Slovenija

DeSUS odreka podporo, NSi pripravlja popravke, v SMC skeptični, v SDS pa so obrnili ploščo

Ljubljana, 14. 08. 2020 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger, Jure Tepina
Komentarji
268

Spremembe medijske zakonodaje očitno postajajo še ena od 'ovir v zvezi' koalicije. Pivčeva je nedavno dejala, da DeSUS ne podpira predlaganih sprememb, NSi pripravlja popravke predloga, pripombe imajo tudi v Počivalškovi SMC. Pomeni to, da je 'SDS-ov' medijski sveženj ostal brez podpore? Twitter pa ni pozabil poobjavljenega sporočila Anžeta Logarja, ki razkriva, kako je vladajoča SDS (zdaj torej tudi predlagateljica sprememb) v pol leta popolnoma obrnila argumente in po prihodu na oblast počne točno to, kar je še prej očitala drugim.

Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih, ki so ga številni interpretirali kot SDS-ov poskus obvladovanja slovenske medijske krajine, je očitno (vsaj za zdaj) 'odklenkalo'. Internet pa še ni pozabil ironije požrte besede stranke SDS, ko so februarja v opoziciji govorili povsem nasprotno kot sedaj, ko vladajo s pomočjo NSi, DeSuS in SMC.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A k stališču SDS se bomo še vrnili, spremembe štirih zakonov, kot kaže, namreč nimajo podpore (več) niti v koaliciji. Če so partnerice sprva le podajale pripombe na predlog, ki sicer sploh ni bil koalicijsko usklajen, ter pričakovale še pogovore in 'celovito urejanje področja', so zdaj očitno jasneje potegnile črto. V stranki DeSUS so pred dnevi tako predlaganim spremembam medijske zakonodaje odrekli podporo, v NSi so predlagan paket "vzeli pod drobnogled" in pripravljajo popravke, "pripombe" imajo tudi v SMC.

Pa ima vse skupaj sploh še kakšen smisel? Predlog je, sodeč po zadnjih napovedih koalicijskih partneric, praktično 'mrtev'.

Ostri so že pred tem bili v opoziciji, kjer opozarjajo na nesprejemljivost nekaterih rešitev. Skrbi in pomisleki stroke, javnosti in tujine so se vrstili tudi na račun pomanjkanja oziroma kratkega roka javne razprave - sprva so ji namenili en teden, ob številnih kritikah pa so jo nato tik pred nujno sejo parlamentarnega odbora za kulturo vendarle podaljšali do konca avgusta.

"Zakonodajo s področja medijev je treba spreminjati premišljeno in celovito," menijo v NSi, kjer zdaj pripravljajo popravke predlogov sprememb medijske zakonodaje.
"Zakonodajo s področja medijev je treba spreminjati premišljeno in celovito," menijo v NSi, kjer zdaj pripravljajo popravke predlogov sprememb medijske zakonodaje. FOTO: Bobo

"Neodvisni, uravnoteženi in pluralni mediji so steber vsake demokratične družbe. Zasledovati in predstavljati morajo resnico, medijska zakonodaja pa jim mora to omogočati. Verjamemo, da tudi predlog medijske zakonodaje, ki je bil dan v javno razpravo, želi zasledovati ta cilj. Pri tem ne gre spregledati pozivov številnih medijev, da je trenutna zakonodaja potrebna temeljite prenove in mora iti v korak s časom," so v sporočilu za javnost pred dnevi zapisali v NSi.

Ministrstvo za kulturo, pod vodstvom SDS-ovega Vaska Simonitija, je pripravilo in predlagalo medijski sveženj, ki vsebuje novele štirih zakonov. In sicer spremembe zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, krovnega zakona o medijih, zakona o RTVS in zakona o STA. Javna razprava o noveli zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah se je sicer že končala, za preostale tri novele pa se bo sklenila 5. septembra. Sprva je ministrstvo načrtovalo zelo kratko razpravo, predvidenih je bilo pet dni, kar pa je naletelo na nezadovoljstvo zainteresirane javnosti.

V NSi verjamejo, da je zakonodajo s področja medijev treba spreminjati premišljeno in celovito. "Upoštevati moramo čim več dobrih in konstruktivnih predlogov, prav tako tudi mnenje vseh deležnikov na tem področju," zatrjujejo. Tudi zaradi teh razlogov so zahtevali podaljšan čas za javno razpravo, predlog pa obravnava tudi strokovni odbor za kulturo, ki deluje znotraj NSi."Že sedaj lahko napovemo, da bomo, ko bo javna razprava končana, koalicijskim partnerjem predlagali določene popravke, s katerimi želimo paket medijske zakonodaje še izboljšati," so še navedli.

Podrobnosti za zdaj sicer še ne želijo razkrivati. Na novinarska vprašanja, kakšni bodo ti popravki, v kateri fazi so, ter v kakšnem smislu oziroma na kaj se v največji meri nanaša obravnava predloga strokovnega odbora za kulturo, nam v NSi (zaenkrat) niso želeli odgovoriti."Kot smo zapisali, bomo naše predloge izboljšav, ki jih pripravlja strokovni odbor za kulturo, predstavili po javni razpravi. Omenjeni odbor se je obravnave lotil celostno in pod drobnogled vzel celoten predlagan paket medijske zakonodaje," so ponovili v stranki.

Radio Slovenija pa je pred dnevi poročal, da imajo pripombe tudi v koalicijski SMC, kjer se "zavzemajo za neodvisne javne medije in niso naklonjeni nedomišljenim posegom v zakonodajo".

Prošnjo na konkretiziranje teh navedb ter vprašanja, kakšne so te pripombe, na kaj točno se nanašajo, smo naslovili tudi na Počivalškove. Prav tako smo jih povprašali, kdaj bodo te 'pripombe' posredovali koalicijskim partnerjem in kateri (točno) so po njihovem ti 'nedomišljeni posegi'.

V SMC so odgovorili, da podpirajo "celovito prenovo medijske zakonodaje, ki naslavlja širšo problematiko delovanja slovenskih medijev".

"Pripombe, ki smo jih v zvezi z medijsko zakonodajo posredovali na pristojno ministrstvo, se nanašajo na delitev RTV prispevka, zaščito pluralizma medijev, prepoved ustanavljanja in lastništvo v izdajateljih medijev, vpis v razvid medijev, prepoved javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, financiranje slovenske televizijske produkcije, podporo dejavnostim lokalnih radijskih in televizijskih programov posebnega pomena, novo definicijo slovenske glasbe, dovoljenje za izdajanje radijske in televizijske dejavnosti, odpravo omejitve obsega oglaševanja na RTV Slovenija ter na imenovanje odgovornega urednika STA," so razložili.

Dodali so še, da je pripombe PS SMC je vodja poslanske skupine Janja Sluga 15. julija predstavila na pristojnem parlamentarnem odboru, kjer je razprava potekala o napovedanih spremembah Zakona o RTV.

So SDS-ovim željam po spremembi medijske zakonodaje hrbet obrnili tudi v SMC?
So SDS-ovim željam po spremembi medijske zakonodaje hrbet obrnili tudi v SMC? FOTO: Bobo

Da stranka DeSUS ne bo podprla predlaganih sprememb medijske zakonodaje, še posebej, če v javni razpravi predlagatelj ne bo s strokovnimi analizami argumentiral svojih predlogov, pa je že na ponedeljkovi novinarski konferenci poudarila predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Pri tem se je zavzela za kakovosten javni servis v okviru RTVS in STA.

Najbolj odmevni predlog je sprememba razdeljevanja RTV-prispevka, in sicer bi tri odstotke zbranega prispevka v preteklem letu namenili za STA, pet pa za uresničevanje javnega interesa na področju medijev.

Pivčeva je pojasnila, da so predlagane spremembe medijske zakonodaje po presoji strankine strokovne delovne skupine škodljive za javni servis Radiotelevizije Slovenija (RTVS), saj posegajo v finančno in programsko neodvisnost zavoda."Posebej izpostavljeni so predvsem tisti členi novele zakona o medijih, ki RTV Slovenija nalagajo, da z izvršljivo odločbo nakazuje sredstva drugim medijem," je dodala.

"Omejevanje kvalitetnega javnega medijskega servisa je za DeSUS popolnoma nedopustno. Prav tako je skrajno problematično uvajanje novega načina presoje medijske koncentracije, ki na široko odpira vrata bodočim, morebitnim slamnatim lastnikom iz tujine. Takemu predlogu nasprotuje tudi agencija za varstvo konkurence," je dejala. Napovedala je, da se bo DeSUS uprl nekakovostni reformi medijske zakonodaje.

Pri tem se je Pivčeva zavzela za transparentno, strokovno in kakovostno reformo, ki bo tako upokojencem kot vsem ostalim v Sloveniji razvijala in ohranjala kvaliteten javni medijski servis in kakovostno novinarstvo. Po njenih besedah v DeSUS pričakujejo, da bodo spremembe zakonodaje bolj premišljene in domišljene, ter bodo zagotovile finančno neodvisnost, predvsem javnega servisa RTVS in Slovenske tiskovne agencije (STA).

V Zakonu o medijih so med drugim dopolnili definicijo javnega interesa, medtem ko se v predlogu novele zakona o STA med drugim spreminja način imenovanja nadzornikov, ki se z državnega zbora prenaša na vlado, in razreševanje direktorja STA.

"Vlada mora takoj pomagati medijem, še posebej lokalnim in regionalnim, ki se jim je letos zadržalo financiranje. V nasprotnem primeru bomo priča propadu več medijev in centralizaciji medijske krajine," je poudarila. Po njenih besedah mora proračunska postavka za sofinanciranje medijev ostati nespremenjena, medijem pa se mora zagotoviti že obljubljena in s pogodbo opredeljena sredstva, in to takoj.

V stranki DeSUS menijo, da so predlagane spremembe škodljive, nekakovostni reformi medijske zakonodaje pa se bodo uprli.
V stranki DeSUS menijo, da so predlagane spremembe škodljive, nekakovostni reformi medijske zakonodaje pa se bodo uprli. FOTO: Miro Majcen

Dodala je, da pa trenutnega stanja v slovenski medijski krajini vendarle ne smemo in ne moremo idealizirati. "Stari načini dela, preobsežno zaposlovanje in vse bolj notranja programsko politična delitev v medijih med 'naše in vaše' ali 'leve in desne' je pripeljala medije v položaj, ko se javnost vedno bolj izogiba sredinskemu, nevtralnemu mnenju in želi slišati odmeve na levi ali desni strani," je ocenila.

Ta nevarnost je po mnenju Pivčeve toliko večja za javni medijski servis. Dejala je, da bi se morali novinarji in uredniki upreti zoper ulično hujskaštvo, spodbujanje sovražnega govora in neupravičene diskretizacije. "Tako bi dodatno okrepili zaupanje naših državljanov v neodvisnost medijev," je dodala. Ocenila je tudi, da predlagane spremembe ožijo prostor za produkcijo regionalnih programov RTVS, v Kopru in Mariboru.

SDS-ovo pljuvanje v lastno skledo ali 'včeraj tako, danes tako'

Medtem je na družbenem omrežju Twitter znova zaokrožil februarski zapis (dandanes) zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki jo je poobjavila SDS. Ta se sicer navezuje na 'neke druge' čase, ko se je takratna vlada Marjana Šarca zavzemala za spremembo medijske zakonodaje.

"Ker vam pisanje privatnega medija Nova 24TV, za katerega ni šel niti en evro davkoplačevalskega denarja, ni všeč, bi vi spreminjali zakonodajo. Izvoljenci v DZ želite narekovati privatnikom s kapitalom, kaj naj z njim počnejo in kako bi zasebni mediji morali poročati," je zapisal Logar.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri vsem skupaj pa je zanimiva predvsem ironija tega zapisa - ne počne zdajšnja vlada, v kateri sedi tudi Logar, ravno tega? Poleg tega pa je treba izpostaviti še dejstvo, da bi spremembe zakona o medijih, kot jih načrtuje vlada pod vodstvom premierja Janeza Janša, zagotovile ravno (davkoplačevalsko) financiranje zasebnikov, torej tudi Nove24TV, o kateri piše minister. Sprenevedanje ali dvojna merila?

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

primorec2
15. 08. 2020 10.02
-1
V kolikor človek ne loči med kapitalizmom, socializmom, komunizmom ni nič narobe. Narobe je,če trosi neumnosti in razlaga po svoje,kaj je kaj.
Anti SdS
15. 08. 2020 15.41
+4
Ta Logar res nima pojma o čem govori. Verjetno ima na listku napisani poslano iz Trstenjakove kot svečkarski komentatorji na tem portalu.
borjac
15. 08. 2020 08.23
+25
Sedaj lahko SMC, DeSUS in hinavska NSi govorijo kar hočejo, za TV in publika, ko pa bo glasovanje , bodo pritisnili gumb katerega bo ukazal pritisniti diktator Janša, spomnite se glasovanja o ustavnem sodniku, pri Pahorju so mu dali podporo, v parlamentu pa so pokazali vso hinavščino ki jo premorejo.
minkica91
14. 08. 2020 21.59
-20
dokler bodo pri nas komunisti na vseh kao vejah oblasti in še na četrti t.i. trobilo komunistov, se ni bat, da bo prišlo do svobode in demokracije. Ljudje bodo delali, kot ti hočejo, za drobtine.
?ebula
14. 08. 2020 21.59
+24
Končno prihaja čas - adijo Jajo - za večne čase!
Uros Bezjak
15. 08. 2020 08.35
+22
Ne verjamem, da se ga bomo zares znebili pred njegovo smrtjo. Še vedno bo rovaril, hujskal, lagal, ovajal in vohunil za nami, potem pa špecal v Bruselj. Hkrati pa lizal nogice HDZju.
minkica91
14. 08. 2020 21.58
-16
v desusu je še večina starih komunistov, ki se borijo za svoje previlegije, do katerih v normalni demokratični državi nikoli ne bi bili upravičeni. Ampak oni si bodo pa že poštimali, da bodo glavni še v kao demokraciji, posebej tisti,ki jo sami izvajajo. Samo za nas je drugi naj pa zraven gledajo. Zato dajejo medijem, ki take hvalijo, ki jih ni nič prida, ki nič ne naredijo za napredek, ampak vse pospravijo v svoje žepe.
MILAN JAN?AR
15. 08. 2020 17.44
+4
Ej Minkica 91 a ti tudi praviš, da so v socializmu verniki trpeli in bili zapostavljeni? Ker sem opazil, da si zelo nacitana in razgledana bi te prosil, če mi ti lahko razložiš na kakšen način je Janez Ivan Janša izstopil iz komunistične partije. In zakaj sedaj lažejo, da je celo vodil pohod v Jajce. Zakaj je potekal ta pohod pa zaradi svoje razgledanosti sigurno veš l. P Milan p. s. V času socializma anarhist, v času kapitalizma komunist
Zaphod
14. 08. 2020 21.53
+18
Viktor, dej dnar!
Zmaga Ukrajini ...
14. 08. 2020 21.32
+19
No,... pa smo zaključili.
yanay
14. 08. 2020 20.55
+53
Sem že večkrat zapisal: politika SDS temelji na dvojnih merilih!
Uporabnik1536341
14. 08. 2020 20.52
+53
Stranka SDS je imela strategijo,kako na hitro sprejeti novo zakonodajo po njihovih pravilih.To se jim je zaenkrat sfižilo.Predvsem zaradi koalicijskih partnerjev,ki so šibki in se bojijo svojih volivcev.Sam sem volil SMC,danes vidim kakšne mevže so v poslanskih klopeh.Počivavšek pa se je tako ali tako prodal SDS.
User1536496
14. 08. 2020 20.43
-33
Pa smo spet pri vprasanju javno in zasebno, predlagam, da javni mediji javno razkrijejo lastnistvo saj njihovo porocanje in komentarji niso uravnotezeni, dajmo na vsaki prispevek levega pola, komentar, mnenje tudi iz desnega pola, naj se vidi pluralnost, v Sloveniji živimo namreč tudi Slovenci
Uros Bezjak
15. 08. 2020 08.37
+8
Kwa????? Kaj če bi raje zasebni mediji (reporter, nova24tv in podobna gnezda nesposobnezev razkrila lastništvo? Da vidimo, od kod prihaja kolonizacija. Viktor? Še kdo?
gr?arica
15. 08. 2020 09.11
-1
Volitve obicajno pokazejo drugacno porazdelitev in ne 50:50. Torej ce bi vi sedaj na vsak levi clanek objavljali desnega to ni uravnotezenost.
najvsivedo
14. 08. 2020 20.41
-34
Ne razumem zakaj se stranke prepirajo ...Ta direktor že leta prideluje izgobo na rtv on pa zato vseeno dobi polno plačo ,in to višjo od PV Janše ...sSloh ne vem zakaj ga ne menja nadzorni svet ..pa bi bilo takoj kreganja konec.
primorec2
14. 08. 2020 20.35
+57
Zakon o rabi pravilne slovenščine? Zakaj zunanji minister Logar v pogovoru s Pompeom govori angleško? Predstavlja Logar kakšno angleško kolonijo? V Sloveniji je (še vedno) uradni jezik slovenščina. Sramota in ti isti bi hoteli sprejemati Zakon o medijih? Želijo se prikazati poligloti, izpadejo idi.ti.
primorec2
14. 08. 2020 21.15
+18
Blizu albanskega dela je tvoj šef, v kolikor si pozabil.
Belabreza
14. 08. 2020 21.18
+28
Si poslušal PV kako on zavija albansko grosupeljščino, da ga živ bog ne razume. Pa se je smejal Bratuškovi, sam pa ni nič boljši.
Bigbadjohn
14. 08. 2020 20.19
+34
Fino bi bilo, če bi sprejeli zakon o rabi pravilne slovenščine vsaj v tiskanih medijih (slovnica -2).
Anti SdS
14. 08. 2020 20.17
+62
Zadnji vzdihljaji Pivčeve in Počivalška, da jima volivci priskočijo na pomoč vendar prepozno. Prevelika kjoruptivca in lažnivca sta postala v sestavi te nesposobne in koruptivne vlade.
g12345@email.si
14. 08. 2020 20.04
+62
po duši sem SDS .. ampak tistega, kar naj bi stranka predstavljala in ne tistega, kar je. zato imam vsakič na volitvah velike težave koga voliti. SDS sem obkrožil samo v 2004, pa še to mi je bilo kmalu žal. njihov način dela se mi gabi. čisti komunistični pristop. ena pamet, ena resnica, en veliki vodja.
motorist_mb
14. 08. 2020 19.58
-56
Prvo zamenjat direktorja ker mu ni kapnilo da jih tisoč preveč...pol te za TV oddaje nagnat ker filmi kamena doba...a kanal mora part.filme predvajati namesto njih...šport samo fuzbal kolesarjenje bog ne daj...mlade TV voditelje not...stari že za v dom tolko majo na pukli...skratka vse zanič pa taki denar jim pripada...bzv!
Antoniozmaj
14. 08. 2020 20.23
+44
Levicarjikmeee
14. 08. 2020 19.50
-48
Lewaki najvećji idol vam je ZOKI in vi govorite o poštenju G. Pivec
Antoniozmaj
14. 08. 2020 20.24
+40
Levicarjikmeee
14. 08. 2020 20.28
-22
Antoniozmaj
14. 08. 2020 20.35
+25
reike
14. 08. 2020 20.46
-16
Mladi? Plasto
14. 08. 2020 19.39
+28
itak skoz lažejo ... pa še tolk so tupi , da niso konsistentni :D .... vse je stihijsko :D ....
ni_mi_vse_eno
14. 08. 2020 19.38
-21
Naj plača vsak kdor želi in komurkoli želi. Obvezno plačevanje je kraja. Zakaj bi plačal, če ne koristim tvojih uslug?
Antoniozmaj
14. 08. 2020 20.34
+43
diktator in njegova banda so hoteli, da gre od prispevka tudi del denarja nori tv. Za kaj bi plačeval, če mi niti na misel ne pride, da bi si vsaj reklamo tam pogledal? RTV je pa nacionalna medijska hiša, ki se plačuje povsod. Iz tega se plačujejo tudi oddajniki, vzdrževanje, čistilke, wc papir, kartuše...in ne samo novinarji, kot vam to trobi diktator. Ostali mediji so komercialni, kar pomeni, da se tržijo izključno preko oglasov, ki jih predvajajo. Bolj ko je medij gledan, bolj si firme tam želijo oglaševat. Noben razen diktatorja ni kriv, da na nori tv ni boja za oglaševalski prostor, saj nihče ne misli gledat in poslušat tega zlaganega sr...a.😜
gr?arica
15. 08. 2020 09.15
+7
Res je in ne vem zakaj moram jaz plačevati cerkvi preko davkov
ni_mi_vse_eno
14. 08. 2020 19.36
-41
ukinit rtv, plačuješ kot črnc za nič od nič
gr?arica
15. 08. 2020 09.14
+3
Janez ne bo ukinil placevanje, bo se dodal poseben prispevek za Noro tv