Slovenija

Erjavec hoče obrambno ministrstvo in pika

Ljubljana, 16. 10. 2008 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Borut Pahor mu je ponudil katero koli ministrstvo, Karl Erjavec pa vztraja le pri obrambnem, ker ima še "nedokončane projekte". Pogajanja so zastala. Se nam obeta manjšinska vlada?

Erjavčeva stranka DeSUS zahteva tri ministrska mesta, kar pa ni bilo sprejeto.
Erjavčeva stranka DeSUS zahteva tri ministrska mesta, kar pa ni bilo sprejeto. FOTO: POP TV

V prostorih DZ bi morala nadaljevati pogovore o sestavi koalicije in koalicijske pogodbe najverjetnejši novi mandatar za sestavo vlade Borut Pahor in predsednik DeSUS Karl Erjavec, a se je zapletlo, zaradi česar so pogajanja z DeSUS začasno prestavljena. Kot je po sestanku pojasnil Pahor, je Erjavec zahteval, da bi v prihodnji vladi še naprej vodil obrambno ministrstvo, na kar pa Pahor ni pristal. Slednji sicer pričakuje, da bodo zaplet rešili, čeprav dopušča možnost, da v novi koaliciji stranke DeSUS ne bo.

Tudi prvak DeSUS možnosti manjšinske vlade ne izključuje, vendar poudarja, da si glede na finančno krizo in napovedih o recesiji Slovenija take vlade ne more privoščiti. Sicer Erjavec pojasnjuje, da si želi še naslednja štiri leta voditi obrambni resor, ker ima tam še nedokončane projekte, ki bi jih rad zaključil. Erjavec je v izjavi za medije še povedal, da so pogajanja začasno prekinili tudi zaradi neenakopravnega položaja njegove stranke v pogajanjih.

Pahor nadaljuje pogovore z Zares in LDS o vsebinskem delu koalicije. O kadrovskem delu jih je z Golobičem začel v sredo, s Kresalovo pa se bo o tem pogovarjal v petek.

Pahor nad Erjavčevim pogojevanjem ni bil niti najmanj navdušen. Kot pravi, nima prvak DeSUS nobenega razloga, da bi ravnal drugače kot predsednik Zaresa Gregor Golobič in predsednica LDS Katarina Kresal, ki pogojev za začetek kadrovskih pogovorov ne postavljata.

V koalicijo gredo ne glede na vse?

Kot je pojasnil poslanec DeSUS Vili Rezman, naj bi se zapletlo tudi glede števila ministrskih mest. Tako naj bi v DeSUS v vladno ekipo predlagali tri ministre, kar pa ni bilo sprejeto. Težava je tudi, da so nekatera ministrstva že "rezervirana" in da so "nekateri kadrovali ministrske kandidate iz naše kvote, ne da bi se z njimi sploh pogovarjali", pravi Rezman.

Poslanec stranke DeSUS je izpostavil tudi zavrnitev Karla Erjavca kot kandidata za obrambnega ministra, ki ga najbolj zavračajo v LDS in Zaresu. "Mi pa sodimo, da se pogajanja ne morejo začeti z izključevanjem in ultimati, ampak na ta način, da se najprej ponudijo kadri v razmislek in se potem poskuša doseči konsenz," poudarja Rezman. Predsednica LDS Katarina Kresal je že večkrat odločno poudarila, da si Karla Erjavca prihodnja štiri leta ne želi videti na ministrstvu za obrambo, nedvoumen pa je bil včeraj tudi prvak Zaresa Gregor Golobič, ki je prepričan, da tudi vztrajanje Erjavca pri tem, da bi obdržal položaj ministra za obrambo, ne more ogroziti podpisa koalicjske pogodbe. "Verjamem, da bo mandatarski kandidat znal potegniti prave poteze," je povedal.

Golobič in Kresalova nočeta videti Erjavca na obrambnem ministrstvu.
Golobič in Kresalova nočeta videti Erjavca na obrambnem ministrstvu. FOTO: POP TV

Sestanek pogajalskih skupin je tako prestavljen, v DeSUS pa čakajo, da jih bo Pahor znova povabil na razgovor. Rezman še poudarja, da se je stranka za vstop v koalicijo že izrekla in te odločitve organov stranke ne more preklicati ne predsednik ne poslanska skupina. Začasno prekinjena pogajanja z DeSUS pa bi lahko ogrozila za nedeljo zvečer predvideno zaključitev kadrovskega dela koalicijske pogodbe, kar je v sredo ob robu ustanovne seje državnega zbora napovedal Pahor.

KOMENTARJI (895)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BB70984
20. 10. 2008 06.55
Karli,zdaj ko ti bodo odvzeli tvojo najljubšo igračko,se bo videlo,koliko umazanega perila si pral naenkrat.Čas je,da se odkrijejo vse umazanije na ministrstvu.
hanse
19. 10. 2008 21.25
Erjavec drugo ne ve, kot izsiljevati.Očitno ima res nekaj za prikriti, ker si tako močno želi obdržati min. za obrambo.Za Slovenski narod bi bilo bolje, da ga v koaliciji nebi bilo. NABAVITE MU VW PHAETON
partizan71
19. 10. 2008 20.21
TAKO JE! kAHL NE DAJ SE!
veteran_91
19. 10. 2008 17.41
Pristaši turbokapitalizma ( Zares, LDS SD ) ne bodo dovolili Erjavcu podaljšanega mandata na ministerstvu za obrambo, kjer naj bi se Erjavec odlično počutil. Razlog predvideno drastično zmanjševanje sredstev za obrambo in ponovno obdobje slovenske vojaške invalidnosti bo lažje speljati z lakajem SD-ja ali Zaresa ali LDS kot pa z načelnim Erjavcem. Karl ne piše se ti nič dobrega saj ti lastni poslanci že napovedujejo da boš v tem spopadu odnesel ta kratko. Zato ostani pri svojem tudi za ceno odstopa iz funkcije predsednika stranke, ohrani hrbtenico in poskušaj sestaviti vlado z Janšno.Bolje to kot pa oatati privesek T.i. trojčka ki ničdrugega kot pa spirjena turbokapitlistična golazen .
fmunih@email.si
19. 10. 2008 17.01
KJER SE KREGATA DVA, TRETJI DOBIČEK IMA, HA,HA!
splohnivazn
19. 10. 2008 04.53
erjavec ka maš spet kako idealno idejo kje bi dnar zaslužo?pejt delat pa boš mev dinarja! ne pa od državljanov vlečit dnar!aja nauč se RRR izgovarjat! 1. vaja: perica reže raci rep,.. 2.vaja: klop pod klopjo,... 3.vaja: res sm en čriček z črtasto rdečo rokavico za več info pa : 113&112!
kz208
18. 10. 2008 11.31
E, MOJ ERJAVČEK, PREVEČ SAMOZAVESTNO IN AROGANTNO SI ZAČEL POGAJANJA, KOT DA SI V DESOSU SAMO TI TISTI , KI ODLOČA O VSTOPU DESUSA V VLADO.ČAS JE DA SE UMAKNEŠ IN DA NA TVOJEM MINISTRSTVU ZAPIHA SVEŽ VETER, KER ŠTIRI LETA SMO VOLILCI POSLUŠALI SAMO O PATRIJAH IN PROVIZIJAH.
User300173
18. 10. 2008 08.41
Obrambno ministrstvo? Je nekaj papirjev tam . Erjavec ne bo popustil glede obrambnega ministrstva, čeprav je skregano z zdravim razumom. Naj gre danes 18.10.2008 v hotel Kristal v Umag, in naj se nagleda generalov, admiralov, polkovnikov, pribočnikov itn.
User300173
18. 10. 2008 08.37
Če Erjavec ne bi izsiljeval, bi zares dobil tri ministrska mesta in to socialo, zdravstvo in direktorske stolčke v KAD-u.
bnam 2707
17. 10. 2008 22.10
Le kaj je tako hudičevo privlačno na obrambnem ministrstvu,da se ga Karel tako krčevito drži? ves čas se je pritoževal,da ne more delat,ker ga opozicija samo ovira.Kje je kukavičje jajce?
fmunih@email.si
17. 10. 2008 20.36
Erjavca moramo upokojenci sunit v rit, ker ščiti lastne interese, namesto upokojenskih! Sicer je kot predsednik nesposoben, ker so nam od leta 2004 do danes zdrsnile pokojnine navzdol za najmanj 30%. Erjavec se ne spozna na matematiko izračuna rasti pokojnin, s pravom pa si pri izračunu lahko obriše rit!
selector
17. 10. 2008 19.59
Nič .. Nej dajo Janši možnost za sestavt novo koalicijo. Ziher je bolj soroden z večino strank ki so prišle v parlament. Ni pa soroden s komunajzerji in ultra kapitalisti!
answer5
17. 10. 2008 15.53
stanislavag
17. 10. 2008 15.40
Še eno ministrstvo je \"ta pravo\" za Karla Erjavca. Ker se bo verjetno moral odpovedati uniformi specialne enote Slovenske vojske, ki tako dobro poudarjala njegovo lepoto, bi lahko postal minister na notranjem ministrstvu. Tam imajo podobne uniforme v enotah specialne policije.
titovka
17. 10. 2008 14.59
DA SE JANCEVI PORAŽENCI NE BOSTE RAZPOČILI OD ZAVISTI...ZAVIST NAPIHUJE...JE ŠKODLJIVA ZA SRCE IN JETRA!!!!!!
Ranunculus
17. 10. 2008 14.49
RADO62 Tudi ta interpretacija je v redu. Seveda moraš svoj komentar obarvati. Janšatu se bi verjetno pridružil, s komunisti se pa spajdaši. Ampak v redu, ko tvoje maile berem imam tako ali tako barvni filter ponavadi vključen...
postchief
17. 10. 2008 14.46
N bo Desusu izgubil volivce, ker levi itak ne bodo uspeli sestavit vlade. Bo Türk moral vseeno dat mandatarstvo Janšii.
RADO62
17. 10. 2008 14.24
Ranunculus17.10.2008, 14:09... Mislim, da Karlo ne bo dolgo vztrajal, ker v opoziciji desus izgubi vse volilce, tako da bo nedvomno popustil in se spajdašu z komunisti....
Ranunculus
17. 10. 2008 14.09
RADO62 & bozjibic Staviti proti tej teoriji je po mojem izgubljena stava. To pa zato, ker bi se Kahlovo izsiljevanje znalo upokojencem zameriti (sploh če bo dolgo vztrajal), ker bodo uvideli, da je Kahlu bolj važno obrambno ministrstvo kot njihove pokojnine... kar je sicer res. In to bi bilo za njegovo kariero v DeSUS slabo.
RADO62
17. 10. 2008 14.04
prašek... ja no, pa naj bo po tvoje.. če prav nočeš več konstruktivno sodelovati, bo pa Slovenija še naprej razslojena po sistemu naši - vaši... škoda ???