Slovenija

'Slovenke in Slovenci smo prvič v zgodovini stopili skupaj. Upam, da ne zadnjič'

Ljubljana, 02. 12. 2019 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V predsedniški palači je potekal sprejem v počastitev 30. obletnice ustanovitve Demosa - koalicije demokratično izvoljenih strank. Ta je po navedbah predsednikovega urada odigrala odločilno vlogo v procesu demokratizacije in osamosvojitve Slovenije. Govorniki so izpostavili pomen dialoga med strankami za to, da je prišlo do osamosvojitve.

Predsednik republike Borut Pahor je danes priredil sprejem v počastitev 30. obletnice ustanovitve Demosa - koalicije demokratično izvoljenih strank, ki je, kot so ob tem poudarili v predsednikovem uradu, "odigrala odločilno vlogo v procesu demokratizacije in osamosvojitve Slovenije".

Slavnostna govornika na današnjem sprejemu pri predsedniku republike Borutu Pahorju sta bila člana tedanjega predsedstva Demosa Hubert Požarnik in Matjaž Šinkovec.

'Nismo se zavedali, da ustvarjamo zgodovino'

Požarnik je v svojem govoru poudaril, da projekt Demosa ni bil projekt ozke skupine, ampak se je za uspeh Demosa treba zahvaliti državljanom, Vatikanu in prvim državam, ki so priznale Slovenijo kot samostojno državo. Izpostavil je tudi, da cilj Demosa ni bil revanšizem ter da celoten proces osamosvajanja ne bi tekel tako hitro ter neboleče, če pri tem ne bi sodelovala tudi levica.

Šinkovec, ki velja za avtorja imena Demos, se je danes dotaknil tudi tega, zakaj in kako je prišel do tega imena. Predvsem pa je spregovoril o občutkih tistega časa. "Nismo se zavedali, da ustvarjamo zgodovino. V svojih prizadevanjih smo bili naivni. Nihče nas ni prosil, da se politično angažiramo ali nas v to prisilil. Slovenke in Slovenci smo prvič v zgodovini stopili skupaj. Upam, da ne zadnjič," je dejal.

Predsednik republike Pahor pa je opomnil, da "narodna enotnost za samostojno državo ni padla z neba". "To, da neka politika za neke načrte pridobi tudi politične nasprotnike, je lahko navdih za vsa naša nadaljnja politična ravnanja," je dejal.

Kot je izpostavil, v politiki nikoli ni bilo toliko dialoga kot tedaj in sam danes pogreša tak dialog. "Velike ideje terjajo veliko dialoga, tudi prepire, morda kanček nečimrnosti ali zamer. Predvsem pa veliko dialoga, da lahko prevzamejo množice," je še dodal in svoj govor sklenil z ugotovitvijo, da smo bili Slovenci "pol stoletja prej razdeljeni in še danes celimo tiste rane, a takrat smo bili enotni".

Gonilna sila slovenske osamosvojitve 

4. decembra 1989 so Slovenska demokratična zveza, Slovenski krščanski demokrati in Socialdemokratska zveza Slovenije podpisali dogovor o sodelovanju - kar predstavlja ustanovitev Demokratične opozicije Slovenije oziroma Demosa. 

V imenu Slovenske demokratične zveze sta dogovor podpisala Rajko Pirnat in Hubert Požarnik, v imenu Slovenskih krščanskih demokratov Lojze Peterle in Franc Miklavčič, v imenu Socialdemokratske zveze Slovenije, predhodnice današnje SDS, pa Jože Pučnik in Andrej Magajna.

Eden izmed najvidnejših osebnosti osamosvojitve je Jože Pučnik, eden izmed avtorjev znamenite 57. številke Nove revije z podnaslovom Prispevki za slovenski nacionalni program. V Novi reviji (63/64) je objavil tudi članek Dvoje temeljnih zahtev, v katerem je zahteval suverenost Slovenije in ustanavljanje političnih strank.
Eden izmed najvidnejših osebnosti osamosvojitve je Jože Pučnik, eden izmed avtorjev znamenite 57. številke Nove revije z podnaslovom Prispevki za slovenski nacionalni program. V Novi reviji (63/64) je objavil tudi članek Dvoje temeljnih zahtev, v katerem je zahteval suverenost Slovenije in ustanavljanje političnih strank. FOTO: Bobo

Za ustanovitev Demosa sta sicer pomembna še dva datuma: 27. november 1989, ko je bil sklenjen ustni dogovor o sodelovanju strank, in 8. januar 1990, ko se je Demosu tudi formalno pridružila še Slovenska kmečka zveza, današnja SLS, skupaj s takratnimi Zelenimi Slovenije. Februarja 1990 se je Demosu pridružila še Slovenska obrtniška stranka, marca istega leta pa upokojenci, združeni v stranki Sivi panterji. Sicer stranke z različnimi pogledi je združevala zahteva po demokratizaciji in spremembi političnega sistema. 

Že leta 1982 pride do prvih večjih opozicijskih gibanj, ustanovi se Nova Revija, v kateri so pet let kasneje  v dandanes znameniti 57. številki predstavili opozicijski nacionalni program - kot odziv na srbski nacionalistični program, ki ga je izdala Srbska akademija znanosti in umetnosti. Civilna gibanja za demokratizacijo družbe pa vrhunec dosežejo z Odborom za varstvo človekovih pravic. 

Konec 80. let začnejo nastajati zveze, predhodnice strank, februarja 1989 pa razmere v Jugoslaviji opozicijo in oblast pripeljejo do skupnega nastopa v Cankarjevem domu v podporo stavkajočim rudarjem na Kosovu. A opozicija in oblast skupnega jezika pri oblikovanju političnega programa nista našli, nastali sta dve izjavi, Majniška deklaracija, s katero se opozicija zavzame za popolno suverenost slovenskega naroda, in Temeljna listina Slovenije, v kateri oblast še naprej poudarja jugoslovanski okvir. 

Pred dnevi smo s proslavo obeleževali 30 obletnico akcije Sever, s katero so takratni slovenski organi za notranje zadeve z akcijo zaščitili demokratične procese v Sloveniji in preprečili tako imenovani miting resnice. Za 1. december 1989 so namreč srbski nacionalisti, tako kot pred tem v Srbiji, Vojvodini in Črni Gori, napovedali miting resnice, na katerem bi zahtevali, da vsa država deluje proti težnjam Albancev na Kosovu. Slednjemu je bila namreč ukinjena avtonomija, kar je sprožilo tudi že omenjeno stavko rudarjev. 

V Sloveniji se oblikuje predvolilna koalicija Demos, 20. januarja naslednje leto pa slovenski komunisti odkorakajo s 14. izrednega kongresa ZKJ, saj so bili vsi njihovi predlogi za demokratizacijo Jugoslavije zavrnjeni. Dokončno pa se medtem oblikujejo predvolilne koalicije. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Do prvih večstrankarskih volitev po koncu druge svetovne vojne pride aprila 1990, na njih pa je slavila koalicija Demos in tako prevzela vodenje prve slovenske vlade. Povolilno obdobje so sicer zaznamovale gospodarske težave in različni pogledi na prihodnost, a kljub temu se Demos odloči za razpis plebiscita. 

23. decembra 1990 so se Slovenke in Slovenci z veliko, z več kot 88-odstotno večino, odločili za samostojno Slovenijo. Tri dni kasneje so slovesno razglasili rezultate. 

30. obletnica ustanovitve Demosa.
30. obletnica ustanovitve Demosa. FOTO: Bobo

Zaradi različnih pogledov na reševanje nekaterih vprašanj, predvsem na področju gospodarstva, je Demos razpadel 30. decembra 1991, s tem pa tudi po volitvah oblikovana vlada. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
03. 12. 2019 08.43
+2
Demos je bil brez vizije razvoja Slovenije , zato je razpadel ! Njegova osnovna naloga , ki so si jo zadali je bila osamosvojitev Slovenije in podelitev premoženja cerkvi !
riss
03. 12. 2019 07.05
-2
Komunisti so nas peljali lulat in vsi tisti ki jih se vedno podpirate v njihovi vladavini, je prav da ste ne samo pourinirani, ker ste pravi pokakanci, ostanite se poblatani, ker ne znate lociti zrnje od plevela nase zgodovine. To je pa zaradi tega, ker ni bila nikoli prerezana popkovina komunizma (lustracija), ki je le za trenutek sel v ilegalo. Komunisti so bili proti osamosvojitvi, da bi vladali in ne izgubili privilegijev. Glede na to, da so se hitro vrnili na oblast in pretezni del, ter se sedaj vladajo, so s tem tudi vecino pokradli in novi projekti so v teku. Oblastniki, torej levi pa ves cas skrbijo, preko medijev, ki so jih podjarmili, da ste pepcki Zlovencki pravilno obvesceni o desni nevarnosti. Skratka, oprani mozgani! Sam sem bil za osamosvojitev, bil na vseh zborovanjih, tudi tisti vecer na Trgu republike,... Danes pa me je sram, ker se v osrcju Evrope, skoraj edino v Sloveniji lahko pohvalite z levo vlado, zdruzeno PROTI necemu (SDSu in JJ, ki so postali nepomembni) in ne ZA Slovenijo in Slovence. Res smo ostali narod hlapcev, oziroma narod komunistov. Dolanc, Ribicic, Kardelj, Macek,..., bi rekli: USPELO NAM JE BOLJSEVISTICNO REVOLUCIJO PRENESTI V SAMOSTOJNO SLOVENIJO. BLJAK!!! Sam trenutno ne hodim na volitve, ker so rezultati teh v komunizmu znani vnaprej, menjavajo se samo predsedujoce frakcije znotraj popolnoma rdece koalicije, zadnji primer SMC in LMS. Naslednica pa je SD in s tem vodilna sila komunisticne partije, ter njihove oprode, ki gledajo samo nase, ceprav propadla na volitvah: Alencica (nesposobna za EU) pa neunicljivi Kahl (edina njegova skrb za upokojence je, da je on vedno na oblasti). A je to res osamosvojena Slovenija, osvobojena zagotovo ni. Tudi zgodovino samostojne Slovenije pisejo (t)isti, torej na 45 let zlagane podlage, skoraj 30 let nove nesnage.
kaktusar1
03. 12. 2019 09.32
+3
še en tapameten tabeu se oglaša...za vas frustirance je važna samo vaša izdajalska zgodovina..kako pa je kaj, ste pa pokazal v dobi svojih kratkih vladavin..glavni namen belih vlad je bil oslabitev in razprodaja slovenskega premoženja....
komarec
02. 12. 2019 21.55
+5
Pa kaj si tile tipi jemljejo zasluge za osamosvojitev, lepo vas prosim. Niti eden od njih ni dal svojo glavo naprodaj, tako kot tisti, ki smo bili takrat pod orožjem. Na pogaja sta hodila Dr. Drnovšek in Kučan.
Uporabnik113189
02. 12. 2019 20.49
+2
Res je, stopili smo skupaj, nauk te zgodbe je preprost, pri denarju se vse konča..
niktalop
02. 12. 2019 20.21
+4
'Slovenke in Slovenci smo prvič v zgodovini stopili skupaj. Upam, da ne zadnjič' To je ena velika laž. Slovenci smo skozi zgodovino večkrat stopili skupaj.
Heretik1
02. 12. 2019 20.01
+1
Lej, lej, sami skrivači iz Cankarjevega doma!
Kollerik
02. 12. 2019 18.29
+7
Skupaj smo stopili s tistimi, ki so razprodali Slovensko gospodarstvo in bančništvo. Sedaj smo skorajda že podizvajalska država tretjega sveta, kjer nam dnevno vozijo poceni tuje delavce od drugod. Ko se ozrem naokoli pa že skoraj pol gozdov vatikanskih! DEMOS, izdajalci države!
komarec
02. 12. 2019 17.08
+11
Prepričan sem, da bodo Slovenci stopili skupaj in te pijavke odstranili s scene. Ti so Slovence peljali žejne čez vodo.
Vitruvio
02. 12. 2019 17.05
+13
DEMOS je največja prevara Slovencev ! S figo v žepu so ustanovili DEMOS ,ki so ga po letu dni uničili in ustvarili več političnih strank za lažje lastninjenje (krajo) državnega premoženja !
Hasan
02. 12. 2019 16.58
+7
Cena priznanja samostojne Slovenije s strani Vatikana je bila v obliki financiranja prispevkov za gospodo iz Cerkve,"vračilo" gozdov,posesti itd.Še čudno,da niso dosegli tega,da bi v OŠ bil verouk.No,to bo lahko že jutri.
Kollerik
02. 12. 2019 20.27
+1
Delajo na tem v svoji temi,...in imajo dovolj časa, ter ponovno prigrabljenega denarja
Levcekk
02. 12. 2019 16.01
+3
In naredili so mafijsko drzavo po svoji meri kjer se ljudi bolj ustrahuje unicuje itd.kot v prejsni drzavi in imamo manj pravic demokracija je samo navidezna,ker nam se kar vladajo komunisti in njihovi nasledniki in nau ukazujejo in zloprabljajo policijo,sodstvo,zdravstvo itd..kinje povsem podrejeno politiki in politicno.
komarec
02. 12. 2019 17.03
+2
Kateri komunisti, z imeni na dan, če si upaš.
martinov
02. 12. 2019 15.30
+3
Nekoč in nekdaj je bil Pahor še politični pionir, med Vojno za Slovenijo, polnoletni mladinec ! Po tem sklicu Demosa pa nespada niti v najcenejši Dom starostnikov ! Zbral je sedanje nazadnjaške klike, katerih mavrično obarvani samo škodijo narodu !!
bossanoga
02. 12. 2019 15.22
+14
Še vedno se derete, kaj ste naredili za slovenijo - za slovence pa niste naredili NIČ - pokradli ste, kar je bilo možno in to še vedno delate, delavcem ne date možnosti normalnega življenja, vi "smeti" se pa tolčete po prsih, pijete drage pijače in jeste drago hrano. ZAJEDALCI!
veronqa
02. 12. 2019 15.01
+8
Morda potem, ko Janše več ne bo!
Recenzor
02. 12. 2019 14.56
+5
Korintos, srebrni in prašek bi rekli : sami svečkariji
Brakedirt
02. 12. 2019 14.59
+11
ne, oni niso stali pred sodiscem v podporo kriminalcem. to so komunjare vmes.
Domendo
02. 12. 2019 15.07
+2
Pozabil si dodati iz trstenjakove. So trije čudaki s komunistično mentaliteto, ki imajo na listkih napisano obvezno dodati h vsakemu komenrarju, da se zavede volivce.
Volga Malek
02. 12. 2019 15.27
-4
User300173
02. 12. 2019 14.54
+5
To je fotografija, ki jo ne bom nikamor obesil da mi dela sramoto. Konekaj ustvariš pogledaš nazaj,kaj je ratalo. Če je dobro se pohvališ, v kolikor je slabo si tiho in skušaš popraviti. Vi nimate prve ne druge možnosti, zato se ne pojavljajte več v vlogi nekakšnih osamosvojiteljev, vsaj večine Slovencev ne.
Uporabnik1421582
02. 12. 2019 14.48
+21
IN KAJ STE PA ZAČELI DELAT PO OSAMOSVOJITVI?V 28 LETIH STE TO SLOVENIJO PRIPELJALI TOČNO NA ROB PREPADA.
bikoborec69
02. 12. 2019 14.53
+9
kradejo vsi, da se kadi. To jim je tudi največji uspeh!!
Recenzor
02. 12. 2019 14.56
+7
Tovariši iz KP so jo zafurali, k so se potuhnili in šli 28 let tovarišijski kapitalizem!
Frane Šajn
02. 12. 2019 14.47
+3
AAAA, to je torej ta novi Vardin general štab! Menda ja ne novačijo! Brihte, teh tepcev vam je že zdavnaj zmanjkalo! Da človeka vse mine ko jih vidim tako postrojene!!!
Frane Šajn
02. 12. 2019 14.43
+12
Dragi DEMOS bivši ali kar je še od vas ostalo! Naj vas potolažim; " nikoli več, dost je bil en špancir po vašem tankem ledu!!!!"
korintos23
02. 12. 2019 13.55
+11
Tak na oko so pa močno podobni vojakom Varde, zelo izpopolnjeni.