVNO, ISTO VELJA TUDI ZA DELAVCE, ČE JE TO PRAVNA DRŽAVA. Stvar je čisto preprosta.. Dolg je na eni strani, dolžnik na drugi. KER SMO PRED ZAKONOM VSI ENAKI, SE TO MORA UPOŠTEVATI. To je čisto "kmečko" prepričanje, saj se tukaj sklicuješ na veljavne in v praksi izvedene primere. V DVEH MESECIH BI SE SODNI ZAOSTANKI PREPOLOVILI IN SODIŠČA BI MORALA RAZMIŠLJATI O ODPUSTITVAH PRESEŽNIH DELAVCEV.
Alexxsaso@yahoo.ca
29. 10. 2010 09.22
Eastman29.10.2010, 08:443 Pfuj... država, pfuj pravosodje, ... pfuj vse skupaj. Na jok mi gre od novic iz Vegrada. Očitno vse to nas čaka čez nekaj let. Kje je opozicija, varuh človekovih pravic... vsi imajo maslo na glavi in so modro tiho. Očitno je v sloveniji potrebna delavska revolucija in to taka kjer bodo ljudje linčali tajkune in njim podrejene politike. Ah, kaka opozicija.. Vsi so oni isti. Razlika v politicnem prepricanju je zgolj zaradi volitev in je le FARSA! Vsi so financirani s strani tajkunov, VSI imajo na glavi masla iz kar nekaj odkritih (koliko pa se ne odkritih) afer in vsi gredo "druzno po sihtu na pir". na hrbtu naroda, ki je in bo ostal hlapcevski ter lepo tiho. Dragi sodrzavljani, nagnat jih je treba. Vse komplet. Sodit, na ljudskem sodiscu za vse kraje, afere in prevare ter placat nekaj svicarskih politikov, ki bodo za tak denar prisli naredit red v tole naso drzavo, ki je parodija sama nase.
rtvslowenia
29. 10. 2010 08.53
ZAKAJ MORA IMETI dimičeva KOPALNIŠKO OPREMO ZA 34.000 EUR, ČE ZA TA DENAR LAHKO ENA REVNA DRUŽINICA DOBI ENOSOBNO STANOVANJE Z KOPALNICO IN FUNKCIONALNO OPREMO... KAJ JE SIMONA DIMIC DRUGAČ DA IMA VSE TO
Eastman
29. 10. 2010 08.44
Pfuj... država, pfuj pravosodje, ... pfuj vse skupaj. Na jok mi gre od novic iz Vegrada. Očitno vse to nas čaka čez nekaj let. Kje je opozicija, varuh človekovih pravic... vsi imajo maslo na glavi in so modro tiho. Očitno je v sloveniji potrebna delavska revolucija in to taka kjer bodo ljudje linčali tajkune in njim podrejene politike.
RoXiO
29. 10. 2010 08.41
Grem nekam na drugi portal kjer bom lahko izrazil demokratično svoje mnenje brez da se mi 5 postov izbriše!
gutajlo
29. 10. 2010 08.35
....slovenija otkod lepote tvoje....
RealityView
29. 10. 2010 08.26
sramota, sramota, sramota v evropi v 21 stoletju mlada država, up prebivalcev, zdaj samo še lopovska nepravna banda vlada in krade na veliko, delavci brez osnovni pravic in dostojanstva sramota, sramota, sramota
MOSSAD001
29. 10. 2010 08.19
Vlada naj jm da denar z privat računov! Ali pa naj jih nagoni v bosno domov! Nas davkoplačevalce,pa naj ne obremenjuje z nečem,ki se nas ne tiče,pa tudi nismo sodelovali pri teh igrah!!
unja1.m
29. 10. 2010 08.17
na veliko referendumov ste šli,da ste si priborili to banana republiko
Milan Koleznik
29. 10. 2010 08.10
zakaj je še enkrat ne prosijo ali njenega sivolasega sindikalista,Tovšakova vam priskrbi vse,tudi Dimičevi pogodbo in račune za nazaj,ali ni to lepo,vse se bo uredilo za tajkune,za delavce pa ona nima posluha,ima posluh samo za tajkune ,vse jim priskrbi,
martinkrpan1
29. 10. 2010 08.03
kdo kej pahorju piše scenarij-me pa res zanima
razvojnica
29. 10. 2010 08.02
Kdo ve koliko morajo plačati? Pa kje sploh živijo?
yeyo.white
29. 10. 2010 08.01
@afrodita kok pa si stara, da ne ves, da je 99,5 procenta vsega denarja, ga "drzava" ima od davkoplacevalcev?
afrodita.029
29. 10. 2010 07.58
pa dajte no!!!!!! Pahor, vzami dnar (ampak ne od davkoplačevalcev!!!) in pomagaj že enkrat tem ljudem! PA UVEDITE ZAKON ZA DOKAZOVANJE IZVORA PREMOŽENJA! Pol bomo pa imeli tud ki dnar vzet!
MOSSAD001
29. 10. 2010 07.55
Delež ki ga ima država v VEGRADU 10% ali kok. Tok procentov naj jim nakaže,ker je odgovorna za stanje kakeršo je! Nikakor pa nesme,niti ni pozakonu da se jih poji z denarjem davko plačevalcev!! Naj jim dajo tiste procente. Al pa nj jih nagon dam pa ševse ki so potpisani na pogodbah pa naj se v bosni zmeno kdo je komu in kok dolžan!!
jasamtaj
29. 10. 2010 07.54
Fojbe cakajo....Hilda,Bavcar,Srot in ostali turisticni vodici zalosno???