Slovenija

'Delavka okužena, njeni sodelavci morajo še naprej v službo'

Ljubljana, 18. 03. 2020 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Nuša Stegnar / D.L. / Š.B.
Komentarji
439

Kljub temu da minister Počivalšek pravi, da mu delodajalci zagotavljajo, da skrbijo za to, da je delovni proces varno organiziran, pa številni delavci trdijo nasprotno. "Delavka z znaki okužbe je ostala doma, vsi, ki so bili v njeni bližini, pa morajo v službo." "Delavci delajo na razdalji, ki je manjša od enega metra," pravijo. So pa tudi pozitivni primeri.

Medtem ko imajo nekateri delavci srečo in lahko v teh težkih časih epidemije delajo od doma, pa večina zaposlenih v proizvodnji še vedno hodi v službo. Nekatera podjetja za varnost svojih delavcev poskrbijo bolj, spet druga manj. Da nekateri delodajalci dajejo prednost kapitalu pred zdravjem svojih zaposlenih, nam vsakič znova sporočajo razočarani bralci. 

Zaskrbljeni delavci Gorenja

V naslednjih dneh se bomo zaradi hitro spreminjajoče se situacije sproti odločali, kako nadaljevati, pripravljenih imamo več scenarijev, ki vključujejo delo od doma, čakanje na delo ali popolno zaustavitev poslovanja. Gorenje

"Želim opozoriti, da vsi ukrepi glede koronavirusa s strani vlade in občin ne pomenijo nič za podjetje Gorenje," piše bralec, ki opozarja predvsem na premajhno varnostno razdaljo med delavci. "Tisoč zaposlenih, razdalja med njimi pa od 20 do 50 centimetrov. Eden drugemu diha v obraz, ker sta si za trakom nasproti. Ne smemo se zadrževati zunaj v skupinah, lahko pa v Gorenju hodimo eden čez drugega." 

Kaj se dejansko dogaja v omenjenem podjetju in kako skrbijo za varnostno razdaljo zaposlenih, smo vprašali pristojne v Gorenju. Zatrdili so, da zaščitne ukrepe izvajajo že od sredine januarja, od preteklega ponedeljka pa da morajo vsi zaposleni nositi zaščitne maske in jih menjavati na največ tri ure. Hkrati s tem so uvedli redno razkuževanje rok, delovnih in drugih površin in prostorov, merjenje telesne temperature pred vstopom v varovano območje, uporabo termovizijskih kamer, poseben režim razdeljevanja hrane ... so naštevali ukrepe. 

Ta teden je sicer doma ostalo okoli 200 delavcev na velenjski lokaciji, kar je eden od dvajsetih, v veliki večini zaradi zagotavljanja varstva otrok. 

Gorenje so sicer kot primer dobre prakse izpostavili tudi na ministrstvu za gospodarstvo. 

Gorenje
Gorenje FOTO: POP TV

Da je primerna varnostna razdalja eden izmed ključnih dejavnikov preprečitve širjenja koronavirusa, pravijo epidemiologi. A prav ta je največkrat težava tudi pri delavcih na gradbiščih, ki delajo s polno paro naprej. "Delavci na gradbiščih so v stiku eden z drugim, v veliki večini nimajo zaščitnih mask in delajo brez rokavic, materiali se ne razkužujejo, prav tako ne orodje," pojasnjuje bralec, ki je podizvajalec gradbenim podjetjem, ki ga, kot pravi, s pogodbami in penali držijo v šahu, če stvari ne bi bile končane v roku.  

Delavci eno, vodstvo drugo

S pomanjkljivo zaščitno opremo delajo tudi delavci podjetja Seven refractories v Divači, opozarja bralka, sicer mati enega od zaposlenih. "Delavci delajo s cementom, kjer bi že brez covida-19 morali imeti obrazne maske," piše. Zdaj pa naj bi delali z neustreznimi maskami, ki se po eni uri raztrgajo, tako da ostalih sedem ur delajo brez njih, pojasnjuje. Težav pa nimajo le z maskami, ampak tudi s pomanjkanjem razkužil, včasih nimajo niti tekočega mila. "Kar je najhujše, delavci delajo na razdalji, ki je manjša od enega metra," pravi. Delavci naj bi na nepravilnosti opozarjali, vendar naj bi vedno naleteli na gluha ušesa.

Vprašanja smo na omenjeno podjetje naslovili tudi mi. Sporočili so nam, da so preverili trditve, da je v samskem domu v Divači, kjer živijo nekateri delavci, potrjen primer okužbe, in ugotovili, da to ne drži. "Upravnik nam je zanikal, da imajo potrjeni primer covid-19," so zapisali. 

"Direktor proizvodnega objekta Seven Refractories, Vasja Jakomin, spremlja v prvi liniji stanje in delovanje tovarne. Vodje izmen, vodje oddelkov ter direktor ostajajo vsakodnevno v stiku z okrnjenim osebjem v uradih in na domu, z delavci iz proizvodnje in laboratorija. Komunikacija in monitoraža med zaposlenimi je redna in konstantna," so povedali in našteli ukrepe, ki so jih za preprečevanje okužb s koronavirusom sprejeli v zadnjih tednih.

Prve, poudarjajo, so sprejeli že pred državnimi navodili. Zapisali so, da so že konec februarja na vsa delovna mesta dali razkužila za roke, od 4. marca veljajo stroga higienska navodila, prestavili ali zamaknili so poslovne sestanke in potovanja, držijo se priporočene razdalje med sogovorniki ... Prejšnji teden pa so uvedli še dodatne ukrepe, kot je obvezno nošenje zaščitnih mask na delovnem mestu, zaposleni morajo biti več kot meter in pol narazen, urnike prihodov in odhodov ter malic pa so zamaknili, da se izognejo gneči v skupnih prostorih. Zagotavljajo tudi, da redno razkužujejo delovna mesta in skupne prostore ter da si za večino delovnih mest uvedli delo od doma. 

Okužen s covid-19 v proizvodnji

Marsikateri bralec se tudi sprašuje, zakaj morajo poštarji v času epidemije raznašati reklame. Kako je poskrbljeno za varnost poštarjev, smo vprašali njihovega delodajalca, odgovore še čakamo.

V podjetju Talum Kidričevo so potrdili primer okužbe s covidom-19, bralka pa nam je sporočila, da so delavci še vedno na delovnih mestih, brez kakršne koli zaščite. Čeprav naj bi v torek namestili razkužila na vhodih, pa naj bi delavci še vedno s strahom prihajali na delo. "Razkuževanje ob odhodu morda res razkuži oblačila in telo, ne vemo pa, kaj je s površinami v podjetju. Ljudje uporabljajo ista stranišča, garderobe, prostore," sprašuje bralka. Iz Taluma so sporočili, da so bili obveščeni o dveh primerih okužbe pri njihovih zaposlenih. Tudi zato izvajajo številne ukrepe za zaščito ostalih delavcev, saj sodijo med gospodarske družbe, ki so ključnega pomena za delovanje države, proizvodnja primarnega aluminija pa je proces, ki teče 24 ur na dan 365 dni v letu, zato ga ne morejo zaustaviti. Da bi preprečili širjenje morebitnih okužb, so nabavili dodatne dozirnike z infekcijskimi sredstvi, namestili plakate s splošnimi pravili o higieni, okrepili frekvenco dnevnega čiščenja najbolj izpostavljenih mest (kljuke na vhodih v objekte, sanitarne prostore), podajalnikov za papir in polnjenja dozirnikov, redno izvajajo dezinfekcijo garderob in jedilnice, uvedli so poseben režim v jedilnici z omejitvijo števila sedežev ter dodatno dezinfekcijo pred prevzemom hrane, v proizvodnih obratih so omejili gibanje v čajnih kuhinjah in izmenskih pisarnah na maksimalno enega zaposlenega hkrati, omejili so gibanje v garderobah, omejili druženja v parih in skupinah ter zagotavljajo predpisano medsebojno razdaljo, pojasnjujejo.

Zamudili z ukrepi?

Z varnostmi ukrepi so začeli tudi v podjetju Odelo Prebold, so nam sporočili bralci, ki pravijo, da jih nenehno opozarjajo na varnostno razdaljo in razkuževanje rok. Da ob odhodu ni prevelike gneče, odhaja z delovnega mesta vsak oddelek ob svoji uri. A zaposleni pravijo, da so ukrepi prišli prepozno, prav tako pa naj bi že primanjkovalo razkužil, ta, ki so, pa naj bi bila razredčena. Prav tako naj bi delavke delale brez zaščitnih mask, med njimi pa naj ne bi bilo niti meter varnostne razdalje. Zaposleni naj bi tudi izvedeli, da so štirje delavci okuženi. "Vsaj trije otroci zaposlenih so pozitivni na okužbo, vendar starši še vedno hodijo v službo, namesto da bi bili doma v karanteni. Delavka z znaki okužbe je ostala doma, vsi tisti, ki so bili v njeni bližini, pa morajo v službo," opozarjajo. Ker se ostali delavci niso počutili varne, so zbrali podpise in želeli zapustiti delovno mesto, a takrat naj bi jim vodstvo zagrozilo z odpovedjo, če bodo odšli. Vodstvo naj bi jim tudi prepovedalo koriščenje ur in dopustov. 

Trditve delavcev, da je vodstvo Odela k zaustavitvi proizvodnje zaman pozival tudi župan Prebolda Vinko Debelak, je ta zanikal. Je pa povedal, da je z direktorjem vsak dan v stikih, da mu direktor zagotavlja, da skrbijo za delavce, in da po njegovih podatkih nimajo obolelih. Tudi v občini Prebold za zdaj nimajo potrjenega okuženega je še povedal.

V podjetju očitke zavračajo in trdijo, da vseskozi sledijo tako priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje kot tudi vladnim ukrepom. Tako so odpovedali sestanke in službene poti, površine redno razkužujejo, zaposlene spodbujajo, da ostajajo na varni razdalji ... "V ta namen smo zmanjšali število operaterjev na montažnih linijah, kjer je to izvedljivo, oz. implementirali dodatne fizične pregrade, da bi omejili stik," so zapisali. 

Da bi omejili stike, so aktivirali dodatne točke za registracijo delovnega časa, nekaterim omogočili delo od doma, malico razdeljujejo dlje časa, žal pa so morali tudi ukiniti prevoze na delo, so še naštevali. 

"Med zaposlenimi trenutno nimamo potrjenega primera okužbe s koronavirusom.
Dodaten ukrep smo uvedli tudi za vse zaposlene iz območja občine Šmarje pri Jelšah, in sicer imajo navodilo, da ostanejo doma,"
so zavrnili trditve, da so med delavci tudi okuženi. 

Ajdovski Incom dela naprej

Dela niso prekinili niti v ajdovskem podjetju Incom Leone, kjer je zaposlenih okoli 400 oseb, prav tako k njih prihajajo na delo tuji delavci. So nam pa sporočili, da so že "globoko v februarju" sprejeli prve ukrepe povezane z novim virusom. "Srečo imamo da poslujemo mednarodno in tukaj so bili naši poslovni partnerji zelo hitri in sprejeli učinkovite rešitve, katere smo z veseljem povzeli tudi v našem podjetju," so dodali. Poleg osnovnih ukrepov, kot so umivanje in dezinfekcija rok ter nošenje zaščitnih mask, so kot eno prvih podjetij v Sloveniji uvedli merjenje telesne temperature vsem sodelavcem in zunanjim obiskovalcem. "Proizvodnja ob strogih ukrepih poteka naprej, dnevno pa spremljamo vsa navodila Civilne zaščite in drugih pristojnih organov in jih z vso resnostjo in odgovornostjo vpeljujemo v proces," so dodali. 

Koronavirus ustavil proizvodnjo 

Že včeraj so delo ustavili v Magnini lakirnici v Hočah, stroji pa so utihnili tudi v novomeških gigantih Adrii Mobil in Revozu. "Ko so se ukinili javni prevozi, je nastal kar velik problem. Kajti Revoz ima organizirane prevoze in od tistega trenutka več ni bilo možno organizirati javnega prevoza. Druga težava, ki je nastala, so bili seveda starši otrok, ki nimajo varstva, tretja težava je bila prihod hrvaških delavcev čez mejo, ker so nekatere dali potem v karanteno, ko so se vračali iz službe," je nekaj razlogov za začasno zaprtje tovarne, ki zaposluje 3200 ljudi, naštel predsednik sindikata delavcev Revoza Slavko Pungeršič. Odločitev so sicer sprejeli na ravni Skupine Renault po vsej Evropi. 

Zaradi zaostrovanja razmer in pomanjkanja zaščitne opreme so proizvodnjo ustavili tudi v podjetju Inotherm iz Dolenje vasi z 250 zaposlenimi.  "Ocenjujemo, da je realno, da bo podjetje zaprto en mesec, torej do velike noči. Doma tako ostaja 250 zaposlenih, ki bo v času trajanja karantene prejelo 100-odstotno plačo," je povedal vodja marketinga v podjetju Bojan Lavrič

Česar pa si vsa podjetja ne morejo privoščiti. Številna prav zaradi slabe finančne stabilnosti in pritiskov poslovnih partnerjev še vedno obratujejo. A v Inothermu pozivajo: če želimo zajeziti virus in se čimprej vrniti v normalne tirnice, bi morali vsa nenujna podjetja za nekaj časa zapreti. 

Proizvodnjo začasno ustavlja tudi Goodyear

Tudi v kranjskem Goodyearu zaradi izrednih razmer začasno zaustavljajo proizvodnjo. Zaustavitev bodo v fazah izvedli do konca tega tedna, veljala pa bo do najmanj 3. aprila. Ukrep sicer vključuje Goodyearove tovarne v Franciji, Nemčiji, Luksemburgu, na Nizozemskem, Poljskem in seveda tudi v Sloveniji.

Janša: Varnost in zdravje ljudi na prvem mestu

Da moramo pri spopadu s koronavirusom vedno imeti pred očmi najprej varnost in zdravje ljudi, pa je na včerajšnji izredni videokonferenci Evropskega sveta dejal premier Janez Janša. "Seveda so izjemno pomembni tudi ukrepi za gospodarstvo, nenazadnje gre dolgoročno tu za drugo plat istega kovanca, toda za nas vse je takojšnja prioriteta varnost in zdravje ljudi," je povedal.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: 24ur.com

Medtem pa gospodarski minister Zdravko Počivalšek trdi, da je treba delati povsod tam, kjer so proizvodni procesi taki, da bi z zaustavitvijo nastala škoda. Imamo namreč veliko podjetij, ki morajo delati, ker potrebujemo njihove proizvode za funkcioniranje države. A Počivalšek ob tem poudarja, da je treba delati pod pogoji, da so delavci v takih proizvodnjah zaščiteni. Zagotovil je, da je vsak dan v kontaktu z večino proizvajalcev, ki mu zagotavljajo, da skrbijo za to, da je delovni proces varno organiziran. 

To je mogoče razumeti. A hkrati se na nas obrača vse več jeznih bralcev, ki morajo hoditi na delo, čeprav delajo v podjetjih oziroma tovarnah, ki za delovanje države niso nujno operativne. Na vlado smo se obrnili z vprašanjem, ali razmišlja o začasnem zaprtju takšnih obratov. Iz urada za komuniciranje so nam odgovorili: "Zaenkrat se proizvodnje ne ustavljajo. Podjetja, ki imajo nemotene dobavne verige, lahko poslujejo, četudi to niso dejavnosti, ki so nujne za delovanje države. Pomembno pa je, da so zaposleni v proizvodnji ustrezno zaščiteni in seznanjeni s pravili ohranjanja t.i. socialne razdalje." 

In kako je mogoče, da na eni strani delodajalci ministru zagotavljajo, da njihovi zaposleni delajo v varnem okolju, na drugi strani pa v naše uredništvo prihaja na desetine pisem prestrašenih in jeznih zaposlenih, ki trdijo nasprotno? Kdo preverja, če sploh kdo, ali delodajalci resnično izvajajo preventivne zaščitne ukrepe, da bi zaposlenim zagotovili zdravo delovno okolje? Vprašanja smo poslali na delovni inšpektorat, njihove odgovore še čakamo.

Minister Počivalšek je sicer jasno povedal, da od delodajalcev pričakuje, da delo organizirajo na način, da poskrbijo za varnost in zdravje delavca. "Prepričan sem, da imamo možnost, da pod varnimi pogoji nadaljujemo s proizvodnjo v večini slovenskega industrijskega kompleksa. Moramo pa vzeti na znanje, da gre tukaj za nekatere panoge, ki so nujne, da država deluje, da ne naštevam energetike, prehrane in vseh ostalih. Tukaj smo mi, kot država in delodajalci, dolžni, da zagotovimo varnost našim delavcem," je dodal.

Odgovor podjetja Seven Refractories

KOMENTARJI (439)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miso4545
19. 03. 2020 18.48
+0
Kaj pa delavci media busa, ki morajo delati za lastnika, delo ki sedaj, ko rasaja virus, ni toliko pomembno, med tem ko on služi na njihov račun...
Slojeslo
18. 03. 2020 21.16
+14
Firma v Hočah Lestro Ledinek delajo vsi delavci brez kakršnekoli zaščite, samo razkužilo za roke je. Baje, da se dela dokler nisi okužen al pa knjiga in lahko greš. Stojijo 1m razmaka med seboj. Je to normalno????
Kollerik
19. 03. 2020 16.06
+5
Pri takšni vladi, kot jo imamo, očitno je. Nimajo zastojn varovanja "poštenjaki"..
Slojeslo
18. 03. 2020 21.11
-1
zippo89
18. 03. 2020 20.44
+24
Isto je na pošti. Danes so zaprli pošto v Domžalah, zaradi potrjene okužbe pri enem od poštarjev. Vsi ostali so šli v izolacijo, vendar morajo jutri nazaj v službo. Doma ostane samo tisti, ki je bil v tesnem stiku z okuženim. Delovno okolje se ne šteje za tesen stik. Kljub temu, da fantje na poštah skoraj hodijo drug po drugem, ker ni prostora.
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 20.39
+22
G Pocivalnik. Klicem iz GLS-a. Imam en cist nov stedilnik iz Velenja za Vas. Pise zraven “Gorenje se zahvaljuje za vsak dodatni dan proizvodnje”. Me sam zanima, a boste za vsak dan po enga stedilnika dobu? Da vem mal
ŠTELJO
19. 03. 2020 08.50
+8
Saj za tega Počivalška ni potrebno besed je daleč najbolj nesposoben minister.Prodaja se iz ene vlade v drugo,kdor ga pač hoče.
polikarp kalan
18. 03. 2020 20.35
-10
jupii,, imam rekord, največ minusov danes, na račun radničke klase.
Pikapoka3434
18. 03. 2020 20.55
+13
Očitno si navajen na minuse..ampak to ni nekaj na kar bi lahko bil ponosen...ti imaš bolezen, ki je hujša od corone.v tebi ni grama človečnosti.bimbo
klukec
18. 03. 2020 21.11
+6
ce ti kolescekanjka v glavi to se hitro opazi tudi med komentatorji
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 20.32
+8
Alenka, zdejle bi nam prav prislo, ce bi ti nazaj nakazala une dinarcke od razlascenih podrednih unih..... a ves kaj mislim? Dejno, pa ti bomo dal 200 procentov vec podpore ( po Ninamedii nazadnje niti moz ni glasoval zate ).
klukec
18. 03. 2020 20.28
+3
tu se vidi da je crna kabala na kolenih....dolgo smo cakali na ta dogodek
reifnitz
18. 03. 2020 20.28
+6
Glede Inotherma res je, da bodo sedaj doma in da bodo prejeli 100% plače ampak pa zato nebodo smeli poleti na dopust kar seveda g. Lavrič ni povedal (moramo reči da zaposlenim ne najbolj prijazna poteza, kljub temu da je vodstvo zdaj sprejelo hvale vredno odločitev) hah, na ta način so doma zdaj od ponedeljka v še enem podjetju v ribnici, ki je dobavitelj inotherma.
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 20.26
+7
Pocivalnik pricakuje, ..... , da bo 2022 se minister in jeseni spet minister. Hmmm, ne no
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 20.42
+5
Po mojem ( se slismo novembra 2022 - bom dal za rundo, ce bojo kafici slucajno ze odprti in ce se nas bo lohk dobil vec kot 4 ) bo Pocivalnik sel nazaj v gospodarstvo. Kot svetovalec ali lobist v ENO OD SE VEDNO ODPRTIH PROIZVODNJIH ZARISC KORONE.
Boskica
18. 03. 2020 20.26
+22
Že zdavnaj bi morali firme za 14 dne zapret.Ne pa da firme ki zaposlujejo po vec sto ljudi delajo dalje.Pol noma smisla met ukrepov druzenja.Zal delavci novi vladi tudi niso nic vredni.
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 20.30
+6
Edino pametno in po zgledu tujine UCINKOVITO bi bilo to. Ampak sej ves, da mora Pocivalnik po tem mandatu nekam v sluzbo in da je za kelnarja maaaaal debu
gruber74
18. 03. 2020 20.26
+17
Tisti ki nevedo kako bodo prispevke plačali za en mesec, je bolje da kr zaprejo firmo. Takšnih pa res ne potrebujemo v Sloveniji
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 20.23
+3
Alpa ne. Pocivalnik pa Klancevnemara si kajle dajeta. Dejmo DJ-ja pocakat, itak je on taglavn.
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 20.22
+15
Pocivalnik je reku, da lahko delajo v vecjih kolektivih. Kacin je rekel, da nas ne sme bit vec kot 5 Hmmmm, ista koalicija, isti dan, isti medij. A ze vem: varno delo v vecjih kolektivih po novem pomeni do 4 osebe!!!!! Juhu pogruntu cist sam
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 20.35
+6
Lej zdej pa resno ga Petra oz g Uros Zvecer: kaj je zdej to? Zjutri pred fermo je dovoljeno, popoldne na vecni poti prepovedano??? Vec kot 5 pa SMS pa to.
BETONSKI
19. 03. 2020 09.09
Aprilc00
18. 03. 2020 20.21
+25
Vsem vodilnim v vladi spročam, da si lahko tako polovično karanteno na k*** nataknete! Prav prosite, da se vam zgodi ulica!!
klukec
18. 03. 2020 20.27
+10
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 20.46
+2
Si niso zapomnil nic od par let nazaj. Granitke vs radarji
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 20.47
+3
klukec
18. 03. 2020 20.09
+17
marsikoga bo se noc vzela verjemite,pamti i vrati
klukec
18. 03. 2020 20.04
+27
Kot smo vcasih enotni slovenci bi morali vsi ostat doma v znak protesta in za nese zdravje pa naj magnatarji potegnejo enkrat takratko jim tako privoscim pohlepnezem raja drzmo se preden nas spravijo na kolena...ne bomo delali v takih razmerah zdravje je prvo,zato ostanmo DOMA...drugace bo slo vse v maloro....
smajser1
18. 03. 2020 20.10
+9
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 21.04
+4
BETONSKI
19. 03. 2020 09.14
+1
Neooliberalizem in gnili kapitalizem ,ter to gnilo in brezčutno privatizacijo je v letih 1992-2000 izpeljala vlada pod vodstvom LDS-a ,ki ste jo tako vehementno volili,sedaj pa imate to sranje,kaj bi pa radi tako je kot ste hoteli,že takrat sem v medijih govoril ,da ni prav pa ste me utišali,da bi se morala oblast v vsaki državi menjati vsake 4 leta in ne da vodijo državo eni in isti,pa ste se mi smejali,ne jokat ste si sami krivi,
klukec
18. 03. 2020 19.56
+16
seveda,bandaa pa v karanteni
Alexsander6
18. 03. 2020 19.56
+19
Počivalšek bo moral odgovarjati za smrti ki se bodo zgodile in smrti naših družin. Ne pozabite njegovih izjav.
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 20.36
+6
Bravo Alexsander6!!!! Boh ne dej na kofu, v proizvodno halo pa le
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 20.38
+8
Ma kaj smo sploh prcakoval od njega: modre lucke zjutri v guzvi, izdal svoje volilce, svojega sefa stranke ( dobr, jokice res ni tezko zajebat ) in itak bo nadaljeval z drzavljanom skodljivimi potezami.
ŠTELJO
19. 03. 2020 08.54
+1
Kaj se bo bal za nas.On je za svojo rit že poskbel.
1nsAn3
18. 03. 2020 19.44
+13
Merkur pod pretvezo vrtnega oddelka gradbenim firmam prodaja robo in to ne malo, občutek kot da te pandemije ni. Od armaturnih mrež do cementa, knaufa, ni da ni. In gradbene firme še vedno na polno delajo, tako tamajhne kot tavelike. Problem je v tem da zaposleni ne more kupiti v podjetju tega kar hoče, lahko pa kupi nekdo ko ima podjetje. Kar se tiče zaposlenih, za zaščito je poskrbljeno, paketi latex rokavic, maske dobiš takoj. Torej je nek red glede tega. Trudijo se biti pošteni glede razporeda dela ampak to ne gre. Če prideš delat moraš biti na delovnem mestu 7 ur ker če ne delaš minus. Če pa ne prideš delati pa imaš plačano tako kot da bi delal 3 ure brez malice in prevoza. Dela je precej manj kot v normalnem tednu ampak vseeno ne znajo se it tega, vsaj iz stališča delavca.