Slovenija

Digitalna preobrazba in politična agenda digitalizacije

Ljubljana, 24. 07. 2021 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Digitalna preobrazba je globalna agenda (t. i. levega in desnega) političnega in celotnega poslovnega sveta, ki jo je prav pandemija covida-19 postavila na piedestal. Digitalizacija je ena od ključnih prioritet EU in slovenskega predsedovanja Svetu EU. Po novem pa imamo tudi ministra za digitalno preobrazbo! Vse kaže, da bo digitalizacija ključna politična agenda, ki bo pomembna za pozicioniranje na naslednjih volitvah. A kaj bo implementirano tudi v praksi?

Mobilne banke
Mobilne banke FOTO: Shutterstock

Agende v družbi so determinirane z ekonomskimi, političnimi, kulturnimi in drugimi pomembnimi zgodovinskimi dogodki. Pandemija covida-19 je zagotovo eden od največjih in najbolj očitnih problemov sodobnega časa. Pod največjim pritiskom pandemije smo bili zaprti vsak v svojo občino in takrat smo ugotovili, da lahko veliko stvari opravimo na daljavo. Bistveno se je spremenilo vsakdanje delovanje, kjer so podjetja stopila na pot digitalne transformacije, veliko je bilo šolanja in dela od doma, sestanki in osebni stiki so potekali prek videopovezav, še dogodki so se preselili na družbena omrežja. Spremenilo se je vse! Ta nova podoba sveta nas je vse prisilila v transformacijo delovanja, kjer se je kot ključna individualna in družbena potreba pokazala digitalizacija v širšem smislu. 

Pandemija covida-19 je kot ključno družbeno agendo postavila na piedestal prav digitalizacijo. Slednja namreč predstavlja enega od ključnih kratkoročnih odgovorov na izzive trenutne krize. Poleg tega pa digitalizacija velja za nepovraten proces, ki je podprt s kapitalistično globalno paradigmo. Slovenija pravzaprav nima izbire, če se želi razvijati in ostati del zahodnega sveta. Alternative procesu digitalne preobrazbe družbe kot celote ni, pri čemer ostaja pomemben evropski poudarek prav na vključenosti ranljivih skupin. A kaj, ko so spremembe že tu, soočanje z njimi pa je zelo raznoliko. V gospodarstvu se namreč že odvijajo korenite spremembe, država pa po vseh javno dostopnih podatkih precej zaostaja. Ne zgolj za gospodarstvom, temveč tudi v primerjavi z ostalimi članicami EU. 

Domen Kos
Domen Kos FOTO: osebni arhiv

V gospodarstvu se že odvijajo korenite spremembe, nekatera uspešna podjetja krmarijo skozi proces digitalne transformacije, ki zajema zelo širok spekter izzivov, kot so digitalni poslovni model, izkušnja kupca, podatkovna strategija, procesi in digitalne rešitve za podporo poslovanja, razvoj digitalnih kompetenc kadrov, digitalna kultura, industrija 4.0 in kibernetska varnost. Vse to je EK sofinancirala skozi različne programe, ki so podjetja spodbudili na pot k digitalnem prehodu. Povečanje dela od doma, ki ga omogočajo različna digitalna orodja, je povzročilo, da zaposleni vsaj del delovnika opravijo od doma in s tem ostanejo v lokalnem okolju, kar ima številne blagodejne učinke. Pritisk na velika mesta se je zmanjšal, manj je bilo izgube časa in denarja zaradi vsakodnevnih poti, manj onesnaževanja ozračja in več je bilo lokalnega.

Kot svetlo točko velja izpostaviti premik slovenskih občin, ki pripravljajo strategije pametnih skupnosti, izvajajo pilotne izvedbe posameznih pametnih rešitev in so sodelovale v prvem pravem razpisu MJU za rešitve pametnih skupnosti. S tem poskušajo v lokalnem okolju ustvariti digitalno infrastrukturo in storitve, ki bi omogočale kakovostno globalno življenje lokalnim prebivalcem. To je dolgoročno verjetno edina resna strategija za razvoj slovenske periferije. Prav tako pa digitalni prehod slovenskih občin predstavlja ključ do nacionalnega digitalnega prehoda, saj so občine prebivalcem s storitvami najbližje in najbolj razumejo njihove potrebe. Izzive in spremembe je namreč treba nagovarjati “bottom-up” in ne obratno. To je potrdila tudi pandemija covida-19, ki je v praksi pokazala, kje imajo prebivalci dejanski stik z državo – prek občin. Vse to se je seveda nadaljevalo s cepljenjem, kjer smo zopet lahko videli učinkovitost tistih blizu ljudem. 

Podatki permanentne raziskave o pametnih skupnostih v Sloveniji (IPM Digital) kažejo, da je stopnja digitalne zrelosti občinskih uprav v tisti začetni fazi, kjer je večina občin v skladu s klasifikacijo povezanih oziroma vključenih v digitalizacijo (89 %). Izkušenih občin je zgolj 4 %, medtem ko občin igralcev na tem področju ni. Precej bolj zaskrbljujočih je 7 % občin, ki so izključene iz procesa digitalizacije. Podobno sliko je pokazal odziv občin na javni razpis PmiS MJU, kjer se je od 212 slovenskih občin v konzorcije (14) povezalo kar 157 občin oz. 75 % vseh. To je lakmusov papir in zelo dobro sporočilo, da je interes in potreba po digitalnem razvoju slovenskih občin velika. Ta lokalna prioriteta in prioriteta EU mora postati tudi slovenska nacionalna prioriteta. 

Besedilo je pripravljeno v sklopu projekta Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Na področju digitalizacije občin velja izpostaviti dobro delo Ministrstva za javno upravo (MJU), ki je kljub časovnemu zamiku vendarle izpeljalo razpis za pametne skupnosti. Razpis je ponujal 100-% financiranje za soustvarjanje pametnih rešitev, kolaboracijo občin v obliki konzorcijev, izpostavil kriterij števila uporabnikov, dolgoživosti rešitev, OPSI-portala in mnoge druge ključne elemente pametnih skupnosti. Občine so bile prisiljene k razmisleku o dejanskem problemu, ki ga želijo z digitalizacijo nagovoriti. To lahko izpostavimo kot zaenkrat eno izmed redkih dobrih praks za digitalno preobrazbo države. A kako naprej?

Digitalizacija je s prejšnjim tednom postala še pomembnejša politična agenda trenutne vlade, ki je za las izvolila novopečenega ministra za digitalno preobrazbo. Izvoljen je bil Mark Boris Adrijanič, ki bo koordiniral aktivnosti digitalnega prehoda med različnimi ministrstvi. Digitalna identiteta, digitalna potrdila, integracija sistemov, boj proti analogni osamljenosti, boni za digitalne kompetence in še kaj lahko beremo v 40 ukrepih. Kar kaže na konkretizacijo plana in dobre predloge, a časa za implementacijo do naslednjih volitev je zelo malo. Tako se postavlja očitno vprašanje, in sicer, ali bo digitalizacija po slovensko še kaj več od politične agende, ki bo delila bone? 

Koordinacija procesa digitalizacije na ravni države je nujno potrebna. Kratkoročni projekti in ukrepi za digitalni prehod so nujni, a še bolj kot to je dolgoročno ključno zagotoviti kakovostno črpanje različnih evropskih spodbud za digitalni prehod javnega in zasebnega sektorja. Digitalizacija namreč velja za permanenten in intenziven proces, ki zahteva ogromno kadrovskih, finančnih in drugih virov. Sredstva EU za digitalni prehod bodo v prihodnosti zelo obsežna tako v načrtu za okrevanje in odpornost, kakor tudi v večletnem finančnem okviru. To je naše najboljše zagotovilo, da bo digitalni prehod zaživel tudi v praksi. 

Kaj se bo v tem kratkem času implementiralo na področju digitalne preobrazbe, je veliko vprašanje. Nekaj pa je jasno. Vse kaže, da bo digitalizacija agenda, ki bo pomembna za pozicioniranje na naslednjih volitvah. Živimo namreč v času doktrine šoka, kjer kot ključni problem družbe ostaja pandemija covida-19, ki kot pomembno kratkoročno in dolgoročno rešitev ponuja digitalno preobrazbo. To je rešitev levih in desnih vlad, alternative ni.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
25. 07. 2021 11.07
-1
Novo pečeni minister za digitalizacijo je stopil v akcijo. Je rezultat te "akcije" digitalna kontrola potrdil o cepljenju? Nekam slabo je začel...mu pride bolj ksno.
Jožajoža
24. 07. 2021 21.18
-2
V času sedanje, tretje janševe vlade neonacisti spet doživljajo prerod. In pri tem uživajo očitno podporo stranke sDS.
duhccc
24. 07. 2021 14.57
+2
itak vse skupaj nateg zaradi tega ker se bi mogu sesut dolar in amerika poveljuje svetu .. itak ameriko sam pokonci drzi kemofarmacija in vojska .. sedaj hocjo precepit vse napolno od 15 naprej pravjo da ce nisi cepjen da se bos mogu vsake 48 testirat ce bos hotu okoli hodt po 23.8 pa bojo tudi testi placlivi tko da bo drzava dobro sluzila.. zanimivo pa je da cedal vec zbolevajo tudi precepljeni sam napolno iscejo izgovore da majo stranske bolezni in ni cepilo krivo... v avstriji se pa nemores vec zivljensko zavoravti ce si bil cepljen za kovid ker se nevjo stranski ucinki...
JAZsemTI
24. 07. 2021 14.24
+2
Covid epidemija ni zaradi virusa. Cilj je digitalizacija in obenem kontrola.
Millady
24. 07. 2021 12.20
+2
Industrijska revolucija 4.0 je v teku...wef, davos, klaus schwab...
TolstojV
24. 07. 2021 11.44
+6
Voluharji se že slinijo in lobirajo za razpise države za digitalno preobrazbo spet bo šel denar v tajkunske in tatinske žepe koruptivnežev. Potem bomo priča medijskemu poročanju o starih trikih istih lopovov ki paradirajo pri vsakem javnem naročilu in izčrpavajo državno blagajno in davkoplačevalce! Ti bi si zaslužili, da se jih prežene in polije s gnojnico in nobenega državnega naročila več!
JAZsemTI
24. 07. 2021 11.30
+11
Socialna distanca, ki se bo zgodila z digitalizacijo, je cilj in največji dosežek "elit" , ki jim gre družba na živce in se je obenem bojijo. Tako bo pa vsak sam, rannljiv, poslušen in vodljiv🤔
MucaNeGrize
24. 07. 2021 10.29
+6
digitalizacijo vodi umetna inteligenca. Dogaja se vse , kar ona dovoli - ostalo je blokirano in ne obstaja. Vse po vnesenih parametrih ...kdo jih bo vnašal je jasno - narod/ uporabniki - NE .. Ima pa tudi rešitve - če jo kdo vpraša kako rešiti problem lakote v svetu je dala preprost odgovor - Takoj zmanjšati populacijo za polovico in ostali polovici zmanjšati obroke za četrtino . Brez čustev - direktn optimalna . Pljuc . Rodil sem se 100 let prepozno .
Uporabnik1947897
24. 07. 2021 10.18
+13
Covid + Digitalna preobrazba + Podnebna strategija = NWO....Dobrodošli v tehnokratski pekel...
MucaNeGrize
24. 07. 2021 10.23
+4
ki ga bo vodila umetna inteligenca po vnešenih parametrih. Kdo in kako jih bo vnašal je jasno. Boj proti dezinformacijam Umetna inteligenca lahko prepozna lažne novice in dezinformacije tako, da med podatki na družbenih omrežjih išče senzacionalistične vsebine ter prepoznava, kateri spletni viri so verodostojni.
MucaNeGrize
24. 07. 2021 10.24
+3
MucaNeGrize
24. 07. 2021 10.16
+5
janša bo birokracijo zmanjšal...so do onemoglosti krulili janševiki...Povečuje jo iz dneva v dan ...V tem novem ministrvu so bo bogato pasla 200 članska čreda birokratov , ki ne bodo dodali nikakršnega prispevka k opevani digitalizaciji...
sinhron
25. 07. 2021 13.05
+0
Janševe besede so kontra produktivne , kot so njegova dejanja !
Destra
24. 07. 2021 10.05
-3
Nekdo hoče pri nas združiti osebno in zzzs kartico, pa imajo nekateri že velik problem. Težko je podalpskim konjarjem kaj dopovedati. Śverc komerc nam je položen v zibeljko. Levstikov Martin Krpan je pa narodni junak. Te osvobodi in potem ti šverca.
Destra
24. 07. 2021 09.59
-5
Digitalna agenda naj za začetek samo začne ukinjati plačevanje z gotovino, pa smo že na polovici uspeha. Bo vse povsem digitalno in pod nadzorom. Primer: pojdite med 8.00 in 9.00 v Bauhaus in glejte koliko mojstri plačujejo s kartico 😂😂😂. Malo se zgledujmo po skandinavcih!
Naiven_od_rojstva
24. 07. 2021 09.40
-10
Takoimenovanega "nadzora" se bojijo samo nepošteni ljudje. Koliko jih je v Sloveniji, ne bi si mislil.
zof4
24. 07. 2021 10.10
+7
Naiven_od_rojstva
24. 07. 2021 09.40
-5
Pozdravlja vas informacijska pooblaščenka.Nič ne bo od digitalizacije, pravi. Bo ona poskrbela za to.
Jous
24. 07. 2021 09.32
+7
2 milijona ljudi se bo moralo digitalizirati vključno s starimi, otroci, ljudmi s posebnimi potrebami...da bodo sploh lahko prišli do storitev javnega sektorja. Namesto, da bi bilo obratno, najprej javni sektor prevetri poslovne procese, nepotrebno delo in podvojene evidence. Da bi se javni sektor prilagodil potrebam prebivalcev, tudi tistih, ki so stari, ki slabo vidijo, ki živijo v odročnih krajih, ljudem, ki nimajo računalnikov.
Sredina
24. 07. 2021 09.30
+3
da v tok dolgem clanku ubistvu ne poves nic, je pa ze tut po svoje dosezek...
Juraj Brecelj
24. 07. 2021 09.21
+8
Ko svetovne in lokalne elite zavohajo, da so se ljudje pripravljeni odreči pravi svobodi v zameno za navidezno in da so pametni telefoni orodje idealno orodje nadzora in manipulacije, digitalizacija postane svetovna agenda.
Looneh
24. 07. 2021 09.20
+9
Gre se samo za lažjo kontrolo nad ljudmi. To je to. covid nateg je le začetek, oziroma izgovor za vse kar bo sledilo
Kopriva60918022
24. 07. 2021 09.08
+3
hahah imeli bi digitalizacijo, a vlada nam sekta s srednjeveškimi vrednotami..
Sredina
24. 07. 2021 09.31
-2
ironicno da je to prva vlada ki kej konkretnega glede digitalizacije sploh pocne
Johnny_boy
24. 07. 2021 08.57
+12
Ce skrajsamo, vsi vozniki in taksisti bodo brez sluzbe v nekaj letih, prodajalke, veliko ljudi v skladiscih, kuharji, natakarji, tisti ki delajo v proizvodnji, cistilke, racunovodje, ipd. Tudi v pisarnah bo pol manj ljudi delal. Aja drzava bo mela pa popoln nadzor nad vsem kar pocnete. Kreditne kartice ne bodo vec potrebne, kesa ne bo, vse bo prek aplikacije. Ne vrjamete, vcasih si na avtobusu placal z zetoni, pokazal mesecno ali dal kes. Dans lahk sam se z aplikacijo oz urbano (ki tudi ni vec potrebna, sam za stare ljudi ki nimajo pametnega telefona). Torej vcasih ni noben vedel kje se vozis z avtobusom, zdej bodo pa vse vedl. Kje se vozis, kje in kaj kupujes, ipd. Kitajski "social credit" sistem so itak mokre sanje vse politikov se posebej tvitota.