Slovenija

Erjavec zavrnil Janšo, pred poslanci njegove stranke končna odločitev

Ljubljana, 16. 12. 2020 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Božič, Mirko Vorkapić
Komentarji
865

Kam se bo nagnila stranka DeSUS? Napetost pred vrhom najmanjše koalicijske stranke, ki bi jo predsednik Karl Erjavec rad popeljal iz desne v levo vlado, njegovi poslanci pa so do tega zadržani, se stopnjuje. Peterica Desusovih poslancev je za tesno zaprtimi vrati skovala svoj načrt. Karl Erjavec pa je z zavrnitvijo svojega prvega vabila na sestanek prvakov koalicijskih strank premierju Janezu Janši poslal še eno jasno sporočilo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Peterica s svojim načrtom
    01:44
    Iz 24UR: Peterica s svojim načrtom
  • Iz SVETA: Jutri v DeSUSu dan odločitve
    05:09
    Iz SVETA: Jutri v DeSUSu dan odločitve

DeSUS bo imel v četrtek na mizi dva ključna sklepa, o katerih bodo glasovali. Prvega, da zapuščajo Janševo koalicijo, in drugega, da Karla Erjavca podpirajo za mandatarja možne koalicije KUL. Prav tako pobudo za izključitev poslanca Roberta Polnarja, o čemer bo sicer odločal strankin občinski odbor Šentjur, od koder prihaja. Če se bodo odločili za izstop iz koalicije, bodo organi stranke k odstopu pozvali tudi oba Desusova ministra – Tomaža Gantarja in ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška.

Krog blizu Erjavca pričakuje, da naj bi vse sklepe jutri potrdili s približno dvotretjinsko večino. Za tem pa je na potezi peterica strankinih poslancev in dilema – ali bodo spoštovali voljo svoje stranke, ki jim je vrsto let omogočala politične funkcije, ali pa se bodo sklicevali na ustavno zagotovljeno samostojno odločanje oziroma nevezanost na kakršnakoli navodila. S čimer bi se poslanska skupina DeSUS najverjetneje razletela. 

Na drugi strani pa obrambo za verjetno glasovanje o konstruktivni nezaupnici premierju Janezu Janši pripravljajo tudi v aktualni koaliciji, kjer preigravajo možnost, da glasovnic  ne bi prevzeli. S čimer bi imeli vsaj določen nadzor nad tem, kdo bi podprl nezaupnico. 

Medtem pa Desusov minister za kmetijstvo Jože Podgoršek še ni povsem odločen, katero pozicijo bo zavzel. "Sam sem postal minister zaradi stranke DeSUS. V kolikor bomo dosegli enoten pristop organov stranke, vodstva stranke in poslancev, potem bom seveda spoštoval odločitev stranke. V kolikor bo gospod Erjavec pripeljal zadostno število glasov za mandatarja in v kolikor bo to tudi odločitev stranke, ga bomo pri tem podprli."

Karl Erjavec si prizadeva za izstop DeSUS iz vladne koalicije.
Karl Erjavec si prizadeva za izstop DeSUS iz vladne koalicije. FOTO: Miro Majcen

 Čeprav še nimajo zagotovljenih 46 glasov, pa stranke KUL že kažejo interes za vodenje nekaterih ministrstev. Tako v LMŠ Marjana Šarca vidijo kot možnega obrambnega ministra. V SD Tanjo Fajon kot zunanjo ministrico in Milana M. Cvikla kot možnega finančnega ministra. V SAB Alenko Bratušek kot infrastrukturno ministrico. Levico pa zanimata resorja za okolje in kulturo. Igor Zorčič (SMC) bi, če bi želel, obdržal položaj predsednika državnega zbora. Seveda pa bo točen razrez možen šele, ko bo jasno, koliko poslancev DeSUS in SMC je pripravljeno sodelovati.

Tukaj pa se stvari še dodatno zapletejo. Stranka Marjana Šarca po informacijah Sveta na Kanalu A zahteva, da v morebitni novi vladi na nobeni funkciji ni Zdravka Počivalška. Če Karl Erjavec prepriča organe stranke, da se odločijo za izstop iz koalicije, in če bodo Erjavcu pri tem res sledili štirje njegovi poslanci, še vedno ni jasno, kaj bo s SMC, verjetno pa bi bilo za prestop stranke v KUL potrebno strmoglavljenje Počivalška z vrha stranke. 

Medtem pa je predsednik vlade Janez Janša zapisal, da se pred vsako sejo vlade sestanejo predsedniki koalicijskih strank, kjer usklajujejo odprte zadeve. "Karl Erjavec je udeležbo odpovedal (niti ni poslal podpredsednika) in tako žal onemogočil obravnavo PKP 7, kjer je več odprtih zadev." Erjavčevo odločitev je označil za neodgovorno.  

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (865)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

55bojan
17. 12. 2020 17.25
+2
Gorenjci bi morali spakirat nazaj na Gorenjsko ,kaj res Ljubljana ali Maribor ne premore nič boljšega.med tem ,ko se borba za zdravo Slovenijo odvija iz dnevna v dan,si Gorenjci v svoji aroganci in samozadostnosti privoščijo “stolčkanje”.S tem so vspostavili začetek implozije svojega sistema.
lado-a1
17. 12. 2020 15.45
+2
Res je da, če se bi znebili twitota pre enim mesecem, bi to bilo prepozno. Vendar menjati twitota s Kahlom pomeni, da gremo z dežja pod kap! Človek je do sedaj zasrla kante za smeti, patrije, arbitražo. Pa še pralni stroj! So ti 'uspehi' res primerna kvalifikacija za predsednika vlade? Mar res v vesoljni Sloveniji ni najti primernejše osebe za vodenje vlade?
MladInPerspektiven
17. 12. 2020 17.16
+1
Ja žalostna je lahko slovenija, da nimamo politika ki bi bili ponosni na njega, recimo kot Angelca Merklova. Vsaka ji čast je iz desnega pola ampak dela res pošteno. In to je našim vrlim politikom (levim+desnim) bivšimi komunisti španska vas
crazymoto
17. 12. 2020 12.38
+2
Pravilno Karel... lopovov se je potrebno znebiti
Vani Murko
17. 12. 2020 14.40
-1
crazymoto
17. 12. 2020 12.31
+1
Pravilno Karel... lopovov se je potrebno znebiti
NA LEVO ni OK
17. 12. 2020 10.05
+3
To kar dela leva ful KUL levica spominja bolj na državni udar. Preko trupel, če bo treba, za kar so usposobljeni že 75 let. V levem bloku je kar nekaj neizvoljenih "kao" poslancev, ki se rinejo v sam vrh državnih funkcij brez mandata. To v normalnih državah je nerazumljivo in nemogoče, pri nas pa bi vodili državo. Bratuškova in Karel in Jani Moderndolfe i še....Vrh vseh norosti pa je že razdelitev državnih funkcij, še preden sploh imajo vlado. Ko sem slišal, da bo ministrstvo za kulturo vodila levica, se mi je pred očmi stemnilo, ko se mi prikazala Violeta Tomić, ki kot svobodna umetnica pred vstopom v politiko ni bila sposobna preživet samostojno, sedaj bi pa vodila celo ministrstvo. Nekateri so tako nesposobni in neumni, da se tega niti ne zavedajo. To pa je v politiki na nek način odlika, da se lahko brez sramu vzpenjaš, neglede na to, kaj od tebe mislijo drugi. Edino pošteno bi bilo, da se politiki stehtajo na volitvah in nato naj izvoljeni sestavijo vlado.
Dark Knight
17. 12. 2020 11.19
+1
To je čisti državni udar, zakrit za besedami kot so demokracija in volja ljudstva. Res močna volja ljudstva in demokracija, da je kandidat za mandatarja dobil na zadnjih volitvah manj kot 400 glasov !
Marjan Miglic
17. 12. 2020 09.10
-1
Zanima me kako se bo Odlocil Jursa,ce se bo odlocil za izstop potem je ib tudi glavni akter pri spodkopavanju Pivceve in ni razlog 400 evro. Zanimivo bi bilo tudi vedeti kaksne nagrade grejo na racun Rjavec in istalih,ki bodo podprli izstop. Zelo ponizevalno pa je vse to do volilcev,ker se ne uposteva njihova volja. Upam,da Slovenci niso nwumni in bodo taksno zavrzeno pocetje dolcenih strank tudi sankcionirali na naslednjih volitvah. Lp
prašek
17. 12. 2020 09.29
+2
Kakšne nagrade sta dobili DeSUS in SMC za vstop v Forintoševo koalicijo ?????
Dark Knight
17. 12. 2020 09.07
+1
Je pa stranka upokojencev takoj po nastopu Karla, pustila upokojence na cedilu, ko se ni Korl udeležil seje o pkp7.
sinner
17. 12. 2020 09.06
+2
vse je še v zraku pa že grabijo po stolčkih, prave hijene.
pogledd
17. 12. 2020 08.58
+1
DeSUS je dvolična stranka z dvoličnim predsednikom, ki je bil član SKD, SLS, SKD + SLS, LDS, vodil je DeSUS, DeSUS + Janković, se užaljeno umaknil iz politike in hinavsko prišel nazaj, ko se je DeSUS znebil Pivčeve. "Vse za stolčke in globoko državo".
123soba
17. 12. 2020 08.54
+3
Ko pametni odnehajo, zavladajo norci.
kivzfccz
17. 12. 2020 08.51
+4
Uboga stranka, ki jo lahko vodi diktator Karel.Clovek bi mislil, da so v stranki razumni upokojenci, so pa zal kimavci, ki jim je mar le za lastne dobrine, mi navadni mali ljudje pa dobimo le drobtinice. Kljub droptinicam nekateri kimajo Karlu.
August
17. 12. 2020 08.48
+2
Dosti resnice je v komentarju Hot Bunny-a SPOŠTOVANI NA LEVI KI SO VAS POLNA USTA DEMOKRACIJE, A JE MINIRANJE LEGALNO IZVOLJENE VLADE PO VAŠE DEMOKRATIČNO?? DELATE TU V IMENU LJUDSTVA ? IMATE ZA TO POOBLASTILO VOLILCEV? Delate točno tako kot to očitate sedanji vladi - NEDEMOKRATIČNO! Strpite se malo in počakajte na volitve pa se boste lahko dokazali da ste res boljši , za kar ste imeli priložnost že dostikrat, a je niste izkoristili. Ja Karlek ti pa si živi dokaz da je oblast slast! Priznam da si pravi lisjak tvoji pajdaši na levi pa bedaki ki sploh ne vidijo kako jim skubiš perje! Počakajte na volitve
pubc
17. 12. 2020 09.01
+0
Lepo bi bilo počakati in vsaj pikico zaupati. Vendar v tem primeru ko so psihopati oziroma veliki vodja zombijev na pohodu uničenja še kančka veselja ki ga premoremo rečemo ne hvala. Preberi si vzpona Hitlerja.
Dark Knight
17. 12. 2020 09.16
-3
Lektor Jure T.
17. 12. 2020 08.35
+2
Ves čas trdim, da je demokracija orodje za skrito diktatorstvo. Če niste to opazili do zdaj, potem nam ni pomoči. Prikazana je moč in svoboda ljudjem, ki pa je v resnici ni. Le lažje verjamemo, da nekaj pomenimo.
Dark Knight
17. 12. 2020 08.32
+3
Toliko polna usta levakov o demokraciji, za mandatarja pa ponudijo človeka, ki na zadnjih volitvah ni prejel niti 400 glasov.
ironi
17. 12. 2020 08.55
-2
Kdo je še bolj svojevoljen, kot Erjavec, a bi bil rad premier. Kam pa pridemo? A bi rad diktatorstvo pripisoval Janši, kot da volilna baza nima možganov. Smo ga videli, kako je vstrajal z pralnim strojem na hodniku pred športnico, in to bi rad počel z vlado, državljani in to je za njega demokracija.
Bavci11
17. 12. 2020 08.29
+1
Hrjavec ti si ena navadna....
Jenkec
17. 12. 2020 08.29
+0
Kaj je že navsezgodaj angažirana cela sektaske klet? Lepo je slišati vaše cviljenje po teh komentarjih se vidi da se korla zelo bojite.
Dark Knight
17. 12. 2020 08.30
+3
Zgražamo se, da ste v imenu kao demokracije, za mandatarja ponudili človeka, ki na volitvah ni dobil niti 400 glasov. Sicer ste pa tudi vsi levaki aktivirani, nevem zakaj cviliš.
DemokracijaMolka
17. 12. 2020 08.26
+7
Če hočeš delati barabije, rabiš biti baraba oz. če potrebuješ barabije, plačaš barabo, da dela to zate. Smo pa Slovenci ugotovili samo nekaj, za doseganje ciljev, so levi oportunisti pripravljeni iti tako preko trupel, kot tudi preko vseh človeško moralnih vrednost. Sedaj se bije težka vojna, za privilegije, za katere se je izkazalo, da se dedujejo in še več, že od druge svetovne vojne, so ravno ti izbranci tisto nekaj več, kar moramo vsi ostali nafutrati in preživljati, hkrati pa se smehljati, kako nam je to všeč in kako v prekrasni domovini živimo, kjer ti naši skrbniki, delajo več kot odlično. Katastrofa na celi črti. Seveda, DeSUS se bo preoblikoval, sicer si ne znam predstavljati, na kakšen način bi bil ta diktat Erjavca kaj drugega, kot totalitarizem, ki ni vreden, da imenovanja Upokojenska stranka. Zaradi Erjavca, se lahko začne imenovati PSN-KPS (Podporna Stranka Naslednic Komunistične Partije Slovenije), pa nočem biti nesramen. Za ropanje vemo, da je najboljše brezvladje, če pa mislite, da bo Erjavec z svojimi dosežki (Patria, Arbitraža, Kante za smeti, 1000eur penzije za vsakega, ... in še in še uničenih priložnosti), tisti "Odrešitelj", potem se pa motite, bolj "pogrebni zavod".
Lektor Jure T.
17. 12. 2020 08.25
+4
No, če odpremo še malo bolj resno temo.. V slovenski politiki je potrebno spremeniti neka pravila. Edina vlada, ki je zdržala celoten mandat z nespremenjeno koalicijo, v celi zgodovini samostojne Slovenije, je vlada Janeza Janše med leti 04-08. In to ni ok. Preveč je korupcije, ki se je očitno žal ne da odkriti (z vseh strani). Pomoje bi, po tem ko je določen PV izvoljen s strani LJUDSTVA, sestavil vlado in vsaka stranka, ki nebi želela sodelovati, bi jo izključil za naslednjih 5 let ven iz parlamenta. Tudi vmesna odstopanja iz koalicije, bi morala biti kaznovana. Meni osebno je za vsako stranko, ki je povabljena k sodelovanju v koaliciji s strani PV to klic dolžnosti do Slovenskega naroda. To pa kar se gremo v Sloveniji zadnjih 12 let je nedopustno. Volitve dejansko več nimajo nobenega pomena, ker še redko kdo sploh uspe sestavit vlado, kaj šele, da bi jo obdržal. In to bi moralo veljati za vse, pa naj si bo levi ali pa desni. Samo moje mnenje...
DemokracijaMolka
17. 12. 2020 08.29
+3
To je z namenom, še dolgo smo rabili, da smo to spregledali, kajne?
bodi
17. 12. 2020 08.24
+7
Kjer je bil Erjavec je vlada padla potemtakem je nekaj narobe z Erjavcem in ne z ostalimi. To je močno za premisliti.
Fery Zaka
17. 12. 2020 08.22
-3
Erjavec je drugi najmanj primeren kandidat za predsednika vlade v Sloveniji. Ker najmanj primeren kandidat trenutno zaseda ta položaj. Po drugi strani pa je edini v Sloveniji, ki se aktivno trudi odstreliti najmanj primernega kandidata in mu bo to mogoče celo uspelo. In to mu je treba priznati in ga v tem delu tudi spoštovati.