Slovenija

Jelendol odrezan od sveta, s helikopterjem pripeljali hrano in vodo

Tržič/ Kranj/Kranjska Gora, 30. 10. 2018 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nočna vodna ujma je prizadela tudi vas Jelendol s približno 190 prebivalci, ki so ostali odrezani od sveta. S helikopterjem Slovenske vojske so jim zagotovili hrano, vodo ter drugo nujno pomoč. Zasilno obvozno cesto bi lahko vzpostavili v dveh dneh, a sanacija glavne ceste bo trajala precej dlje. Ujma, kakršna je kraj nazadnje prizadela leta 1938, sicer ni zahtevala življenj, povzročila pa je veliko škode.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Jelendol odrezan od sveta
    03:00
    Iz 24UR: Jelendol odrezan od sveta
  • Iz SVETA: Naraščanje Tržiške Bistrice
    01:48
    Iz SVETA: Naraščanje Tržiške Bistrice
  • Iz SVETA: Narava je pokazala svojo moč
    02:03
    Iz SVETA: Narava je pokazala svojo moč
  • Ujma v Tržiču
    01:37
    Ujma v Tržiču
  • Iz 24UR ZVEČER: Huda ura v Jelendolu
    03:13
    Iz 24UR ZVEČER: Huda ura v Jelendolu

Posledice ujme na tržiškem območju so si ogledali predstavniki ministrstva za okolje in prostor, Agencije RS za okolje in Direkcije RS za vode, ki sta jim tržiški župan Borut Sajovic in poveljnik civilne zaščite Drago Zadnikar predstavila nočno dogajanje in trenutno stanje.

"Prek slapa in doline smo se prebili vse do zadnjih vaščanov v Jelendolu. Višje kot greš, slabše je in preprosto ne moreš verjeti, da je kaj takega res možno. Škoda je ogromna, manjka 20 mostov in sedem do osem kilometrov dolga cesta je na številnih mestih odsekana," je pojasnil Sajovic in dodal, da je bilo v noči na torek na terenu okoli 80 gasilcev in predstavnikov interventnih služb, nato pa se je to število povečalo na okoli 200.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z agregati so ljudem zagotovili elektriko, s helikopterji so jim pripeljali tudi vodo in hrano. "Ljudje so optimistični in držijo skupaj. Tukaj v Alpah nas marsikaj udari, ampak zlomi pa nikoli," je izpostavil Sajovic in dodal, da na srečo ni bilo nobene človeške žrtve, čeprav je eno osebo voda skoraj odnesla, a jo je policist v civilu rešil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tržiška Bistrica odnesla hišo štiričlanske družine

Poplavljene so bile tudi nekatere hiše. "Vem, da je ljudem v poškodovanih hišah težko, ampak ker nekateri ljudje ne morejo domov in je zima pred vrati, bomo dali prednost sanaciji ceste," je poudaril Sajovic in dodal, da bi v dveh dneh predvidoma lahko zagotovili zasilen obvozni dostop do Jelendola, sama sanacija ceste pa naj bi trajala od dve do tri leta. Uničene ceste so občinske. Sajovic, ki škodo ocenjuje na več kot 10 milijonov evrov, pa računa, da jim bo na pomoč priskočila tudi država.

Deroča Tržiška Bistrica je odnesla hišo na Cankarjevi cesti v Tržiču. Voda je hišo odnesla štiričlanski družini, ki jim je iz hiše uspelo pobegniti, preden jo je uničila in odplavila reka.

'Gre za izjemen dogodek, ki so mu botrovali močan veter in ogromne količine vode'

Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon je zagotovil, da bosta pri sanaciji občina in država sodelovali. "To, kar se je danes zgodilo tukaj, je nekaj, kar se ne bi smelo zgoditi. Gre za izjemen dogodek, ki so mu botrovali močan veter in ogromne količine vode," je poudaril in dodal, da so to situacije, ki naj bi se zgodile vsakih sto let, sedaj pa se zaradi podnebnih sprememb dogajajo pogosteje. Čeprav so glavni onesnaževalci planeta drugje, tudi mi lahko po svojih najboljših močen prispevamo, da bo prihodnost boljša, je prepričan. "Na srečo ni bilo človeških žrtev, saj so se naše službe, ki so opozorile na nevarnost, civilna zaščita, občinske uprave in gasilci res izkazali," je izpostavil Prijon in dodal, da se je v izjemnih dogodkih, ko pridejo v tako kratkem času tako velike količine vode, brez dobre organizacije in takojšnjega ukrepanja nemogoče izogniti človeškim žrtvam.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Direktorica Urada za upravljanje z vodami na Direkciji RS vode Suzana Stražar je povedala, da se je vse skoncentriralo na ozkem območju in da takšnih posledic niso pričakovali. V ureditev tržiških vodotokov so že po ujmah leta 2003 in 2007 vložili okoli dva milijona evrov. Vendar je v kratkem obdobju priteklo toliko vode, da tudi ukrepi iz poplavne študije tega ne bi prenesli. "Škoda je precejšnja. Moramo počakati, da voda odteče, da bomo videli dejansko razsežnost," je povedala Stražarjeva, ki računa, da bodo prihodnji teden znane bolj točne številke. Najprej se bodo lotili intervencijskih del za vzpostavitev pretočnosti vodotokov, nato se bodo odločali o nadaljnjih sanacijskih ukrepih, ki so po takem dogodku nujni.

Iz Elektra Gorenjska so sporočili, da je bilo na območju Jelendola in Loma brez električne energije približno 600 odjemalcev. Po 16. uri pa so sporočili, da so vsem zagotovili ustrezno oskrbo z električno energijo. Ob tem so pohvalili ekipe gasilcev, civilne zaščite, delavce Elektra Gorenjska in drugih distribucijskih podjetij ter ostale, tudi prostovoljcem, "ki v nezavidljivih in skrajno nevarnih razmerah skušajo pomagati prizadetim".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poziv ljudem: Ne približujte se vodotokom!

Na občini občane in vse, ki se gibljejo na prizadetih območjih, prosijo, naj bodo pazljivi in previdni ter naj skrbijo predvsem za svojo varnost in za varnost svojih bližnjih. Pozivajo jih, naj upoštevajo navodila pristojnih služb, ki so na terenu. Opozarjajo, naj se nihče ne približuje morebitnim nevarnostim, kot so vodotoki, podrti električni ali drugi vodniki, drevesa in podobno.

Vaščane Čadovelj, Jelendola in Doline pozivajo, naj ostanejo doma. Zapisali so tudi, naj poleg omenjenih tudi vaščani Loma vodo obvezno prekuhavajo. "Do vasi se bodo pristojne službe prebile z interventnimi ekipami ali helikopterjem. Občani lahko potrebe sporočajo gasilskemu štabu," so še dodali na občini.

Prekuhavajte vodo!

Voda je zalila kleti stanovanjskih hiš v naselju Kovor, Senično in Sebenje. Na Partizanski ulici v Tržiču je zaradi močnega vetra in dežja pričela puščati kovinska obroba in je meteorna voda tekla v stanovanje, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Komunala Kranjska Gora je prebivalce Rateč, Podkorena, Srednjega Vrha in Gozda - Martuljka obvestila, da je zaradi obilnih padavin treba pitno vodo pred uporabo preventivno prekuhati.

Enako je režijski obrat Občine Bohinj obvestil uporabnike pitne vode na območju Bohinjske Bistrice, Bitenj, Lepenc, Loga, Broda, Savice, Kamenj, Polj, Laškega Rovta, Ribčevega Laza, Stare Fužine, Ukanca, Nomenja, Koprivnika, Gorjuš, Nemškega Rovta ter Bohinjske Češnjice, ki se oskrbujejo s pitno vodo iz vodovodnih sistemov Bohinjska Bistrica, Voje, Nomenj, Koprivnik, Gorjuše, Nemški Rovt ter Bohinjska Češnjica. Prekuhavanje vode je obvezno tudi na območju Srednje vasi v Bohinju, kjer za oskrbo z vodo skrbi Vodovodna zadruga Srednja vas. Iz Agrarne skupnosti Srednja vas v Bohinju so obvestili, da je pitno vodo treba prekuhavati tudi na območju planin Uskovnica, Praprotnica in Konjščica.

Vsi ukrepi veljajo do preklica!

Podor vode znova zaprl cesto na Krvavec

Pet mesecev po velikem plazu, ki je zaradi obilnega deževja zasul spodnjo postajo kabinske žičnice in obiskovalcem ter zaposlenim družbe RTC Krvavec onemogočil dostop do gondole, danes gledamo enako sliko, pa so sporočili iz RTC Krvavec. Cesta do spodnje postaje gondole je zasuta z materiali, ki jih je nanosila velika količina vode, prav tako potok znova poplavlja velik del ceste in parkirišča. Tokrat postaja kabinske žičnice, ki jo je družba sanirala in primerno zaščitila, ostaja brez poškodb.

Podor kamenja na cesti na Krvavec.
Podor kamenja na cesti na Krvavec. FOTO: RTC Krvavec
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KVAJSTABO
31. 10. 2018 19.04
+3
A, da bi cesto v Jelendol popravili v 14 dneh.... jaaaa, to pa ne gre, ane? A dajmo potem poklicat KITAJCE, oni zrihtajo v dveh dneh...
Mirno
31. 10. 2018 22.15
+1
Jah to je zdej tko ane :) pejd na Češko pa boš vidu kašna je situacija tam :) jst sm vidu delovce na lastne oči hehe :D
Semir Muzaferovic
03. 11. 2018 22.27
Nece za 14 al hoce za 7 dana... Samo mirno
Lenuh11
30. 10. 2018 21.55
-8
v svetu je prisla veliko bolj dramaticna.novicakitajski predsednik ukazal vojski naj se pripravijo na vojno z zda.
FIGEC
30. 10. 2018 21.49
+15
Proklete reklame posilne...!
deltex
30. 10. 2018 20.20
+44
Hudo, res. Nikomur ne privoščim takih preizkušenj. Sicer pa vse pohvale gasilcem, civilni zaščiti, vojski, tudi občinarjem in vsem prostovoljcem. V državi, kjer je izjemno popularno pljuvati po vsem in se deliti na vaše in naše, je taka solidarnost še toliko bolj dobrodošla.
Semir Muzaferovic
03. 11. 2018 22.29
Pa VGP Kranj koji smo od prvog dana tam😉
Polis123
30. 10. 2018 20.03
+9
Blup, to pa je potop! Ubogi ljudje!
Chon
30. 10. 2018 19.10
-9
Ljudem bo država takoj pomagala... tako kot ilegalnim beguncem!
korintos23
30. 10. 2018 20.11
+6
pojtrarara
31. 10. 2018 07.32
+7
V resnici drzava samo tako rece prvi dan po katastrofi, denarja pa potem ni od nikoder. Pomagajo prostovoljci, gasilci in cz, politiki se hodijo pa samo slikat in prazne obljube dajat. Kar poglej si primer Crnomlja po junijski toci, kaj se je zgodilo in koliko denarja je drzava dejansko dala zasanacijo. Na cerarjevem jeziku talrat ogromno. V reali pa nic.
graf
30. 10. 2018 19.03
+20
26277
30. 10. 2018 18.51
+5
A, ne bi zaprli še ta članek ali vse skupaj, itak še sami ne veste, kaj bi radi...aja imate sestanek. Sramota, sej se ponavljam vsak dan. Živela amerika, po vaše.
Aleksander55
30. 10. 2018 18.37
+31
Žalostno, da gledaš kako ti vse za kar si se matral celo življenje odnaša pred očmi, sam si pa nemočen :(
Mottodedi
30. 10. 2018 18.35
+6
Kot sem napisal, me ze brise...moderator jezbimir?
Mottodedi
30. 10. 2018 18.33
+4
Kot sem napisal, me ze brise...moderator
Polis123
30. 10. 2018 18.25
-3
Sicer pa - zelo slabe poslovne odločitve javno se delati norca iz uporabnikov. Nas bi pa za nekaj takega iz kože dali? :D
ArkaMast
30. 10. 2018 18.09
+7
Bodo nove Patrije to rešile?
retropil
30. 10. 2018 18.04
+6
če bi hiše le zalilo... informacije ki sem jih dobil od domačinov z območja Jelendola so drugačne... vsaj eno hišo je praktično odplavilo.
deltex
30. 10. 2018 20.15
+9
Saj piše v članku, celo krepko v podnaslovu: Tržiška Bistrica odnesla hišo štiričlanske družine...
Ramzess
30. 10. 2018 17.47
-38
"Z vojaškim helikopterjem so jim zagotovili elektriko, vodo in hrano" Elektriko s helikopterjem, kako pa je izgledalo, prej verjetno so jim peljali generatorje. Ti ljudje pa res nimajo nič poskrbljeno zase. Saj ne da kje drugje imamo, kakšen hišni generator manjka.
Mungos2
30. 10. 2018 17.27
+19
Ubogi ljudje !
and1302
30. 10. 2018 16.07
+9
gospod zupan sajovic omenili ste da je trzic v alpah in da se v alpah dogajajo hude stvari .res je samo ne vem kam bi dal potem bovec,log pod mangrtom na pohorje
Apostol1
30. 10. 2018 16.18
+10
Tržič se v glavnem nahaja pod Karavankami , razen Dobrče ,ki je del kamniških alp.➕👍
Si30ne
30. 10. 2018 16.39
+7
Ajoj Alpe!? Tud Dobrča niso Alpe. Cel Tržič leži po Karavankami, razen Storžiča, ki pa spada pod Kamniško Savinjske Alpe. Je bilo pa tud tam hudo ja. Sajovic ga je malo mimo pihnil.
26277
30. 10. 2018 17.38
+15
and1302...brez veze razlagat..Primorska je drugorazredna v vseh pogledih za Lj..elito, razen, ko imajo korist...takrat smo ok. Malo smo krivi sami, novinarji primorski še več, ker ne opravljajo svojega dela..osnovnega. Npr danes je bilo polovica Bovške brez elektrike, kje je članek? Padavin naj..na bovškem 400 do 500mm v par dnevih, itak normalno, kot takrat,ko je famozni Trontelj razlagal, dan pred katastrofo v Logu pod Mangartom, drugi dan se je opravičil....itd, naj počivav miru. Lp v Lj.
retropil
30. 10. 2018 18.06
+3
oh daj no. enga albanca prav briga tistih 10 kilometrov do alp
Cookie74
30. 10. 2018 21.55
+5
zdej, ce me spomin ne vara so nas ucili v soli, da so karavanke tut alpe. al je zdej na novo kej drugac?😁
cirenij
30. 10. 2018 15.53
+10
Lenuh11.............ti si izgleda en pravi lenuhar, ki že celo življenje živi na račun drugih. Sicer bi te te katastrofe prizadele in bi se postavil v kožo prizadetih. Izkoriščevalec. Prepričan sem, da tisti, ki jim je socialna pomoč res potrebna, ne razmišljajo kot ti.
elrocco77
30. 10. 2018 14.04
+29
To je pa zato, ker struge vodotokov niso ustrezno urejene. Početje, da poglabljajo struge in jih potem še splanirajo zadevo samo še poslabšajo, ker voda samo še bolj kot pridobiva na hitrosti in se v prvem resnem ovinku ali oviri razlije čez breg. Vodo je treba preusmerit na poplavna območja, ampak kaj ko so ta zaradi super urbanističnega načrtovanja v Sloveniji večinoma pozidana...
flojdi
30. 10. 2018 17.54
+7
.meni se zdi, da Vodo Usmerjat po pameti ljudi nikoli ni dobro. ker je Voda še vedno Pametnejša. in bi se bilo treba prilagodit Njej.
srecnii
30. 10. 2018 13.13
-17
Do Jelendola se pride tud po gozdi cesti, ker poznam tiste gozdove....če seveda tud ta ni zaprta zaradi kakega podrtega drevesa.