Slovenija

Novi pretres v vrstah DeSUS: odstopil predsednik sveta stranke

Ljubljana, 02. 12. 2021 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Hacler, STA, A.K.
Komentarji
275

Srečal se je svet stranke DeSUS, v kateri zaradi (ne)sodelovanja v vladni koaliciji že dalj časa nastajajo trenja. Na seji naj bi se pogovarjali le o nastopu na prihajajočih volitvah in morebitnem povezovanju z drugimi strankami, vendar pa je tam odstopil predsednik sveta stranke Anton Urh – kot je dejal, je bil nekaterim trn v peti. Poslanci iz vrst DeSUS so medtem sporočili, da se od dejanj vodstva stranke na današnji seji ograjujejo. Predsednik stranke Ljubo Jasnič je dobil pooblastilo za pogovore o morebitnem sodelovanju na volitvah z drugimi političnimi strankami. Največ možnosti za povezovanje Jasnič za zdaj vidi z nepovezanimi poslanci, a poudarja, da je DeSUS samostojna stranka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Premiki na političnem parketu
    02:57
    Iz 24UR: Premiki na političnem parketu
  • Iz SVETA: Odstopil predsednik sveta stranke
    02:48
    Iz SVETA: Odstopil predsednik sveta stranke
Anton Urh je zapustil svoj položaj.
Anton Urh je zapustil svoj položaj. FOTO: Bobo

Anton Urh je v pogovoru za 24ur.com potrdil, da je na današnji seji odstopil. Kot pravi, je bilo razlog to dejstvo, da so na začetku seje nekateri člani na dnevni red seje, ki je bila sicer namenjena osnutku volilnega programa, dodali dodatno točko, in sicer vodenje sveta stranke DeSUS.

"Če ne bi odstopil sam, bi me po vsej verjetnosti razrešili. Povod za odstop pa mi je dalo tudi to, da me ni podprl predsednik stranke oziroma ni povedal temu predlagatelju, da se to pred volitvami ne sme početi," je s prstom pokazal na Draga Kocbeka in Jasniča.

Nasprotoval je povezovanju z drugimi strankami

Pravi, da je bil nekaterim trn v peti: “Vedno sem namreč zagovarjal stališče, da je vsaka politična stranka močna toliko, kot ima močno poslansko skupino v parlamentu. Nisem zagovarjal poslancev po imenu, sem pa zagovarjal poslansko skupino. To pa se nekaterim, ki rušijo stranko že od leta 2018, ne zdi v redu.”

Urh pravi, da je ves čas zagovarjal tudi to, da mora DeSUS ostati samostojna stranka in da mora spoštovati načela, zaradi katerih je bila ustanovljena: “Predvsem varstvo upokojencev, socialno šibkih in invalidov, ne pa da se gremo neko visoko politiko. Mogoče sem bil tudi zato zanje neprijeten član, ker sem že na zadnji seji izvršnega odbora povedal, da se stranka DeSUS ne more in ne sme povezovati z nobeno politično stranko ter da je najpomembejše, da ohrani svoje ime.

Odstopil tudi njegov namestnik, na čelu zdaj Srečko Felix Krope

Po njegovem odstopu je vodenje na seji avtomatično prevzel njegov namestnik Emil Kumer. Ta je, kot je zvečer za STA pojasnila podpredsednica stranke Julijana Bizjak Mlakar, nato odstopil od vodenja seje, saj je ocenil, da v takšnem vzdušju vodenja ne more nadaljevati, in je želel sejo na tej točki zaključiti. Ni pa odstopil kot namestnik predsednika sveta stranke.

Urh takrat ni bil več prisoten, saj je skupaj s celotnim pokrajinskim odborom Gorenjske odkorakal iz dvorane, vendar pa naj bi bil Kumer tarča neprimernega odziva: “Slišal sem, da naj bi ga celo ozmerjali.”

Po Kumerjevem odhodu je vodenje sveta stranke prevzel Srečko Felix Krope, ki se je sicer neuspešno potegoval tudi za prvega moža stranke.

Jasnič zavrnil očitke

Kot je v izjavi za medije po seji sveta stranke pojasnil predsednik DeSUS Ljubo Jasnič, se je ob začetku seje razpravljajo tudi o primernosti vodenja sej sveta stranke. Jasnič je pojasnil, da sta se vse do danes pogovarjala o stranki in nastopu na prihajajočih državnozborskih volitvah.

Po Jasničevih besedah je sicer Urh na današnji seji sam podal odstop in stranki zaželel uspeh na prihajajočih parlamentarnih volitvah. 

Prav tako je Jasnič zavrnil očitke, da je Urh odločitev sprejel, ker ni bil naklonjen možnosti, da bi svet stranke glasoval o morebitni izključitvi poslancev DeSUS iz stranke. Kot je poudaril Jasnič, lahko poslance iz stranke izključi zgolj matična organizacija, torej občinski odbor.

Jasnič: DeSUS je samostojna stranka, ki pripravlja lasten volilni program, trenutno se uvršča 'levo od sredine'

Svet DeSUS se je v Gorjuši pri Domžalah sicer srečal zato, da bi obravnaval osnutek volilnega programa za nastop na pomladanskih državnozborskih volitvah. Predsednik stranke Ljubo Jasnič je že pretekli teden zatrdil, da bo volilni program kratek in razumljiv. Poleg tega je napovedal tudi, da bo člane sveta danes obvestil o dosedanjih pogovorih z drugimi strankami. 

Ljubo Jasnič
Ljubo Jasnič FOTO: Damjan Žibert

Svet stranke DeSUS je na današnji seji sprejel tudi sklep, da predsednika stranke Ljuba Jasniča pooblastijo za pogovore o morebitnem sodelovanju na volitvah z drugimi političnimi strankami. Največ možnosti za povezovanje Jasnič za zdaj vidi z nepovezanimi poslanci, a poudarja, da je DeSUS samostojna stranka, ki pripravlja lasten volilni program.

"Pooblastilo sem potreboval, da ne bo kakršnihkoli dvomov znotraj stranke, da delam kar koli 'na svojo roko'. Tega ne počnem, do danes sem se pogovarjal z mnogimi, vendar neuradno, zdaj pa se bom začelo pogovarjati tudi uradno," je v izjavi za medije po seji sveta stranke poudaril Jasnič.

O morebitnem povezovanju bo sicer na podlagi pogovorov in izkazanega interesa odločal izvršni odbor oziroma svet stranke. Kot je napovedal Jasnič, bo najprej opravil pogovore s poslansko skupino nepovezanih poslancev ter prisluhnil njihovim ambicijam in pripravljenosti, da na volitvah nastopijo skupaj.

Po Jasničevih besedah so na današnji seji DeSUS sicer razpravljali o pripravah na državnozborske volitve, ki bodo naslednje leto. Glavna izhodišča so bila predstavitev na terenu, razprava o programu ter kako pristopiti h kandidaturi na volitvah in evidentiranju kandidatov. Pred svetom stranke je o tem razpravljal še izvršni odbor, ki je tudi podal predlog k osnutku programa, je dejal Jasnič. Po njegovih besedah bodo predlog programa stranke najprej posredovali občinskim odborom, ki bodo do konca meseca podali stališča o programu, nato pa bodo v januarju program predstavili tudi javnosti.

Jasnič je ob tem še zatrdil, da je DeSUS trenutno samostojna stranka, saj še niso sklepali nikakršnih povezav, za zdaj pa je po njegovih besedah stališče izvršnega odbora, da bo stranka na volitvah nastopila samostojno, pripravili bodo tudi lasten program. V kolikor se bo izkazalo, da bo ta soroden programom drugih strank, pa se bodo pogovarjali tudi o morebitnem skupnem nastopu na parlamentarnih volitvah. Jasnič sicer ocenjuje, da se stranka glede na članstvo trenutno uvršča nekoliko "levo od sredine".

Kot je še poudaril, je vodenje stranke prevzel, ker ocenjuje, da bo stranka zastopala vrednote, zaradi katerih je bila ustanovljena, in bo zaščitila najbolj ranljive skupine v družbi. To bo tudi cilj stranke, če bo dosegla volilni rezultat, ki jim bo omogočil prestop parlamentarnega praga, je še dejal Jasnič.

Distanciranje poslancev

Na dogajanje so se odzvali tudi poslanci iz vrst DeSUS. "Poslanci poslanske skupine DeSUS se distanciramo od dejanj vodstva stranke na današnji seji sveta stranke DeSUS," so zapisali Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič, ki so se podpisali kot poslanci PS DeSUS, ki smo člani stranke."Poslanci poslanske skupine DeSUS se distanciramo od dejanj vodstva stranke na današnji seji sveta stranke DeSUS," so zapisali Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič, ki so se podpisali kot "poslanci PS DeSUS, ki smo člani stranke"

Živahna povezovanja med strankami

Pred volitvami pa se stranke že povezujejo. Javna dela kot pogoj za socialno pomoč. To pa je slogan, s katerim gospodarski minister in predsednik državnega sveta na veleplakatih napovedujeta nov skupen politični projekt. Mojca Žnidarič, poslanka SMC, pravi, da bomo ime nove stranke izvedeli v soboto v drugem delu kongresa.

Statut stranke sicer razkriva, da bo ime novinke Konkretno. Zanimivo, z enakim sloganom je trenutni vladni koordinator za cepljenje pred leti izpadel iz evro-parlamenta.  Združeni stranki SMC in GAS bosta skušali prepričati volivce na volitvah, kjer bodo predvidoma nastopali na listi Povežimo Slovenijo skupaj s Podobnikovo SLS, Čuševimi Zelenimi in Kanglerjevo listo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (275)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
03. 12. 2021 11.39
+2
Desus stranko so uničili , uničili so jo sami , saj so pustili, da so njihove poslance dobesedno podkupili , saj so poslanci Desusa vedno dajali glas nasprotni politični opciji, tudi takrat, ko je to bilo za to stranko in ljudi slabo, oni so glasovali za vladne predloge, tudi za takšne , ki dobesedno uničujejo demokracijo. Sami so si krivi, ne pomaga Jasnič in nič ne pomaga, Aprila 2022 ne bodo več v parlamentu, pač pa z polovico procenta podpore v opoziciji....!
prim20
03. 12. 2021 09.10
+2
Haha bolj levo od sredine, zadnje dve leti pa desničarji. Njihov obstoj je lahko če postanejo še bolj skrajni desničarji kot sds in jim tako ukradejo nekaj volivcev. Le kdo jih bi volil na levi in na sredini?! Izdajalec je zapečaten izdajalec in klerofasist kot gologlavčevi!
Nimasmisla
02. 12. 2021 21.58
+4
Najbolje da odstopijo.vsi vključno z poslanci aja stolčki so v igri in to topli
JoniBravo
02. 12. 2021 21.40
+1
Desus gre na naslednje volitve s prvakom Erjavcem. On je edini ki stoji tej stranki v podporo tudi v slabem, ne samo da je bila stranka njemu odskocna deska za sluzbe v ministrstvih (konec sarkazma).
Suna darms
02. 12. 2021 21.28
+2
Rjavec pozabil priti? śkandal!!!
Mladi? Plasto
02. 12. 2021 21.18
+2
med podganami na potapljajoči ladji se že kaže panika ...... podporniki fašistov na smetišče zgodovine !!!
Mustache
02. 12. 2021 21.06
+3
Iz slike sem na hizro prebral "svet danke".. Pa ne zezam se...
Delavec_Slo
02. 12. 2021 20.58
+3
Cepci skupaj!
Jaka Jack
02. 12. 2021 20.10
+0
Sta Desus Karel in Gantar z rušenjem Pivčeve poslala v likvidacijo in na smetišče? Izgleda že tako.
luna.3
02. 12. 2021 20.08
+2
Bolje da je g.Urh sam odstopil, se lepše sliši, kot da bi ga odstavili oz. mu dali nezaupnico.
ap100
02. 12. 2021 19.36
+3
jasnič in krope bosta s svojo agresivnostjo in netoleranco ter despotskim vodenjem dokončno razbila in uničila stranko še pred volitvami, tako si bodo lahko njihovi volilci v miru izbrali alternativo
txoxnxy
02. 12. 2021 19.34
+7
Stranka lažnih obljub, njen konec je bil že zdavnaj zapečaten.
modelx
02. 12. 2021 19.26
-4
jasnič, zelo prepozno. že davno bi jih morali vreči iz stranke. ker razrešitev ni možna, jih morate prisiliti, da se nehajo predstavljati kot ps desus, lahko pa ustanovijo svojo ps skupino. le s tem bi bila ločitev dokončna.je pa res, da vam tudi to več ne pomaga in boste izpadli iz vseh možnosti nepropada stranke.
kivzfccz
02. 12. 2021 19.13
+4
Preveč časa so sivo glavi jastrebi držali državo v šahu.
kiropraktik
02. 12. 2021 19.12
+3
polarni123
02. 12. 2021 18.50
+5
Ko poslanci unučijo zaradi lastnih privilegijev lastno stranko. Čimprej na smetišče zgodovine
nopino
02. 12. 2021 19.01
-3
Ni problem, da so uničili svojo stranko. Uničili so Slovenijo. Posledice bod o hude za nas, za njih še hujše!
SlobodaNE
02. 12. 2021 18.49
+0
Polnar ne drži več z desnico ?
SlobodaNE
02. 12. 2021 18.49
-1
Polnar ne drži več z desnico ?
JOCR1255
02. 12. 2021 19.24
+1
Tor1961
02. 12. 2021 18.48
+3
Skrajni čas, da se speljete iz politične scene.
Abrnk
02. 12. 2021 18.47
-2
Pa saj so že povezani z SDS...