Slovenija

Izvršni odbor DeSUS ni odločal o izključitvi poslancev iz stranke

Ljubljana, 14. 05. 2021 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, U.V., Ti.Š., A.B.
Komentarji
176

Ob zasedanju organov stranke DeSUS, na katerih sicer obravnavajo priprave na junijski kongres, je znova odmevalo vprašanje odločanja o predlogu za izključitev poslancev iz stranke. Nekateri naj bi želeli tudi zamenjavo oziroma razrešitev predsednika sveta DeSUS Antona Urha, a ta je napovedal, da bo v primeru odločanja o tem sam odstopil. Začasna predsednica stranke Brigita Čokl pa je nato sporočila, da glasovanja o izključitvi poslancev iz stranke danes ne bo – ker, da to formalno podpirata le dva pokrajinska odbora. "Ne napenjamo loka, ampak iščemo najmanjše skupne interese," je zatrdila.

Izvršni odbor DeSUS danes ni odločal o začetku postopkov za izključitev poslancev iz stranke, saj za to niso bili izpolnjeni pogoji po statutu. To sta namreč zahtevali le dve pokrajinski organizaciji, za glasovanje bi morale štiri, je v izjavi novinarjem po seji povedala začasna vodja DeSUS Brigita Čokl.

Pojasnila je, da so se na seji izvršnega odbora, po kateri je zasedal tudi svet stranke, posvetili junijskemu volilnemu kongresu. Tudi svet DeSUS je nato zavrnil predlog za razširitev dnevnega reda s to točko in s točko za razrešitev predsednika sveta.

DeSUS je danes obravnaval priprave na kongres, spet je odmevalo tudi vprašanje odločanja o predlogu za izključitev poslancev iz stranke.
DeSUS je danes obravnaval priprave na kongres, spet je odmevalo tudi vprašanje odločanja o predlogu za izključitev poslancev iz stranke. FOTO: Bobo
Izvršni odbor DeSUS in zatem svet stranke sta danes razpravljala o pripravah na junijski volilni kongres. Kot so včeraj pojasnili v poslanski skupini, pa so sprva nameravali dnevni red razširiti tudi s predlogom za začetek postopkov za izključitev poslancev iz stranke.

V okviru aktualno političnih tem so obravnavali razmere v političnem prostoru, se dotaknili delovanja poslanske skupine in sodelovanja stranke s poslansko skupino ter ostalih vprašanj. Začeli so tudi pogovor v zvezi z zahtevami za izključitev poslancev iz stranke. A za odločanje o tem po statutu niso bili izpolnjeni pogoji in takega predloga niso posredovali svetu stranke. Odbor je sprejel tak ugotovitveni sklep.

O nekaterih željah za razrešitev predsednika sveta stranke Antona Urha po besedah Čoklove izvršni odbor ni razpravljal. Po seji sveta je Urh pojasnil, da sta bila dva predloga za razširitev dnevnega reda, in sicer s točko za njegovo zamenjavo ter točko, da se svet stranke opredeli do predloga za izključitev poslancev iz stranke.

Razprava je bila po besedah Urha zelo burna. Kot je dejal, so bili člani sveta ob predlogu glasni in prepričljivi, da se kaj takega ne sme zgoditi. Po okoli 40-minutni razpravi so predlog za razširitev dnevnega reda z omenjenima točkama zavrnili, za je glasovalo 11 članov sveta, 27 jih je bilo proti, je še povedal Urh. Svet stranke se je sicer posvetil pripravam na kongres.

Po besedah Čoklove je stvar predsednika sveta stranke Urha, da dopusti razpravo o sodelovanju poslanske skupine s stranko. Kot je dodala, o nekaterih željah za razrešitev Urha z mesta predsednika niso razpravljali. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa je po drugi strani prepričan, da bi bila razrešitev Urha velika napaka.

Na vprašanje, kaj meni o poslanski skupini, Čoklova le posredno

Čoklova je sicer v izjavi na vprašanje o mnenju o poslanski skupini odgovorila posredno. Po njenih besedah mora politična stranka sprejemati veliko kompromisov, med čemer pa je tudi kompromis in oseben odnos. Spomnila je na svojo nedavno izjavo, da so si segli v roke, pri čemer računa na to, da bodo tudi drugi iskreno spoštovali zadeve, ki jih je ona vzela resno.

"Ne napenjamo loka. Želimo, da se stvari kolikor toliko delajo naprej, da najdemo minimalne skupne imenovalce vzajemnega dela. Kajti koncev koncev je DeSUS parlamentarna stranka," je še poudarila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je v izjavi novinarjem po seji izvršnega odbora ocenil, da članstvo stranke večinoma natančno ve, da brez poslanske skupine ni parlamentarne stranke. "Obstajajo pa člani stranke, neke vrste jurišniki, ki vse pred sabo podirajo, nič pa ne gradijo. Ti dejansko na terenu delajo veliko škodo," je bil oster. Poimenovati jih ni želel, je pa povedal, da je eden od teh tudi kandidat za predsednika stranke. Je pa po njegovih ocenah tudi ta znova spremenil mišljenje.

Jurša je tudi zatrdil, da nima težav s sodelovanjem v prihodnje, še posebej po izvolitvi novega predsednika stranke. Upa, da bo dobro začrtal delo stranke, da se bodo pogovarjali in na tej osnovi skupaj oblikovali politiko stranke.

Na današnjem zasedanju organov strank se predstavljajo trije kandidati za predsednika stranke. Za to mesto se potegujejo Ljubo Jasnič, Srečko Felix Krope in Gorazd Žmavc.
Na današnjem zasedanju organov strank se predstavljajo trije kandidati za predsednika stranke. Za to mesto se potegujejo Ljubo Jasnič, Srečko Felix Krope in Gorazd Žmavc. FOTO: Bobo - 24ur.com

Na današnjem izvršnem odboru so se sicer predstavili kandidati za predsednika stranke Ljubo Jasnič, Srečko Felix Krope in Gorazd Žmavc. Vsi kandidati so po besedah Čoklove na kratko predstavili svojo politično zgodovino in svoje videnje položaja DeSUS v političnem prostoru ter mnenje o tem, kaj bi bilo treba v prihodnje storiti.

Jurša je danes tudi pojasnil, da za novega predsednika stranke nima favorita, ki bi ga javno podprl. "Tisti, ki vztraja na izključitvi poslancev iz stranke in se zavzema za to, da postanemo neparlamentarna stranka, pa si ne zasluži podpore," je bil jasen. To je po njegovih navedbah Krope.

Glede predloga za ustavno obtožbo predsednika vlade Janeza Janše in predloga za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča, o čemer bo DZ odločal na seji, po besedah Čoklove nimajo stališča, saj se vsi odbori, ki bi to morali storiti, do tega še niso opredelili.

Tudi Jurša je na vprašanje ravnanja pri predlogu ustavne obtožbe pritrdil, da se danes o tem niso pogovarjali, ker so bili obremenjeni z lastnimi težavami. Je pa spomnil, da bo o predlogu ustavne obtožbe, če bo DZ tako izglasoval, odločalo ustavno sodišče.

Tudi glede glasovanja o razrešitvi predsednika DZ Zorčiča se Jurša ni želel konkretno opredeliti. Glasovanje o tem naj bi bilo prihodnji petek, ko naj bi bil Jurša po nekaterih informacijah odsoten. "Imam občutek, da se z mojo odsotnostjo ukvarjate bolj vi kot v DZ," je danes odvrnil na to vprašanje. Zatrdil je, da je bil vedno, ko je bil odsoten, odsoten upravičeno. Po njegovih besedah se želi vso težo prenesti na DeSUS, "a so drugi v tej verigi, ki imajo večjo težo in so bolj odgovorni".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodja poslancev DeSUS je sicer še pred tem, ob prihodu na sejo izvršnega odbora, v izjavi novinarjem pojasnil, da je danes že zasedalo vodstvo stranke, kjer je bilo živahno in burno. "Prepričevali smo en drugega. Upam, da bomo našli skupni jezik, da stranka pride do kongresa, kjer bomo izvolili vodstvo, ki naj bi konsolidiralo stranko," je dejal.

Tako Jurša kot Hršak ocenjujeta, da bi bila izključitev poslancev iz stranke unikum v evropski parlamentarni demokraciji. Upata, da bo prevladal razum in se to ne bo zgodilo. In tudi če se bo, bodo delovali v poslanski skupini DeSUS do konca mandata, sta napovedala. V poslanski skupini DeSUS so sicer štirje poslanci, a Robert Polnar ni več član stranke.

Na vprašanje, ali še ni gotovo, ali bodo torej danes odločali o predlogu za začetek postopkov za izključitev poslancev iz stranke, je odgovoril, da je začasno vodjo stranke Čoklovo pozval, naj se enkrat že nekaj zgodi, ne le govori.

Sprva se je sicer govorilo, da naj bi odločanje o začetku postopkov za izključitev poslancev zahtevale štiri pokrajinske organizacije DeSUS. Zato je bilo pričakovati, da bo izvršni odbor na koncu o tem tudi odločal.

Pa je bilo očitno drugače. Začasna predsednica stranke je tako sporočila, da glasovanja o izključitvi poslancev iz stranke danes ne bo – ker, da to formalno podpirata le dva pokrajinska odbora.

Glede vprašanja, ali izključitev poslancev zahteva tudi njegov matični lokalni odbor, pa je Jurša povedal, da ta odbor nima predsednika, ker je odstopil. Tako ne ve, kdo bo vodil postopek zoper njega. "To lahko naredijo, a morajo imeti utemeljitev. A te v nobenem primeru nimajo," je prepričan.

Jurša je sicer že včeraj dejal, da naj bi na stranko prišlo nekaj predlogov pokrajinskih odborov za izključitev poslancev DeSUS iz stranke. A je napovedal zahtevo, da se ugotovi, ali so organi pokrajinskih odborov to uradno sprejeli ali ne. O morebitnem predlogu za izključitev poslancev namreč odločajo njihovi matični občinski odbori. Če slednji takega sklepa ne bi podprli v roku 30 dni, pa poslance lahko izključi izvršni odbor, pa je včeraj pojasnil poslanec DeSUS Hršak.

Predsednik sveta DeSUS Urh je ob prihodu v izjavi novinarjem spomnil, da imajo na današnjem dnevnem redu priprave na junijski volilni kongres, po njegovih besedah pa imajo menda pripravljene "tudi neke razrešitve", tudi njegovo. A je zagotovil, da obravnave njegove razrešitve ne bo. Če bi predlagali točko dnevnega reda za izključitev poslancev iz stranke, bi namreč Urh sam odstopil z mesta predsednika sveta, je napovedal.

Po njegovih besedah si želijo, da bi se zadeve v stranki končno uredile. "A dokler imamo take rušitelje in stranko v stranki, se to ne bo rešilo. To niso samo rušitelji, ampak tudi uničevalci DeSUS," je ugotavljal Urh. Če bi poslance izključili iz stranke, bi bil po njegovem mnenju to unikum v evropski, če ne svetovni politiki. Tako bi namreč DeSUS po njegovem mnenju postala neparlamentarna stranka.

Poslanec Ivan Hršak pa je ob prihodu na sejo izvršnega odbora ugotavljal, da vendarle imajo enega zaveznika, in sicer dež: "Še dež joče za poslanci DeSUS."

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša
Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša FOTO: Posnetek zaslona

 

Jasnič se po predstavitvi na izvršnem odboru v izjavi novinarjem ni izrekel glede morebitne izključitve poslancev iz stranke. Kot je napovedal, se bo o tem izjasnil na kongresu, na katerem cilja na zmago.

Kongres DeSUS bo predvidoma 19. junija. Za novega predsednika stranke kandidirajo Ljubo Jasnič, Srečko Felix Krope in Gorazd Žmavc.

Žmavc pa je bil v današnji izjavi glede tega jasen. Spomnil je, da ima DeSUS že 30-letno zgodovino, 25 let je parlamentarna stranka. Kakršen koli predlog, ki bi šel v smer izključitve poslancev, po njegovem mnenju pomeni politični samomor. Zato se morajo po njegovih ocenah v stranki "strezniti" in poskušati povezati vse sile, stanje presekati in ustaviti notranjo krizo.

"Če ne bomo našli rešitve, da izvolimo vodstvo, ki je sposobno sodelovati s poslansko skupino, ki je instrument za uveljavljanje političnih interesov, stranke ni več," je posvaril Žmavc. Dodal je, da popravnega izpita ne bo več.

Tako se je s kandidaturo za vodenje DeSUS izpostavil predvsem z namenom poskusa konsolidacije razmer v vodstvu stranke v dogovoru s poslansko skupino. Pri tem Žmavc želi, da enotno nastopijo predvsem v cilju, da je pot DeSUS delovanje in povezovanje v politični sredini.

Na poslansko skupino DeSUS sicer največkrat letijo kritike, češ da tudi po izstopu iz Janševe koalicije podpirajo vlado. Poslanci odgovarjajo, da so razumna opozicija, ki podpira dobre predloge katere koli strani. Med vodstvom stranke in poslanci je sicer že dolgo napeto. Javno so si aprila prišli navzkriž tudi s Čoklovo.

Izvršnemu odboru stranke je ob 15. uri sledila seja sveta.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ivan zDoba
15. 05. 2021 14.55
+2
Izvršni odbor podaljšuje agonijo. Najbolje bi bilo, da na upravni enoti zaključijo delovanje nečesa grdega kar naj bi, MENDA,n bila neodvisna stranka. Kadaver. Tako kot smc.
uporabnica portala
15. 05. 2021 14.11
+1
Bedasto je, da Jurše niso vprašali, kaj ima DESUS generacija delat okroglo mizo o vojaškem splošnem naborništvu. Je to JJ taktika za odpravo Desusa kot eno glede pameti zabluzeno strančico? Temeljno vprašanje pa je, ali je prgišče zadev, ki so jih kao poslanci Desusa priborili upokojencem res vredno tako slabe podobe o Sloveniji, ki je ne pomnimo od leta 91 dlje oziroma še od prej. Ste poslanska skupina DESUS sploh sposobni tehtnega logičnega in razumskega razmisleka, ali vam enostavno godi, da vas prevažajo na Brdo v protokolarne objekte z a la carte jedilnimi meniji, za kar bi morda celo prodali lastno mater?
Maki3322
15. 05. 2021 13.43
+2
Jurša kar pričaj na volitvah ne bo več DESUS-a, ste poslanci zapravili DESUS.
Castrum
15. 05. 2021 11.42
+1
Odslovitev Aleksandre in okronanje Korla Viktorja, je bil potop Desusa
uporabnica portala
15. 05. 2021 14.17
+1
Glede na to, da je Pivčeva v svojem ministrstvu izoblikovala štab za njeno podobo v javnosti, se bistveno dlje ne bi premaknila od Jurše, le da bi bolj elegantna in samo na navidez bolj komunikativno prepričljiva izpadla. Torej, ljudje bi prej kot slej spregledali..
Ivan zDoba
15. 05. 2021 14.58
+1
Idslovitev pifčeve je bilo moralno dejanje, ki ga sekta ni sposobna. VSAK sum korupcije je konec političnega delovanja politika v pošteni stranki. Kar desus in sekta očitno nista.
CIGU MIGU
15. 05. 2021 11.34
+2
lepo vas je dr jovan urihtal,pa še bi mleli,moke ni več,,,,čau
wolfterier
15. 05. 2021 09.55
+4
Trla baba lan...
apodgra
15. 05. 2021 09.45
+9
Na naslednjih volitvah Desus ne bo napenjal loka , ker se mu bo oziroma se mu je strgala napenjalna vrvica, oziroma ostal bo pred vrati parlamenta . Kdo od upokojencev potrebuje to stranko in kakšne koristi smo imeli od te stranke . Pokojnine se bodo usklajevale tudi brez teh skorumpiranih poslancev, seveda, če ne bo prazna državna blagajna . To , kar počnejo sedanji poslanci stranke je pa sramota za vodstvo te stranke, ki nima toliko prisebnosti in moči ,da bi se jih odkrižala. Stranka je te poslance tako in tako že izgubila in od njih upokojenci nimajo nobenih koristi . Ti podrepniki lepo živijo na račun davkoplačevalcev in fučka se jim za upokojence. Gospa Čokl tudi vi boste samo še v sanjah obujali spomine na mrtvo -pokopano stranko. Vse se mora enkrat končati in tako je tudi prav.
MladInPerspektiven
15. 05. 2021 09.09
+10
Franc Jurša in ostali priliznjenci ja zgodovina bo pisala da ste uničila stranko zaradi svojega pohlepa ja bravooooooo. Upam vsaj da se je dobr splačalo.
Jaka Jack
15. 05. 2021 09.07
-5
Gre zahvala g. Gantarju, da je potopil stranko ob rušenju Pivčeve?
MladInPerspektiven
15. 05. 2021 08.44
+12
Ajjjj jjaaajjj jajjjjj in oni se imajo za neko resno stranko burleska
krpati
15. 05. 2021 08.38
+4
A je že 30 strank v tej mini državi....samo vprašam za prijatelja?....
Nimasmisla
15. 05. 2021 08.30
+8
po domače pokenjali so se
bojer
14. 05. 2021 20.05
+11
"Penzionistična" stranka, se mi zdi, da res nima prihodnosti, če so predsedniški kandidati kot npr. Jasnič.
Maki3322
14. 05. 2021 19.59
+17
Na sledečih volitvah vas ni več to so naredili poslanci DESUSA. SRAMOTA ZA POKVARJENE POSLANCE..
wolfterier
15. 05. 2021 09.57
-3
srebrnibreg
14. 05. 2021 19.23
+14
Izključili vas bodo volivci in to v kompletu skupaj z izdajalci smc.
Antoniozmaj
14. 05. 2021 19.19
+19
😂😂😂😂😂😂😂 izdajalci upokojencev in vseh Slovencev
ni_mi_vse_eno
14. 05. 2021 19.13
+17
Mrtva stranka želi izključiti lastne. Ni potrebe.
Uporabnik1175947
14. 05. 2021 19.11
+14
Pokvarjenci se norčujejo iz organov stranke, še bolj pa iz svojih volilcev. Ampak vsake veselice je enkrat konec in upam, da takrat dobijo tisto, kar si zaslužijo.
srebrnibreg
14. 05. 2021 19.01
+19
Delajte kar hočete saj je vaš rok trajanja samo do naslednjih volitev. Takrat pa skupaj z še eno izdajalsko stranko smc odite na smetišče zgodovine in to oboji po svoji krivdi svojih predsednikov Pivčeve in Počivalška katera podpirata kriminal in laži sedanje vlade.
Brakedirt
14. 05. 2021 19.09
+8
lep pozdrav srebrni, teli se obnasajo kot svecke, mislijo da bodo dozivljensko v parlamentu.
srebrnibreg
14. 05. 2021 19.22
+10
Pozdravljen tudi ti. Malo sem bil odsoten pa nisem spremljal dogajanje. Lopov je tudi tisti kateri vrečo drži in oboji jo držijo.
Nosmoke
14. 05. 2021 19.35
-2
Dolfi in pa Do če sta se takole pozdravljala .
Pepe Bol?ev
14. 05. 2021 18.50
+11
Nas sploh ne zanima... ta starka je mrtva..