Slovenija

Denar za orožje ali zdravstvo?

Ljubljana, 26. 11. 2020 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
983

Ob zbiranju podpisov za naknadni referendum Levica in Socialni demokrati prepričujejo volivce, da je treba investirati "v zdravje, blaginjo, delovna mesta, za varstvo starejših", ne pa v orožje. S tem ustvarjajo dilemo, ali maslo ali puška. Ali Slovenija res namenja veliko denarja za oborožitev? Številke in dejstva govorijo povsem drugačno zgodbo. 780 milijonov za investicije prihaja po desetih letih suše, ki so jo povzročili SD, in je namenjena za naslednjih šest let.

Levico in SD smo vprašali po konkretnih programih, v katere bi lahko investirali v zdravstvu, kako bi "vložili v nove družbene odnose", v dolgotrajno oskrbo. Na naša vprašanja so nam po dolgem premisleku v Levici odgovorili zgolj da bi naredili ločene ambulante za Covid, kar že obstaja in gradili nove domove za ostarele, kar je že v načrtih. V SD pa so odgovorili, da bi za 780 milijonov gradili zgolj dve novi infekcijski kliniki. Podpise za referendum so očitno zbrali brez natančnega načrta alternativnih vlaganj, zgolj z nasprotovanjem in trditvijo, da zdaj ni čas. Po besedah SD, bi  "ob povrnitvi stabilne gospodarske rasti nastopil tudi čas za ponovni premislek o vlaganjih v vojaško opremo". Torej nekoč v prihodnosti, šele čas za razmislek. Zadnje desetletje ne virusa, ne tega časa očitno ni bilo.

Pozabljeni in zanemarjeni sistem

Številke namreč govorijo povsem drugo. Slovenija od leta 2010 praktično ni nič vlagala v svojo varnost. V zadnjih letih je bila na čistem zavezniškem dnu po skrbi za svoje pripadnike. Če bi Levico in SD zares skrbelo za zdravje državljanov, bi jih lahko skrbelo zadnje desetletje zaradi ozeblin in slabe zaščitne opreme na delovnem mestu državljanov, katerih edini greh je bil, da so bili v službi domovini z grbom Slovenske vojske. Slovenija je imela med letoma 2013 in 2016 za investicije zgolj deset milijonov evrov. 

Očitki Socialnih demokratov, da vojska kupuje nepotrebno orožje, je očitek proti samemu sebi. Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja vojske do leta 2025, ki jo je sprejel državni zbor, je iz časa vlade SD, iz leta 2010, seznam nakupov pa iz časa ministrovanja 

Slovesnost ob dnevu Slovenske vojske
Slovesnost ob dnevu Slovenske vojske FOTO: Aljoša Kravanja

Andreje Katič. Takrat je imela vojska pod Socialnimi demokrati na voljo skoraj 137 milijonov evrov za investicije. Tako je boleča usoda obrambnega sistema figa v žepu vladajočih. Ko so v poziciji, sprejemajo dolgoročne načrte z visokimi številkami, ko pridejo v opozicijo, te dokumente zanikajo ali jih z vsem populizmom napadajo. Danes v SD odgovarjajo: "To je bil povsem drugačen čas od tega, ki ga živimo danes, zato primerjava med obdobji ni niti smiselna, niti mogoča. V času ministrovanja Andreje Katič je imela Slovenija 4,1 % rast BDP, danes pa smo soočeni s 13 % padcem BDP glede na enako četrtletje prejšnjega leta"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Pa poglejmo, kaj in koliko zares nameravamo z zakonom nameniti investicijam v vojsko. Presenetljivo niti blizu toliko, kot trdijo zagovorniki referenduma. 

Kaj v resnici pomeni 780 milijonov evrov. V šestih letih

Zakon predvideva, da bi vojska za investicije, poleg ostalega proračuna, za leti 2021 in 2022 dobila po dodatnih 100 milijonov evrov, za leta 2023 do vključno 2026 pa po dodatnih 145 milijonov evrov. V ta račun moramo vključiti še deset let dolga, ko so investicije zradirali predvsem Borut Pahor in SD. V teh letih so bile investicije praktično neobstoječe. Torej je treba teh 780 milijonov razdeliti na deset let suše in prihajajočih šest let. V tej perspektivi je za vojsko v resnici namenjenih 48,75 milijona na leto. Lahko pa v nekem zanikanju desetletja zanemarjanja sistema, kjer smo se že poenotili, da je obramba dobila milijardo manj, kot bi morala dobiti glede na v državnem zboru sprejete resolucije, še vedno pogledamo scenarij prihodnjih šestih let. Še vedno to pomeni od 50 do 80 milijonov dodatnega denarja na leto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Primerjava zdravstva in obrambe

Čas za finančno vlaganje v področje, za katerega upaš, da ga ne boš potreboval, je vedno neprimeren. Pri zdravstvu dilem ni, večina od nas bo potrebovala zdravstveni sistem vsaj dvakrat v življenju, vsaj dva zdravnika, enega, da ugotovi rojstvo, in drugega, da ugotovi smrt. Vlaganje v 

zdravstveni sistem je premočrtno in univerzalno sprejeto s splošnim konsenzom. V zdravstveni sistem pri nas vlagamo iz vsaj štirih blagajn, med njimi je največja zdravstvena blagajna ZZZS. Ta za zdravstvo pri nas namenja 3,525 milijarde, ko prištejemo še ostale, je jasno, da Slovenija brez dodatnega dopolnilnega zavarovanja, ki je v praksi dodaten, obvezen vir dohodkov, vsaj 4,045 milijarde evrov. Za celotni MORS, ne samo za vojsko, tudi celotni sistem zaščite in reševanja in oba inšpektorata, pa letos namenjamo 636 milijonov. Tako je povsem napačen podatek, da gre 636 milijonov evrov za "oborožitev", kot so poročali na nacionalni televiziji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Primerjava dolgotrajna oskrba obramba

V proračunu je za dolgotrajno oskrbo namenjenih nekaj manj kot 23 milijonov evrov. Ampak se za dolgotrajno oskrbo iz drugih javnih blagajn namenja še ogromno drugih sredstev, poleg proračuna še ZZZS, ZPIZ in občine. Zaradi tega je težko določiti končno številko, koliko se za dolgotrajno oskrbo namenja v letu 2021. Vendar vseeno lahko govorimo o dveh konkretnih številkah. Po zadnjih Sursovih podatkih v Sloveniji za dolgotrajno oskrbo iz sektorja država letno namenimo približno 382 milijonov evrov. 

Kontrola priljubljenih izletniških točk
Kontrola priljubljenih izletniških točk FOTO: Aljoša Kravanja

Ocena ministrstva za zdravje pa je, da se bo v letu 2021 za obstoječi sistem dolgotrajne oskrbe namenilo okoli 305 milijonov evrov javnih izdatkov. Za investicije v SV se v letu 2021 namenja 104 milijone. Za celotni MORS, ne samo za vojsko, tudi celotni sistem zaščite in reševanja in oba inšpektorata pa letos namenjamo 636 milijonov. Tako je povsem napačen podatek, da gre 636 milijonov za "oborožitev", kot so poročali na nacionalni televiziji. 

Primerjava sociala obramba

Proračun ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je z 1.628.783.490 evrov povečalo za več kot 308 milijonov na skoraj dve milijardi evrov.

Sredstva na podprogramu Dolgotrajna oskrba so se z 8 milijonov povečala na skoraj 19, povečevanje pa bodo namenili dokončanju gradnje dveh DSO Vrtojba in Osilnica in začetku gradnje petih novih DSO. Po podatkih Skupnosti socialnih zavodov se predvideva skupaj zagotovitev 1.050 novih postelj za 7 domov za starostnike, 150 postelj na dom. 

Denar za programe socialnega varstva in izenačevanja možnosti za invalide so se podvojila s 50 na 104 milijone evrov. Gre predvsem za podporo programom osebne asistence invalidov. Za celotni MORS, ne samo za vojsko, tudi celotni sistem zaščite in reševanja in oba inšpektorata pa letos namenjamo 636 milijonov. Tako je povsem napačen podatek, da gre 636 milijonov za "oborožitev", kot so poročali na nacionalni televiziji. 

Oprema za misije?

Stalno ponavljanje Levice in levice, da Slovenija kupuje orožje za NATO ali misije na tujem, se je pri njihovi bazi že dobro prijelo, a tudi tu so dejstva povsem drugačna. Drži, da del opreme lahko najdemo tudi na mednarodnih misijah in misijah zveze NATO v tujini. Tako so svarune uporabljali v Afganistanu, a tam je že dolgo le nekaj vojakov, manj kot za oddelek. Na Kosovu pa srečujemo opremo, ki smo jo dobili še iz JLA, bojna oklepna vozila so povsem iztrošena, le čisti sreči pa se lahko zahvalimo, da je oklep HUMVEEjev zdržal, ko so nanj streljali na misiji Združenih narodov v Libanonu.

Slovenska vojska v Libanonu
Slovenska vojska v Libanonu FOTO: Slovenska vojska

 A vsi ti primeri so le obrobne zgodbe naše vojske. Ljubica Jelušič je kot ministrica vpeljala medalje generala Franca Rozmana Staneta. Predlagal jih je partizanski general Ivan Dolničar, namenjene pa so pripadnikom Slovenske vojske za izjemno prizadevno in uspešno opravljanje poveljniških dolžnosti na mednarodnih operacijah in misijah. Zgledovali pa so se po naših španskih borcih, ki so se vrnili iz španske državljanske vojne opremljeni z vojaškim znanjem in vojnimi izkušnjami. Te so potem uporabili za obrambo domovine pred nemškim okupatorjem. Bi se lahko Levica in SD kaj naučili od te lekcije zgodovine? Tudi Slovenska vojska tuje misije potrebuje in uporablja predvsem za obrambo Slovenije. Vse investicije pa so namenjene obrambi doma. Pregled investicij do leta 2022 je jasen. Prenova letališke infrastrukture na letališču v Cerkljah. Začetek gradnje strelišča Apače in celovita ureditev vojašnice Edvarda Peperka v Ljubljani. Zaključek nakupa bojnih vozil 4 X 4 (OshKosh), ki jih je naročila že Šarčeva vlada. Nabava komunikacijsko-informacijskih sistemov in opreme za zagotavljanje kibernetske varnosti. Nakup pehotne oborožitve za celotno SV in opreme za specialne sile (bojevnik 21. stoletja). Nakup logistične opreme, tovornih vozil in medicinske opreme.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zdi se, da so Levica in SD kljub vsem tem dejstvom vrgli v zrak nekaj parol: "Kupujete tanke ... izbirate orožje pred zdravjem ... ne zanima vas blaginja ... vložiti je treba v nove družbene odnose," in čakajo, kaj se bo prijelo, potem pa se izvijajo, da je šlo zgolj za karikature. 

Nihče v zvezi NATO ni nikoli od Slovenije zahteval ničesar, še najmanj nakup tankov, oklepnikov ali 780-milijonske investicije. Zavezništvo se je samo, skupaj s Slovenijo, obvezalo za svojo obrambo, za obrambo domovin nameniti vsaj 2 % bruto domačega proizvoda. Teh 780 milijonov evrov nas komaj potegne v smer lastnih obljub, pa še vedno daleč od 2 % BDP.

Orožarske afere resna grožnja

Edino dejstvo, ki govori proti investicijam v takšni obliki, so izkušnje z orožarskih afer, kjer se Janez Janša znova in znova ne zna zadržati. Edina rešitev za to resno težavo je neposredni nakup države pri državi. 

Edino dejstvo, ki govori proti investicijam te vrste, je vztrajanje pri dveh srednjih bataljonskih skupinah. Edina rešitev za to resno težavo so resni, strokovni pogovori med vlado in opozicijo. Sicer bo še naprej tista stranka, ki bo v opoziciji napadala samo sebe, ko je bila še na oblasti.

Glede na številke in dejstva se predlagatelji referenduma in vlada strinjajo le v eni točki. Ni pravi čas za vlaganje v obrambni sistem. Je skrajni čas.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (983)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maki3322
17. 12. 2020 10.44
-1
Orožja ima Slovenija dovolj, denar naj dajo rajši zaposlenim v vojski. >>Patrije pa naj se naredi sama Slovenija. Imamo dovolj znanja vendar Tonin nebi dobil nič.
Kana-1
30. 11. 2020 15.19
+2
Mislim, da morata denar dobiti oba..
SlovenacBosanac
28. 11. 2020 12.23
+0
veliko vecje tezave imamo kakor pa da se ukvarjamo z vojsko trenutno. Kdo bo biu v vojski ce usi pocrkamo od te corone? Prvo bi morali rešiti težave z epidemijo kakor pa da se oborozujemo, a bo kaksna vojna al kj da se moramo takoj zdaj oboroziti?
medo90
28. 11. 2020 10.37
+2
Končno objektiven članek. Takih novinarjev je veliko premalo. Narod so navlekli na tanke žice samo da bodo pri koritu.
Vodin
27. 11. 2020 14.48
+4
Več vlagati v vojsko a z domačimi proizvodi! To generira nova delovna mesta. S tem ko ohranjamo delovna mesta, ohranjamo Slovensko vojsko! Če kupujemo tuje, ohranjamo tuje vojske.
peet001
27. 11. 2020 10.34
+0
So mi dali misliti vaši komentarji, in se nisem premislil, da se vlaga v vojsko zakaj: tudi vojska je del gospodarstva. V kolikor se uspešno vlagamo v vojsko je to povezano v gospodarstvo, poznam vsaj 3 slovenska podjetja, ki so direktno povezana v vojsko torej več dela za njih več zaposlitev, več denarja za višje plače! (moral bi v temu primeru biti javni pregled denarja kam in koliko) Denar mora krožit! Če pogledam zdravstvo ga trenutno vsak plačuje in je najvišje zdravstvo v eu glede na prebivalca. Zakaj, ker kradejo na veliko v zdravstvu. Torej dokler ne zaprejo tatov, ki jih je malo morgen (skoraj zagotovo sem, da je levica neposredno vpeta v to krajo kot SD) torej NE. Dati denar direktno gospodarstvu je že bila slaba praksa v zgodovini vsa ta podjetja so propadla zopet NE. Dati denar direktno socjali in potrošnikom? Kupovanje cenejših materialov iz tujine torej. Denar ne kroži oz. kroži v tujino nimamo nič od tega zopet NE! Zaposliti birokrate (ma ka si ti nor jih je že preveč). Znižati izdelke glede na davek primer: slovenski izdelki z nižjo obdavčitvijo v vsem delu trga gospodarstva. (Smo zopet nazaj pri vojski). Torej sem za vlaganje v vojsko z slovenskimi podjetji na čelu!!!
Michel Franco HD
27. 11. 2020 11.22
+1
Krožit znotraj države!!! In kupovat od teh treh slo-podjetij. Ne pa kupovati od tujih neke oklepnike,ki jih nikoli ne bomo porabili. Tako kot Patrije ne!!!
SDS_je_poden
27. 11. 2020 11.26
+1
Veš v čem je problem? Da je veliko teh, ki jih tiimenuješ lopovi, vpeto ali ima povezave tja v politiko. Celoten sistem je prepreden s korupcijo, nepotizmom... mi, navadni državljani smo samo v vlogi davkoplačevalcev, da nas preusmerjajo in lupijo za denar.
pravakritika
27. 11. 2020 10.32
+0
Osovražena JLA je med ostalim tudi z inženirsko enoto gradila. S svojo proizvodnjo služila.... Tem zelencem pa čistilke čistijo, vrtnarji urejajo.... Potem pa ničudno, če jim ob najmanjšem poku gre na jok in kontaminirajo spodnjice...
wolfterier
27. 11. 2020 10.26
+0
Ustavni lok propagira neustavni referendum ! Klovni so bolni,saboterji !!!
SDS_je_poden
27. 11. 2020 11.23
+2
wolfterier: Bo US povedalo, kaj je v nasprotju z ustavo in kaj ne, ne pa Tonin ali sekta na Trstenjakov.
THE GREAT WHITE HUNTER
27. 11. 2020 10.05
+1
Brez vojske ni države.
pravakritika
27. 11. 2020 10.27
+0
.....hahaha.....A take, ki jim golobradi fantič vzame vse , razen posranih gat?
Kukulkan
27. 11. 2020 10.00
+1
Ne eno ne drugo. Denar bi zginil, nabavlo se nebi nič in vse bi blo v skladu z zakonom. Vem v kakšni državi živim
borjac
27. 11. 2020 09.51
+4
Nihče ne sproži v tej državi strokovno taktično debato, kako oborožiti in kakšno orožje kupiti za OBRAMBO DOMOVINE, to je osnovna naloga naše Slovenske vojske, absurd vseh absurdov bi bil, da bi se naši vojaki vozili po Afganistanu z novimi oklepniki in helikopterji vklopljeni v Nato sile, ko pa bi bilo potrebno doma braniti Slovenijo, če bi nas napadle oklepne sile, bi jo branili z RPG in molotovkami kot v bitki za Drvar, niti enega strokovnega argumenta ni bilo izrečenega, same populistične floskule, kazanje nekih fotk po TV in prepiranje kaj je narisano na karikaturi. Nekaj se moramo zavedati, domovino bomo branili sami, Nata ne bo niti blizu, le kako bi nas Nato branil pred državo, ki je tudi v Natu, torej braniti se bomo morali sami, tudi pri osamosvajanju smo nekaj računali na Hrvate, vendar so nas pustili na cedilu, branili in ubranili smo se sami, torej če še enkrat povem, Slovensko vojsko oborožimo za obrambo domovine, za Afganistan ne potrebujemo SLO vojske.
SDS_je_poden
27. 11. 2020 09.56
-1
Tudi to je res. Nekateri, sploh populizem Levice, se naslanja na to, da nas bo NATO branil oz. da bodo države članice NATA branile našo državo. Države so po sporazumu sicer zavezane pomagat, vendar nikjer ne piše da v orožju in možeh. Lahko nam pošljejo deke, prenosna stranišča, sanitetno opremo.... in so svoje opravile. Sami se moramo bit posobni branit, pa ne s 6.000 vojaki, ker tako majhna skupina še kroga okoli Ljubljane ne sklene. Kdo o vojaški doktrini izobražuje mladino? Nihče. Kdo usposablja nas, ki smo bili v vojski? Nihče. Tale sistem je polom od poloma, ker se v njega politikazelo rada vtika, stroka pa je zanemarjena.
wolfterier
27. 11. 2020 10.28
+2
Borjac,pozabil si povedati,da so nam prej levičarji pobrali orožje oziroma so ga izročili sovražniku !!! Saj se spomniš,a ne !!!
SDS_je_poden
27. 11. 2020 11.25
+1
wolfterier: A ti res primerjaš oborožitev iz leta 91 z orožjem od 2010 dalje? A ne bi ti raje vrtička okopaval, menda se vsaj na to spoznaš....
ivan z Doba
27. 11. 2020 09.41
+8
Deloma ima Tepina prav. SD je bil del vladajočih koalicij. Zagotovo sedaj ni pravi čas za vlaganje v vojsko, ker je to reševanje ameriške orožarske industrije. Vlada naj rešuje godpodarsko situacijo in nakopičene probleme v Sloveniji.
SDS_je_poden
27. 11. 2020 09.50
+0
Ivan, sem ravno to hotel napisat. Se popolnoma strinjam. Vojska rabi vlaganja, vendar ne sedaj, ko nam gospodarstvo peša. Kdo bo dajal teh 140 mio v naslednjih letih, če nam bo gospodarstvo riknilo? Res ni pravi čas za to. Takoj, ko se gospodarstvo pobere, pa naj se vojski nameni toliko, kot je bilo predvideno, tudi 2% BDP. Teh 780 mio pa naj nekaj vložijo v zdravstvo, nove DSO in za pomoč v gospodarstvu.
frogyMan
27. 11. 2020 09.18
-5
Me zanima če bi si upal Mesec nasprotovati investicijam v vojsko v času njim ljubem komunizmu v bivši Jugoslaviji. Mislim, da bi on in njegovi somišljeniki vsi končali na Golem otoku.
ivan z Doba
27. 11. 2020 09.38
+8
ivan z Doba
27. 11. 2020 09.43
+7
Poleg tega je bilo v Jugi oboroževanje vlaganje pretežno v domačo industrijo.
obožeobože
27. 11. 2020 09.50
-1
pravakritika
27. 11. 2020 10.30
+4
...frogy, pa saj je v času komunizma tudi Maršal Twito ovajal sodelavce v podjetju v Grosupljem.... Pa če se prav spomnim, je tudi bil čas komunizma, ko je Maršal Twito ukradel aktovko admiralu....
wolfterier
27. 11. 2020 10.30
-2
Juga je bila oborožena z Ruskim orožjem. Domači so bili edino tovornjaki TAM !
Uporabnik419925
28. 11. 2020 15.55
ratnup
27. 11. 2020 09.15
+3
Militarizem je neozdravljiva bolezen,, Se vidi, da je s FSPN, kjer so bili ti pogledi prevladujoči
zdenaa
27. 11. 2020 08.58
-1
Tale clanek pa moram pohvalit.
zelo star kavkaški ov?ar
27. 11. 2020 08.56
+9
Kako to, da SD ni poskrbela za gradnjo bolnic v vseh desetletjih, ko je bila v koaliciji? Res zanimivo, ideje o bolnicah vedno dobijo, ko so kratek čas v opoziciji ali pred volitvami....
murinar
27. 11. 2020 09.06
+1
kiropraktik
27. 11. 2020 08.39
+6
Niti za vojsko, niti za zdravstvo! Denar nameniti za prevajalce v osnovni šoli Kranj. 260 osnovnošolcev/ beri Albancev ki ne dovorijo slovenski. Niti starši ne! Ali pa zgraditi novo šolo za Albance v Kranju!
?ebula
27. 11. 2020 08.38
+4
Denar za orožje - pa čim več WD-40, da ne bo zarjavelo.
Bogdan Kranjc
27. 11. 2020 08.12
+7
KATIĆEVA JE SKRBELA ZA VOJSKO DASO SAMI VOJAKI KUPOVALI OBUTEV TO SO REZULTATI LEVICE KRAJA IN LAŽ.
Walter Pravicek
27. 11. 2020 08.24
+2
ČITAJTE NEDELJSKI,25.NOVEMBER 2020,stran16,intervju z Gospo Dr.Ljubico Jelušič nekoč ministrico obrambe.POUČNO,JEDRNATO,MALO STRAŠLJIVO,A RESNICA!
reaf
26. 11. 2020 21.56
+5
Si predstavljate da v naslednjem mandatu sestavijo vlado Fajon, Mesec, Šarec, Bratušek, Erjavec ... ali bi se počutili varne???
?ebula
27. 11. 2020 08.39
-3
asgard
27. 11. 2020 09.36
+3
Bomo pa ustrezno "orodje" nabavl pa bomo varni. Sej njih se ne bojim. Bojim se njihovega uvoza !!!
CIGU MIGU
27. 11. 2020 09.46
+3
a se zdaj počutiš varen,ko imaš hojsa iza grma