Slovenija

Delo na črno: Bomo lahko pomagali sosedom?

Ljubljana, 03. 06. 2011 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada želi z novelo zakona o delu na črno izboljšati nadzor, nasprotniki pa pravijo, da je premalo življenjska in da v resnici ne bo preprečila dela na črno. Socialni partnerji so novelo podprli, nasprotujejo ji v SDS, SNS in SLS.

Referendumsko vprašanje glede zakona o delu na črno se glasi: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1) (EPA 1502-V), ki ga je sprejel Državni zbor na 26. redni seji 29. marca 2011?"

V nedeljo, 5. junija, bomo volivci na referendumu odločali tudi o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Pobudo za referendum je vložila skupina poslancev SDS in SNS, poslanci pa so potrdili, da bo referendum o tem zakonu potekal skupaj z referendumom o arhivih in zakonu o invalidskem in pokojninskem zavarovanju.

Po mnenju ministrstva za delo predstavlja delo na črno nelojalno konkurenco na trgu, osebe, ki delajo na črno, pa so med drugim brez pravic iz delovnega razmerja in tudi niso upravičene do nadomestila za primer brezposelnosti. Zato so pripravili zakon, ki uvaja strožje sankcije za ugotovljene kršitve in tudi nekatere novosti. Zakon zaostruje sankcije tudi tako, da mora delodajalec, pri katerem odkrijejo zaposlenega na črno, tega delavca redno zaposliti za nedoločen čas in mu plačati prispevke za tri mesece nazaj.

Na ministrstvu za delo so pojasnili, da novela sosedske pomoči posameznike ne omejuje nič bolj kot doslej in ohranja tradicionalne oblike pomoči med sosedi (pomoč pri posameznih opravilih, trgatve), prav tako da v nobenem pogledu ne omejuje prostovoljskega ali humanitarnega dela. Zakon sicer omejuje sosedsko pomoč tako, da nekdo, ki ima registrirano dejavnost, tega dela ne more opraviti pri sosedu. Na primer: Če ima nekdo registrirano dejavnost frizerstvo, potem tudi soseda ne sme ostriči brezplačno.

Na ministrstvu za delo pravijo, da novela sosedske pomoči posameznike ne omejuje nič bolj kot doslej, v SDS pa so prepričani, da je novela neživljenjska.
Na ministrstvu za delo pravijo, da novela sosedske pomoči posameznike ne omejuje nič bolj kot doslej, v SDS pa so prepričani, da je novela neživljenjska. FOTO: Reuters

Novelo podpira koalicija in socialni partnerji

Novelo podpirajo v SD, Zares in LDS, kjer izpostavljajo, da se novela osredotoča na doslej premalo učinkovit nadzor. V LDS se sicer zavedajo, da je zakon le podlaga za delo inšpekcijskih služb, in pričakujejo, da se bo korenito spremenil tudi način dela teh služb. V SD dodajajo, da novela bolje ščiti ljudi, ki so prisiljeni delati na črno.

V Zares menijo, da predlagatelji referenduma "s populističnimi prijemi o definiciji sosedske pomoči javnost zavajajo". Sosed lahko pomaga sosedu, za svoje delo pa mu mora v primeru, da je samostojni podjetnik in se njegova dejavnost nanaša na to delo, izstaviti račun, čeprav bo končna cena nič evrov, pravijo.

Nepovezani poslanci Franc Žnidaršič, Vili Rezman in Andrej Magajna novelo podpirajo.

Tudi socialni partnerji v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) so novelo podprli. Gospodarska zbornica Slovenije podpira strožji nadzor in sankcije, poudarja pa, da bi bilo treba delo in zaposlovanje na črno omejevati tudi z davčnimi rešitvami in bolj prožnim trgom dela.

Obrtno-podjetniška zbornica, ki se je zavzemala, da bi sosedsko pomoč v celoti črtali iz izjem od dela na črno, meni, da bi bilo treba za ureditev področja poleg novele sprejeti ukrepe za bolj prožen trg dela in zmanjšanje plačilne discipline ter davčne spodbude.

Sindikatom je všeč del zakona, ki predvideva, da bi delodajalec, pri katerem odkrijejo zaposlenega na črno, tega delavca moral redno zaposliti in mu plačati prispevke za tri mesece.
Sindikatom je všeč del zakona, ki predvideva, da bi delodajalec, pri katerem odkrijejo zaposlenega na črno, tega delavca moral redno zaposliti in mu plačati prispevke za tri mesece. FOTO: Reuters

Sindikati želijo kompromisno rešitev glede sosedske pomoči

Sindikati so po besedah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semoliča na ESS novelo podprli, zlasti v delu, ki zaostruje sankcije tako, da mora delodajalec, pri katerem odkrijejo zaposlenega na črno, tega delavca redno zaposliti in mu plačati prispevke za tri mesece.

Pripomba sindikatov na predlog novele je bila, naj se poskuša najti kompromisna rešitev glede sosedske pomoči.

SDS: Novela je neživljenjska

V SDS menijo, da zakon ne bo zmanjšal dela na črno, sporno pa se jim zdi tudi to, da je zaostril medsosedsko pomoč. V SDS, ki so skupaj s SNS predlagatelji referenduma, noveli nasprotujejo, saj da je neživljenjska in v ničemer ne bo zmanjšala dela na črno. Pravijo, da je še zaostrila pogoje za sosedsko pomoč, namesto da bi se ta v celoti štela kot izjema od dela na črno. Z opredelitvijo, kaj je medsosedska pomoč in kaj ne, po mnenju poslanca SDS Mira Petka zakon odpira novo poglavje sporov med sosedi, poslabšanje medsosedskih sporov, ovajanja, sumničenj, sodnih sporov in inšpekcijskega dela.

SDS dodaja, da se humanitarno in karitativno delo šteje kot izjema od dela na črno samo, če se opravlja v okviru organizacij, ne pa kot osebno prizadevanje posameznika.

V SDS menijo, da bi novela o medsosedski pomoči morala biti izjema od dela na črno. Na ministrstvu za delo pa pravijo, da je sosedska pomoč omejena le tako, da nekdo, ki ima registrirano dejavnost, tega dela ne more opravljati pri sosedu.
V SDS menijo, da bi novela o medsosedski pomoči morala biti izjema od dela na črno. Na ministrstvu za delo pa pravijo, da je sosedska pomoč omejena le tako, da nekdo, ki ima registrirano dejavnost, tega dela ne more opravljati pri sosedu. FOTO: Reuters

Vodja stranke SNS Zmago Jelinčič je prepričan, da je treba delo na črno ustaviti, da pa tega ne bi smeli narediti na način, da "udarimo po glavi nekoga, ki si želi v krizi olajšati življenje". Zakon pa po njegovih besedah prinaša eno dobro rešitev, to je, da vlada z njim kot eno izmed nadzornih inštitucij predlaga slovensko carino, ki da je edina, ki izvaja nadzor in je nepristranska.

V SLS novele ne podpirajo, saj menijo, da se je vlada reševanja problematike dela na črno lotila napačno, zakon pa naj bi sprožil mnoge medsosedske spore in obtoževanja. Menijo, da bi zaposlovanje in delo na črno učinkoviteje preprečevali z davčnimi spodbudami in bolj prožno delovno zakonodajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
03. 06. 2011 22.13
Chiliconcarne 03.06.2011, 22:08 Sorči, to je tudi res, čeprav Pahorja niti malo ne zagovarjam, A veš, da tudi jaz ne. Le na vse kriplje se otepam Janše, ker je še hujši in zaradi svojih grehov nima več kaj iskati na čelu države.Sem pa takoj za tretjo pametno opcijo.
Jeanus1
03. 06. 2011 22.08
srebrnibreg 03.06.2011, 21:54 0 Chiliconcarne 03.06.2011, 21:45 Naj raje vrnejo v državno blagajno tisto, kar so pokradli (brez da bi delali na črno) vsi gospodje, ki se jim reče tajkuni, pa še kakšen politik zraven - pa bomo krasno preživeli! Pa še davke bomo lahko znižali, to bo nova Švica ! Pravilno. Tisti denar, ki jim ga je v svojem mandatu vzel Janša bo čisto dovolj. V tistem času je tajkunstvo najbolj cvetelo. Pahorjeva vlada jih je pa onemogočila pri nadaljni kraji in jim ni mogel več vzeti. Sorči, to je tudi res, čeprav Pahorja niti malo ne zagovarjam, se preveč petelini in blebeta, razen prižiganja in ugašanja semafoja pa ne naredi nič pametnega za nas.
Jeanus1
03. 06. 2011 21.55
+1
Predlagam, da ministrstvo za delo svojih uslug, če in kadar jih (sploh) zaračunava dajemo kot izjemo od opravljanja dela na črno, že zato, ker so laiki !!!
srebrnibreg
03. 06. 2011 21.54
Chiliconcarne 03.06.2011, 21:45 Naj raje vrnejo v državno blagajno tisto, kar so pokradli (brez da bi delali na črno) vsi gospodje, ki se jim reče tajkuni, pa še kakšen politik zraven - pa bomo krasno preživeli! Pa še davke bomo lahko znižali, to bo nova Švica ! Pravilno. Tisti denar, ki jim ga je v svojem mandatu vzel Janša bo čisto dovolj. V tistem času je tajkunstvo najbolj cvetelo. Pahorjeva vlada jih je pa onemogočila pri nadaljni kraji in jim ni mogel več vzeti.
Jeanus1
03. 06. 2011 21.45
Naj raje vrnejo v državno blagajno tisto, kar so pokradli (brez da bi delali na črno) vsi gospodje, ki se jim reče tajkuni, pa še kakšen politik zraven - pa bomo krasno preživeli! Pa še davke bomo lahko znižali, to bo nova Švica !
srebrnibreg
03. 06. 2011 21.36
KARENTIP 03.06.2011, 21:22 Tisti zakaj je popolnoma retorično vprašanje. kajne? Zakaj pomeni več kot kot so sposobnii po resnici povedati.
KARENTIP
03. 06. 2011 21.22
Srebrnibreg Tisti zakaj je popolnoma retorično vprašanje. kajne?
srebrnibreg
03. 06. 2011 20.13
Bilo bi pošteno od SDS-ovcev in njihovih podpornikov, da se že enkrat izjasnijo kaj hočejo. Najprej napadajo vlado in državo naj zagotovi delovna mesta potem pa nasprotujejo zakonu o malem delu (študentsko) in delu ma črno. Pravzaprav vse izgleda kot enemogočanje delovanje vlade. Zakaj???
Brandi
03. 06. 2011 19.54
Edina napaka, ki se tukaj dela je komunikacija vlade. Zaradi njihove nesposobnosti bodo vse reforme padle, pa čeprav so preveč potrebne! Dol z vlado, preden gre država v nič!!!!!!!!
POVOJ
03. 06. 2011 19.42
Jaz se ne bom več sekirala za to državo, ki nas omejuje na vsakem koraku. Pa kam to vse gre, h koncu.
.eu.
03. 06. 2011 19.36
Bomo lahko pomagali sosedom???? Z NAJVEČJO LAHKOTO.
mario hozjan
03. 06. 2011 18.56
Še malo pa bo treba prijavit vsak spolni odnos.. DRŽAVA BLESAVA!!!
Darko32
03. 06. 2011 18.46
Tisti, ki so pisali takšne oslarije so pisali zakon izključno zato, da opravičijo svoje delo pa ni važno kaj napišejo. Pa poglejmo primer. Recimo nekemu sosedu, ki je v nesreči ali pa ob hudem neurju bil prizadet. Temu sosedu ne sme pomagati nihče razen gasilcev. KEr pa je recimo v nekem kraju več tkšnih prizadetih je pa gasilcev malo in ti ljudje imajo samo dve roki bomo z takšno oslarijo povzročili še večjo škodo temu sosedu. Ker pa je ta sosed recimo zaposlen in ima minimalno plačo z katero se recimo preživljata recimo dva člana ne ostane za popravilo nič. Ta je po tej ideologiji tako obsojen na propad. No toliko o strokovnosti in ideologiji teh piscev zakona. Sam sem odločno proti takšni politiki, saj jasno kaže, da je že ustava samo še mrtva črka na papirju.
Realist_
03. 06. 2011 18.36
"Delo na črno: Bomo lahko pomagali sosedom?" Boli me...jaz bom pomagal tistemu, ki bom JAZ želel POMAGATI in niti podrazno mi ne bo en janez od politika govoril komu lahko pomagam in komu ne! Če se pa že gremo...ok...neham davek plačevati pa bom nehal tudi "črno delati" oz. pomagati sosedu....a se to lepo sliši...zanimivo a preveč podobno se mi tole sliši!!!
RoccoS
03. 06. 2011 17.20
kurtas2 Dimički se nebo nič zgodilo, ona je njihova! Pahor še ji vedno zaupa. Kresalki bo pa dolžen uslugo, bo malo zamižal pri njenih javnih naročilih.
?rnogled
03. 06. 2011 15.53
Kaj pa pravi Dimička na ta zakon,njej so delali na črno in še z ukradenim materialom?Pahor,prosim odgovor in pojasnilo glede posledic za dotične.Od kar je odšla z vlade,je vse tiho.
Tonček Balonček
03. 06. 2011 15.42
Pa kaj hudiča so naši demokratično izvoljeni politiki delali 20 let, če je pa vs azakonodaja zanič, pokradli so vso samoupravno družbeno lastnino in jo razprodali tujcem ter zasebnikom, država pa ima deleže samo še tam, kjre ni nobenih dobičkov (železnica, Telekom, banke....). Za časa prejšnje vlade so uničili še Telekom, ki je na področje bivše juge investiral na stotine mio EUR, nihče ne ve, kam je šel ta denar, enako je bilo s kupninami za NKBM, da en omenjam Tobačne itd. Kje so ti denarji, pa od tiste famozne gospodarske rasti? Kaj je ostalo, stečajna SCT?
Tonček Balonček
03. 06. 2011 15.38
Za mene je bil mag. Drobnič sanjski minister, saj je zelo skrbel za družino in delo.
pkorosec
03. 06. 2011 15.24
drekec_pekec 03.06.2011, 14:31 3 Sej itak brezveze da se sprašujemo kako in kaj, ker je jasno da bodo referendumi pogrnili po dolgem in počez in prav je tako. Upajmo pa, da z njim tudi kompletna nesposobna vlada, oziroma prav bi bilo, da kar celotna elita, ki nas je v 20ih letih zafurala.. 20 let so imeli časa da poštimajo vse te zadeve, zdaj ko pa voda v grlo teče, bi pa na vrat na nos in na silo sprejemali nedodelane in nore odločitve. ne ne draga moja elita, ne bo šlo več tako, kaj res ne vidite da vas je narod grla sit?? _____________________________ Se sicer v glavnem strinjam, samo z zadnjim stavkom pa zal ne. Narod jih ni sit. Se vedno jih je dosti, ki mislijo da resitev ta ali ona stranka in to je dejansko nas virus, ki slabi nas imunski sistem. Kje so demonstracije? Kje je kdo na ulici in protestira proti vsej tej eliti? Vidim le junake na forumih, ki so proti tej vladi in reformam. Vidim pa zelo malo ljudi (niti na cyber svetu), ki bi bili proti celotni tej eliti kravatarjev, ki so v zadnjih 25 letih lepo zepe polnili, drzavo pa iz leta v leto v vecji propad potiskali. Namesto tega vidim dosti ljudi, ki bi zdaj en del te elite zamenjali s drugim delom elite. In to je najbolj nagnusna neumnost.
srebrnibreg
03. 06. 2011 15.23
godhead 03.06.2011, 15:07 Sem ti hotel dati plus za resničen komentar a se je pojavil minus. Se upravičujem, tako pač je.