Gospodarstvo

Družba Prestige namerava v razvoj poslovanja Save vložiti 200 mio. evrov

Ljubljana, 01. 02. 2022 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Katarina Matejčič, Nuša Stegnar, STA
Komentarji
671

Po tem, ko smo v petek poročali, da so predstavniki sklada York in družbe Prestige podpisali pogodbo o prodaji Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi, je država danes prejela obvestilo o prodaji in o možnosti uveljavljanja predkupne pravice. V družbi Prestige so medtem potrdili dogovor z Yorkom in dodali, da želijo v Savo vložiti 200 milijonov evrov. Medtem je opozicija napovedala sklic izredne seje komisije za nadzor javnih financ, kjer bo zahtevala, da naj država kupi delež, ki ga ima sklad York.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Del delnic Save novemu lastniku
    01:49
    Iz 24UR: Del delnic Save novemu lastniku
  • Iz SVETA: Potrjen dogovor s skladom York
    04:19
    Iz SVETA: Potrjen dogovor s skladom York

 

Za nakup omenjenega deleža so madžarski investitorji plačali 38 milijonov evrov, s čimer je del postopka med skladom York in družbo Prestige zaključen. 

Lani so v Sava Turizem ustvarili kar 84 milijonov prihodkov, 20 več kot leta 2020, skoraj trikrat večji pa je bil tudi dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo. Poleg tega je Sava od države samo prek bonov lani dobila več kot 20 milijonov neto, vse skupaj pa celo dobrih 35. Zato so poznavalci prepričani, da tudi nekoliko višja cena kot pred slabim letom ni tako visoka, da država in njeni cenilci ne bi mogla upravičiti uveljavnjanja predkupne pravice.

V Prestige Tourism potrdili dogovor z Yorkom, v Savo bi vložili 200 milijonov evrov

Družba Prestige Tourism je v ponedeljek s podružnico sklada York Capital Management podpisala dogovor o nakupu 43,2-odstotnega deleža Yorka v Savi. Do prevzema bo prišlo po izpolnitvi odložnih pogojev, med drugim po pridobitvi soglasja varuha konkurence in neuveljavljanju predkupne pravice države. 

"Družba Prestige Tourism bo vstopila v družbo Sava z ambicijo dolgoročnega razvoja turistične dejavnosti na vseh njenih destinacijah in krepitve njene konkurenčnosti na trgu, kar je skladno z javnim interesom za to panogo in hkrati ne obremenjuje državnega proračuna," so danes sporočili iz družbe.

Družba Prestige Tourism, za katero stoji madžarski sklad Diofa Asset Management, namerava svojim partnerjem v lastništvu Save – Slovenski državni holding (SDH) je lastnik skoraj 19-odstotnega deleža, Kapitalska družba (Kad) pa 28-odstotnega deleža – pojasniti svoje namere glede upravljanja naložbe v družbo, ki je sama kapitalsko prešibka, da bi lahko zagnala nov investicijski ciklus.

Da z SDH sodelujejo pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za upravljalsko odločitev, so izpostavili tudi v Kadu. "Prihodnjih odločitev glede urejanja razmerij med lastniki in upniki ter ostalimi deležniki v družbi Sava, vključno z morebitnim uveljavljanjem predkupne pravice, Kapitalska družba zato še ne more komentirati," so navedli.

Po sklenitvi pogodbe o prenosu deleža in terjatev do družbe Sava s podružnico sklada York Capital Managment in ko bodo za to izpolnjeni odložni pogoji, želi Prestige Tourism v partnerstvu z državo izvesti obsežen investicijski cikel v obstoječe in nove zmogljivosti. Za razvoj Save je pripravljen zagotoviti 200 milijonov evrov lastnih naložbenih sredstev.

Hotel
Hotel FOTO: Shutterstock

V družbi Prestige Tourism izpostavljajo štiri stebre maksimiranja ekonomskega učinka nakupa deleža v Savi: kapitalsko podporo, prenovo, podporo pri upravljanju sredstev ter upravljanje vrednosti za zaposlene in operativno poslovanje.

Kot navajajo v podjetju, bodo sledili ključnim strateškim ciljem slovenskega turizma, zapisanih v razvojnih dokumentih. "Prestige Tourism v slovenski turizem prinaša splet kapitala, znanja, najboljših praks in izkušenj na področju turizma. Verjamemo, da so naše namere združljive s cilji, ki jih na področju turizma zasleduje slovenska država," je ob tem dejal glavni izvršni direktor in večinski lastnik družbe Michel Caillard.

Kot še pravi Caillard, je dolgoročni cilj novega lastnika krepitev konkurenčnosti portfelja Save Turizem ob hkratni vzdržni poslovni uspešnosti družbe in vzdržnem donosu za lastnika. Napoveduje tudi tvorno sodelovanje z deležniki v lokalnem okolju, turističnem sektorju in na državni ravni ter krepitev konkurenčnosti turističnih storitev Save Turizma.

Za nakup deleža v Savi so v družbi, kot pojasnjujejo, "združili moči kapitalsko močni investitorji, ki bodo v turizmu kot kapitalsko intenzivni dejavnosti zagotovili kontinuirano investiranje v hotelske zmogljivosti doslej kapitalsko podhranjene Save Turizem".

Hoteli Sava
Hoteli Sava FOTO: Bobo

Vstop novega lastnika v lastništvo Save družba Prestige Tourism načrtuje kot prvi korak pri zaključku dolgoletnega procesa finančnega prestrukturiranja, ki se je začel s prisilno poravnavo. Prestige Tourism ima za izvedbo nakupa zagotovljeno podporo finančnega partnerja, in sicer sklad madžarskega zasebnega kapitala Fönix, ki je v lasti sklada Diofa Asset Management.

30-dnevna predkupna pravica

O podpisu pogodbe so bili danes obveščeni tudi na SDH. S tem je začel teči 30-dnevni rok za morebitno uveljavljanje predkupne pravice države pri prodaji Yorkovega deleža v Savi. Iz SDH so za 24ur.com potrdili, da so danes prejeli obvestilo sklada York za uveljavitev predkupne pravice v družbi Sava. "SDH in KAD sodelujeta pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitve. SDH do sprejema odločitve glede predkupne pravice oziroma sprejema morebitne druge upravljavske odločitve, predmetnega postopka ne bo komentiral," so dodali. 

Čeprav so s pojasnili glede uveljavitve predkupne pravice za Yorkov delež, ki jo imajo državni lastniki, v SDH skopi, je pa "prizadevanje", da bi jo SDH izkoristil, pred dnevi napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek

Letni načrt upravljanja državnih naložb za letos sicer glede naložbe v Savo predvideva več scenarijev. Poleg možnosti nakupa in oblikovanja turističnega holdinga so predvideli še druge možne scenarije, na primer združitev Save in Save Turizma ter skupno prodajo s skladom York.

"V hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge je treba preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali optimalno upravljavsko odločitev SDH v zvezi s Savo," so pred dnevi navedli v SDH, ob tem pa odločno zanikali informacije v nekaterih medijih, da naj bi razmišljali o prodaji svojega deleža madžarskemu skladu.

Mediji sicer že nekaj časa ugibajo, ali bi lahko v tujih rokah – tudi v rokah madžarskih skladov – končali lastniški deleži, terjatve, njihove kombinacije in tudi zemljišča turističnega portfelja Družbe za upravljanje bank (DUTB). Gre predvsem za tri družbe: Istrabenz Turizem, ki upravlja portoroške hotele, Thermano Laško in nepremičninsko družbo Argolina, ki je lastnica investicijskega zemljišča v Izoli na območju nekdanje ladjedelnice.

članica Strokovnega sveta Slovenske turistične organizacije Maja Urana Maravić je v oddaji Svet na Kanalu A povedala, da so se težave Save vlekle od gospodarske krize pa vse do leta 2015 in 2016. "Še vedno pa niso bili vrnjeni vsi dolgovi, prav tako niso imeli toliko kapitala, da bi lahko šli v investicije," je povedala. 

Glede napoved 200-milijonske madžarske investicije, je dejala, da je to zagotovo dobra napoved. "Želimo si dolgoročnih investicij, odpiranja delovnih mest ter razvoja destinacij. Ali bodo res izpolnili to obljubo, pa je vprašanje. Če pride do prodaja Madžarom, pa je treba postaviti varovalke, da se zaščiti slovenski interes."

Glede predloga, da bi Yorkov delež odkupila država, pa je dejala, da obstajajo različna mnenja. "V preteklosti smo imeli dobre in slabe domače in tuje lastnike. Samo lastništvo ni toliko pomembno, bistvena je dosega ciljev in da od destinacij dobimo maksimalno, kar lahko. Sem zato, da država odkupi ta delež, predvsem pa da se to vodi po mednarodnih standardih," je še povedala.

V opoziciji zahtevajo sklic izredne seje in državni nakup Yorkovega deleža

V strankah SD, SAB, LMŠ in Levica so napovedali sklic izredne seje komisije za nadzor javnih financ. V stranki SD so pozvali pristojne, naj "država prek SDH uveljavi predkupno pravico in ne dopusti prodajo slovenskih turističnih biserov nestrateškemu kupcu". Od pristojnih zahtevajo pojasnila, predvsem od gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki, kot so izpostavili, že dlje časa napoveduje ustanovitev Slovenskega turističnega holdinga. "Pod ostrešjem tega naj bi se nabrala vsa ključna slovenska turistična infrastruktura, sedaj pa se, kot so še dodali Socialni demokrati, dogaja ravno obratno, ta infrastruktura se prodaja," so zapisali.

Vodja poslanske skupine Matjaž Han je glede madžarskeg nakupa dejal, da "je jasno, da bi bilo Madžarski brez posebnih vezi z aktualno vlado težko v tako kratkem času lastniško vstopati v toliko različnih slovenskih branž in dejavnosti".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (671)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
03. 02. 2022 11.07
+0
Firma ustanovljena pred dvema letoma s ustanovitvenim skladom 5 milijonov Eurov. Ta sklad pa namerava vložiti v investicije 200 milijonov Euro. Kje bo dobil ta denar, od bank prav gotovo ne . Zopet ena velika zvijača , močno smrdi po prodaji Adrie. Našo vlado in ministra za gospodarstvu ne zanima kredibilnost te firme in finančna sposobnost , pomembno je ,da se nekaj proda in od tega imajo osebne koristi.
ivan res grozni
03. 02. 2022 13.19
-1
Janša s prodajo hotelov vrača Orbanu za njegovo financiranje SDS medijev.
zibertmi
03. 02. 2022 11.04
+1
jaz tudi marsikaj nameravam.od teorije do prakse je pri nas daleč ,zelo daleč
jodr
02. 02. 2022 21.18
+1
Savo in njene hotele je poslovno zafural Janez Bohorič, član Kučanovega Forum 21 zaradi napačnih poslovnih odločitev. Prodajo je izvršila Cerarjeva vlada. Če so Madžari pripravljeni vložit v obnovo hotelov 150 do 200 miljonov, jim kar pustimo, da jih kupijo.
ivan res grozni
03. 02. 2022 13.22
-1
Njihova vrednost je 5 milijonov, vložili pa bodo 300 milijonov??? Verjamete tudi v to, da sloni letijo, če bi to objavila NoraTV.
radar
02. 02. 2022 16.27
+0
Počivalšek, sedaj pokaži, da imaš nekaj med nogami in uveljavi predkupni pravico države. Kaj imaš med nogami pa bo čas pokazal....
jodr
02. 02. 2022 21.22
+0
Čist brez veze, levaki ste prodajali, država naj pa odkupuje, kar ste zafurali.
zibertmi
03. 02. 2022 11.06
+0
posel je bil dogovorjen že v decembru,če spremljaš kaj medije.v skladu york pa je nagrabljen denar,neobdavčen naših kriminalce,ki bodo tako poplačali janezove račune orbanu
ivan res grozni
03. 02. 2022 13.23
ivan res grozni
03. 02. 2022 13.24
-1
Verjamete tudi v ploščato Zemljo in da ni Janša v letih 2004-2008 ustvaril večmilijardne bančne luknje?
Nimasmisla
02. 02. 2022 08.48
+1
seveda vložijo 200 potem izčrpajo 500
jodr
02. 02. 2022 21.19
+1
To znate levaki; vložiš 200, vzameš 500. Vi ste res veleumi.
ivan res grozni
03. 02. 2022 13.25
-1
Nimajo niti 10 milijonov, kaj šele 200. Verjetno bodo vzeli kredit pri naših bankah.
ivan res grozni
03. 02. 2022 13.27
-1
Janša jim je nedosegljiv. Prvo mesto na planetu po okuženih in med prvimi po mrtvih in prvi v EU po zadolžitvi med pandemijo.
ni_mi_vse_eno
01. 02. 2022 21.57
+2
Levi prodali SAVA podjetje in baje je sedaj desna kriva, ker so jo kupili madžari, hehe
Lepa prihodnost
02. 02. 2022 09.33
-3
Bo hehe čez 10 let ko bomo postali Madjarska,Orban bo uresnicil svoj zemljevid.Določenim ni važna cena samo da vladajo.Nekoč nasi izkoriščevalci in sovražniki Srbi postajajo spet bratje hehe.Levi desni ali srednji bomo prodani in bomo spet hlapci v svoji državi.Ne bodo samo oni krivci ampak tudi mi ko to samo gledamo in im ploskamo.
ni_mi_vse_eno
03. 02. 2022 10.30
+1
to bo lepa prihodnost, ko bo leva prenehala krasti
ivan res grozni
03. 02. 2022 13.30
-1
Madžari bodo dali denar, če ga bodo sploh dali, ki si ga bodo izposodili v naših bankah.
terran
01. 02. 2022 21.13
+2
sedaj imajo vladni piarovci 29 dni časa da prepričajo narod, da je prodaja Madžarom nekaj povsem naravnega, dobrega in koristnega in sploh obče dobrodošlo, saj bodo investirali in bo oh in sploh.... ker mi tako ne zmoremo upravljati takega sistema in je potrebno dati lastništvo tujcu...... pa mastne provizije našim lopovom ki razprodajajo zadnje delčke naše lastnine (to bodo zamolčali)
oježeš
01. 02. 2022 20.56
+3
Kaj je zdaj bolje? A da naše vedno vsak znova nabriše in ogoljufa, tetr se dela norca iz njih ali da naša država kupi, ima in nato nihče ne skrbi za kupljene objekte. Še vedno kar je bilo v lasti države, prej ali slej propade, ker je škoda denarja za vzdrževanje. Tujci pa znova in znova, kar človek ne more verjeti, kršijo pogodbe in obljube, ki jo dajo našim prodajalcem slovenske lastnine.
ElectroVoice
01. 02. 2022 20.54
+1
"Lani so v Sava Turizem ustvarili kar 84 milijonov prihodkov, 20 več kot leta 2020, skoraj trikrat večji pa je bil tudi dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo. Poleg tega je Sava od države samo prek bonov lani dobila več kot 20 milijonov neto, vse skupaj pa celo dobrih 35."------ Ako neka kura nese zlata jajca jo je pri nas treba seveda nujno zaklati.
ElectroVoice
01. 02. 2022 20.57
Kolikor razumem je Sava neka turistična struktura. Ne razumem pa, kako je mogoče, da imata v Sloveniji dve firmi enako ime. Druga je Sava, ki združuje nekaj zavarovalnic. Predlagam, da se druga Sava preimenuje v recimo Dravinjo ali pa v Ščavnico...
Rothschild1
01. 02. 2022 20.31
+1
Levicarji. Ne vem zakaj ves cas neartikulirano podivjano tulite v luno. Brez panike. Madzari vam ne bodo pojedli hotelov. Niti jih ne bodo odnesli domov na Balaton. Tudi ce bi kupili 43% delez, ne bi imeli vecinskega. Vse pa kaze, da bo Ivan Zlobni namignil upravljalcem SDH, da bodo izkoristili predkupno pravico in tako "resili" hotele pred zlobnimi Huni :). In tako bo Ivan Zlobni se 1x vec postal narodni junak. Resitelj SLO turizma pred Huni. Levicarji pa bodo se vedno neartikulirano, podivjano tulili v luno :))))) kdo bi razumel levicarske norce?
ivan res grozni
03. 02. 2022 13.33
-1
Tipičen desničar. Ničesar ne razumete. Janša vrača Orbanu madžarski denar v svojih medijih. 300 milijonov je čisto nakladanje. Še deset milijonov nimajo.
Antoniozmaj
01. 02. 2022 20.28
+3
janšisti, zlate ribce, poden civilizacije, ko kar naprej omenjate, da nobena stranka noma programa... A lahko kdo od vas janšistov pove program pacienta in sekte sds, ko je predlani prevzela vlado? A slučajno veste program
ivan res grozni
03. 02. 2022 13.38
-1
Janšev program je vselej isti. V treh besedah ga lahko opišemo. "Kraja, kraja, kraja". V letih 2004-2008 je ustvaril večmilijardno bančno luknjo, med pandemijo nas najbolj zadolžil v EU. Zaščitno opremo nam je prodajal nekdanji podmladek SDS, važala pa tudi Toninova mama. Ta oprema se očitno ne razlikuje kaj od pisarniškega materiala, na katerega se spozna.
Antoniozmaj
01. 02. 2022 20.22
+3
Ne pozabimo, tako kot janšisti, ki se ne spomnijo ničesar drugega, kot pa partizanov! janšisti, preberite si dejstva o vašem ljubljenem vodji... janez janša: Leta 1975 se je kot 17-letni mladenič včlanil v Zvezo komunistov Jugoslavije in bil med najmlajšimi člani Partije v Grosuplju. Tega leta je obiskal partijsko šolo v Kumrovcu. Bil je Titov štipendist, predsednik občinske organizacije Zveze socialistične mladine Slovenije, član občinskih komitejev Socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije, član republiških in zveznih organov ZSMS in SZDL. Leta 1977 je kot eden najperspektivnejših partijskih kadrov v svojem okolju že vodil pohod prve čete mladinske brigade Ivo Lola Ribar v bosansko Jajce. In on potem vse druge zmerja s komunisti, vi mu pa veramete! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
ivan res grozni
03. 02. 2022 13.40
-1
Kljub trudu ni dosegel svojega vzora. Orban je bil predsednik madžarske komunistične mladine in med študijem Sorošev štipendist. Ovce verjamejo, da jih ima volk v preobleki rad. Zato pa imajo Janšo radi.
Lovec na mušice
01. 02. 2022 20.09
+6
Prihodnje generacije se bodo Janeza Janše upravičeno spominjale kot izdajalca.
Potouceni kramoh
01. 02. 2022 20.03
+3
Za to se niso borili niti leta 1945 niti se nismo leta 1991!
JohannDoe
01. 02. 2022 19.38
+3
Ja, ma super. Tudi Adrio Airways so prodali v dobre roke in z dobrimi obljubami. A ni bil celo isti človek zraven, ki je tako preudarno rešil tisto zadevo? Pa s tem ne mislim Rastoderja, ki je potem po koncu za drobiž kupoval neke Adrijine licence, da bo sam vozil banane iz Kolumbije al neki. Ne mislim niti našega premiera, ki je zadnje čase dober prjatu od obeh.
vicente
01. 02. 2022 19.31
+2
kozjanski bik je postal kozjanski vol tako menda rečejo na kozjanskem biku brez jajc
ho?emVšolo
01. 02. 2022 19.35
+2
ho?emVšolo
01. 02. 2022 19.30
+0
haha... že spet sem prav napisala. Za 43% delež v Sava Hoteli bodo Madžari plačali 38 mio EUR, samo z boni so Slovenci v letu 2020 v tem podjetju porabili kar 15 mio turističnih bonov. Dejansko zalagamo Madžare, niti se vladi ni šlo za reševanje slovenskega turizma. DOL Z VLADO UNIČEVALCEV in SDS!!!
JohannDoe
01. 02. 2022 19.45
-2
Neee vlada je pomagala preprostemu človeku, ki se še spomni kako smo v jugi vsi hodili "zastonj" na morje in trpi zaradi tega, pa je malo na puf pomagala. Spotoma pa s tem naložila doto za Madžare. Vse je čisto slučajno. Že, ko so prišli na idejo o bonih, je bilo to jasno. Pomagat so želeli namreč vsem, ne samo hotelom... pa te zgodbice, ki že v štartu niso držale.
Dadas
01. 02. 2022 19.27
+1
Sava turizem ja lani imel 15mEUR EBITDA. Vrednost podjetja je cca 10x EBITDA. To je minimalno 150MEUR. Gledena na to da gre tu za najimenentnejše lokacije je jasno, da je vrednost precej večja. Čez par let bo kupec pokasiral tudi do 30x več. Butalci.
bandit1
01. 02. 2022 19.32
+2
90% teh hotelov so zgradili delavci v socializmu, kaj jih še niste uspeli prodati, ker ta socializem je bil gnjili, vi še kar prodajate pa saj ste rekli da ni nič. 30 let prodajate banda
FAUSTOS1
01. 02. 2022 19.00
-2
SDS profašisti prodajajo slovenske hotele madžarskemu profašistu orbanu-sramota.
kiropraktik
01. 02. 2022 19.31
+2
Le e vlade so prodale ameriškemu skladu ne SDSl In zdaj ta sklad prodaja ne vlada! Malo se poduči pa potem komentiraj!
JohannDoe
01. 02. 2022 19.48
-3
S fašisti in komunisti trobezljate samo klošarji iz kleti. Ko bo enkrat vaš šef odletel iz scene, bodo z njim odleteli tudi vsi njegovi kameradi "nasprotniki", ki se z njim šlepajo in se podpirajo eden drugega. In kletarji boste spet samo klošarji na tromostovju, ki si boste morali svoj sendvič in dva deci "zaslužit" na cesti.
scipio
01. 02. 2022 19.00
+0
Ponavadi ni dobro, če ti sosed prične preveč zahajati v bajto in na vrt. Tisti Merikanc iz Save sicer ni bil sosed, Madžar pa to je. In to se nam zdaj dogaja, iz slabega gremo na slabše. Peštanska gosposka se je že zdavnaj naveličala Balatona in se bo zdaj hodila namakat in šopirit tudi v svoje nove ekskluzivne hotelske suite in penthouse v Moravce in na Bled, pa v njihov adrianski Portorož in kar je tega v Savi za pokupiti. Vmes bodo njihovi laufpurši prek Pirana in Izole, ki bosta tudi kmalu od njih vsa pokupljena, toliko lažje vsak dan malo pošpegali, če je v njihovi luki v Kopru še vse v redu, pa če v njej mi Slovenčki in ostali balkančki, z g. Francijem vred, dovolj pridno delamo in če si res zaslužimo svoje mezde. Vlagajo 200 milijonov? Plačali jim jih boste vi in zraven še vsaj dodatnih profitnih 100. Kako le? Z njihovimi novimi višjimi penzijonskimi cenami vendar, ki bodo za vas in vaše družine kmalu na ravni tistih na Vrbskem in Baškem jezeru! Ali še višje, Slovenija je vendar postala svetovna top-destinacija! Adijo poceni parkiranje v Zaki in kopanje na portoroški plaži v nedeljo! Adijo Slovenija, suverena dežela delavcev in kmetov! Počivalšku se pred očmi ruši njegov Disneyland in to paradoksalno prav v zadnjih tednih njegovega vladanja. Zdaj bodo njegovi in naši kekci, zaposleni na SDH, naši javnosti prek medijev in socialnih omrežij lepo analitično dopovedali, da v tej državi itak nimamo denarja za predkup, pa da je naša slovenska država povrhu tega in po defaultu slab lastnik nepremičnin in gospodarskih družb te vrste. Da namreč svoji lastnini ne more in zna dati glamourja kot ga lahko vidiš kje v Las Vegasu ali Monte Carlu! Konec meseca pa bodo potegnili novih osem ali deset jurjev plače za to svojo bistroumnost. Številni od njih. To poletje in vrsto naslednjih bodo morebitne dvome o pravilnosti teh svojih dejanj lahko utapljali na svojih jahtah in vikendih kje v Dalmaciji. In tako gremo dalje. Tandem Viktor-Ivan bo na vrhu te zgodbe ponovno ideološko triumfiral z zadoščenjem: kdor naju ne mara, naj mu bo živeti, a naj za to drago plačuje! Slavoj Žižek, vsaka čast mu, bo lahko še velikokrat elokventno, tako kot on zna, v intervjujih povedal, da je v osnovi komunist. Svetovno znan in slaven filozof in komunist, takšen pač s tarifo in z urno postavko. Kdo od njegovih je bil že tisti, ki je dejal, da nobena nacija, ki nima teritorija in kontrole nad njim, ne more obstajati!?