Slovenija

Digitalni nomadi v Sloveniji. Kako živijo, kakšne pogoje imajo?

Ljubljana, 28. 02. 2024 06.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaja Kobetič
Komentarji
14

Plaža, mivka, ležalnik. Za marsikoga sanjski delovni pogoji, za marsikaterega digitalnega nomada pa kar resničnost. Gre za osebe, ki niso vezane na tradicionalno pisarniško delo od sedmih do treh, pač pa so fleksibilne – tako na čas kot na lokacijo dela. Vse, kar potrebujejo, je internet. In takšne zdaj – po zgledu Estonije, Portugalske in sosednje Hrvaške – privablja tudi Slovenija. Ne le, da s svojim znanjem iz celotnega sveta v državo prinašajo izkušnje, v turistično neobleganih sezonah skrbijo tudi za turizem, pravijo poznavalci. A kdo jim bo tam postregel hrano in pijačo? S pomanjkanjem kadrov se gostinci v zadnjem času borijo kot z mlini na veter, zato je v pripravi lažje zaposlovanje tujcev za krajše obdobje, tako imenovano sezonsko delo.

V središču Ljubljane so pisarne, ki ponujajo prostor za tako imenovano sodelo, da si tisti, ki jih delo ne veže na lokacijo, delijo prostor in izkušnje. Gre za globalno razvejano mrežo z okoli 110 prostori po celem svetu, ki se imenuje Impact Hub. 

"Eko sistem pisarn in delovnih prostorov se je precej spremenil po covidu. Veliko je freelancerjev, developerjev, oblikovalcev, ki lahko delajo od kjer koli," je pojasnila namestnica direktorja Impact Hub Ana Belac.

V zadnjem letu in pol, odkar so v Ljubljani odprli prostore, beležijo kar polovico tujih obiskovalcev – tudi tako imenovanih digitalnih nomadov, ki se v Slovenijo preselijo za dalj časa – delo pa medtem opravljajo na daljavo.

Kot je pojasnila Belaceva, je čutiti porast tujcev, predvsem pa misli, da je to zato, ker je Ljubljana zelo zanimiva za njih. "Poleti res imamo toliko tujcev tukaj, ki so navdušeni, ki mogoče pridejo za en dan pa ostanejo potem par mesecev. Tudi ta lokacija je tukaj, ko so zraven hoteli, restavracije."

A ne le v prestolnici, takšne deljene pisarne poznajo tudi v drugih slovenskih turističnih biserih – od leta 2018 denimo v Kranjski Gori, s čimer privabljajo digitalne nomade. Matej Kalan, direktor agencije Forward, je poudaril, da gre za nek nov turistični produkt. "Ker so celoletni gostje in napolnijo tiste dele sezone, ki v določenih destinacijah niso tako popularne. So zelo dobri ambasadorji teh destinacij in v naše kraje prinašajo tudi nek specifičen 'know-how'."

Tujci bodo po novem v Sloveniji lahko eno leto bivali s statusom digitalnega nomada, med drugim pod pogojem, da prejemajo najmanj dvakratnik povprečne neto plače, torej slabe tri tisočake od podjetja s sedežem v tujini. Kakšne pogoje imajo na drugi strani nomadi, pa razložijo v Impact Hubu.

Kot so dejali, jim je zelo pomembna kava. "Internet ni tako pomemben kot kava, zagotovo ne. Je pomemben, ampak ne kot kava," je dejal eden izmed nomadov. In to, je razložil Kalan, si privoščijo tudi izven pisarne. "Digitalni nomadi kar velik del svojega zaslužka pustijo v lokalni skupnosti. Tudi oni si gredo radi kaj pogledat, pojedo kaj v lokalnih gostilnah."

Delo za računalnikom
Delo za računalnikom FOTO: Shutterstock

Gostinci pa sicer že dalj časa opozarjajo, da primanjkuje tistih, ki bi hrano in pijačo sploh pripravili in postregli. Zato ministrstvo za delo pripravlja spremembe zakona o tujcih, ki bi – kot to že poznajo v kmetijstvu in gozdarstvu – trimesečno sezonsko delo za tujce uvedle tudi v gostinstvu in turizmu.

"Dokler imamo v Sloveniji situacijo, v kateri je zaradi pomanjkanja delovne sile nujno treba zaposlovati tujce, potem so takšne rešitve seveda dobrodošle. To so rešitve, ki vodijo k fleksibilnejšemu načinu zaposlovanja tujcev," je pojasnil predsednik OZS Blaž Cvar. Vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić pa medtem pravi, da je delavcem treba dati plače in ustrezne pogoje dela, pa ne bo več težav s kadrom.

Tako pa so do predloga kritični sindikati in zastopniki delavcev, saj da bi sezonsko delo odprlo prostor za kršitve.

"Mi nasprotujemo takšnemu ad hoc uvajanju nekih kavbojskih rešitev v zakonodajo pod pretvezo: gremo se igrat to igro Iščemo kadre," je povedal vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić.

Cvar medtem pravi, da je velika večina delodajalcev poštenih delodajalcev. "In zaradi tistih nekaj kršiteljev se vseskozi vzpostavlja neko stanje nezaupanja, kot da smo delodajalci v gospodarstvu sami lopovi."

Pogoj za sezonsko delo bo v teh dveh panogah tudi pogodba o zaposlitvi. Zakon je sicer še v medresorskem usklajevanju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Katja10
28. 02. 2024 12.34
+3
Ne vem sicer, zakaj v članek tlačijo gostince ... Med epidemijo sem bila skoraj leto dni to, čemur butasto pravijo "digitalni nomad". Kava & hrana v lokalih je zadnja stvar, ki jo potrebujem. Za prvič sem se odločila za Hrvaško. Res imajo dobro urejeno: izpolniš izi obrazec, ki je na netu, minimalno drugo papirologijo pa oddaš na najbližji policijski postaji. To je bolj ali manj vse. Epidemijski ukrepi so bili tam blažji, v zabačeni dalmatinski otoški vasi se je pa itak živelo skoraj normalno. Tako sem namesto zaprta v fletu leto dni delala v mirni vasici na dalmatinskem otoku, brez histerije, ki jo je spremljala, ves prosti čas pa preživela na svežem zraku in v pretežno lepem vremenu. Ker ni bilo nobenih motenj, sem naredila veliko več kot doma. Ker še ni bilo evra in inflacije in tam itak ni bilo priložnosti za zapravljanje (samo majhna trgovina z osnovnimi rečmi), sem prišla skozi ceneje, kot bi doma, pa tudi znova sem se naučila, da za življenje potrebuješ manj, kot misliš. Stanovanje v LJ sem oddala, tako da sem bila na koncu v krepkem plusu, to leto miru mi je pa še zdaj v lepem spominu.
Katja10
28. 02. 2024 14.07
+1
Aja, mimo splošnega mnenja: ljudje so bili krasni, po kakem mesecu so me čisto "posvojili": ko sem potrebovala zdravila in sem se že pripravila, da grem ponje na večji otok, se je kar poštar ponudil in mi jih prinesel. Tudi sicer smo se precej družili in sem se hitro navadila izi dalmatinskega lajfa, tudi smeha je bilo veliko več kot doma, kjer so ves čas samo "drame". V glavnem, domov sem se kljub veliko dela opravljenega dela vrnila odpočita, v dobri kondiciji, predvsem pa v ful boljšem psihičnem stanju. Priporočam - ne nujno Hrvaško, ljudje imajo precej dobrih izkušenj tudi od drugod. Kdor ima tako delo in ne bi šel na Hrvaško, naj pač malo povpraša znance ali pobrska po netu.
periot22
28. 02. 2024 15.39
+2
Katja tvoje pljuvanje ko omenjaš zabačeno dalmatinsko otoško vas pove vse o tebi le kaj si delala tam ostala bi bila bi v močvirju v megli!!!!!!
Katja10
28. 02. 2024 18.04
+2
Zabačeno ni bilo mišljeno "kvalitativno", ampak v smislu, da je oddaljena od vsega, "sredi ničesar", kot bi rekli pri nas. Kar je najbrž razvidno iz konteksta, saj ne o njej ne o ljudeh nisem rekla niti ene slabe besede, kvečjemu nasprotno. Pa tudi sami vaščani o njej govorijo kot o taki.
Katja10
28. 02. 2024 18.08
+2
Iz SRH-SLO slovarja: ZABAČEN -a -o 1. zavržen, 2. potisnjen nazaj: ~ šešir 3. ODROČEN, ODDALJEN, SAMOTEN: -o selo
devlon
28. 02. 2024 09.13
+3
Tujci so kot ena kuga...naj nomadi nekje drugje tipkajo
Hugh_Mungus
28. 02. 2024 09.48
+0
Ja, ful velika nadloga zate, res. Zapri se nekam
Toti glih
28. 02. 2024 09.07
+2
Lopate jim dati v roke pa ne rabimo tujcev. Digitalni nomadi, kaj še si bodo izmislili?
BWC Buyer
28. 02. 2024 08.52
+10
Marsikdo ne razume koncepta digitalni nomad.... To smo ljudje, ki smo prkaticno svobodni in delamo predvsem za mednarodna podjetja in to kjerkoli. Laptop in to je to. V cem je problem ce zapravljam denar v Slovenistanu ali na Karibih? Sej me ne placuje proracun 🤷🏻‍♂️ Mesanje jabolk in hrusk... Digitalni nomad != Tuj delavec v lokalu
mastablasta
28. 02. 2024 09.38
+5
tudi jaz ne razumem kakšne veze ima lokal in natakarji z digitalnimi nomadi. le ti lahko hrano naročijo tudi na dom, si jo sami pripravijo ali plačajo nekoga, ki mu bo stregel dan in noč. odvisno od države oz. od plače, ki jo prejmejo. če imamo mi težavo z delodajalci, ki ne želijo omogočit pravih pogojev dela in plač za natakarje in kuharje seveda ti potem iščejo delo drugje, kjer jim priskrbijo dobre pogoje za delo (dovolj počitka, boljši delovni čas...) in hkrati ponudijo višjo plačo.
wsharky
28. 02. 2024 08.19
+4
digitalni nomadi ne bodo zgradili drugega tira niti tretje razvojne osi, tako, da jih ne potrebujemo
Hugh_Mungus
28. 02. 2024 08.05
+19
Plačat je treba delavce, pa ne bo težav. Zdaj bi pa to reševali s sužnji iz revnejših držav. Res bravo! Sicer verjetno sem zopet prispevajo tudi pohlepni najemodajalci z oderuškimi zneski za najemnine, ampak področja nepremičnin se noče lotit nobena vlada.