Slovenija

Dež bo ponekod prešel v sneg, sledilo bo nekaj suhih dni z mrzlimi jutri

Ljubljana, 24. 01. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po kratkotrajnem premoru nas bodo popoldne od juga zajele nove padavine. Ker bo od severovzhoda k nam dotekal hladnejši zrak, se bo meja sneženja ponekod spustila do nižin. Na Dolenjskem, Kočevskem, v Beli krajini in Zasavju lahko v krajih nad okoli 500 metrov nadmorske višine zapade od 5 do 10 centimetrov snega, drugod pa manj. Nekaj centimetrov snega lahko na jugovzhodu zapade tudi še v ponedeljek čez dan, nato pa nas čaka nekaj suhih dni z mrzlimi jutri.

Če je še pred dnevi kazalo, da bo nedelja tudi po nižinah povsem zimska s sneženjem, se je to tik pred zdajci spremenilo. Nekaj sneženja sicer lahko kljub temu pričakujemo, a ker bo ciklon, ki bo danes vplival na vreme pri nas, ubral nekoliko južnejšo pot, kot je kazalo sprva, obilnejših padavin pri nas ne bomo imeli, bodo pa te zajele Italijo in države na Balkanu, kjer so izdali številna opozorila pred veliko količino dežja in snega.  

Meja sneženja se bo popoldne spuščala, a ker bomo le na obrobju padavinskega dogajanja, prav veliko snega po nižinah ne bo zapadlo.
Meja sneženja se bo popoldne spuščala, a ker bomo le na obrobju padavinskega dogajanja, prav veliko snega po nižinah ne bo zapadlo. FOTO: Rok Nosan

Pri nas se bo po delno jasnem in ponekod meglenem začetku dneva oblačnost že dopoldne od juga znova povečala. Južne kraje bodo sredi dneva zajele nove padavine, ki se bodo do večera razširile tudi nad osrednjo in vzhodno Slovenijo, medtem ko bo na Gorenjskem in Primorskem ostalo večinoma suho. Meja sneženja, ki bo sprva na nadmorski višini okoli 700 metrov, se bo zvečer ponekod lahko spustila do nižin. Na Kočevskem ter v višjih legah Dolenjske, Bele krajine in Zasavja bo zapadlo od 5 do 10 centimetrov snega, drugod pa manj. Nižine večjega dela države bodo ostale kopne, nekaj centimetrov snega bo v krajih pod 500 metrov nadmorske višine predvidoma zapadlo le na jugovzhodu države in v gričevnatem svetu vzhodne Slovenije.

Na Primorskem, kjer bo popoldne zapihala šibka burja, bodo temperature presegle 10 stopinj Celzija. V alpskih dolinah bo stopinja nad ničlo, drugod bo sredi dneva od 5 do 7 stopinj Celzija, s prihodom padavin pa se bo hladilo.  

Na sliki je prikazana računska napoved meteorološkega modela ALADIN/SI. Modri odtenki pomenijo oblačnost, zeleni in rumeni odtenki pa predstavljajo količino padavin v triurnih intervalih. Kot lahko vidimo, bo glavnina padavin jugovzhodno in vzhodno Slovenijo zajela pozno popoldne, ko bo kakšno uro ali dve ponekod lahko kar močno snežilo. V večjem delu Gorenjske in Primorske bo ostalo suho.
Na sliki je prikazana računska napoved meteorološkega modela ALADIN/SI. Modri odtenki pomenijo oblačnost, zeleni in rumeni odtenki pa predstavljajo količino padavin v triurnih intervalih. Kot lahko vidimo, bo glavnina padavin jugovzhodno in vzhodno Slovenijo zajela pozno popoldne, ko bo kakšno uro ali dve ponekod lahko kar močno snežilo. V večjem delu Gorenjske in Primorske bo ostalo suho. FOTO: Arso

Jutri popoldne bo ponekod spet snežilo

V noči na ponedeljek bodo padavine povsod ponehale. V večjem delu države se bo delno zjasnilo, vendar se bo že v ponedeljek čez dan spet pooblačilo. Popoldne bo predvsem na jugu države občasno snežilo. Zapade lahko še nekaj centimetrov snega. Jutranje temperature bodo v večjem delu države malo pod ničlo, v alpskih dolinah se bo ohladilo do –7 stopinj, ob morju bodo 4 stopinje nad ničlo, čez dan pa bo v večjem delu države od 0 do 3, na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja, pa bo od 6 do 8 stopinj Celzija.  

Podrobnejšo vremensko napoved za vaš kraj lahko preverite na vreme.24ur.com

Kaj nam prinaša nadaljevanje tedna?

V torek se bo ob severozahodnem vetru k nam razširila suha zračna masa z odlično vidljivostjo, kar pomeni, da bo prevladovalo sončno vreme, nekaj oblačnosti bo občasno le v vzhodni Sloveniji. Po jutranjem minusu bomo čez dan v večjem delu države izmerili okoli 5 stopinj Celzija.  

Sredino jutro bo jasno in mrzlo. V zatišnih krajih s snežno odejo se bodo temperature spustile tudi pod 10 stopinj Celzija. Čez dan bo oblačnost od zahoda naraščala, a bo ostalo suho.

Tudi v četrtek se bomo zbudili v mrzlo jutro, nato pa bo mraz popustil, saj bo zapihal jugozahodni veter. Od petka do nedelje se niti nočne temperature marsikje ne bodo spuščale pod ničlo, čez dan pa bomo v najtoplejših krajih izmerili tudi nad 10 stopinj Celzija. Pričakujemo lahko več oblakov kot jasnine, pojavljale se bodo tudi občasne padavine.  

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: 24ur.com

Snežni plazovi na severozahodu Slovenije

V gorah je letošnja zima zelo radodarna s snegom. Na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank je v zadnjih dneh zapadlo več kot meter snega, kar pomeni, da snežna odeja marsikje v visokogorju sega že več kot 5 metrov visoko. Na naši najvišji meteorološki postaji na Kredarici je snežna odeja debela 510 centimetrov, kar je največ v januarju od začetka meteoroloških meritev leta 1954. Najdebelejšo snežno odejo v visokogorju sicer običajno beležimo spomladi. Absolutni rekord sega v leto 2001, ko je bilo tu 22. aprila kar sedem metrov snega. Letos smo na dobri poti, da tudi ta rekord popravimo.  

Zaradi obilice novozapadlega snega v visokogorju, v sredogorju pa zaradi dežja, je nevarnost snežnih plazov v Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah velika, in sicer četrte stopnje na 5-stopenjski lestvici. To pomeni, da je proženje možno že pri manjši dodatni obremenitvi, prihaja pa tudi do spontanega proženja velikih plazov. Plazovi mokrega snega se v teh dneh pojavljajo tudi na neobičajnih mestih, kot so alpske doline in predalpski svet, zato previdno. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Poppyfield
24. 01. 2021 17.55
Kje je bila posneta prva fotografija? Kdo ve?
jast123
24. 01. 2021 15.02
-2
v nedeljo pa spet dež
mzz66
24. 01. 2021 12.24
-6
Mislim res zanimivo. A to pomeni, da volitve niso legitimne na Madžarskem? So jih priredili? Ljudje, ko gredo na volitve obkrožijo stranko Orbana pod prisilo? Jim drži kdo pištolo na glavo?
lenoritis86
24. 01. 2021 12.27
+7
Optimisty
24. 01. 2021 12.00
+0
kje je sneg ki ste ga napovedovali?
RamzesII
24. 01. 2021 11.17
-3
Najprej mora biti dež, da bo lahko prešel v sneg, a glede na temperature bo padal kar sneg
mentorhercul
24. 01. 2021 10.00
Andrej Volaj
24. 01. 2021 09.52
+2
padavinsko dogajanje 😄
OneEarth
24. 01. 2021 09.19
+1
Zanikovslci podnebnih sprememb ala kramp in grims, če vam pa deževne zime zadnja leta ne dajo misliti vam več ni pomoci
LuckyBastardo
24. 01. 2021 08.31
-1
Glupa zima, nimaš kaj, kakršno vreme, takšni ljudje.
maneno48
24. 01. 2021 09.14
-3
TistoPravo
24. 01. 2021 08.21
-1
Letos oz. od lani bolje rečeno je napoved ko pokvarjena kaseta ki stalno preskakuje nazaj in naprej...bo nekaj sušnih dni :)...le redko se je zgodilo namreč, da ni na 3 dni deževalo...noro, kolk vode zadnje cajte...zdej če se je nas naraca odločila oprat po dolgih letih, tud prou...če ima pa kake druge namere...pa ti ti
jast123
24. 01. 2021 15.03