Slovenija

Za položaj predsednika DeSUS se bo potegoval tudi Karl Erjavec

Ljubljana, 06. 10. 2020 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, M.R., Suzana Perman, Mirko Vorkapić
Komentarji
962

Bo stranko DeSUS po izstopih nekaterih vidnih članov iz njenih vrst spet reševal Karl Erjavec? Rok za oddajo soglasij za kandidaturo se izteče v soboto ob polnoči, do tega trenutka pa naj bi bilo evidentiranih najmanj pet kandidatov, med njimi je tudi Karl Erjavec, ki ga je podprl gorenjski odbor stranke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Se Karl Erjavec vrača?
    02:58
    Iz 24UR: Se Karl Erjavec vrača?
  • Iz SVETA: Pivčeva še ni rekla zadnje
    04:20
    Iz SVETA: Pivčeva še ni rekla zadnje

 

Za začasnega vodjo DeSUS Tomaža Gantarja zadnji izstopi iz stranke niso presenečenje, "saj vsaka sprememba vodstva v katerikoli stranki povzroči tudi določene premike članstva", je dejal. Določene izstope je pričakoval tudi vodja strankine poslanske skupine Franc Jurša, ki ob tem dodaja, da vseeno "vsi ne bodo odšli".

Podpredsednica DeSUS Anita Manfreda, ki je veljala za del ožje ekipe nekdanje predsednice stranke Aleksandre Pivec, je namreč odstopila s te funkcije, prav tako je zapustila stranko. Po navedbah Janeza Ujčiča, ki je bil v času predsedovanja Pivčeve uradni govorec DeSUS, so razpravo o morebitnem izstopu iz stranke najavili tudi v 16 občinskih odborih, med drugim tudi v mariborskem.

Po prepričanju Jurše se za izstop iz stranke zdaj odločajo predvsem tisti, ki so vanjo prišli pred kratkim. "Imeli so neke določene interese in ker ne vidijo možnosti, da bi jih lahko izpeljali z novim vodstvom, so se odločili za izstop," je dejal. "DeSUS ima več kot 200 občinskih odborov, tako da je pričakovati, da kakšen odbor tudi odstopi, ampak mislim, da številka ne bo tako visoka. Mi si želimo, da vsi tisti, ki so v stranki, v njej tudi ostanejo in ji pomagajo, da se konsolidira," je dejal.

Gantar ocenjuje, da je po ponedeljkovem odstopu Pivčeve z mesta ministrice za kmetijstvo in njenem izstopu iz DeSUS za stranko končano eno od težjih obdobij, za v prihodnje pa se nameravajo znova posvetiti poenotenju stranke in delu v koaliciji, je napovedal.

Karl Erjavec je očitno zadovoljen s podporo, ki jo uživa na terenu.
Karl Erjavec je očitno zadovoljen s podporo, ki jo uživa na terenu. FOTO: Damjan Žibert

Vrnitev Karla Erjavca?

V DeSUS med drugim do sobote opolnoči zbirajo kandidature za predsednika stranke. Po besedah Jurše je predlogov za kandidate kar precej, a trenutno še ne ve, kdo vse se je že odločil, da bo kandiral. "Mi si želimo da bo to član, članica ki je vsaj pet let v stranki in da ima določene izkušnje iz naslova vodenja, če ne stranke, pa vsaj kakšne druge inštitucije v državi. Upam, da bomo dobili kvalitetno predsednico oziroma predsednika, ki bo uspel to stranko pripeljati preko praga DZ," je povedal Jurša. 

Medtem pa je vodja pokrajinske organizacije DeSUS Gorenjska Julijana Bizjak Mlakar potrdila, da je organizacija podprla Karla Erjavca, ta pa je h kandidaturi že podal soglasje.  Kot je pojasnila Bizjak Mlakarjeva, so v pokrajinski organizaciji na današnji seji od 13 članov podporo Erjavcu izrazili vsi razen enega.

Na vprašanje, ali bi Erjavca Gantar podprl,  je zdravstveni minister odgovoril posredno. "Moje mnenje je, da potrebujemo kandidata, ki je izkušen, pozna politiko in delovanje koalicije, in tu se krog kandidatov močno zoži. Bojim se, da brez tega, da stranko prevzame nekdo, ki ima izkušnje, ne bo šlo," je dejal.

Tudi poslanec Ivan Hršak je izrazil naklonjenost vrnitvi nekdanjega predsednika. "Karla Erjavca zelo spoštujem in v tem trenutku verjamem, da je on edini, ki lahko to stranko konsolidira in jo popelje tam, kjer je že bila."

Tako Gantar kot Jurša sta si enotna, da prihod kateregakoli predsednika na čelo DeSUS sam po sebi ne more prinesti odločitve, da stranka več ne bi bila del koalicije. "Odločitev o sodelovanju v koaliciji namreč ni v rokah samo enega človeka. Tema o izstopu bi se lahko odprla šele, če bi stvari potekale v napačno smer, denimo da se ne bi izvrševalo koalicijskega programa ali bi se sprejemale odločitve, ki niso v skladu z videnji DeSUS. V tem trenutku razloga za odpiranje te teme ne vidim," je dejal Gantar.

Nekateri člani, ki so izstopili iz DeSUS ali pa izstop še napovedujejo, omenjajo možnost ustanovitve nove stranke. Gantarja slednje ne skrbi preveč: "V kolikor se bo to zgodilo, jim želim veliko sreče. Je pa treba vedeti, da ima DeSUS veliko prednost, saj bo drugo leto 30 let, kar obstaja. In začeti na novo, glede na izkušnje z novimi strankami, ni enostavno."

Odstop podpredsednice Anite Manfreda

Anita Manfreda, ki je v DeSUS vstopila ob državnozborskih volitvah leta 2014, je v svoji odstopni izjavi zapisala, da so bila v njenem delovanju, tudi v stranki DeSUS, vedno glavna vodila delati dobro za ljudi, prisluhniti njihovim potrebam, vzpostavljati dobre temelje za sodelovanje in iskati rešitve za napredne spremembe.

"Danes se v stranki DeSUS, upoštevajoč nedavne dogodke in nestrinjanja, ne vidim več. Zanosu in želji stranke narediti nekaj dobrega za ljudi, so krila prestrigli drugi interesi, kar je popolnoma v nasprotju z mojimi načeli," je pojasnila.

Kot je dodala, so "nizkotni prijemi omalovaževanja dela Pivčeve pokazali, da smo še daleč od družbe, ki spoštuje in ceni rezultate". Po njenem mnenju se bo to gotovo poznalo na izrazito zmanjšanem zaupanju mladega usposobljenega kadra v potenciale DeSUS.

Anita Manfreda
Anita Manfreda FOTO: Bobo

Po navedbah Janeza Ujčiča, ki je bil v času predsedovanja Pivčeve uradni govorec DeSUS, sta enako potezo napovedala ostala dva podpredsednika Jelka Kolmanič in Anton Balažek. Kolmaničeva je za STA dejala, da te informacije še ne želi komentirati, saj da je še preuranjeno. Balažek pa je na vprašanje o tej potezi izrazil presenečenje. Glede na navedbe, ki so zaokrožile danes, poudarjam, da nikoli nisem razmišljal o odstopu iz mesta podpredsednika stranke ali izstopu iz stranke DeSUS. Moja iskrena želja je, da se stranka konsolidira, okrepi in izvaja svoje poslanstvo. Vse skupaj pozivam, da strnemo vrste in delujemo v tej smeri,” je povedal.

 Po Ujčičevih navedbah so prav tako najavili razpravo o morebitnem izstopu iz stranke v 16 občinskih odborih, med drugim tudi v mariborskem.

Potrdil je, da obstajajo ideje, da bodo tisti, ki bodo zapustili DeSUS, formirali novo stranko. O tem bo po njegovih besedah v naslednjih dveh tednih razmislila Pivčeva, na podlagi tega bodo potem naredili strategijo. V stranki DeSUS so potrdili, da so prejeli odstopno izjavo Manfrede. Prav tako so potrdili, da so sklicane seje za vse pokrajinske odbore DeSUS, a da je vsebina evidentiranje kandidatov za prihajajoči kongres stranke.

Pivčeva je sicer v ponedeljek, preden bi moral DZ odločati o predlogu za njeno razrešitev z mesta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sama odstopila. Ob tem je tudi izstopila iz DeSUS.

Poleti se je namreč morala soočiti z očitki zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica. Sama s te funkcije ni želela odstopiti, zato je svet stranke na pobudo predvsem poslancev DeSUS premierju Janši predlagal njeno razrešitev. DZ se je z njenim odstopom že seznanil.

Premier Janez Janša je v DZ že poslal predlog, da se na mesto novega kmetijskega ministra imenuje dozdajšnjega državnega sekretarja Jožeta Podgorška. Seja parlamentarnega odbora za kmetijstvo, na kateri se bo zagovarjal Podgoršek, še ni sklicana, so navedli v DZ. Če bo v DZ dobil podporo, bo enajsti minister na čelu kmetijskega resorja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (962)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
09. 10. 2020 18.38
Star kozel ima trde roge.
mr.poper
08. 10. 2020 11.28
stari lisac Karel ........
bracobaldo
08. 10. 2020 08.48
+1
Ni dovolj Covid19, zdaj še Karel20.
Uporabnik437802
07. 10. 2020 21.56
dobh se tole čuje
Stajerc56
07. 10. 2020 20.36
Najnovejše. Piše se Januar 2021. Korl Erjavec nepreklicno odstopa, kot minister Janševe vlade zaradi nepojasnjenih okoliščin v katerem so ga napadle stenice iz leve strani
Stajerc56
07. 10. 2020 20.33
Pa to je to, Korla nucamo, da bo Kučan in kompanja zopet lahko privatiziral Slovenska podjetja. Take inteligentne babe, kot je Pivčeva jo v DESUS nikoli več ne bodo imeli. Korl, bo spet skrbel samo za sebe , z Hrvati, bo zaradi svojga vikenda zopet sluzast do konca. Slovenci, take je treba IZOBČIT.
brac
07. 10. 2020 19.37
+1
šalabajzerka odstupila ,šalabajzer bi zopet kandidiral,(shame.)
resslovenka
07. 10. 2020 14.13
-1
😀 Sicer nisem imela najboljšega mnenja o g. Erjavcu kot politiku. Najbrž je iz svojih izkušenj dobil kakšno lekcijo. Smo mislili, da je Aleksandra Pivec prava oseba za vodenje te stranke. Da je čas, da se mora kaj spremeniti v dobro upokojencev. No, ni bilo tako. Pa vendar, Karel Erjavec se vrača. Mu bo uspelo stranko obdržati v parlamentu? Težko, ker tudi upokojenci ne verjamemo nikomur več. Človek se uči celo življenje. Mlad ali star. Je pa vsaj nekaj dobrega, če Erjavcu uspe. Nikoli, ampak nikoli ne bi šel v koalicijo z JJ. In to mu moramo šteti v velik plus. On, pač ni Jelinčič, ki bo vedno stopil na tisto stran, od katere bo imel korist. Pa... Dajmo, pustimo se presenetiti. 😎
IS58
07. 10. 2020 14.37
+1
barconis
07. 10. 2020 15.13
Kako da ne bi šel v koalicijo z Janšo? Saj je bi v 1. Janševi vladi koalicijski partner!
ehs64
07. 10. 2020 19.18
+1
A je nekdo omenil"stopil na stran od katere bo imel korist". JA MADONA SAJ SO POOOLIIITIIIKIIIIII!
RdecaZvezda
09. 10. 2020 18.40
komercialka
07. 10. 2020 13.53
+4
Lessi se vrača domov...
IS58
07. 10. 2020 12.19
+3
Po sliki sodeč, ima idejo kako povečati pokojnino na 1000eurov.
kajte?eš
07. 10. 2020 10.55
+3
Ta bučman je neuničljiv
sinhron
07. 10. 2020 10.33
+4
Je pa ja dejal Karel , da se ne bo več vrnil v politiko in sedaj zopet kandidira ! To je tako kot Hojs , nepreklicno odstopi potem pa prikilicno nadaljuje svojo hojsanje ! Je to morda nova moda naših vrlih politikov , kot to , da noben kljub dokazani krivdi ne odstopi ali pa je to nov način pridobivanja točk pri volivcih ali pa pomanjkanje politične kulture in morale ?
resslovenka
07. 10. 2020 14.15
Oh, o politični morali govoriš? 😳😀😂
ehs64
07. 10. 2020 19.21
+1
Saj je Fujonka tudi govorila,da sta dva mandata EUposranca maximum,Pa poglejte komu teče tretji mandat zastonj denarja.
natalija85
07. 10. 2020 10.30
+3
Se pravi če napišeš resnico je neprimereno.A je primerno kaj delajo z nami politiki.S ne strinjam ,da se vrne že pokojni ERJAVEC saj nič ne on ne cela stranka DESUS niso za nas upokojence naredili NIČ le za svojo denarnico so skrbeli.
resslovenka
07. 10. 2020 14.19
V bistvu ne rabimo svoje stranke. Se bojo drugi "stepli" za nas. Ne pozabite, smo kar številno volilno telo. Stranka, ki bo dobila večino naših glasov zna biti na "konju", ups 🤭prestopiti prag parlamenta. Sam mal dobre volje in posluha za naše zadrege je potrebno. Pa, seveda, predvsem dejanj. 😎
ehs64
07. 10. 2020 19.22
natalija85
07. 10. 2020 10.25
+5
Kaj se ne gre brez tega klovna Erjavca ,kaj je pa naredil za nas upokojence NIČ KOT tudi cela stranka ne gre se jim samo da dobijo lepe plače. Tudi JURŠA NAJ odide POLITIČNEGA OBZORJA.
User300173
07. 10. 2020 10.01
+2
Erjavec je dovolj dokazal, koliko je za upokojence, zato ne spada na čelo stranke. Kaj pa Ujčič komentira in dela v DeSUS? Ta je zadnji, ki je sploh lahko blizu stranke, kaj šele notri. Za predsednika stranke bi moral biti nekdo, ki se je odkrito zavzemal za upokojence, samo tako lahko dobijo glasove z naše strani.
ehs64
07. 10. 2020 19.26
Osebno sem poznal žal že pokojnega gospoda Gobec Vinka,ki mi je nekoč dejal,da je Rjavec pokvarjen.G.Gobcu sem verjel takrat in mu še danes,ker je bil velik poštenjak.
graf
07. 10. 2020 09.39
+4
čestitam k "modri" odločitvi Desus da sprejmejo Korlna , to je tut odlična garancija da Desus na naslednjih volitvah obstane zunaj parlamenta ! Bi se pa dalo razpravljat o tem kakšna je morala človeka za katerega je evidentno da ga nihče ne mara ...pa se vseeno rine v ospredje na davkoplačevalske jasli
RdecaZvezda
09. 10. 2020 18.46
80 % upokojencev ne ve kaj je desus volijo pač tisto kar se jim reče zato največ poskrbijo aktiviste v domovih starejših,one odločajo kdo bo zmagal na volitvah,videno in dokazano.
Stanchy55
07. 10. 2020 09.38
+9
Sem upokojenec in do sedaj nisem volil DESUS zaradi Erjavca in če pride ponovno na položaj Korl, ga zopet ne bom, tako kot večina drugih upokojencev, torej je stranka politično mrtva.
barjan?ek1
07. 10. 2020 09.21
+6
A je kdo sploh kaj drugega mislil. Diši na teorijo zarote.
Castrum
07. 10. 2020 09.15
+7
Na zadnjem kongresu stranke DESUS je doživel Korl ponižujoč poraz - manj kot tretjina je glasovala za njega!...In sedaj bo ponovno kandidiral in verjetno celo zmagal. Če se to zgodi, potem bo Korl glavni šerif na vasi, člani stranke DESUS pa vodilni kljukci v državi
poneumljanje
07. 10. 2020 09.16
-4
Kaj pa tebe tosploh briga, zakaj ne pogledaš kaj se dogaja v tvoji sekti? Seveda nič. ker imate dosmrtnega predsednika !
natalija85
07. 10. 2020 10.33
+1
Tudi njega bodo nesli ni Janezek vsemogočni
nebel
07. 10. 2020 09.11
+5
Kako nekdo sploh upa pomisliti, da ponovno postavi v politiko nekoga, ki ga je že dvakrat vrgel ven? Tudi tretjič bo letel, preprosto ni druge možnosti. Imajo v stranki problem, res je, ga ni ki bi bil sposoben in dovolj neomadeževan da bi zadevo rešil. Edina ki je še kolikor toliko bila, so jo sami vrgli ven. Samomorilci iz zasede.