Slovenija

Zdrave varovance iz ljutomerskega doma selijo v Bioterme Mala Nedelja

Ljubljana / Ljutomer / Postojna, 02. 04. 2020 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.P. / Ti.Š. / STA
Komentarji
143

Bioterme Mala Nedelja bodo prevzele zdrave varovance iz ljutomerskega doma starejših. Da z zdravilišči potekajo dogovori o selitvah neokuženih varovancev, je potrdil tudi zdravstveni minister Gantar. Predsednik komisije za medicinsko etiko in nekdanji minister za zdravje Božidar Voljč pa meni, da bi morali domove za starostnike še bolj zapreti, odločitev o domači oskrbi pa je po njegovem odvisna od posamezne družine.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Denis Sahernik o oskrbi v domovih za ostarele
    04:14
    Iz 24UR: Denis Sahernik o oskrbi v domovih za ostarele
  • Iz 24UR: Božidar Voljč o domovih za ostarele
    04:11
    Iz 24UR: Božidar Voljč o domovih za ostarele
Do starejših bodimo skrbni in potrpežljivi.
Do starejših bodimo skrbni in potrpežljivi. FOTO: iStock

"V večini domov, ki jih je pri nas okoli 100, se ta virus ni razširil, zato bi tiste domove, ki so zaenkrat obvarovani pred infekcijo, še bolj zaprl," je povedal nekdanji minister za zdravje in aktualni predsednik komisije za medicinsko etiko Božidar Voljč.

Tudi Voljč pozdravlja možnost, da prebivalci v Sloveniji svojce vzamejo v domačo oskrbo, a se morajo hkrati zavedati, da jih čaka dolga borba s covidom-19. "Vsak ima možnost, da se odloči tako ali drugače. Toda pri tej odločitvi morajo upoštevati, da stanovalca doma starejših občanov ni mogoče vzeti domov le za kratek čas. Z veliko verjetnostjo se bo zgodilo, da ga bodo morali oskrbovati doma vse dokler bo ta epidemija trajala," je opozoril.

Predsednik komisije za medicinsko etiko in nekdanji minister za zdravje Božidar Voljč meni, da bi morali tiste domove za starejše, kjer se novi koronavirus ni razširil, še bolj zapreti, da bi povsem preprečili vnos virusa. Tudi Voljč pozdravlja možnost, da prebivalci v Sloveniji vzamejo svojce iz domov v domačo oskrbo, a pravi, da je odvisno od družine.

Tako je od vsake družine posebej odvisno, ali se bodo za to odločili ali ne. "Oboje je lahko prav," je dodal in spodbudil tiste družine, ki lahko dobro in dlje časa skrbijo za svoje starejše sorodnike, naj to storijo. Obenem pa je prepričan, da je prava odločitev tudi tista, da oskrbovanci ostanejo v domovih, saj imajo tam več možnosti za kakovostno oskrbo.

Pri vsem skupaj ima pomisleke bolj zaradi same narave virusa, ki jo spremlja dolga doba, preden se lahko bolezen pojavi. "Učinek te bolezni je lahko zelo prehoden. Danes ga nimate, jutri pa ga že imate. Utegne se zgoditi, da tudi če boste vzeli domov nekoga, ki je negativen na koronavirus, bo že jutri doma test pozitiven," je še dodal.

Sprejeta je odločitev, da kjer je to možno in kjer so oskrbovanci tega zmožni, da se v primeru, da se v domu pojavi okužba, opravi selitev starostnikov, pa je povedal zdravstveni minister Tomaž Gantar. Dodal je, da z zdravilišči potekajo dogovori, saj so nekatera že ponudila svoje zmogljivosti. Prednost zdravilišč je tudi, da imajo prisotno zdravstveno osebje tudi za tiste, ki so sicer neokuženi s covidom-19, a imajo druga kronična obolenja.

Zdrave varovance iz ljutomerskega doma selijo v Bioterme Mala Nedelja

Tako bodo denimo tudi Bioterme Mala Nedelja prevzele zdrave varovance iz ljutomerskega doma starejših občanov. Stroka je ocenila, da so prostori primerni, prvih 15 stanovalcev naj bi preselili že danes, preostale pa, ko se bodo za to odločili pristojni.

Kot je povedala epidemiologinja z območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Murski Soboti Teodora Petraš, so po ogledu prostorov v biotermah ocenili, da so primerni za bivanje predvsem za tiste varovance, ki so gibljivi, samostojni in z boleznimi, ki so stabilne. To pomeni, da ti starostniki ne potrebujejo dodatne nege.

"Pri tej izbiri moramo biti zelo previdni, seveda pa želimo s tem izolirati tiste, ki so zdravi, torej niso okuženi z novim koronavirusom," pravi Petraševa. Ob tem dodaja, da je izjemno pomembno varovancem zagotoviti zdravstveno oskrbo. Na današnjem sestanku predstavnikov NIJZ, občine, civilne zaščite in zdravstvenega doma so se dogovorili, da bodo imeli osebje, ki jim bo na razpolago 24 ur.

Podžupan občine Ljutomer Niko Miholič je potrdil, da bodo že jutri prišle dodatne zdravstvene delavke, za kar so se dogovorili na regijski ravni. "Občina oziroma civilna zaščita se tudi trudita, da jim bomo priskrbeli malice iz alternativne kuhinje, ki smo jo uredili v bližini Ljutomera. V njej danes že kuhajo tudi za zunanje odjemalce doma," je še povedal Miholič.

Kot ocenjuje Petraševa, je stanje varovancev v Ljutomeru stabilno, osebje, ki skrbi zanje, pa zelo natančno in maksimalno zavzeto.

V domu starejših občanov Ljutomer so sicer potrdili še 11 okužb z novim koronavirusom. Število okuženih se je tako povzpelo na 33.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa je medtem poudaril, da je oskrba v domovih za starejše najboljša možna in da je za njih najbolje poskrbljeno prav tam. Glede tega, kar je na včerajšnji novinarski konferenci povedala državna sekretarka Mateja Ribič, je dejal, da je to, da svojci bližnje vzamejo domov v času epidemije, ena izmed možnosti, ne navodilo oziroma poziv. Opozoril je, da je treba to odločitev dobro premisliti, saj prinaša kar precej izzivov, ki jih je treba pred morebitno selitvijo rešiti – nekateri starostniki recimo potrebujejo zdravstveno oskrbo. Zelo pomembno pa se je tudi zavedati, da če svojca vzamemo domov, se do konca epidemije v dom starejših ne more vrniti. Treba se je odločati od primera do primera, pravi Cigler Kralj.

Glede plačevanja domov v primeru, da starostnika vzamemo domov, je Cigler Kralj povedal, da iščejo možnost, kako prilagoditi pravila dejanskim razmeram in poskrbeti, da ljudje ne bodo obremenjeni, še posebej v času, ko bodo mnoga gospodinjstva utrpela upad prihodkov.

Številni se zdaj odločajo po svojih zmožnostih in sposobnostih, tehtajo ali so doma zmožni skrbeti za starostnika, mu zagotoviti primerno in varno oskrbo. Pogostejših odhodov iz domov sicer (še) ne beležijo.
Številni se zdaj odločajo po svojih zmožnostih in sposobnostih, tehtajo ali so doma zmožni skrbeti za starostnika, mu zagotoviti primerno in varno oskrbo. Pogostejših odhodov iz domov sicer (še) ne beležijo. FOTO: Thinkstock

Kakšno pa je glede tega stališče krovne organizacije - se strinjajo s pozivom, naj ljudje iz domov za starejše svojce vzamejo domov?

"Mi ocenjujemo, da to je le v redkih primernih optimalna odločitev. Vsak stanovalec ima seveda možnost, da se odloči za odhod iz doma, vendar stanovalcem in svojcem svetujem, da takšno odločitev predhodno temeljito premislijo - sploh z vidika zmožnosti izvajanja vseh previdnostnih ukrepov doma," pa je jasen sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik. To po njegovem velja zlasti pri selitvah iz domov za starejše, kjer se je že pojavil sum na okužbo ali pa je bila ta že potrjena, saj je v tem primeru nujna samoizolacija starostnika, kar pa v domačem okolju ni vedno izvedljivo. "Hkrati se nam ob tem pozivu poraja vprašanje, kako sploh vedeti, kateri stanovalci so zdravi, saj vemo, da testiranje v začetnih fazah okužbe ni vedno zanesljivo," dodaja.

Koliko ljudi je v zadnjih dneh svojce vzelo v domačo oskrbo? Kakšna so poročila iz domov po državi? V posebnih novicah oddaje 24UR ob 13. uri je Sahernik dejal, da jim iz domov zaenkrat ne poročajo, da bi se stanovalci pogosteje kot sicer odločali za odhod domov.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije od vlade zahtevajo strokovno utemeljene ukrepe, ki bodo upoštevali omejene prostorske, kadrovske in druge zmožnosti domov za starejše. Celoten poziv si lahko preberete v priponki, ki jo najdete na dnu članka.

"Če se stanovalec odloči za odhod domov, mora vedeti, da se v obdobju epidemije ne more več vrniti v dom za starejše. To velja tudi v primeru, če se mu poslabša zdravstveno stanje in bi nujno potreboval domske storitve. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je namreč z 18. marcem naprej prepovedalo sprejem stanovalcev in tudi izvajanje začasnih namestitev," pravi sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Zato resnično svetujejo, naj ljudje o tem temeljito premislijo.

Kaj pa v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije menijo o Voljčevi 'pobudi', da je treba domove za starejše, kjer ne beležijo okužbe z novim koronavirusom, še bolj zapreti?  Se strinjajo s tem? Kaj bi to pomenilo v praksi - kako bi jih še bolj zaprli? Sahernik odgovarja, da domovi upoštevajo vsa navodila in ukrepe pristojnih, torej so v tem trenutku zaprti, kolikor se le da.

Posebna skrb za osebe z demenco

Še bolj ranljiva skupina so osebe z demenco, ki se zaradi svoje bolezni ne zavedajo in ne razumejo resnosti trenutnih razmer. Zato v slovenskem združenju za boj proti demenci Spominčica - Alzheimer Slovenije svetujejo, da v času epidemioloških razmer osebi z demenco ne razlagamo o virusu, ker jo s tem lahko samo še bolj zmedemo in vznemirimo.

"V kolikor oseba z demenco preživlja čas doma, moramo kot svojci vedeti, da s poplavo informacij o epidemiji po nepotrebnem ne obremenjujemo oseb z demenco. Tudi v tem času poskusimo najti nekaj pozitivnega," svojcem na dušo polagajo v društvu. Svetujejo, da osebo z demenco poskusimo čim bolj zabavati in jo vključevati v različne vsakodnevne aktivnosti. Tisti, ki so nastanjeni v domovih za starejše, so trenutno zaradi prepovedanih obiskov zagotovo bolj tesnobni in osamljeni, zato je pomembno ohranjanje stikov na daljavo s pomočjo telefona, računalnika ali pisem.

V primeru osebe z demenco, ki živi sama doma, v društvu svetujejo pogovor s sosedi, da bodo tudi oni pozorni na njene izhode ter nas lahko pokličejo v primeru tavanja od doma. Pomembno je tudi poskrbeti, da osebi z demenco ne manjka nič nujnega in da ima na voljo različne možnosti za preživljanje časa.

Strukturiranost dneva in animacijske aktivnosti

Poskrbeti je treba tudi za rekreacijo osebe z demenco, predvsem doma ali v neposredni bližini. Ob sončnem vremenu svetujejo tudi odhod na svež zrak za krajši čas. Ker je v času epidemije odsvetovano gibanje zunaj svojih bivališč, so lahko v pomoč tudi pogledi skozi okno, sedenje na terasi ali balkonu, svetujejo pri Spominčici.

Če je oseba nagnjena k tavanju, je treba odstraniti vse predmete, ki bi spodbujale osebo k odhodu ven – od nahrbtnikov do jaken in tudi čevljev. Ključavnice pa je dobro zastreti z odejo, robčki, posterjem, sliko ali čim drugim podobnim.

Pri Spominčici svetujejo tudi strukturirano dnevno rutino in njeno zapisovanje. V bivalnih prostorih se za osebo z demenco poišče dela, ki jih še zmore opravljati, kot so kuhanje, pometanje, pomivanje, brisanje, pospravljanje, zlaganje perila ipd.

Za odpravljanje dolgčasa in da bi se osebe z demenco zamotile, priporočajo tudi družabne igre in animacijske aktivnosti – od petja in ustvarjanja do poslušanja radia ali učenja na daljavo. Svetujejo tudi prijetne pogovore s temami iz preteklosti, ker jih to dostikrat zamoti. A pogovor je treba voditi na pozitiven način, poudarjajo

V tem času so v društvu tudi podaljšali delovanje svetovalnega telefona. V kolikor svojci ali osebe z demenco potrebujejo nasvet, podporo, razumevanje, ideje za aktivnosti doma ali razrešitev drugih dilem, s katerimi se soočajo, so jim na voljo na svetovalnem telefonu 059 305 555 vse dni v tednu med 9. in 18. uro ali preko e-pošte svetovanje@spomincica.si. Vsak ponedeljek, sredo in petek med 17. in 18. uro pa bo na voljo za odgovore na vprašanja z medicinskega oziroma nevrološkega področja prof. dr. Zvezdan Pirtošek, ki ima dolgoletne izkušnje na področju demence.

Pasica posebne novice POP TV
Pasica posebne novice POP TV FOTO:
Poziv vladi - Skupnost socialnih zavodov Slovenije
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arabella111
02. 04. 2020 21.53
+4
minkica91
02. 04. 2020 21.43
+5
groza ti domovi, ubogi stari ljudje, doma jih menda ne morejo imet, v teh domovih pa virus.
periot22
02. 04. 2020 21.42
+4
Zdravniki in medicinske sestre so viruse prinesli s počitnic in okužili na stotine ljudi v domovih!!!!!!!!!!!!!!
SKRIPT
02. 04. 2020 20.41
+0
SOKI
02. 04. 2020 19.59
+3
Folk nehajte šinfat. Preveč je polrrsnic in laži zunaj, da bi bilo jasno, če je kdo kriv ali bi sploh lahko preprečili, da virus v dom pride. Sigurno ga oskrbovanci v domu niso prvi prinesli v Ljutomer in ga tam najbolj raztrosli. Samo njih so testirali. Očitno ga trosi okrog veliko večja masa ljudi, kot si predstavljamo.
VAREN
02. 04. 2020 20.05
+7
Krivo je vodstvo, ker doma ni takoj hermetično zaprlo.
MasteRbee
02. 04. 2020 20.22
Teorija o izolaciji samo starostnikov posebnih rezervstih je demantirana. Še srečo imamo, da so paradirale samo neke bjond bejbe.
VAREN
02. 04. 2020 19.58
+5
Zdaj bo pa še ena možnost prenosa več. Oni se sprehajajo kot turisti.
morituri
02. 04. 2020 19.34
+0
Direktorja osebno poznam in res se vedno trudi, da bi bilo življenje v domu znosno.. Seveda pa so nekateri vedno sitni in nezadovoljni!!
simeoni
02. 04. 2020 21.15
-1
Tudi če ga poznaš, ne veš o njegovi okuženosti.
lakala28
03. 04. 2020 09.42
Mori, mori, kolikor jaz poznam razmere (pa jih kar), je v tem domu direktor EDINI siten. Po Ljutomeru se govori tudi to, da je dom okužil eden najožjih članov njegove družine, ki je tja hodil(a) na obiske k direktorju kljub karanteni in prepovedi. Če to drži, upam, da so Policiji te vesti prišle na uho in bo ukrepala. Za kazenski postopek sta več kot zrela in odgovorna oba.
lakala28
03. 04. 2020 09.44
Mori še to si pozabil, da je v nekaj tednih pred uvedbo karantene dom zapustilo kar nekaj zaposlenih ravno zaradi prijaznosti tvojega direktorja. Pa ne zavajat javnosti, prihrani sebi in nam to. Poznamo ga še iz časov, ko je delal kariero na DARS-u, pa v ZD Ljutomer... Politik pač.
FAUSTOS1
02. 04. 2020 19.28
+8
žalostno ,da ti ljudje v pozni starosti so prepuščeni na nemilost glede zaščite zoper covid19-ker predsednik vlade zapiše na tvitu,da vsi ki so prišli iz host ,da čimprej izginejo a prav v takih domovih prebiva še tistih nekaj živečih prvoborcev,ki sedaj mislijo da jih pošiljajo v smrt,kot so izjavili v ljutomerskem domu,ti prebivalci tega doma,nato še direktor ene od bolnišnic grozi ,da nekateri ne bodo deležni pomoči z respiratorjem,ker niso prave politične opcije in imamo to novo vlado z pravim obrazom-revanšizem
farobasso
02. 04. 2020 19.22
-3
Penzionisti zahtevajo za njih rezervirano nakupovanje od 8h do 12h. Delam do 17h in ko grem na poti domov v trgovino tam sama penzija??
anjerd
02. 04. 2020 20.07
-5
Ce pa so dementni in ne vejo kje so, kam grejo
Avtor
02. 04. 2020 21.00
-1
Penzija v trgovini?Kaj pa je to?Nova nadeljevanka?
Avtor
02. 04. 2020 21.08
-1
In kje živiš,da je v trgovini prnzija?????
Avtor
02. 04. 2020 21.12
-1
krmeki
02. 04. 2020 19.08
+13
Je kdo opazil, da uradna stran Vlade RS na instagramu sledi: Savini Atai; Gimnaziji Šentvid, Patrizia jewelry & watches store; Haidi; Zumba inštruktorici; spletnemu programu za nosečke; Peach booty; trgovini z oblačili Avokado; Domnu Kumru; pa kdo Vladi ureja profil ali se delajo norca iz države?
krmeki
02. 04. 2020 19.09
+6
Prav tako vlada sledi instagram profilom povsem privatnih oseb, kar je najmanj sporno z vidika posega v zasebnost s strani vlade kot oblastnega organa.
Uporabnik1812060
02. 04. 2020 19.37
-2
Ti pa imaš preveč časa. Raje poglej na Slo. filantropijo, kje lahko pomagaš, bo več koristi, kot pa da gledaš, kaj lahko prešinfaš. Pa je vseeno ali desnega, levega, roza ali pa marsovca.
nofx-drugi?
02. 04. 2020 18.31
+19
Če je res, da so se pokretni stanovalci še prejšnji teden sprehajali zunaj (to je povedala gospa iz Ljutomera) potem bi morali pristojni odstaviti direktorja. Neodgovorno!
Dan?
02. 04. 2020 18.42
-2
če je res, kako zelo se trudi direktor DSO Ljutomer, potem bi moral dobiti priznanje - da gospa iz Ljutomera laže in zavaja, pa je že dolgo znano !!
Jožajoža
02. 04. 2020 19.04
+2
zakaj se ne bi smeli zdravi,pokretni in čili stanovalci doma v ljutomeru sprehajat po parku. imajo enako pravico , kot jo ima gospa iz ljutomera.
morituri
02. 04. 2020 19.31
+1
štajerc65
02. 04. 2020 18.22
+5
Segrap, lastnik Bioterm definitivno to poletje malo gostov. Upam da bodo od tega doma dobili dovolj sredstev za celo sezono. Sicer dvomim ker za posle I so že zdaj bolj na skrge dihali kar se plač tiče.
Dan?
02. 04. 2020 18.45
-3
Štajrec65, to enostavno ni res - lepo je govoričiti na pamet in tja v tri dni ...
LuckyOne
02. 04. 2020 18.10
+11
Domov za ostarele je v SLO več kot sto. Dokler bo omejitev samo obisk svojcev in prinašanje hrane bo pač korona prej ali slej našla pot v vsak dom. Ni ok.
vevse
02. 04. 2020 17.56
+4
Se ne zavedajo zlatih maminih rok,kaj vse so za njih naredile.Vse se vrača,vse se plača
Avtor
02. 04. 2020 18.01
+7
main
02. 04. 2020 17.55
+13
Cel dom v karanteno, skupaj z zaposlenimi. Noben notri noben ven. Do konca.
lakala28
03. 04. 2020 09.37
To sem napisal pred enim tednom, ko je vlada ponorela, ker se je 20 ljudi sprehajalo ob obali (več jih na posnetku ni bilo). Pa so me že takrat eni zminusirali. Kaj bodo pa zdaj rekli?
main
02. 04. 2020 17.49
+16
Covid19 je bolj nalezljiv kot ošpice. V Biotermah boste naredili še eno žarišče, 8utli
vevse
02. 04. 2020 17.48
+28
Vsi smo gledali tiskovke NIJZ kako so nas zavajali, ceš ni nobenega problema za potovanja,ogled tekem itd...Dohtarji in ostali pa veselo smucali.Najvecjo ceno z zivljenjem pa plačujejo ravno starostniki
Jožajoža
02. 04. 2020 17.47
+3
ljudje, pa ne v hotele selit okužene. tak hotel je izgubil goste naslednjih 20 let.pa saj imamo objekte,ki niso turistične narave.
SOKI
02. 04. 2020 19.54
+1
V Ljutomeru nimaš drugega primernega za bivanje. Če je bila napaka ali ne bo pa pokazal čas. Ohranjanje statusa v Šmarju ni prineslo nič dobrega. Je treba poskusit drugače.
Jožajoža
02. 04. 2020 20.18
-5
saj imajo ti ljudje domače,če so zdravi,naj gredo domov ali pa v vaške domove,gasilske domove..ki so opremljeni in prazni....samo ne v turistične objekte. a se boš še šel kopat v male moravce.....ali kot bolnik na terepijo,...vprašanje.
icekpicek
02. 04. 2020 17.33
-28
Žalostno je da se otroci hočejo svojih starih na taksen nacin znebit da jih vrzejo v dom. Ne pomislijo pa da bodo kaj kmalu oni v tej situaciji in me prav zanima kako se bodo pocutili. Vsakdo lahko ima nekaj mesecev starsa doma. Vse ostalo so sam izgovori.
Avtor
02. 04. 2020 17.44
+26
stoinena
02. 04. 2020 17.45
+11
meni se pa zdi skrajno noro in neodgovorno od države, ki ve da tudi če testiraš in je test negativen to ne pomeni nič. da ne zna ali noče najti lokacijo za stanovalce doma in jih hoče poslat domov da se vsi ostali še okužijo in da niti nimajo profesionalne asistence. istočasno bi pa še zaračunavali dom. prostora v državi kolikor hočeš.
dajno
02. 04. 2020 19.11
+0
Karantanija
02. 04. 2020 21.57
+3
Jaz pa hočem v dom, če bom enkrat tako bolan, da moji ne bodo mogli skrbeti zame in sam tudi ne zase. Niso vsi domovi hiralnice in nočem obremenjevati svojih otrok, ki imajo svojih problemov preveč.
vevse
02. 04. 2020 17.28
+19
Samo popolna karantena z dohtarji vred vse ostalo je pesek v oci.