Slovenija

'Denar za odvoz in obdelavo polovice odpadne embalaže za 2020 naj zagotovi država'

Ljubljana, 19. 02. 2020 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Združenje centrov za ravnanje z odpadki Slovenije od ministrstva za okolje in prostor zahteva takojšnje interventne ukrepe, s katerimi bi začasno zagotovili nemoteno prevzemanje in predelavo komunalne embalaže, ki je ne prevzemajo pooblaščene družbe. Denar za odvoz in obdelavo polovice odpadne embalaže za 2020 naj zagotovi država, so zapisali.

Predelovalci komunalnih odpadkov, povezani v združenje centrov GIZ Slocero, zahtevajo ukrepe, s katerimi bi preprečili neupoštevanje sanitarnih, zdravstvenih in požarnih predpisov ter s tem ogrožanje zdravja državljanov zaradi neustreznega skladiščenja embalaže, "ki ni od nikogar". Poudarili so, da bi lahko v naslednjih mesecih prišlo do okoljske katastrofe in motenj pri prevzemanju komunalne embalaže od gospodinjstev.

Po oceni računskega sodišča embalažnina ni plačana za preko 53 odstotkov vse zbrane embalaže, zato v centrih pričakujejo, da bo do nadaljnjega najmanj polovica embalaže ostajala neprevzeta.
Po oceni računskega sodišča embalažnina ni plačana za preko 53 odstotkov vse zbrane embalaže, zato v centrih pričakujejo, da bo do nadaljnjega najmanj polovica embalaže ostajala neprevzeta. FOTO: Shutterstock

V združenju v zahtevi, ki so jo naslovili na okoljskega ministra Simona Zajca, poudarjajo, da obstoječi sistem prevzema komunalne embalaže ne deluje, saj embalažne družbe po odločbi upravnega sodišča, na podlagi katere je le-to odpravilo spremembe okoljevarstvenih dovoljenj, prevzemajo zgolj 50 odstotkov embalaže, ki jo dajo na trg njihovi pogodbeni zavezanci.

6000 ton neprevzete embalaže, še okoli 7000 ton pa iz preteklih dveh let

Po oceni računskega sodišča embalažnina ni plačana za preko 53 odstotkov vse zbrane embalaže, zato v centrih pričakujejo, da bo do nadaljnjega najmanj polovica embalaže ostajala neprevzeta. To že povzroča resne težave tako pri skladiščenju embalaže pri izvajalcih javnih služb zbiranja kot tudi motnje pri izvajalcih predelave, so posvarili. Januarja je v skladiščih komunalnih podjetij ostalo že okoli 6000 ton neprevzete embalaže, še okoli 7000 ton je tam leži iz preteklih dveh let.

Ministrstvu predlagajo, da za okoli 50 odstotkov komunalne embalaže v letu 2020 intervencijsko zagotovi ustrezna sredstva za predelavo in tako prepreči okoljsko katastrofo.
Ministrstvu predlagajo, da za okoli 50 odstotkov komunalne embalaže v letu 2020 intervencijsko zagotovi ustrezna sredstva za predelavo in tako prepreči okoljsko katastrofo. FOTO: Bobo

"Kopičenje komunalne embalaže na neustreznih mestih je iz zdravstvenih, sanitarnih in požarnih razlogov nedopustno in v javnosti ne more biti tolerirano," so zapisali ter izpostavili, da se tokratna situacija ponavlja in je po neprevzetih količinah še enkrat večja kot v preteklosti. Menijo, da so potrebni takojšnji ukrepi, izvedljivi v roku meseca dni, na podlagi katerih bo zagotovljen nemoten prevzem komunalne embalaže iz zbirnih centrov in nadaljnja obdelava preostanka.

Ministrstvu predlagajo, da za okoli 50 odstotkov komunalne embalaže v letu 2020 intervencijsko zagotovi ustrezna sredstva za predelavo in tako prepreči okoljsko katastrofo.

Na ministrstvu zagotovili, da nadaljujejo z ukrepanjem

Na ministrstvu za okolje so ta teden že zagotovili, da nadaljujejo z ukrepanjem za reševanje problematike odpadne embalaže. Konec meseca bodo tako odprli javno naročilo za interventni odvoz komunalne embalaže, nakopičene v letu 2019. Na podlagi interventnega zakona, sprejetega decembra 2018, so lani izbrani izvajalci na račun države že odpeljali za okoli 11.952 ton odpadne embalaže.

Dolgoročno naj bi problematiko rešili z novelo zakona o varstvu okolja, ki je trenutno drugič v javni obravnavi ter ki naj bi na novo uredila ravnanje z odpadki in proizvajalčevo razširjeno odgovornost. Ta prinaša rešitev, v kateri bi družbe za ravnanje z odpadno embalažo nadomestile organizacije v lasti proizvajalcev, ki so dolžni poskrbeti za odpadno embalažo iz naslova svojih proizvodov, te pa bi delovale nepridobitno. Do take ureditve so kritični v Gospodarski zbornici Slovenije.

Na ministrstvu pripravljajo tudi že napovedano, a potem začasno opuščeno spremembo uredbe o embalaži in odpadni embalaži, s katero bi znižali prag za plačevanje embalažnine, ki je zdaj pri 15 tonah letno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

urmeka
20. 02. 2020 07.22
Zakaj pa plačujemo odvoz smeti?
Lumpx
19. 02. 2020 21.54
+2
Ha ha res sposobna tale Sarci vlada. Vsaka cast jim v letu in pol na vladi ne morejo resit niti te osnovne zadeve. Zdaj pa naj raja vse tole se enkrat placa prek davkov. Vsaka Vam cast!
S...O.E
19. 02. 2020 18.27
+1
Namesto služenja vojaškega roka vsak Slovenc za pol leta v komunalo Bomo imel najčistejši državo
ecnarf
19. 02. 2020 18.26
+6
Komunalna podjetja so že dobila plačano ko so od ljudi pobrali in zaračunali odvoz odpadkov ,a zej bi pa oni najraje še enkrat pokasirali .
ecnarf
19. 02. 2020 18.28
+5
smetarska mafija izsiljuje državo ki ne zna ukrepat
brezveze13
19. 02. 2020 18.20
-1
na smetiščih je na tone odpadne plastike od sveč, Plastika pri sveči služi samo kot barvni okras in če bi bila brez te plastike bi bilo na pogorišču sveče samo malo voska,kateri bi se lahko ponovno pretopil v izdelavo sveč z samo vstavitvijo nove vrvice Tahta in bi bilo čisto dovolj da je sveča sama malo obarvana ne pa da je v 5x prevelikem loncu zgolj zaradi okraska . Jaz ko grem na grob svojcu svečo prižgat jo prižgem z namenom ne da pokažem kako drago svečo lahko kupim ,istočasno pa pogledam tudi na sosedov grob in prižgem kakšno nedogorelo svečo, važno je osveščenost uporabnikov in namen ne pa izgled in modna revija za kar nekateri iskoriščajo 1 nov.
brezveze13
19. 02. 2020 18.07
+1
ja država naj poskrbi za odvoz te nesnage, lahko tudi poskrbi kot imajo druge države da pri vrnitvi te embalaže dobi prinačalec pač subvencijski znesek ki je določen na embalaži, prav tako pa naj tudi poskrbi kot so že ničkolikokrat omenili nadzor nad čim manjšo uporabo ali pa kar prepovedjo uporabe te plastike, obstoja nič koliko drugih materialov kateri so pralni in tako za večkratno uporabo in tudi materiali za enkratno uporabo kateri so že naravno hitro razgradljivi in naravi neškodljivi
aloalo
19. 02. 2020 17.20
+5
jaz takoj prispevam 20K evrov, seveda pričakujem vsak mesec 3000 evrov dobička izplačanega na trr.:)
ni_mi_vse_eno
19. 02. 2020 16.59
+6
Uvesti kurjenje plastike, tako kot imajo to urejeno sredi Dunaja in bo profit.
ni_mi_vse_eno
19. 02. 2020 16.58
+11
Država smo mi vsi. Če bo denar zagotavljala država, bomo plačali 3x več. Enkrat več ker se bo takoj našlo nekaj koritnikov, ki jih bo potrebno živet. Drgič več, ker že vsi plačujemo odvoz odpadkov in trikrat več, ker tudi proizvajalci že plačujejo odvoz prihodnjih odpadkov.
tlunar
19. 02. 2020 16.51
+8
Kako naj poskrbi država?? Pa kaj državi pade v malho iz neba??Za te smeti bomo morali plačati kar vsi v gospodinstvih,mi filamo raztrgan žakelj iz katerega kradejo politično izbrani plevaligeranci ,drugače bi ga bilo dovolj.Ta< zajc je lepo nakradu korenje in spizdu v brlog med sebi enakimi-on in ta propadla šarčeva vlada naj plača za svoje nesposobnost iz laastnih žepov!!Alo imamo nesposobne politike(oni sebe smatrajo za politike-jaz jim pravim lutke starega sistema),ali( smo)-ste nesposobni volilci ki jih vedno znova volijo in jim odplačujejo za grehe