Slovenija

Na Štajerskem več kot 500 plazov: 'Najprej so padali majhni koščki ...'

Ljubljana, 17. 05. 2023 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič, U.B.
Komentarji
96

Deževje po državi se nekoliko umirja, močno razmočena zemlja pa še vedno drsi. Najhuje je na območju od Šentilja do Ormoža, kjer so od 5. maja skupaj zabeležili že več kot 500 plazov. Nekateri plazovi so tudi zelo veliki, v dolžini kakšnih sto metrov, več pa jih je zasulo tudi domove.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ogroženi domovi, zasute ceste in poplavljene kleti
    02:57
    Iz 24UR ZVEČER: Ogroženi domovi, zasute ceste in poplavljene kleti
  • Iz 24UR ZVEČER: Plaz uničil dom zakoncev Pitner
    04:00
    Iz 24UR ZVEČER: Plaz uničil dom zakoncev Pitner
  • Iz 24UR: Poveljnik CZ Srečko Šestan o trenutnem stanju glede plazov
    04:06
    Iz 24UR: Poveljnik CZ Srečko Šestan o trenutnem stanju glede plazov
  • Iz 24UR: Zemeljski plaz hišo zasul do oken
    03:21
    Iz 24UR: Zemeljski plaz hišo zasul do oken
  • Iz 24UR: Ljudje morali zapustiti domove
    03:06
    Iz 24UR: Ljudje morali zapustiti domove

Zaradi deževja v zadnjih dneh se je na območju Haloz in Slovenskih goric sprožilo še več zemeljskih plazov, od 5. maja po nekih podatkih okoli 500, je dejal vodja ptujske izpostave za zaščito in reševanje Drago Murko. Plazovi trenutno ogrožajo pet hiš. Težave so tudi zaradi naraslih voda, ponoči so sprožili sireno za nevarnost v Središču ob Dravi. 

Nekateri plazovi so tudi zelo veliki, v dolžini kakšnih sto metrov, je povedal Murko. Trenutno ima podatke, da je zaradi zemeljskih plazov močno ogroženih okoli pet hiš, med drugim v občinah Juršinci in Cirkulane. Sicer pa je po njegovih besedah težko oceniti, katera občina je bolj in katera manj prizadeta, saj je celotno območje podravske regije, kot je dejal, "katastrofa".

Zemeljski plaz na Ptujskem
Zemeljski plaz na Ptujskem FOTO: Matej Štegar - Meteoinfo Slovenija

"Zadeva morda ni primerljiva s Halozami leta 1989, ampak smo nekje tu," je dodal Murko. Samo ocene škode po plazovih, ki so se sprožili 5. in 6. maja, so za šest občin nanesle okoli deset milijonov evrov, je dodal. Ne le plazovi, težave so povzročale tudi narasle meteorne vode in poplavljanje, zaradi česar so v torek okoli 23.45 sprožili sireno za splošno nevarnost v občini Središče ob Dravi, kjer je zalilo več hiš. Tudi drugod v regiji je poplavljenih več cest in hiš.

Minulo noč se je po doslej zbranih podatkih sicer sprožilo 68 plazov, največ na severovzhodu države, za njihovo sanacijo pa so aktivirali skupno 47 gasilskih enot. Gasilci so plazišča prekrivali s folijo in urejali odvodnjavanje. Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode so povzročili tudi v naravi, je zapisano v današnjem poročilu centra za obveščanje. Po ocenah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana sta najbolj ogroženi območji okoli Ormoža in Ptuja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Šentilju so evakuirali štiri družine, ogroženih je bilo skupaj 12 stanovanjskih hiš. V zaselku Sladki Vrh domačini pripovedujejo, kako se je vse začelo. "Sva z možem tu zadaj gledala in sva slišala najprej majhne koščke, ko so začeli padati, nato pa je vedno bolj začelo/.../ rekli so, naj čakamo. Zdaj se nič ne da več narediti," opisuje ena izmed prebivalk.  

Sanacije zemeljskih plazov finančno zelo bremenijo občinske proračune, na kar so danes vnovič opozorili pri Združenju občin Slovenije. Kot je pojasnila strokovnjakinja za plazove, je sanacija posameznega plazu odvisna od obsega plazu in ogroženosti.

Plaz zasul hišo, zemlja segala do vrha pritličja

Naše novinarke so obiskale tudi več domov, ki so jih zasuli zemeljski plazovi. Eden izmed takih je tudi hiša zakoncev Pitner iz Selnice ob Muri. "Odklenem hišo, na hodniku pa sama voda. Vse je zalilo," pripoved začne 71-letna Terezija. Plaz, ki je posledica močnih nalivov, je zakoncema namreč zasul hišo vse do oken. Dom sta zapustila, začasno bivališče pa našla pri sosedih. Ravno na vzhodu države so posledice nalivov najhujše, poplave in vse več zemeljskih plazov se pojavlja predvsem med Šentiljem in Ormožem, kjer je ogroženih približno 50 domov, nam je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Ormož.

"Tako daleč gor. Niti ven nisem videla," višino plazu, ki je zasul hišo zakoncev, pokaže 71-letnica, ki jo je obiskala naša novinarka Mojca Hanžič.

Zakonca sta povsem obupana, saj ne vesta, kako bosta svojo hišo sploh lahko rešila. Skozi okna, ki jih je zasula razmočena zemlja, je namreč v njun dom pritekla večja količina vode.  Ko vstopiš v hišo, hodiš po mokrem, voda še vedno dere tudi skozi okna. Po mokrih tleh razgrinjata odeje, ki jih nato zunaj ožemata.

Zavarovanja za plazove nista imela, saj si ga z nizkimi pokojninami nista mogla privoščiti, kako bosta hišo obnovila, prav tako ne vesta. Znašla sta se v resnično hudi stiski, oba sta tudi srčna bolnika. Noč sta sicer preživela pri sosedih, tam bosta ostala tudi v noči na četrtek.

Na območju Ormoža zaradi poplav ogroženih približno 50 hiš

Na vzhodu države, kjer so posledice neurij najhujše, je domove moralo zapustiti več deset družin. Najhuje je na območju od Šentilja do Ormoža. Tam poplave ogrožajo stanovalce vsaj 50 hiš, nam je povedal Ludvik Hriberšek iz Civilne zaščite Ormož. Da so vodo vsaj malo zaustavili so porabili več kot tisoč protipoplavnih vreč. 

"Stanje je bilo res hudo. V CZ sem od leta 1993, pa take situacije na področju podravske regije še nisem doživel," dodaja poveljnik. Kot pravi, se je stanje sicer že nekoliko stabiliziralo, a čeprav napoved ni slaba, je začelo znova deževati. "Kako bo, še ne morem reči," je povedal. 

Kot pravi, se na terenu soočajo z zalitimi podvozi, nastala pa je tudi velika škoda na infrastrukturi, cestah in kanalizaciji. Težave naj bi imeli prebivalci najmanj 50 stanovanjskih hiš, saj, kot pravi Hriberšek, že od zjutraj prejemajo dodatne klice.

Upa sicer, da se bo stanje kmalu umirilo. "Gasilci, pa tudi sam, smo izmučeni," dodaja. Nekateri so na terenu tudi več kot 24 ur. Ob tem ljudi pozivajo, naj svoje premoženje poskušajo zavarovati tudi sami. "Poslušajte pristojne in poskušajte tudi sami zaščititi hiše, varujejo naj tudi svoje premoženje, iz kleti naj odstranijo vredne predmete," poziva Hriberšek.

Poplavilo je tudi v Pesnici pri Mariboru. Domačin Ciril Horvat meni, da je do poplav v tem delu reke prišlo, ker reka ni očiščena. "Morala bi biti najmanj meter in pol poglobljena," dodaja. Da Pesnica ne bi zalila Formina, so tamkajšnji gasilci že več dni neprestano na nogah. Hiše je sicer poplavila podtalnica, ki jo prav tako neutrudno gasilci PGD Formin črpajo že štiri dni. 

Ob tem iz Agencije za okolje sporočajo, da sta reki Pesnica in Ščavnica čez dan presegli do sedaj največji izmerjen pretok. Vodomerna postaja Pristava je na Ščavnici izmerila pretok 72,4 kubičnega metra na sekundo, vodomerna postaja Gočova na Pesnici pa pretok 72,3 kubičnega metra na sekundo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težave tudi na Dolenjskem in v Posavju: Dokler bo deževalo, ne bomo zatisnili očesa

Hidrologi ocenjujejo, da se je vodostaj dolenjske reke dvignil za 40 centimetrov. Prebivalci Kostanjevice ob Krki, kjer je najhuje, pravijo, da dokler bo deževalo, ne bodo zatisnili očesa. Po napovedih hidrologa z Arsa Janeza Polajnarja bi reka lahko poplavljala do sobote. 

A že danes Krka bolj kot na reko spominja na jezero. Poplavljala je sicer na običajnih območjih, ponekod pa dosegla tudi hiše. "Če je voda včeraj zalila prvo stopnico, je do jutra celotno stopnišče. Pod vodo je tudi del dvorišča, kamin," novinarki Tanji Volmut pokaže domačin. Krka je narasla tudi pri Otočcu, kjer je pod vodo polovica parka ob gradu. Voda sega skoraj do mostu, ki pelje do otoka s stavbo.

"Malo smo v strahu, sicer spremljamo, kolikšna je višina pretoka," tudi dodajajo domačini, ki obenem pristavljajo, da reka na sedaj poplavljenih območjih sicer navadno bregove prestopi v jesenskem času. Spomladi tu še ni poplavljala, so sklenili prebivalci. Izjemno močan je tudi izvir reke Krke pri naravnem rezervatu Krška jama.

Obilno deževje zadnjih dni je v Posavju sprožilo dva plazova. Eden se je vsul na lokalno cesto Mrčna Sela–Gaj v Mestni občini Krško. Dežurni pri cestnem podjetju so cesto zaprli za ves promet, boštanjski gasilci pa so v naselju Jablanica na Sevniškem opravili pregled terena, na katerem se je sprožil plaz za stanovanjsko hišo.

"Tako je videti poplavljeno Ribniško polje iz zraka. Na srečo voda ni dosegla hiš," pa iz Ribnice sporoča naš hišni prognostik Rok Nosan.

Obilno deževje je nekaj težav povzročilo tudi pri vodooskrbi. Predvsem na območju Komunale Trebnje, ki je uporabnike, ki se z vodo oskrbujejo iz zasebnih vodovodnih sistemov Brezje-Ornuška vas, Češnjice pri Trebelnem, Debenec, Cirnik-Ravne in Velika Strmica v Občini Mokronog-Trebelno, obvestila, da je treba vodo pred uporabo prekuhavati.

Na Štajerskem pomaga tudi 80 članov Slovenske vojske

Razmere na poplavljenih območjih na Štajerskem si je skupaj s predstavniki vojske ogledal tudi minister za obrambo Marjan Šarec. Pri naselju Šomat v Občini Šentilj je povedal, da so se pripravili že včeraj in pojasnil, da so poslali dovolj enot. "Na terenu ni nikoli preveč sil, vedno manjkajo še kakšne roke. Bolje, da na teren pride kakšen človek več in je delo prej opravljeno," je dejal.

"Sodelovanje gasilskih enot, enot civilne zaščite in Slovenske vojske je tisto, k čemur moramo stremeti tudi v prihodnje. To sem si osebno vedno želel, ko sem bil še navaden gasilec. Vedno sem pogrešal, da vojska ni bila aktivirana pravočasno," je še povedal minister in poudaril, da ljudje v nesreči niso sami. Pojasnil je tudi, da so jih ljudje zelo lepo sprejeli, saj so resnično hvaležni za njihovo pomoč. Nekateri so jih pričakali s solznimi očmi.

Minister je pojasnil še, da je sanacija v pristojnosti drugih služb in da je vojska zadolžena za intervencijsko delo. "A dokler bodo plazovi grozili, bo vojska tukaj, ker je tako edino prav," je sklenil. 

"Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske že delujejo na najbolj ogroženih območjih," so sporočili tudi iz Slovenske vojske. Kot so pojasnili, delujejo v koordinaciji s civilnimi strukturami, in sicer 10 pripadnikov v Selnici ob Muri in 67 pripadnikov v Sladkem Vrhu. Poleg tega izvidovanje poteka pri Kolpi, Osilnici in pri Kostanjevici na Krki. 

Vojski, ki deluje na območju Šentilja, Selnice ob Muri in Zgornje Velke, se je pridružila tudi naša novinarka Mojca Hanžič. Kot pravi, so največja težava prav plazovi, saj je voda večinoma že odtekla. "Prioriteta vojske je sanacija plazov, predvsem tistih, ki ogrožajo hiše, prav tako delajo na tem, da bi čim hitreje uredili prevoznost cest," je povedala. 

Pripadniki vojske si najprej ogledajo teren, da lahko nato ocenijo, kakšno orodje bodo potrebovali. Ker z mehanizacijo ne morejo priti povsod, poleg tega pa bi lahko z velikimi stroji še dodatno sprožili plaz, veliko dela opravijo kar z lopatami. Trenutno jih je okoli 80. 80-glava ekipa se bo na teren odpravila tudi v četrtek.

"Prebivalci naj se ne približujejo vodotokom"

"Prebivalci na ogroženem območju naj bodo pozorni in naj se ne približujejo vodotokom, saj so zelo nevarni. Tudi teren je tako namočen, da je zelo zdrsljiv," je v oddaji 24UR ZVEČER opozoril poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Poleg tega naj prebivalci opazujejo območje svojih hiš in obnašanje zemljine. "Pozorni naj bodo tudi na posebne zvoke, namočenost zemljišč je prvi vzrok za veliko število plazov in podorov, tako za posameznika kot tudi za objekte," je še povedal. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AbrA0_KadaBRa
17. 05. 2023 20.35
+2
Vreme in klima so jabolka in hruške. Ni prvi maj, ko kurimo. Pred parim leti je bil cel maj deževen, potem pa takoj z začetkom junija, vročina do 40 stopinj, da je bilo za umret od sopare. Lansko leto je bilo tudi kislo vreme proti koncu pomladi, potem pa nič normalnih padavin do septembra, razen neurij.
ZLATKO JAKLIN
17. 05. 2023 20.10
+0
Po podatkih CZ naj bi na terenu bilo cca 80 pripadnikov vojske. Zakaj samo 80, zakaj ne več?
Robert Dorfer
17. 05. 2023 20.44
+0
Zato ker ne grejo v vojno da bi več vojakov poslali, pač so šli tolk kolk je bilo potrebno. Nekaj izjemnega tudi oni ne morejo v tem primeru naredit, pa tudi ogrožen noben ni bil tko da!
Misika1967
17. 05. 2023 19.51
+14
Ocitno std blokarji najbolj pametni,kje gradit,kako gradit.... kot da so ljudje to naredili nalasc. Vecina je domacije in zemljo podedovala in pri nas ni neke bogatije saj ljudje komaj prezivijo. Mi Sentiljcani si znamo sami pomagat smo se vedno dobri sosedje. Taksno vreme je sprozilo plazove tam kjer se nikoli niso bili ogrozeni. Najmanj kaj lahko naredimo je da smo vsaj socutni in ne pametujemo po forumih. Kdor pa ima cas in pridne roke nam naj pride pomagat. Bo dobrodosel in veseli bomo.
Delavec_Slo
17. 05. 2023 21.26
+2
Bravo, tudi blok včasih zalije, samo do prvega štuka pa..
spermi?
17. 05. 2023 19.42
+3
Ne me basati štiristopedeset evrov imam penzije pa si plačujem zavarovanje za hišo .
graf
18. 05. 2023 08.07
plaz NI vštet v osnovno zavarovanje , za potres , zemeljski plaz , izliv vode , indirekten udar strele .. moraš imeti posebej klavzulo ! So pa ta posebna zavarovanja zelo zelo draga in le malo jih ima to sklenjeno ! Z zavarovanjem je vedno tako ; ko sklepaš agent pravi da je VSE krito , ko pa do česa pride pa ugotoviš da NIČ ni krito ...
marina1004
17. 05. 2023 19.32
+2
Climate change
PomisliNaSonce
17. 05. 2023 19.42
-2
Vaši vladarji vam delajo tako vreme, bi rekel..kdo že
UtisanBimbambom
17. 05. 2023 20.03
+3
Dinho8O
17. 05. 2023 19.29
-1
Sparam pa ni vazno kolko stane.
_Heisenberg_
17. 05. 2023 18.37
+1
kdo dela hiso pod bregom je malo ku-ku.Jaz jo imam vsaj 50m naf reko.
oježeš
17. 05. 2023 17.41
+11
Res mora biti človeku težko, ko pride domov in najde tako razdejanje, poplavljeno stanovanje. Je res hudo, vendar ne za obupati, sanacija ne bo prijetna niti hitra, se bo pa sčasoma uredilo. Spomini pa ne bodo lepi.
Uporabnik1556982
17. 05. 2023 17.39
+10
Lani 27. maja je v Slovenskih goricah bila prava nočna morasta nevihta s točo, bilo je zvečer ob 22. uri, nisi nič videl, samo toča je padala in naenkrat so iz hribov začeli teči hudourniki, samo slišal si šumenje vode (grozljivo) vse je zalilo blato...šele jutro je pokazalo prave posledice, nato je pa haralo to vreme po celi Sloveniji, non stop toča, potem pa vročina in suša, bomo videli kako bo letos, začelo se je zelo podobno...na žalost..
PomisliNaSonce
17. 05. 2023 19.45
+0
Letos bo slabše. Povezava z Madžarsko in proti Žerjavincu...no bomo videli. Lahko pa da je to zdej nalilo, in bo toče manj in vetroloma kot lani. Dajmo vladarju šanso
razgledanec
17. 05. 2023 17.14
+5
Tu bi jaz opozoril na dela kod sociscenje strug ohranjevanje nasipou ,goloseki katerih drzava ne oskrbuje oz kdor je placan za to to nedela
čokolino23
17. 05. 2023 17.13
+7
JA BO TREBA STRUGE POTOKOV ,REK OČISTIT IN POGLOBIT
Anion6anion
17. 05. 2023 19.00
+8
Če se p vedno najdejo zagovorniki narave in živali, češ da pri čiščenju nabrežij uničujemo naravni habitat rastlinja in živalstva. Butale!
Dragica Cegler
17. 05. 2023 21.46
-1
Je Nika povedala,da se ne sme,volivci pa to potrdili na referendumu tako,da se ne sme.
Tone 12345
17. 05. 2023 17.12
+4
Baje da bo svetovna kriza v pomanjkanju vode!tolk o dr.jih ekologije!
jezenslovenec
17. 05. 2023 17.12
+4
Vsako leto je isto sranje. Kaj pa ste naredili, da do tega ne bi prišlo???? Tisti, ki so vam pa dali gradbeno dovoljenje naj vam pa sedaj počistijo hišo in uredijo okolico.
Janez23
17. 05. 2023 17.03
-5
Medtem ko je del Slovenije pod vodo, drugi del pa brez zdravnika se Golobova vlada ukvarja z odstranjevanjem ograje na južni meji, ukinjanjem muzeja, ukinjanjem praznika žrtev komunizma, z zmanjševanjem kmetijstva in govejega mesa,...... Tukaj snemajo neke vojake s samokolnicami, zgleda da je samo še ta oborožitev ostala vojakom. Naj pride en gradbeni stroj in bo odpeljal blato hitreje kot 100 vojakov.
oježeš
17. 05. 2023 17.42
+6
Ne čakaj doma za računalnikom, pojdi v akcijo. Dela imaš čez glavo, pa še le kritizirati boš pozabil.
Sulica 81
17. 05. 2023 16.31
+4
kje so sedaj gospoda izb Trstenjakove,da bi pomagali ljudem in malo prijeli za lopate in odmetavali zemljo svaka čast Vojski ki pridno pomaga.
oježeš
17. 05. 2023 17.44
+3
Tukaj ni talanje bombončkov, ampak je treba fejst delati in si usran od blata. Kdor pričakuje da bodo politiki zagrabili z rokami, ima visoko mišljenje o njih. Pa naj bodo iz katerega koli hleva.
Anion6anion
17. 05. 2023 19.01
+3
Troli morajo zagovarjati JJ ki klobasa nebuloze in neti državni udar.
El pi5tolero
17. 05. 2023 16.04
+1
Evo vam za vodo gre butalci! Lol
oježeš
17. 05. 2023 17.47
+3
To je trenutno, počakaj na poletje ko bo suša in bo primanjkovalo vode. Narava ne razdeli vse po dnevih in mesecih ampak kakor ji paše, ne glede ali nam je všeč ali ne. Ja, vodo pa moramo obdržati kot javno dobro, ker če bi jo sprivatizirali, bi lahko izsiljevali ljudi, da ni res.
Teofil
17. 05. 2023 15.41
+7
Zgolj eno oddelenje je operativno,kje so zdaj tiste opevane brigade in divizije?
Anion6anion
17. 05. 2023 19.02
+2
V pripravljenosti za bojevanje v Ukrajini.
Prinašalec
17. 05. 2023 15.36
+7
Ubogi Šarec si je verjetno umazal uniformo. Deluje pa kot neki pajac.
Bombardirc
17. 05. 2023 15.24
+11
V času prejšnje nesposobne vlade je vojska postavljala ograje po Ljubljani in hodila na domobranske proslavice, zdaj pa pomaga ljudem. Razlika je več kot očitna...
Mio56
17. 05. 2023 15.21
+11
"Tako je videti poplavljeno Ribniško polje iz zraka. Na srečo voda ni dosegla hiš," sporoča naš hišni prognostik Rok Nosan. Grozno ko kraško polje poplavi ob deževju hahahaha