Slovenija

Dijaki brez tople malice?

Ljubljana, 27. 08. 2008 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Erika Pečnik
Komentarji
31

Ravnatelji srednjih šol, ki dijakom ne bodo zagotovili toplega obroka, bodo morali plačati globo. Dijakom pa ne bo preostalo drugega, kot da še naprej kupujejo sendviče.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

d_c@email.si
28. 08. 2008 14.13
rokke.... poglej si posnetek. Gre za dveletno prehodno obdobje. Šole, ki prostorov še nimajo urejenih, kar je večina šol, bodo v tem roku morale to zagotoviti s pomočjo denarja ministrstva. To prehodno obdobje tudi pomeni da se bodo v tem času pokazale tudi slabosti takega načina prehranjevanja srednješolcev, ki pa se lahko potem tudi odpravijo. Ta sistembi lahko pomoje tudi naredili na podoben način kot je ta s študentskimi boni. Sa_sha se strinjam s tabo ja... cena bonov je iz meseca v mesec višja in hrana pa v večini restavracij s študentskimi boni napol neužitna. Če smo se že dotaknili teme študentske prehrane... tudi študenti, vsaj večinoma nimamo časa za normalno prehrano... med predavanji je premalo časa da bi se lahko spodobno najedel, imaš pa zraven vsakega faxa... govorim za mb, fast food restavracijo.
Ro-Zy-YoZi
28. 08. 2008 12.45
punca08: narobe razmišljaš. Topel obrok v šolah je izsilila ta vlada in ta minister. gre za predvolilno potezo in lažno vzpodbujanje ljudi k zmotnemu prepričanju o dobremu delu te vlade. Nihče ni pomislil, da je najlažje stvar zakonsko predpisati, če bi bil pa minister Zver sesznanjen s prostorsko problematiko posameznih šol tako bedastega ukrepa ne bi nikoli podpisal tako čez noč in ad hoch, brez pravega programa in strategije, ki bi vključevala tudi participacijo države. BEBAVO, ker se nihče dejansko ni ukvarjal z realizacijo ukrepa temveč z administracijo kako zadevo čimprej pripeljati do te mere, da zakon stopi v večljavo pa čeprav ga ne bo mogoče povsod izvajati. No to pa že kaže pravo sliko in odsev dela te vlade. Povsod in vedno se problematike lotevajo od zadaj.......
punca08
28. 08. 2008 11.29
Tople malice za dijake so v prvi vrsti NAJBRŽ izsilili starši. Če samo pogledam starše v osnovni šoli - že ti težijo, da otroci nimajo dovolj za piti - halo!! pa baloni vode so kjerkoli že. Ampak otroci se iz vsega že norčujejo. Starši (OŠ)pritiskajo na šolo, da bi uvedli celo vegetariansko hrano!!!! Pismo, ne pomislijo pa, da otroci še rastejo. Da bi potrebovali raznovrstno hrano. Nekateri otroci hodijo v šolo shirani - ker bi želeli jesti meso, pa jim starši zaradi lastnega prepričanja to prepovedujejo. Nekateri starši prepovedujejo otrokom jesti SLADKARIJE. Si predstavljate da v šoli sošolec praznuje rojstni dan, pa jih ON - EDINI ne sme jesti. Nekaterim staršem bi bilo potrebno vzeti otroke. Dijaki pa so že odrasle osebe - meni se zdi, da je prav, da se poskrbi za topel obrok - če ga hočejo ga tudi vzamejo, če ne, pač ne! Osebna odločitev. Čas pa bo pokazal, ali se večina otrok prehranjuje s temi toplimi obroki in temu primerno se bo potem kuhalla hrana. Predlagam, da se en dan prej naročajo na tople obroke. Da ni izmeta..Marsikateri dijak pride domov in nima še pripravljenega kosila. To bo idealno, da dobi nekaj toplega.
msinko
28. 08. 2008 10.53
Se pa tut strinjam s komentarjem sa_she, da bi lohka tut študentom zmanšal cene bonov, tko da.... Študenti smo povečini odvisni sami od sebe, in od svojih finančnih zmožnosti, dijake pa ponavadi še vedno vzdržujejo in finančno podpirajo starši!!!! Tako da bi bilo tudi to mal za razmislt!!!!!
msinko
28. 08. 2008 10.49
Hja... zakej ste usi skupi... Pa nimajo glih sam dve šoli v sloveniji zagotovljeno malco... res da jih ni prov velik, ampk neki jih pa je!!! Moja bivša šola v Ivančni Gorici ima to recimo omogočeno, in že pred tem zakonom smo imel na razpolago tako hladno, kot toplo malco.... Zdej bo najbrš pa isto, sam da bo brezplačna... Pa nikol ni bla prov slaba, zmem je blo ured za jest!!!! Tk da..., zakon se mi zdi zlo dober in ga odobravam... če pa šole nimajo poštimane jedilce, pa zato ni kriv zakon!!!!!!
nekdo...
28. 08. 2008 10.20
nejco13 pač ne enim v glavi gnije... tako kot tudi tebi... kaviar ja... Eni pa ste... če je malca vsak tedn 2x hrenovka je to zanič malca in to se dogaja v večini osnovnih šol. In to se bo dogajalo tudi v srednjih šolah... To je nezdrava malca... V teh malcah je pramalo svežega sadja in zelenjave... O tem govorim ti pametnjakovič. d_c ampak študent ima možnost izbirat kam bo šau jest dijak pa al bo pojedu tisto pomije al pa pač ne bo... In bi blo bolše da bi pač dali ta denar njim in si naj kupijo malco... In naj majo večjo izbiro... včasih se sprašujem kak so potem takem moji otroci zdržali... pa mi sami čezdaj ne more froc pomislit da bi si npr vzel jogurt od doma al pa da bi si vzel kos kruha al pa banano al pa nekaj... denar se bo metal skoz okno... tam bo nekdo kuhal... malc bo itak manj skuhal ker froci nebodo jedli plačano pa bo tisti dobil... na tone hrane bo spet šlo v smeti itd...
dreamhorse
28. 08. 2008 10.15
Se opravičuje, ne popoldanski študent, pač pa dijak, no, pa saj študenjte smo tudi bili popoldan, direkt iz službe. Jedli nismo nič pamentega.
dreamhorse
28. 08. 2008 10.14
Kot popodlanski študent nisem imela nikoli v srednji šoli toplega obroka. Doma ne, ker sem prehitro morala od doma, da bi bilo čas ga pripravit, v šoli ga tako ni bilo, tisti sendvič si moral pa med 20 min odmorom zmetat vase, ker pri uri nisi smel jest, v odmoru si pa tako čakal 15 min nanj. Potem pa v šoli predavajo o zdarvi prehrani in se zgražajo nad debelostjo dijakov, ki so cele dneve za računalnikom in v šolskih klopeh.
Saša Derbuc
28. 08. 2008 10.05
Ja tole pa morm komentirat...ja res so bogi..sej majo pol kosilo,ki naj bi bil topel obrok..a zej bojo mel pa ob desetih ze neke tople malce, k jih pol mularije sploh ne bo jedl,kr bojo itak vihal nos...a nam študentom pa vedno višje bone, k mamo velik večje stroške k dijaki, ki si v večini še ne rabjo plačevat najemnine za bivanje v drugem kraju oz. majo v večini velik manjše stroške... Za druge stvari bi raj poskrbel, to je sam metanje dnarja stran...
Kristof_
28. 08. 2008 10.01
v naši šoli bomo imeli dva daljša odmora za malico, ker primanjkuje prostora. začnemo ob 7 zjutraj, konačmo ob pol treh
Smrekar1
28. 08. 2008 10.01
Dijaki so edini učeči se del populacije, ki nima organizirane prehrane. Izvedba zakona je katastrofalna, ampak ideja sama je pa daleč od tega, da bi bila slaba. To je tudi najboljši način kako se spopasti s problemom najstniške debelosti (morda celo preprečiti?) in otroke nahraniti tudi s čim bolj zdravim, kar tudi ne more ravno škoditi. Je pa res, da si pa težko zamišljam slabšo izvedbo takega programa.
manjakranjc@hotmail.com
28. 08. 2008 09.45
Dan, Sigurno gre za korak v pravo smer. Svojega otroka že dalj časa vključujem v program kosil, ki jih nudijo določene šole. Sem pa sama tudi enakega mnenja, kot predhodni kolegi; res je, večina šol nima temu primerne "infrastrukutre", a vsaka reč ima svoj začetek. Počakajmo določen čas, da se stvari postavijo na svoje tirnice in na to tudi mi starši pristopimo z razumom, nenazadnje gre za naše otroke. M.K
Dejanutd
28. 08. 2008 09.41
v SCNM je plac... sam bom kmali vidu ce bo kaj topleega al bojo spet sami sendvici....
gospodkaplan
28. 08. 2008 09.29
Pet, šest ur brez hrane zdržat je res katastrofa ja. Kako dons ta mularija trpi. Mi smo sicer meli malco, ampak je bla predraga in sta jo jemala samo dva, ker sta mela subvencionirano od države. :) Ostali smo šli ven na čik pa per. Študent mora bit lačn,..moj ata prav,... neki kosow kruha,...pa zutri kakav,...trlalalalal :P :P :P....
sesqwoc
28. 08. 2008 08.54
2,50e, prosim minister odpri si kuhinjo in začni ti pripravljati obroke za ta denar in by the way naši upokojenci ki imajo pomoč od Centra za pomoč na domu morejo plačat za obrok 4,50e. A se mogoče kdo v tej državi zajebava.Usekanci smo da pred volitvamo nekaj naredite populistično zanimivega, dsej vas ne briga kdo bo popravljal dsranje za vami.Upam da se ti otroci zastrupijo s to gnilo prehrano ki jo to namenjaš našim srednješolcem!
Ultrablack
28. 08. 2008 08.52
Noona naš šol nam filajo sam z junk foodom, se pravi da 4, 5 let skupej ješ v mikrovalovki pogrete sendivče/bureke/pice.. naša šola bo vsak čas razpadla, ekonomska gimnazija ima menzo IN jedilnico s palačinkami in takim zadevam, a jz k sm pa tehnik nej pa crknem od holesterola?
victoriosus
28. 08. 2008 08.42
A dve šoli samo? No, ena od teh je Škofijska v Ljubljani, kjer je malica organizirana že več kot 10 let. Pa vendarle se bo kdo našel, ki bo to skritiziral....
trout80
28. 08. 2008 08.28
No to je že ok da so mal razdelil čas kdaj kdo na malico. Ka sn jz hodo v srednjo si mel ravno 5 min za pojest kaj drzga kot kakšen sendvič. To pa za to, ker je mel 5 al 6 srednjih na enkrt malco in preden si prišo al v menzi al v trgovini na vrsto je blo časa za malco konc, pol si se pa nabaso ko žival na 123 :P Bolano s strani šol. Topoel obrok je že fajna stvar.
d_c@email.si
28. 08. 2008 07.40
tople malice.... lajho rečete karkli, ampak to je sigurno korak v pravo smer, škoda da se niso tega že prej spomnal. Pismo zadovoljni niste pa tut z ničemer. V vsaki dobri stvari bi radi našli neke kvazi slabosti. Tudi v veliko restavracijah, za katere so študentski boni imajo hrano kot pomije.... bi ukinili študentske bone? :P
Goran Žari?
28. 08. 2008 07.32
To z toplim malicam na srednjih šolah je polom. Sam delam na dveh šolah in ta zakon je prišel pomoje samo zaradi nabiranja točk pred volitvam. Celoten zakon je bil sprejet brez kakršnega koli posvetovanja in pregleda stanja po šolah še sploh imajo prostora kjer bi lahko imeli malico. Na naši šoli bojo morali dve učilnice uničiti da bo bila tam prehrana. Prehrano bojo nosli iz lokalne restavracije s katero bo šola podpisala pogodbo. Iz zanesljivih virov pa vem da edino dve šole v sloveniji ustrezajo da imajo tople malice v celoti (sepravi brez posegov v infrastrukturo šole). Na kratko žalostno vse skupaj.