Slovenija

Deset let boja za oživitev smučišča Kobla. Vlečnica Kozji hrbet spet obratuje

Bohinjska Bistrica, 17. 12. 2021 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po desetih letih od zaustavitve žičniških naprav na smučišču Kobla se je prejšnji konec tedna vlečnica Kozji hrbet znova zavrtela. Za vlečnico skrbi družba 2864, ki že vrsto let načrtuje ureditev smučarskega središča nad Bohinjsko Bistrico in želi sedaj naprej znova oživiti smučišče na Kobli.

Kot je na današnjem uradnem odprtju vlečnice povedal direktor in lastnik družbe Furlani, ki je tudi ena od solastnic družbe 2864 Bohinj, Franc Alain Furlani, se s tem začenja oživljanje smučarskega središča na Kobli. Nekdaj priljubljeno smučišče je nazadnje obratovalo v sezoni 2010/2011, saj je nato takratni upravljavec, družba Kobla ŽTG, končala v stečaju.

Smučišče Kobla že deset let sameva. So zdaj zanj vendarle nastopili boljši časi?
Smučišče Kobla že deset let sameva. So zdaj zanj vendarle nastopili boljši časi? FOTO: Kanal A

Že deset let z vzponi in padci tečejo tudi prizadevanja za vzpostavitev smučarskega središča 2864, poimenovanega po nadmorski višini Triglava. Sprva zelo obsežen projekt so v zadnjih letih zmanjšali in ga za zdaj osredotočili na oživitev območja Koble. Furlani je pojasnil, da si dve leti znova intenzivno prizadevajo za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj, pri čemer je ključna pridobitev okoljevarstvenega in nato še gradbenega dovoljenja.

Ob tem je Furlani pozval pristojne službe, naj jim pomagajo. "Ne razumemo več, zakaj se stvari tako dolgo vlečejo. Navsezadnje smo projekt sedaj omejili na oživitev Koble, kar pomeni, da delamo na istih trasah in istih progah, ki so že bile v uporabi," je izpostavil Furlani in pojasnil, da nameravajo posodobiti zastarele naprave in tako z dvema novima kabinskima žičnicama in tremi vlečnicami Koblo oziroma smučišče 2864 znova spraviti v pogon.

Prvi korak so naredili s ponovno ureditvijo in zagonom vlečnice Kozji hrbet, ki omogoča smuko po 440 metrov dolgi progi. Zagnali so jo prejšnji konec tedna z brezplačno smuko, ki so jo omogočila nekatera lokalna turistična podjetja in Turistično društvo Bohinj. Kot je povedal predsednik društva Boštjan Mencinger, je bil obisk izjemen. Prišlo je veliko Bohinjcev in tudi drugih, ki so obujali spomine, kako so se pred desetletji prav na Kobli učili smučati.

Kot je poudaril, je že Kozji hrbet pomembna pridobitev za zimsko sezono v Bohinju. "Čakamo, da se uredi še umetno zasneževanje, da bo vsako leto sredi decembra zagotovljen sneg, saj takšnih zim, kot je letošnja, verjetno ne bo prav veliko," je dejal Mencinger.

Ob tem je poudaril, da z veseljem pomagajo pri oživljanju Koble, saj je zimska sezona v veliki meri odvisna od ponudbe smučišč. Bohinj pa je v zadnjih letih precej izgubil na svojem imenu zimske oziroma smučarske destinacije. To se odraža tudi na številu nočitev, ki v zimskem času stagnira ali celo upada, medtem ko poleti raste.

"Želimo si, da se tudi zimska sezona okrepi in se nočitve lepše porazdelijo čez vse leto," je poudaril Mencinger. Kot je pojasnil, bo to omogočilo lažje zaposlovanje v turizmu prek celega leta in bo pomagalo pri tem, da se bo od turizma dalo lepše živeti kot sedaj.

Na Kobli nameravajo razvijati tako zimsko kot poletno sezono. Ob žičniških napravah je načrtovana tudi spremljevalna infrastruktura za gostinsko ponudbo, šolo smučanja in izposojo smučarske ter kolesarske opreme. Celotna investicija je ocenjena na okoli 30 milijonov evrov, pri čemer naj bi veliko prispevala družba Leitner kot proizvajalec žičniških naprav, ki že od začetka podpira projekt.

"Po pravici povedano je Leitner v vsem tem času že malo obupal nad projektom," je povedal Furlani in pojasnil, da je zato on, ki je Leitnerjev zastopnik za področje zahodnega Balkana, ta projekt osebno prevzel. Leitner je 2864 v začetku jemal kot projekt, kjer bi lahko pokazal vso svojo tehnologijo. Vendar je v zadnjih desetih letih nato na področju bivše Jugoslavije postavil že okoli 25 naprav, zato 2864 ne more več postati "show room".

"Vendar, če pridemo do konca, bo Leitner še vedno zraven, saj je v ta projekt vložil že veliko," je izpostavil Furlani in pojasnil, da je pridobivanje dokumentacije in dovoljenj doslej stalo že več kot 700.000 evrov. Furlani verjame, da bodo projekt sedaj uspeli uresničiti. Tudi v lokalnem okolju uživa podporo, vendar pa nekateri v projekt še vedno ne verjamemo popolnoma.

Zato Furlani apelira na vse, ki so s projektom tako ali drugače povezani, da pomagajo in ga s skupnimi močmi pripeljejo do konca. Kot je izpostavil bohinjski župan Jože Sodja, je zagon vlečnice Kozji hrbet dokaz, da se zadeve premikajo in da je to prava pot naprej. Ko bo enkrat oživitev Koble uresničena, pa se bodo lahko lotili tudi morebitnih načrtov nadaljnje širitve smučišča in povezave s Soriško planino.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grikos
06. 02. 2022 16.53
+1
je treba dat kuverte na pravo mesto
Dusan Bucer
17. 12. 2021 19.01
+6
Velike pohvale vsem, ki se trudijo. Zelo dobro za Koblo in širšo okolico.
4krogci
17. 12. 2021 19.26
+3
Žal to ni Kobla ampak nova velika pralnica denarja na račun davkoplačevalcev...žal so napačni ljudje zravn...oz. zraven so ljudje, ki so poskrbeli da je Kobla klavrno propadla zaradi odvzema koncesije!
IHPDEP
17. 12. 2021 18.49
+12
Top smučišče je bilo včasih. "Tale" Bohinj kr čaka...da se bo samo kej naredilo....
luna.3
17. 12. 2021 17.10
+8
Da niso tukaj prisotni interesi posameznikov?
grikos
06. 02. 2022 16.54
verjemi da so,par kuvart pa nebi bilo problema
buda78
17. 12. 2021 17.02
+9
Uporabnik1812060
17. 12. 2021 16.26
+7
Upam, da res, ker je to eno boljših smučišč pri nas.
Firnk
17. 12. 2021 16.11
+13
na kobli je blo luštno smučat
4krogci
17. 12. 2021 15.59
+15
O kakšnem 10 letnem boju tle pisete??? Da je situacija kot je, sta kriva izklučno pokojni župan Kramar in Čokl (ekoresort bohinj), ki sta želela pograbit vse skupi brez plačanega € lastnikom zemljišč, po vrhu vsega bi pa še država financirala izgradnjo žičnice in direktor in lastnik bi bil Čokl, ki je v tem času ostal brez ekoresorta, saj so mu ga pobrali in posledično šlo v stečaj zaradi dolgov...pa čeprav ga je prek drugih podjetij (ja tudi Furlani je ena izmed njih) nazaj dobil v svoje roke!! Z drugimi besedami še sreča da jim ni uspelo v taki navezi...čeprav za naprej s etudi ne piše nič dobrega...imajo pravi prste v marmeladi!! Je pa vsekakor škoda ker Kobla ne obratuje in tudi da je prenehala obratovat (odvzem koncesije) je kriv pokojni župan...brez koncesije pa ni smučišča, naprave ko stojijo pa propadajo!
marker1
17. 12. 2021 15.54
+15
Spet imamo nekaj lokalnih zanesenjakov, ki bi radi uredili smučišče z državnim denarjem. Vložijo naj svoj denar in najamejo kredit. To smučišče je na prenizki nadmorski višini in zaradi vremensko temperaturnih sprememb nima prihodnosti. Enako velja za smučišče Zatrnik. Premalo snega, umetno zasneževanje pa je predrago, pa tudi to sta premajhni smučišči. Na Planini pod Golico je nekaj zasebnikov odkupilo žičniške naprave Španov vrh in jim kar uspeva, ker se ukvarjajo tudi poleti s turizmom.
User1035444
18. 12. 2021 15.33
-1
Nadmorske višine nad 1600 imajo prav tako malo smučarskih dni ( veter, hud mraz), tako da je tole malo mimo.