Slovenija

Deseta obletnica ZLSD

Ljubljana, 29. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Združena lista socialnih demokratov (ZLSD) je s slavnostno akademijo obeležila deseto obletnico svoje ustanovitve. Stranka je po odpravi enostrankarskega režima 1990 nastala iz satelitskih strank, ki so jih ustanovili nekdanji privrženci Zveze komunistov Slovenije.

Združena lista socialnih demokratov: Nekdanja Zveza komunistov Slovenije se je s temeljitvo prenovo ohranila pri življenju
Združena lista socialnih demokratov: Nekdanja Zveza komunistov Slovenije se je s temeljitvo prenovo ohranila pri življenju FOTO:

ZLSD je bila ustanovljena 29. maja 1993 na kongresu satelitskih strank nekdanje Zveze komunistov, ki je bila v letih 1945-1990 edina dovoljena stranka v tedanjem enopartijskem režimu Socialistične federativne republike Jugoslavije. V ZLSD so se pred desetimi leti združile Socialdemokratska prenova Slovenije, Delavska stranka, Socialdemokratska unija ter dve močni skupini iz Socialistične stranke Slovenije in upokojenske stranke DeSUS.

Od prvih volitev leta 1992 pa do zadnjih leta 2000 je ZLSD izgubila skoraj 28 tisoč privržencev, kljub temu pa predstavlja dober primer uspešne politične prenove.

S slovesnostjo v Cankarjevem domu je stranka obeležila deseto obletnico ustanovitve. Navzoče so nagovorili predsednik stranke Borut Pahor ter ljubljanska županja Danica Simšič in Pervenche Beres iz Stranke evropskih socialdemokratov (PES). Najvišje priznanje stranke, plaketo ZLSD, je prejela podpredsednica stranke in izolska županja Breda Pečan.

"ZLSD je s svojim delom v koaliciji lahko še kar zadovoljna. Dejstvo je, da se je Slovenija uspela umestiti v varen, miren in razvit del Evrope in sveta," je v slavnostnem govoru poudaril Pahor.

Predsednik ZLSD je na vprašanje, kako lahko na volilni izkupiček ZLSD vpliva novoustanovljeni Forum za levico, povedal: "Jaz sem ga pozdravil zelo iskreno in upam, da bomo dobro sodelovali. Zaenkrat se vzpostavljajo kot gibanje, a tudi če bodo nekoč politična stranka, bodo seveda naš tekmec, a glede na politično usmeritev tudi naš partner. Imamo seveda neke razlike, ki ostajajo, a niso ovira za dialog."

Borut Pahor: ZLSD v afero SIB ni vpletena
Borut Pahor: ZLSD v afero SIB ni vpletena FOTO: POP TV

Pahor je odgovaril tudi na vprašanje v zvezi z afero SIB. Ta afera je namreč v Ljubljani zamajala koalicijo ZLSD z LDS. V LDS je afera sprožila tudi določene notranje pretrese, saj je Potočnikova odstopila z mesta predsednice mestnega odbora LDS. O tem je Pahor povedal: "V ZLSD sprejemamo zagotovilo naše mestne stranke, da je za projekt in odločitev izvedela šele potem, ko je bila ta odločitev že sprejeta, torej to ni bil projekt mestne ZLSD oz. koalicijski projekt. Če bi se v preiskavi pokazalo, da to ni res, bomo potegnili vse potrebne konsekvence."