Slovenija

Najboljši v vrhunski kulinariki: Hiša Franko prejela kar tri zvezdice

Ljubljana, 19. 09. 2023 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Katere restavracije so se prebile v slavni Michelinov kulinarični vodnik za Slovenijo? Morda nič kaj presenetljivo je tudi tokrat slavila Ana Roš Stojan s Hišo Franko, ki je prejela tri zvezdice. Restavracija Milka z Davidom Žefranom je prejela dve, kar sedmim restavracijam pa so podelili eno zvezdico. Kot je ob podelitvi poudaril minister za turizem Matjaž Han, ima Slovenija največ Michelinovih zelenih zvezdic na prebivalca.

 

Četrti izbor restavracij, ki so se prebile v slavni Michelinov kulinarični vodnik za Slovenijo, ni prinesel presenečenja. No, vsaj na samem vrhu ne. Restavracija Hiša Franko Ane Roš Stojan je namreč prejela kar tri zvezdice.

Kuharska mojstrica Ana Roš Stojan je izpostavila, da gre za uresničitev sanj vseh članov družine Hiše Franko. "Mlada ekipa, ki trdo dela dan za dnem, leto za letom. Toda na koncu dneva nam je najbolj pomembno, da so gostje Hiše Franko zadovoljni. Nismo za vogalom in hvaležni smo za vsako dušo, ki si vzame čas, da se zapelje skozi divji svet doline Soče in uživa v naših čudovitih stvaritvah," so v sporočilu povzeli po vsem svetu slavno chefinjo.

Ob tem so iz edine slovenske restavracije, ki se ponaša s tremi zvezdicami, dodali še, da bodo še naprej presenečali, a hkrati ostali zvesti svoji filozofiji in ljubezni do doline Soče.

"Talent in kulinarična osebnost Ane Roš sta poznana po vsem svetu, Hiša Franko pa je Michelinove inšpektorje vse od prve izdaje Michelin Guide Slovenja navduševala s stalnim dvigovanjem ravni kakovosti. V tej restavraciji, ki se nahaja v majhnen kraju Kobarid na severozahodu Slovenije, samoizučena chefinja Ana Roš ustvarja unikatno in izredno kulinariko, ki se poklanja dolini Soče in njeni naravni in kulinarični dediščini," so zapisali pri francoskem kulinaričnem vodniku.

Hiša Franko je z današnjim dnem postala 140. restavracija v svetu s tem najvišjim odlikovanjem Michelinovega vodnika.

'Moderna in gorska' kulinarika restavracije Milka z dvema zvezdicama

Z dvema zvezdicama se medtem po novem ponaša restavracija Milka z Davidom Žefranom v Kranjski Gori. V Michelinovem vodniku so izpostavili hiter napredek restavracije, ki je lani prejela eno zvezdico. Poudarili pa so tudi njeno "moderno in gorsko" kulinariko.

"Degustacijski meni, ki ga je skoval chef David Žefran z ekipo, izraža vrhunsko originalnost in prefinjenost ter slavi najboljše lokalne in sezonske sestavine. Z uporabo posebnih tehnik, kot je fermentacija, ustvarja tudi vznemirljivo gurmansko sintezo med alpskim območjem in nordijskimi regijami, kjer je chef pridobival izkušnje," so navedli pri Michelinu.

Prve Michelinove zvezdice in druge znake Michelinovega vodnika je Slovenija dobila leta 2020.

'Močna predanost nenehnemu premikanju kulinaričnih meja'

Po eno zvezdico so obdržale restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Hiša Linhart iz Radovljice, kjer ustvarja Uroš Štefelin, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem, Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica) in Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava).

"Od prihoda v državo se naša ekipa inšpektorjev nenehno navdušuje nad gastronomsko rastjo Slovenije. V majhni, a vznemirljivi državi kuharji in njihove ekipe izkazujejo močno predanost nenehnemu premikanju kulinaričnih meja. Pogumno si predstavljajo inovativne in trajnostne koncepte, ponosno razkazujejo lokalne sestavine in genialno združujejo svojo prehransko dediščino z idejami iz tujine," je Michelin v sporočilu za javnost povzel besede mednarodnega direktorja Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca.

"Michelin je že četrto leto zapored razglasil rezultate ocenjevanja za Slovenijo, in težko bi bili bolj ponosni na naše vrhunske kuharske mojstrice in mojstre," je ob ob razglasitvi izbora poudarila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.

Na STO so pozdravili dejstvo, da se Slovenija med vsemi Michelinovimi destinacijami uvršča v sam vrh glede na število zelenih zvezdic na prebivalca. "To je nova potrditev, da je Slovenija v svetu prepoznana kot primer dobre prakse ter kot vodilna trajnostna turistična in kulinarična destinacija," so poudarili.

Zelene Michelinove zvezdice, Bib Gourmand ter druga priznanja

Michelin je razkril tudi prejemnike drugih znakov. Sedem restavracij se ponaša z zeleno Michelinovo zvezdico. Poleg Hiše Franko, Hiše Linhart, Gostilne Krištof, Gostilne Mahorčič, Gostišča Grič in Gostilne Repovž si jo je letos na novo prislužila Špacapanova Hiša iz Komna. "Špacapanova Hiša, ki je bila v Michelinov izbor uvrščena lani, izraža impresivno predanost zasledovanju trajnostnih praks," so zapisali pri Michelinu.

Sedem restavracij si je prislužilo Bib Gourmand, oznako za restavracije, ki ponujajo visokokakovostno avtentično doživetje po ugodnih cenah. To so: Gostilnica Ruj (Dol pri Vogljah), Jožef (Idrija), Gostilna na Gradu (Ljubljana), TaBar (Ljubljana), Gostilna Rajh (Murska Sobota), Mahorčič (Rodik) ter Gostilna Repovž (Šentjanž).

Podelitev Michelinovih zvezdic
Podelitev Michelinovih zvezdic FOTO: Aljoša Kravanja

Pet novink se je znašlo na seznamu restavracij, ki so jih Michelinovi inšpektorji še uvrstili v svoj izbor za Slovenijo za leto 2023. To so AFTR (Ljubljana), Breg (Ljubljana), Georgie Bistro (Ljubljana), Kogo (Koper) ter Peti 181 (Ljubljana).

Ob tem pa so v vodnik uvrščene še Restavracija 1906 (Bled), Julijana (Bled), Ošterija Debeluh (Brežice), Gostilna Vovko (Brusnice), Gostilna Francl (Celje), Dvor Jezeršek (Cerklje na Gorenjskem), Etna (Divača), Gredič (Dobrovo v Brdih), Restavracija Hotela Marina (Izola), Hiša Torkla (Izola), Špacapanova Hiša (Komen), Gostilna Krištof (Kranj), Pavus (Laško), Altrokè (Ljubljana), B-Restaurant (Ljubljana), Gostilna AS (Ljubljana), JB Restavracija (Ljubljana), Landerik (Ljubljana), Restavracija Cubo (Ljubljana), Restavracija Harfa (Ljubljana), Restavracija Shambala (Ljubljana), Separé (Ljubljana), Sushimama (Ljubljana), City Terasa (Maribor), MAK (Maribor), Restavracija Sedem (Maribor), Restavracija Calypso (Nova Gorica), Pikol (Nova Gorica), Otočec Castle (Otočec na Krki), Galerija okusov (Petrovče), Stara Gostilna (Piran), Sophia (Portorož), Rizibizi (Portorož), Vila Podvin (Radovljica), Hiša Krasna (Sežana), Danilo (Škofja Loka), Kendov Dvorec (Spodnja Idrija), Vila Planinka (Zgornje Jezersko).

Z Michelinovimi zvezdicami se tako letos skupaj ponaša devet slovenskih restavracij, ena manj kot lani. V 2022 je Michelinov vodnik zvezdico podelil tudi ljubljanski restavraciji Atelje z Jorgom Zupanom, a jo je ta v začetku letošnjega leta zaprl in odprl gostinski obrat z drugačnim formatom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (298)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totnhem
22. 09. 2023 08.33
Brez poznanstva ne dobiš nič.
culokafrija
20. 09. 2023 09.27
Lepo in lično, toda za marsikoga ne dovolj...
komarec
20. 09. 2023 09.19
+0
Fižolova solata s čebulo je veliko boljša od vseh njenih specialitet.
zvoneti
20. 09. 2023 09.12
+2
Čestitam vsem dobotnikom, moj poklon, ker tukaj je bilo in je potrebno veliko garanja. Jaz menim, da pa si tri ljudske zvezdice zasluži gostilna na Trojanah. Pred nekaj dnevi smo se ustavili zaradi krofov in ostali na zeeelo dobrem pohanem piščancu. Skratka, top kvaliteta, top cena in top postrežba, da o gužvi ne razlagam.
Vizi892
19. 09. 2023 21.28
+2
Čestitke vsem prejemnikom.
Mili97787
19. 09. 2023 21.39
+0
Čestitke vsem in globok poklon naprej in nazaj.
Delavec_Slo
19. 09. 2023 21.25
+3
Ko to vidim me mine do hrane!
Boris Kavčič
20. 09. 2023 10.43
VTejDeželiLepi
19. 09. 2023 21.21
+1
Vse pohvale in še na veliko uspehov! Priznam pa, da zaenkrat še nisem probal njenih stvaritev, a ne zato ker nebi hotel, le utegnil še nisem in tudi cena je kar, samo 1x bom ziher. Če ne druzga, pa vsaj kakšen njen produkt, jih ma kar ene par.
Tommy Shelby
19. 09. 2023 21.21
+1
pivo pa sendvič, čist v redu zame
niktalop
19. 09. 2023 20.54
-1
Rajši imam vampe s polento v vaški betuli kot pa ''razkošje'' z osemnajstimi hodi ki ga ponujajo restavracije ki jih jaz imenujem lokal ''umazanih krožnikov''.
Bofur
19. 09. 2023 20.57
-2
nimaš pojma ... in komentiraš, pri Ani Roš nisi bil
Mili97787
19. 09. 2023 21.16
-4
Nimaš pojma če bi volil Robija bi razumel.
VTejDeželiLepi
19. 09. 2023 21.22
+1
Kar žri tiste ogabne vampe, ki se valajo po ustih ko guma, drugim pa pusti naj probajo še kej druzga.
VTejDeželiLepi
19. 09. 2023 21.22
-2
Kar žri tiste ogabne vampe, ki se valajo po ustih ko guma, drugim pa pusti naj probajo še kej druzga.
Bofur
19. 09. 2023 21.24
+4
prijatelj volil Janeza pa razume ..., ima identično mnenje mojemu :)
Bofur
19. 09. 2023 20.46
-3
Bil pri njej, in znova bi se rad vrnil. Precizno s kirurško ali urarsko natančnostjo do vsake podrobnosti izpeljani krožniki, ki skupaj z izbranim vino tvorijo popolno kombinacijo. Me ne preseneča, da je dobila še tretjo zvezdico. Kosilo-večerja-zajtrk pri njej je bilo nekaj res edinstvenega. Porcije so minimalne, ampak, pa rad jem, se ne branim dunajca, golaža, taščinih vampov ali kebaba v jufki, pri Ani Roš je bila drugačne vrste sitost. Po koliko, sem že pozabil, 13hodih, sem bil sit telesno in duševno, vse te barve, okusi, vsak krožnik je bil kot umetniška miniatura, zen trenutki, so nasitili trebuh in možgane ... Želodec ni bil obtežen kot po navadnem kosilu. Ampak vseeno bil sem sit. Kot še nikoli poprej. Še zdaj obujam spomine, reminiscenca, ko me je esenca smrekovih vršičkov v eni od sladic ponesla v okoliško gmajno in na bližnje vrhove. Gre za predstavo. V kateri ima vsak svojo vlogo, vključno z nami gosti. Z ženo sva neizmerno uživala. Hvala, Ana :)
matdej
19. 09. 2023 20.48
+2
Bofur
19. 09. 2023 20.56
+3
Lej, bilo je fajn. Bil tudi na Dvorcu Zemono in v Radovljici in v Skaručni in pri Krištofu in gor pri Boštjanu na Križni gori ..., ja, dobro, ampak Ana Roš res ve, kaj dela, pri njej ni bližnjic ...
St. Gallen
19. 09. 2023 21.03
+0
Bofur: popolnoma enake obcutke bos dobil pri vsaki "Canoto stil" pizze Napolitane.
Bofur
19. 09. 2023 21.20
+3
jedel obe pizzi napoletani, margarito in marinaro, dobri, ni kaj ... samo za nas Slovence, ki smo vajeni baročnih pizz, sta pizzi napoletani zelo spartanski, skromni, "revni"
Rde?a pesa in hren
19. 09. 2023 20.43
+2
Ja,pustimo ob strani, kakšna je kot oseba, ampak noben od nas ni popoln. Kar pa zadeva uspeh: ta je otipljiv, fenomenalen, ji ful privoščim, kot bi sebi. Da dosežeš to, kar je, moraš meti kr nekej nad in pod kapo.... zato lahko rečem brez klasične slovanske fouvšije: kapa dol.
MOJSTER SQIRTINGA
19. 09. 2023 20.28
+3
Iz 500 na 1000 se bo dvignila porcija golaža.
Kucel
19. 09. 2023 20.13
+9
Spet lahko dvignejo cene za prazen krožnik.
graf
19. 09. 2023 19.50
+15
ne vem no , bil do zdaj na štirih rojstnih dneh na fensi točkah kjer so imeli 4392832746 hodni meni , do zdaj še vsakič prišel domov lačen ! Zame najboljši menu: 2 vrsti juhe , 2 sorte mesa , restan krompir in riž , solata in sladica ... zame je to to ! Od srca čestitam Ani da je dosegla tak level v kulinariki , očitno so še ljudje ki so pripravljeni mastno plačat za 2 prekrižana šparglja na krožniku , sam ne sodim v to kategorijo gurmanov ...
PSIHOTERAPEVT
19. 09. 2023 19.42
+3
Jaz kuham 100x bols ko vsi tile
jank
19. 09. 2023 19.37
-1
Nekoč je hodil Janša k Ani. Celo ohcet je imel tam. Ko pa mu je povedala, da izkorišča epidemijo za utrjevanje avtokracije, pa je postala sovražnica številka ena.
Dragica Cegler
19. 09. 2023 20.06
+5
Eure je pa vseeno pobrala,ker je jamrala.Pol jih je šla pa zapravit v Zanzibar.
jank
19. 09. 2023 20.08
+0
Anion6anion
19. 09. 2023 20.10
+2
Ah bejz no. pomoč od njega v času kovida je pa rada vzela
zasvobodo22
19. 09. 2023 20.31
+4
nic ni vzela od njega edino on skoxi nam vsem jemlje
1918
19. 09. 2023 19.33
+5
čestitke uspešnim! glede na geografsko lego kaže, da so v zahodnem delu slovenije bolj iniciativni
grumf
19. 09. 2023 19.27
+0
Hehe, meni pri Ani je danes še 255€. Tretja zvezdica ji komot prinese +30% na ceni... Bravo!
jank
19. 09. 2023 19.40
+3
Če so ljudje pripravljeni plačati, potem ne vem čemu tvoj komentar. Kot da bi kdo tebi jemal ali te goljufal. Zavist, ja, zavist, to pa ja.
grumf
19. 09. 2023 19.45
+1
Ne štekaš... upravičeno pričakujem dvig cen in ji ob tem čestitam. Za 3 zvezdice.. je 255€ najbrž zelo malo.
jank
19. 09. 2023 19.49
-1
Ja, se strinjam. Oprosti, prehitro sem bral.
Anion6anion
19. 09. 2023 20.11
+2
Koliko bo pa pol žemljice v njeni pekarni? Bo 15€ dovolj?
zasvobodo22
19. 09. 2023 20.32
-1
saj jih ne rabis kupovat te tvoj bos zalaga
zasvobodo22
19. 09. 2023 20.32
-1
peglezn
19. 09. 2023 19.19
-2
ne bi verjel, da folk ki redno natepava jufke in se nažira v mcdonaldsu, ve toliko o vrhunski kulinariki... med sabo pa hrano ocenjuje z vprašanjem "a si se najedu"?
poper00
19. 09. 2023 19.10
+2
Ne razumem škodoželjneže.Nič ni dobila in vse je ustvarila sama.Če vam to ni blizu je čisto ok ,ampak ženska rastura v svoji branži.Če bi vsak naredil v svojem poslu ,kar je ona bi bili prvi v Evropi.
Herba
19. 09. 2023 19.27
+4
Kuhinja za snobe in ljudi, ki slišijo travo rast. In ne, ni vsega sama ustvarila, zato ne piši bedari.
grumf
19. 09. 2023 19.29
+4
Čisto preprosto; pristna fovšija in obrambni mehanizem zaradi lastne nesposobnosti povprečnega Slovenca..
poper00
19. 09. 2023 19.39
+8
Herba nihče te ne sili ,da bi moral kar koli pojesti tamBedarije pišeš ti.Pusti uspešnim živeti.
Anion6anion
19. 09. 2023 20.12
-3
Če ne bi imela toliko medijske podpore se sam vrag ne bi vedel za njeno gostilno tam bogu za hrbtom!
mkmorfius
24. 09. 2023 15.44
nič ni dobila? razen kksnga miljončka... erar.si/prejemnik/7145624000#transakcije