Slovenija

Deset let od odkritja Higgsovega bozona

Ljubljana, 01. 07. 2022 19.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Janez Usenik
Komentarji
4

Znanstveniki po vsem svetu se pripravljajo, da bodo praznovali veliki praznik. 4. julij je namreč dan, ko so doživeli enega največjih uspehov znanosti v našem času. Na ta dan pred desetimi leti so namreč odkrili Higgsov bozon. To je bila zmaga znanosti nad praznoverjem, zmaga človeštva, saj so pri odkritju sodelovali znanstveniki iz 38 držav. Bila je zmaga za Slovenijo, saj smo tudi mi del te elitne druščine in bila je zmaga za vse ljudi, saj so raziskave posredno že spremenile naša življenja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Niknames
02. 07. 2022 11.27
-2
Vsaka novo odkritje prinaša novo vprašanje, dokler se ne doseže območje ničnosti materije.Dobro je napisal spodnji komentator "opazovalec sam določa proces obstoja materije"
ni_mi_vse_eno
01. 07. 2022 20.57
-2
Znanost temelji na eksperimentih in Inštitut Noetic Science (IONS) je izvedel v 30 letih ogromno znanstvenih eksperimentov, ki rušijo hipotezo "univerzuma ure". Vse dostopno na spletu, vendar širši javnosti ti eksperimenti niso znani, saj rušijo materialistično hipotezo. Bistvo vesolja je v opazovalcu. Opazovalec določa ali se bo delec materializiral, ali bo ostal samo v "verjetnosti distribuciji možnosti obstoja". Največji delec ki je izražal to dvojnost obstoja je fulleren (Wave-particle duality, fullerene). Fuleren je molekula s 60 ogljikovimi atomi.
ni_mi_vse_eno
01. 07. 2022 20.46
-2
Vse, karkoli smo mi, fizika predvideva zgolj materijo. Če bi poznali vse delce univerzuma, bi znali napovedati zaključek univerzuma, saj naj bi bilo vse odvisno od medsebojnih sil. Žal to ni res. Mi smo neizmerno več od vseh stvari, saj je vse ustvarjeno za nas, da izkušamo izzive v naši rasti proti dobremu. Živimo, da postajamo vedno boljši, pa naj bo to stalna eksponentna gospodarska rast ali stalna rast našega sodelovanja v izzivih naše mesebojne rasti.
ni_mi_vse_eno
01. 07. 2022 20.41
-4
Vem, da bodo negativni komentarji s strani nevednih, ki verujejo, ampak Higgsov bozon ni nič tako posebnega in nič novega se ne bo odkrilo (internet ... etc, kot promovirajo na 24ur). Glavno vprašanje ni, ali Higgsov boson, ali kaj drugega, ampak glavno vprašanje je rešitev več kot 100 letnega vprašanja začetka kvantne fizike, eksperiment dvojne reže (Double slit experiment). Fiziki ugotavljajo, da vse tisto, kar obstaja, je le zgolj računalniška simulacija.