Slovenija

Dežurna mesta glede na težavnost?

Ljubljana, 09. 06. 2010 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravstveni minister Dorjan Marušič v primeru umika zdravniških soglasij za večurno dežurstvo ne izključuje težav v zdravstvenem sistemu. Pripravlja se "vladni" sestanek s predstavniki Fidesa.

''Umik zdravniških soglasij za delo preko polnega delovnega časa bi v nekaterih zavodih gotovo povzročil organizacijske težave, lahko pride tudi do zamika rednih programov,'' je možnost umika zdravniških soglasij iz protesta zaradi zmanjšanja plačevanja dežurstev komentiral minister za zdravje Dorjan Marušič. "Sicer pa bo to osebna odločitev vsakega zdravnika," je dodal. S predsednikom vlade Borutom Pahorjem se sicer usklajujeta za srečanje s predstavniki zdravniškega sindikata Fides, do katerega naj bi prišlo še ta teden.

Res premalo zdravnikov

Minister Dorjan Marušič
Minister Dorjan Marušič FOTO: Blaž Garbajs

Po Maruševičevih trditvah poskuša Zakon o sistemu plač v javnem sektorju odpraviti nekatere odklone v sistemu. Izpostavil je, da je dežurna služba v Zakonu o zdravniški službi opredeljena kot redno delo, sprememba zakona pa poskuša odpraviti velike razlike v plačilu med redno in dežurno službo. Izpostavil je "pereče" probleme – zdravnikov v Sloveniji je manj kot drugod v Evropski uniji, organizacija zdravniške službe pa je taka, kot je. ''A možne so določene racionalizacije.''

Rešitve ne vidi v enotnem plačevanju vseh zdravnikov, ki dežurajo. "Treba bo postaviti dežurna mesta glede na težavnost dela na teh mestih in na ta mesta razporediti zdravnike, ki so za to usposobljeni. Lahko se bo zgodilo, da bodo v tem primeru za nekatera dežurna mesta plačila primerljiva kot danes." Po njegovem mnenju bi morala biti zahtevnost dežurnih mest razdeljena na vsaj tri do pet stopenj. Poleg tega bi v nekatere dežurne enote morali vpeljati tudi turnusno delo.

Napovedal je, da bo vlada oblikovala pogajalsko skupino, ki se bo glede tega vprašanja pogovarjala s sindikati, ministrstvo za zdravje bo predstavljal državni sekretar Ivan Eržen. Marušič sicer pravi, da bo v primeru, da bo zakon sprejet tak, kot je zdaj, to velik izziv za vodstva javnih zdravstvenih zavodov, ki bodo morala pristopiti k organizaciji dela, da bo potekalo čim bolj tekoče. Glede načrtov za ureditev tega področja je izpostavil, da nastajajoči Zakon o zdravstveni dejavnosti "odpira" možnost racionalizacije dežurne službe, čeprav bo to dolgotrajen proces, ker bo potrebno povezovanje nekaterih strokovnih služb izvajalcev.

Kar se tiče racionalizacije v dežurni službi, največ pričakuje od UKC Ljubljana, ''ki je s temi procesi že začel in kjer je tudi največ dežurnih mest''. Postaviti bi morali "neke nacionalne dežurne specializirane centre, na primer za področje infektologije ali nevrologije". Strinja pa se, da je novela Zakona o sistemu v javnem sektorju vladna, zato bo odgovornost države, če bo tako zarezala v plačilo dežurstev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
01. 07. 2010 08.56
Pa nebi ti fantje raj vzeli za dežurstva fraj dni pa šli privat na črno in nikom ništa.
polikarbonatka
18. 06. 2010 18.31
tinta,nič ne mešamo jabolk in hrušk.Dejstvo je da zdravniki z dežurstvi dobijo še eno plačo zraven,kar pa sigurno ni prav.Tudi sestre dežurajo in delajo nočne,pa za to dobijo drobiž
hillya
16. 06. 2010 19.15
Kdor želi debatirati o plačah zdravnikov, mora najprej vedeti, da D E Ž U R S T V O ni P L A Č A - zato ne mešajte jabolk n hrušk.
Andrej Lesjak 1
10. 06. 2010 16.35
snupy1, delaš za vlado? Sicer pa ne moreš primerjat plače zdravnika, ki operira cele dneve, je stalno na voljo za najzahtevnejše posege, ki svoje znanje širi na druge kolege in jim svetuje pri delu z delom poslanca, ki vleče še plačilo za župansko funcijo in še kakšen odbor zraven... Za realen prikaz plač so plačila po urah... pa še to je bolje vedeti neto izkupiček kot pa bruto...tako da prosim, ne s takimi nebulozami in omejenostjo!
rewritable@email.si
10. 06. 2010 14.40
snupy daj ne govori neumnosti. Ce majo na najvisjih funkcijah previsoke place, naj jih znizanjo VSEM najvisjim funkcijam. To da pa to natolcujes to cez vse zdravnike, je pa otrocje.
snupy1
10. 06. 2010 12.20
Po podatkih Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je bila najvišja izplačana plača v javnem sektorju novembra lani 13.782 evrov bruto. Izplačana je bila v Univerzitetnem kliničnem centru v Mariboru. Druga in tretja najvišja plača sta bili izplačani v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani (11.070 evrov bruto) ter v Psihiatrični bolnišnici Vojnik (10.414 evrov bruto). Plača nad 10. 000 evrov bruto je bila novembra lani izplačana še v Splošni bolnišnici Celje (10.318 evrov bruto) in v Splošni bolnišnici Jožeta Potrča (10.302 evrov bruto). Precej manjše od zdravniških so bile novembrske plače na ministrstvih, kjer sta bili najvišje izplačani plači na ministrstvu za finance (5688 evrov bruto) ter na ministrstvu za zdravje (5691 evrov bruto). V kabinetu predsednika vlade je novembra lani najvišje izplačana plača znašala 5979 evrov bruto, na vrhovnem sodišču 5375 evrov bruto, na vrhovnem državnem tožilstvu 5701 evrov bruto in na Mestni občini Ljubljana 4784 evrov bruto. In kdo je potem po vaše najbolje plačan v naši državi? @Tonček Balonček Na snagi mogoče že imajo kakšen dodatek, a plača ne sega niti do kolen (gležnjev) najbolje plačanim iz zgornjega prispevka. In tudi brez mesarja, teologa, zootehnika... bi težko živeli. Vsak poklic je za nekoga pomemben.
Tonček Balonček
10. 06. 2010 10.52
Če manjka kadra, naj pač angažirajo študenet višjih letnikov, veterinarje, zootehnike, mesarje, teologe in podobne, odvisno od klinik! Na psihiatriji bi lahko dežurali npr. študenti teologije, v zobnih ambulantah kovači, v porodnišnicah pa veterinarji! Fizioterapevti pa za denar ne bodo delali Za at denar, 10 EUR na uro pač nihče, razen vratarja, ne bo v službi za vikend!
m0dridirkac
10. 06. 2010 10.41
>>>snupy1 >Čakalne vrste nastajajo zato, ker imajo zdravniki omejen, koliko pacientov lahko sprejmejo na dan iz strani zavarovalnic >>>Pravi zdravniki se držijo hipokratove prisege in ne delajo zgolj za denar (tudi za denar). A ha, a potem naj zdravnik iz svojega žepa plača pregled krvi v laboratoriju, al kako? Saj stane samo 7€.
Tonček Balonček
10. 06. 2010 09.07
Če bi delalo še 2000 zdravnikov, kolikor jih baje primanjkuje, bi seveda denarja za plače takoj zmanjkalo!
Tonček Balonček
10. 06. 2010 09.06
Galvno je, da bo direktor RTV-ja, nek bivši šef AvtoCelja, prejet 72 plač odpravnine. Da se ve, kam gre davkoplačevalski denar!
Tonček Balonček
10. 06. 2010 09.04
snupy, na račun davkoplačevalskega denarja so v zdravstvu daleč najbolje plačani dobavitelji zdravil in opreme! Če bi videl dohodke kakšnega šefa predstavništava katere od farmacevstskih firm, bi se prijel za glavo, kako je to sploh možno! Ni akr vsako delo po svoje težko! Na Snagi imajo dodatke za delo v smradu uin umazaniji, tisti, kopljejo po črevesju ga pa nimajo!
snupy1
10. 06. 2010 07.52
@eks snupy1 Čakalne vrste nastajajo zato, ker imajo zdravniki omejen, koliko pacientov lahko sprejmejo na dan iz strani zavarovalnic, in ne za to ker nebi nič delali... Pravi zdravniki se držijo hipokratove prisege in ne delajo zgolj za denar (tudi za denar). V prvi vrsti so jim pacienti-bolniki in jih ne pošiljajo domou umret (kot je to primer makedonskega državljana) ali pa primer Nekrep ali pa primer... Takih je pač veliko, A nič ne odgovarjajo, ker jim je v prvi vrsti prioriteta denar. Poglej samo, kdo je najbolje plačan v državi na račun davkoplačevalskega denarja. Med prvo deseterico je kar šest zdravnikov. In ne mi nabijat, kako težko je to delo. Vsako je po svoje težko a ni toliko preplačano.
JanezNovakJohn
10. 06. 2010 05.36
"Ob tako močnem lobiju ni mogel noben minister narediti nič, razen prepoved kajenja in še nekaj dima". Košček po košček je potrebno podirati zdravstveni lobi. To je edina pot. LOBI ki ga mora premagati minister je hujši od Siciljanske mafije.
Žuža88
09. 06. 2010 23.57
snupy1 Čakalne vrste nastajajo zato, ker imajo zdravniki omejen, koliko pacientov lahko sprejmejo na dan iz strani zavarovalnic, in ne za to ker nebi nič delali...
snupy1
09. 06. 2010 16.25
Jest sm tud mel 60 nadur pa sm dobu sam 10.000€ manj od dohtrja z istim številom nadur. Sej jim ni treba delat nadur. V rednem delavnem času nej delajo. Pa nau čakalnih vrst.