Slovenija

Erjavec znova prevzema DeSUS, odkrili več ponarejenih glasovnic za Kropeta?

Ljubljana, 05. 12. 2020 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z., S.P., STA, Urša Vrečar, Mirko Vorkapić
Komentarji
3290

Karl Erjavec se po dobrih desetih mesecih umika iz političnega življenja vrača na čelo stranke upokojencev. Na izrednem volilnem kongresu je prejel 146 glasov, njegov protikandidat Srečko Felix Krope pa 71. Neuradno smo izvedeli, da naj bi pred začetkom glasovanja izločili 23 ponarejenih glasovnic, večina naj bi bila za Kropeta. Erjavec se sicer v politično igro vrača v zapletenih političnih okoliščinah. Napoveduje temeljit pogovor in premislek o vlogi stranke v Janševi koaliciji, tako znotraj DeSUS kot s predsednikom vlade.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Erjavec znova prevzel DeSUS
    03:30
    Iz 24UR: Erjavec znova prevzel DeSUS
  • Karl Erjavec napoveduje sestanek o vlogi stranke DeSUS v koaliciji
    01:10
    Karl Erjavec napoveduje sestanek o vlogi stranke DeSUS v koaliciji
  • Karl Erjavec po izvolitvi za predsednika DeSUS
    01:25
    Karl Erjavec po izvolitvi za predsednika DeSUS

Na izrednem volilnem kongresu je bil za novega predsednika stranke upokojencev znova izvoljen Karl Erjavec, sicer dolgoletni predsednik DeSUS, ki mu je januarja stolček spodnesla tedanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. A ta se je zaradi afer kmalu morala posloviti s položaja. 

Po dobrih desetih mesecih odsotnosti iz politike se Erjavec vrača. Prejel je 146 glasov, njegov tekmec Srečko Felix Krope pa 71. Kongres je za podpredsednike izvolil Ireno Majcen, Antona Balažka in Brigito Čokl.

Delegatom je bilo poslano 231 glasovnic, vrnjenih je bilo 221. Med njimi je bilo veljavnih 217 glasovnic, štiri so bile neveljavne. 

Erjavec se je v prvem govoru po izvolitvi zahvalil delegatom za dano podporo in dodal, da izkazano zaupanje razume tudi kot veliko odgovornost. "V politiko se ne vračam zaradi položajev ali da bil še sedmič minister, ampak zato, ker bo stranka prihodnje leto praznovala 30 let svojega obstoja. Mislim, da je naša dolžnost, da stranko popeljemo znova na tiste pozicije, ki jih je zasedala v slovenskem političnem prostoru," je dejal v izjavi za javnost. 

Dodal je, da je bila odločitev za vrnitev v politiko težka, a da Slovenija glede na zahtevne izzive potrebuje izkušenega politika. "Stranka ima lepo in dobro prihodnost." 

Opozoril je, da je Slovenija v zahtevnih časih, čakajo nas težki izzivi. "Vemo, da je svet doletela epidemija, tudi Sloveniji ni prizanesla. Številke povedo vse," je dejal. Poleg zdravstvene imamo tudi ekonomsko in socialno krizo ter druge "stranke učinke", ki jih je prinesla kriza, pravi Erjavec. Zatrdil je, da je DeSUS državotvorna stranka in tako bo tudi v prihodnje. 

Dosedanji predsedniki stranke:

1990–1991 Ivan Sisinger
- eden od ustanoviteljev Zveze društev upokojencev Maribor, ki se je pozneje preimenovala v Demokratično stranko zveze upokojencev Maribor

 

1991–1993 Rado Lipič

 

1993–1999 Jože Globačnik
- odstopil leta 1999 zaradi zdravstvenih razlogov

 

1999–2002 Janko Kušar
- izvoljen na seji po odstopu Globačnika
- pred kongresom 2002 se je odločil umakniti iz stranke

 

2002–2005 Anton Rous
- izvoljen na kongresu 2002

 

2005–januar 2020 Karl Erjavec
- izvoljen na kongresih 2005, 2009, 2013 in 2017

 

januar–september 2020 Aleksandra Pivec
- izvoljena na kongresu januarja 2020, septembra je zaradi izgube zaupanja v stranki odstopila
- do kongresa je stranko zastopal Tomaž Gantar

 

december 2020 Karl Erjavec
- izvoljen na volilnem kongresu, ki je zaradi epidemioloških razmer potekal dopisno

Odkrili večje število ponarejenih glasovnic za Kropeta?

Kot poroča novinar Sveta na Kanalu A Miha Orešnik naj bi neuradno med prispelo pošto za kongres stranke DeSUS bilo tudi 23 očitno ponarejenih glasovnic, vse pa so bile izločene že pred začetkom štetja. Večina je bila za Kropeta. "Sta pa še 2 kuverti, za kateri morajo ugotoviti, ali sta prav tako ponarejeni. Stranka za zdaj tega ne komentira."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Bo Erjavec DeSUS popeljal iz Janševe vlade? 

Tudi politične razmere v Sloveniji so zelo zahtevne, pravi novi stari predsednik DeSUS. Predčasne volitve ocenjuje kot slabo popotnico, glede na težave, s katerimi se spopada država. "Stranka DeSUS je kos tem izzivom, lahko jo ponesemo na tiste pozicije, ki jih je stranka že zasedala." 

Napoveduje poglobljen razmislek v stranki, kam bodo peljali DeSUS v prihodnje. Že v ponedeljek se bo tako sestalo vodstvo stranke, razpravljali bodo tudi o vlogi stranke v Janševi vladi in koaliciji. Zatem se bo vodstvo sestalo s poslansko skupino, s katero bodo prav tako govorili o vlogi DeSUS v trenutni koaliciji. Gre za pogovor, ki ga morajo opraviti, vse odločitve pa morajo biti enotne, je poudaril. "Čaka nas temeljit pogovor, ne le znotraj stranke, temveč tudi s predsednikom vlade glede prihodnosti in sodelovanja." 

Erjavec je ob tem spomnil, da ima DeSUS določene zaveze na podlagi sklepov organov stranke. Napovedal pa je, da bodo razpravljali tudi o tem, ali so ti sklepi še vedno primerni ali bo treba razmisliti o drugačni politiki.

Glede soočanja vlade z epidemijo je dejal le, da številke povedo vse. Kritičen je predvsem do tega, da so se stališča glede zdravstvene krize sprejemala mimo zdravstvenega ministra in mimo stroke. 

Meni, da predsednik vlade Janez Janša zaradi novega predsednika ene od koalicijskih partneric ne bo spremenil svoje politike. "Karl Erjavec gotovo ne more vplivati na to, da bo Janez Janša spreminjal svojo politiko. Pričakujem pa, da bo spoštoval dogovore, ki jih imamo znotraj koalicije. Ne moremo si privoščiti, da minister za zdravje predlaga državnega sekretarja, ta pa ni obravnavan na seji vlade in ni imenovan." 

Erjavec napoveduje temeljit pogovor o vlogi stranke v Janševi koaliciji.
Erjavec napoveduje temeljit pogovor o vlogi stranke v Janševi koaliciji. FOTO: Miro Majcen

Kongres DeSUS je zaradi epidemije koronavirusne bolezni potekal dopisno. Začel se je 20. novembra, delegati pa so za individualne funkcije glasovali od 27. novembra do 1. decembra. Volilni material z glasovnicami so poslali 231 delegatom.

Erjavec se je po Pivčevem odstopu že do neke mere vrnil v politično igro in se srečuje z aktualnimi političnimi akterji. Pred nekaj tedni se je namreč sestal tako s premierjem Janezom Janšo kot vodilnim pobudnikom Koalicije ustavnega loka (KUL) Jožetom P. Damijanom, pred nekaj dnevi pa tudi z vodstvom SMC. Danes je v izjavi dejal, da je za vsa srečanja prejel vabila oziroma da "se ni sam vabil". 

Odzivi iz politike

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je povedal, da je Erjavcu po telefonu čestital za zmago na kongresu in se dogovoril za čim hitrejše srečanje. "Osebno se zelo dobro razumeva, na sestanku pa bova ugotovila ali imava podobne poglede na slovensko politiko. Slovenija potrebuje močan center," je zapisal.

Na Erjavčevo izvolitev se je odzval tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič (SMC). V zapisu mu je čestital in dodal, da se z njegovo izvolitvijo "odpirajo nove priložnosti za konstruktivno sodelovanje".

Erjavcu je čestitala tudi predsednica SD Tanja Fajon. "Želim uspešno vodenje, predvsem pa veliko modrosti in poguma pri nadaljnjih odločitvah. Slovenija je na težki preizkušnji. Verodostojnost politike in zaupanje pa tudi," je navedla.

Čestitke in dobrodošlico je Erjavcu izrekla tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. Kongresa DeSUS se je v svojem zapisu na spletni strani stranke še pred razglasitvijo Erjavčeve zmage dotaknil tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec. "Velika so tudi pričakovanja, da bo stranko izpeljal iz vlade, ki je dokazano vsak dan bolj škodljiva za to državo. Tudi v opoziciji to pričakujemo, saj si težko predstavljamo drugačno odločitev ob vsem, kar se dogaja," je navedel. V opoziciji so bili po njegovih navedbah doslej zelo prizanesljivi, ker so želeli dati možnost do današnje razglasitve rezultatov. "Če se po današnjem dnevu dinamika ne bo spremenila, bo dokončno jasno, kje smo. Časa ni veliko, besed je bilo dovolj in preveč, čas bo za dejanja," je dodal Šarec.

Gantar: Vsi smo dovolj zreli in odrasli

Minister za zdravje, ki je v času do kongresa začasno vodil stranko, je po razglasitvi volilnih rezultatov ocenil še, da bo dialog v koaliciji normalen, saj da so "vsi dovolj zreli in odrasli". Pogovarjali se bodo argumentirano, resno in razmeram primerno, je napovedal.

K temu bo po njegovih besedah prispevalo tudi novo vodstvo, ki daje stabilnost tako v stranki kot tudi v političnem prostoru. DeSUS bo lahko spet deloval na normalen način in sprejemal tudi težke odločitve, ki so gotovo pred njimi, je Gantar dejal v izjavi za medije. Vesel je prepričljive zmage, ki po njegovih besedah pomeni poenotenje tudi v načinu dela in razmišljanja.

Na vprašanje, kakšno bo sodelovanje med njim in Erjavcem, glede na to, da sta se v preteklosti znašla na nasprotnih bregovih, je Gantar dejal, da sta se usedla in "korektno pogovorila, v čem sem morda jaz ravnal narobe, v čem je tudi on sprejemal hitre odločitve". Kot je zatrdil, ni bilo med njima nobene zamere in nobenih korakov, ki bi onemogočali kakršnokoli sodelovanje. Gantar sicer nima ambicij po ponovnem prevzemu vodenja sveta stranke.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciril Jenko
07. 12. 2020 17.06
+2
Erjavc naj prvo reši Piranski zaliv, ki smo ga zgubili po njegovi zaslugi.
+1
Kahla si že prepeva "hej tovariši po denarju vsi upokojenec nam dol visi".Hihihihihi
ksenak2
06. 12. 2020 13.57
+0
Upam da bo Karel poskrbel boljše za upokojence v DSOjih in dosegel, da se okužene in manj bolne izloča od zdravih v dostojne pogoje - v prazne hoteli in zdravilišča, tako kot to delajo hrvati že od 1. vala naprej. Najprej bi moral glede tega stisnit socialnega ministra in JJ. Ukrepi so bili napačni predvsem v DSOjih, ker niso izločali okuženih in blago bolnih in po nalogu vlade uredili rdeče cone V OKVIRU obstoječih DSOjev ali celo v bližnjih šolskih telovadnicah!!! Varnost rdečih con se je izkazala za NEREALISTIČNO - zaradi arhitekture, mešanja osebja, premalo osebja.... To je pripeljalo do sirjenja infekcije iz lokalnih skupnosti na DSO in nazaj. Namesto par koncentratov v regionalnih kovid zdraviliscih, kjer bi starejši normalno prebili svojo okuzbo, smo v več sto lokalnih skupnostih pustili razvoj DSO jev v kužne jame in hiralnice, v katerih smo zdrave pozaprli v celice samice brez človeşkega stika in jih na ta način skušali obvarovati pred vdorom okužbe iz rdeče cone in zunanjega sveta.... jim vzeli avtonomijo, upanje in dostojanstvo... Fatalna napaka, zaradi katere ima Slovenija največjo smrtnost v EU in je v vrhu tudi v svetu.
+1
ksenak2::Kahla si že prepeva "hej tovariši po denarju vsi upokojenec nam dol visi".Hihihihihi
Luther
06. 12. 2020 13.46
+2
Berem komentarje. Iz njih se da razbrati samo eno. Desničarji obupno želijo uvesti enostrankarski sistem imenovan janšizem. Socializem v ex YU Slo je naredil mnogo dobrih stvari. Kaj pozitivnega je naredil janšizem? Vedno je samo rušil in vedno je kazal željo po enopartijskem sistemu.
Skunk Works
06. 12. 2020 13.18
+1
Upokojenci se že veselijo, spet se bodo obljubljale višje penzije...spet se jim bodo pogrela srca in zasvetile očke...kaj si čejo več želeti v teh božično novoletnih dneh, evo kot naročeno...Evo korl, glasovi zasigurani, glej samo, da boš čimveč obljubljal.....
Stanchy55
06. 12. 2020 13.19
+6
Anti SdS
06. 12. 2020 15.09
-3
Ej svečko kaj pa to, da si vi kupujete glasove pri upokojencih s tem dajanjem drobiža?
Skunk Works:Saj so pa dpboli po zaslugi "kahle "pokojnine 1000 eurov.Hihihihihihihihihihi
Skunk Works
06. 12. 2020 13.15
+3
Sedaj je Karl spet javna oseba in imamo državljani pravico izvedeti, kdo je mu je umoril starega očeta in oba stara strica....tako, da evo priložnosti za raziskovalne novinarje....
Important notice
06. 12. 2020 13.15
+3
juhuhu, bravo! Penzije bodo spet jurja!
mentos12
06. 12. 2020 13.22
+2
Oja,pol se boš pa zbudil. Korl bo že poskrbel za svojo ritko in za prvorazredne,vi penzionisti se pa je..te. Ja pa zdrahe bo tud delal v politiki,kot je jo že do zdaj.
profi
06. 12. 2020 13.23
Moped in veter skozi vuhe
06. 12. 2020 16.17
+1
Težka bo, glede na vso škodo, ki ji je uspelo narediti, zdaj še obstoječa(!) vlada Maršala Twita, JJ...
Rožlex2
06. 12. 2020 13.14
-2
Itaq, Maček ... Matija Maček
MaksiLopez
06. 12. 2020 13.14
+1
A so rusi vpleteni? Mora zmagat lev karel ko kim jong un 120%
Tone Dežan
06. 12. 2020 13.08
+3
On je dovolj zrel in odrasel ...za svoj žep ......v Delfinu v Izoli na proslavi stranke pred 5 leti (sem bil tam ) ni hotel večerjati tam , ker za njega ni dobra hrana ki jo nudi Delfin hotel za upokojence , za katere pravi da se vleče .....je šel drugam s svojimi žret
rovte
06. 12. 2020 14.40
+3
Moped in veter skozi vuhe
06. 12. 2020 16.22
+0
A si pozabil, kje vse je žrla madam Pivec? In to na račun davkoplačnikov! Pa še celo družino je vlačila s sabo! Za svoj denar pa lahko vsakdo izbira lokal, kjer bo jedel ali pil, če le ima možnost za to... Seveda to desnosučnim z IQ velikosti otroških čevljev ni jasno.
Skunk Works
06. 12. 2020 13.08
+1
Burek koalicija in burek volilci se veselijo...Ampak ali se upravičeno, to bomo pa šele videli.....
gongash
06. 12. 2020 13.15
-2
Burek je zakon nima nobene veze s politiko
Skunk Works
06. 12. 2020 13.01
-3
za levake je sedaj Karl Erjavec Kristus Odrešenik.....jao, jao, pa ti so tako nizko padli, da morajo navzgor gledati, če hočejo videti poden....
zajebant2
06. 12. 2020 13.11
+2
tona Iteb
06. 12. 2020 13.32
+2
🍇Skunk🍇za zdajšnjo vlado je desus tudi odrešenik, jao, jao, jao, res nizko je padla ta vlada, saj morajo s teleskopom gledat, če hočejo videt poden!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Skunk Works
06. 12. 2020 12.59
-2
Upokojencem se obetajo obljube o višjih pokojninah....samo obljube seveda...
SlobodaNE
06. 12. 2020 13.01
-5
Erjavec jih poviša za dva evra, janša za tri. Vav....
zajebant2
06. 12. 2020 13.12
+0
Skunk Works
06. 12. 2020 12.54
-2
Kohel bo že poskrbel zase...Madžarski kapital je mamljiv, sploh sedaj, ko je tudi njegova hčerka poročena z milijoni, pardon z milijonarjem...sedaj mora tudi sebi malo popraviti status....in pa seveda na upokojennce ne bo pozabil, tudi za njih se bo nekaj našlo, recimo obljuba o 1300 eurih minimalne penzije,....Ko se gre na veliko se gre na veliko, ne bo karel sedaj gledal na drobiž...če bo teba bo obljubil tudi 1500 eur minimalne penzije, da ga le upokojenci veselo volijo....
SlobodaNE
06. 12. 2020 13.00
-5
In janša bo njega z veseljem vzel v vlado. Skupaj bosta harala še leto in pol. Državljani pa bomo plačevali visoko ceno.
prašek
06. 12. 2020 12.53
+6
Karli , tvoja dolžnost je, da rešiš Slovenijo !!!!! Tudi DeSUS bo veliko pridobil !
prašek
06. 12. 2020 12.54
+1
area51
06. 12. 2020 12.56
-2
sodabikarbona
06. 12. 2020 12.57
+5
Pecenice pa kisla repa win win☺️✌️
Borec21
06. 12. 2020 12.50
-8
Zdej je 3x hinavc prsu da okrepi jj
RUBEŽ
06. 12. 2020 12.50
-2
Brez skrbi, Korl bo že poskrbel - zase. Če ne odide iz koalicije, se ve, da je bilo z IVANOM JANUZAJEM JANSHO - ORBAN vse vnaprej dogovorjeno. Kar me ne bi presenetilo. Ker Korl rad sedi na udobnih stolčkih. Še vedno je. Ampak, upam da se tokrat motim. Sicer se nam slabo piše. Šlo bo samo še na slabše.
gongash
06. 12. 2020 12.49
+3
Krope jadnik hahaha. Infiltrator
sodabikarbona
06. 12. 2020 12.48
+3
Vazno je da pade koruptivna vlada.. Tiste 3 'duše' se bodo ze nekje spraskale😉😆☺️🤞
zajebant2
06. 12. 2020 12.46
-4
butalec k butalcem tam mu je mesto, nesposobni spadajo skupaj
poneumljanje
06. 12. 2020 12.51
+0
Nimiuseen
06. 12. 2020 12.52
-1