Slovenija

Komisija za peticije zavrnila vse sklepe opozicije glede kaznovanja dijakov na protestih

Ljubljana , 17. 03. 2021 20.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti je zavrnila vse predlagane opozicijske sklepe v zvezi z ravnanjem policije na protestih dijakov in staršev za odprtje šol. Med drugim je zavrnila sklepa, s katerim bi vlado pozvala k odpravi "neustavne prepovedi shodov", policijo pa k preučitvi možnosti odprave prekrškov zoper protestnike. Razpravo so zahtevali v Levici, kjer so prepričani, da je policija izvajala represijo in zastraševanje.

Protest proti šoli na na daljavo.
Protest proti šoli na na daljavo. FOTO: POP TV

Andrej Černigoj iz NSi iz vrst koalicijskih članov odbora je namreč opozoril, da komisija nima pristojnosti, da bi policijo pozivala k odpravi prekrškov zoper dijake in starše, ki so protestirali. Poleg tega komisija ne more ocenjevati, ali je prepoved shodov neustavna, saj lahko to ugotovi le ustavno sodišče, ki pa se o tem še ni izreklo.

Spomnimo, da so mariborski policisti po protestnem shodu 9. februarja petim mladim poslali plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne pa podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče. Zatem so se zvrstili pozivi, naj se kazni dijakom odpravi, med drugim je predsednik republike Borut Pahor izrazil željo po zaustavitvi postopka, dijake pa so javno podprli mariborski župan Saša Arsenovič, Dijaška organizacija Slovenije, Sviz, učiteljski zbor mariborske Druge gimnazije ter aktiv ravnateljev podravskih srednjih šol in dijaških domov.

Levica: Policija izvajala represijo in zastraševala udeležence protestov 

Razpravo na temo "nedopustne policijske represije nad starši in dijaki" so sicer zahtevali v Levici, kjer so po besedah Primoža Siterja prepričani, da je policija na januarskih in februarskih protestih staršev in dijakov, ki so zahtevali odprtje šol, po nepotrebnem in v nasprotju z zakonodajo izvajala represijo in zastraševanje udeležencev.

Opozoril je, da policija na protestu, ki je 29. januarja "v skladu z vsemi epidemiološkimi smernicami" potekal v Trbovljah, ni izvedla nobene intervencije, je pa naslednje jutro na domu obiskala mnoge udeležence in jim izdala plačilne naloge. S tem je po njegovem prepričanju kršila zakon o prekrških, ki določa, da se plačilni nalog izda, ko policija kršitev ugotovi neposredno na kraju, kjer je bil storjen.

Podobno se je po njegovih besedah zgodilo v Novi Gorici, ko policija na shodu 2. februarja ni kaznovala nobenega udeleženca, so pa udeleženci plačilne naloge nato prejeli čez deset dni.

Največje kršitve pa so policisti po prepričanju Levice zagrešili na protestnem shodu dijakov 9. februarja v Mariboru. Udeležence so oglobili, čeprav so nosili zaščitne maske in držali primerno razdaljo, pri tem pa niti niso vedeli, da so v postopku, ampak so to izvedeli naknadno, je dejal.

Policija očitke zavrača 

Alojz Sladič z Generalne policijske uprave je očitke o prekomerni sili in zastraševanju ljudi zavrnil. Kot je dejal, je naloga policije, da spremlja neprijavljene shode in da ukrepa, če zazna kršitve.

Shode je policija spremljala z bistveno manj ljudmi kot sicer, prav tako na primer ni aktivirala posebne policijske enote, je dodal Sladič. Dopušča sicer možnost, da so bile v katerem od postopkov nepravilnosti, se pa lahko tisti, ki menijo, da niso bili obravnavani pravilno, pritožijo, je dejal.

Levica je nujno sejo komisije zahtevala tudi, ker je prepričana, da je trenutna prepoved shodov neustavna. 

Meira Hot (SD) je v poslanski razpravi ocenila, da ravnanje policije v primeru dijakov in drugih primerih kaže, da gre v resnici za represijo in ne za spoštovanje ukrepov: "Ker če bi šlo za spoštovanje ukrepov, potem protestniki, ki so ukrepe spoštovali, ne bi mogli biti kaznovani."

Ljubo Žnidar (SDS) se je strinjal, da nikomur ne smejo biti kratene pravice, če bi se to kljub temu zgodilo, pa se tega ne sme zlorabljati za politične namene, je dejal. Poudaril je še, da so bili vsi ukrepi za preprečevanje epidemije sprejeti z namenom reševanja življenj in preprečevanja epidemije.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minkica91
22. 03. 2021 20.00
+1
itk so bili ti dijaki naščuvani od levičarjev, oni to znajo češ da ne odgovarjajo. Potem pa lahko počnejo kar čejo, lahko koga povozijo, ker so mladi niso odgovorni po njihovo. Pa še večja ironija je ta, da so bili naščuvani, v vsej zgodovini nisem poznala dijaka, ki bi rad hodil v šolo in da bi protestiral, ker ni bilo pouka. Pa ja nisem iz marsa prišla, da bi to verjela.
kaktusar1
18. 03. 2021 19.29
+2
je pa to fajn, ker so to bodoči volivci in bodo vedeli komu podeliti glas na volitvah..maršalu twitku in sđs sigurno ne..
nikhrast
18. 03. 2021 15.28
-5
Zavožena mladina, TikTok na iPhonu je v redu, Zoom na laptopu pa ne.
borec91
19. 03. 2021 09.46
+1
Darko32
19. 03. 2021 14.16
nikhrast Ne govori neumnosti in ne zavajaj. Ko se pogovarjaš z ljudmi slišiš veliko zgodb in tudi to, da so morali biti vse tudi mehaniki, čeprav nimajo znanja. Tako sklicevanje ta tvojo trdo glavo in na ZUM je milo rečeno preveč. Po SLoveniji imajo ljudje še bakrene žice po zraku, kjer je prenos podatkov katastrofalen. Tako dobimo nekvaliteten prenos. Trgovine z računalniško opremo pa so bile zaprte. Zato ne klobasaj neumnosti. Tudi jaz odločno podpiram študente, kateri so opozorili na ta problem samo učenci iz KUMROVCA tega ne bodo nikoli razumeli. Zato je pa ta odločitev kot je. Tukaj bi morali odpraviti obtožbe in vzeti to kot dobronamerno opozorilo. Ne pa razni SDS-ovci, kateri so si priredili diplome in delali neke študije kako so izumili leseno kolo.
rdeča petokraka
18. 03. 2021 12.55
""Komisija za peticije zavrnila vse sklepe opozicije glede kaznovanja dijakov na protestih"" Tako je prav! Naj že otroci vedo kaj je diktatura
kol5
18. 03. 2021 11.34
+4
to je največja sramota v Sloveniji ko nekdo hoče v šolo in je za to kaznovan a otroci od koalicije hodijo v šolo z posebnimi potrebami a te so dovoljene torej so se pobrigali za svoje
malaraja
18. 03. 2021 11.10
+1
Za koalicijski glasovalni stroj je bilo glasovanje sila neprijetna nujna dolžnost. Dva poslanca sta se s sklonjenimi glavami na hitro pobrala. Vidno osramočena. Slovenci vaju ne pozabimo, nikoli!!!
Millady
18. 03. 2021 09.25
+3
Jalova komisija, zakaj jo sploh imamo??
borjac
18. 03. 2021 09.14
+7
Kaj desničarji nimajo otrok, ali pa živijo v prepričanju da oni svoje otroke 100% nadzirajo, vsekakor pa so izjave policijskih predstavnikov bedaste da bolj bedaste ne morejo sploh biti, pač na nivoju sedanje politične policije.
malaraja
18. 03. 2021 10.47
+1
Otroci članov SDS so že indoktrinirani. S tem se koprive celo javno hvalijo. Taki ne protestirajo, samo kimajo in ubogajo. Morda kdo od njih že trola iz kleti, ne se čudit.
borec91
19. 03. 2021 09.48
al se ze od negsj ve da so otroci policajev najbol pokvarjeni
1955123
17. 03. 2021 21.44
-5
Sodišču zaupam ,da bo pošteno razsodilo..Možno ,da je bila tudi neprimerna komunikacija s strani protestnikov --žaljivke iP
iga_biba
17. 03. 2021 21.21
+8
Janez se z vsemi silami oklepa policijske države.
Darko32
19. 03. 2021 14.17
komarec
17. 03. 2021 21.18
+6
Zdrava kmečka pamet govori popolnoma nekaj drugega. Vse se vrača vse se plača. Ni štos v denarju, ki ga je treba plačati v državno blagajno, štos je v temu na kakšen način. Ta denar bo prej ali slej imel zelo visoke obresti.
Darko32
19. 03. 2021 14.19
Zelo dobro in nazorno si povedal. Ko spremljam statistiko in prognoze za naprej se nam hudičevo slabo piše in to je glavni krivec za takšno stanje prav JANŠA in njegovi, ko so zdravje izrabljali za politična obračunavanja. Ko bodo vsi to razumeli pa bo prepozno, saj bo prej počilo.
borjac
17. 03. 2021 21.09
+7
Vladne stranke, preko njihovih otrok se jim bo to nekoč vrnilo kot bumerang.