Slovenija

Dijaki predlagajo uvedbo predavanj in ocenjevanj prek videokonferenc

Ljubljana, 31. 03. 2020 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
75

V luči kriznih razmer je Dijaška organizacija Slovenije med dijaki opravila anketo, na podlagi odgovorov pa ministrstvu posredovala nekaj predlogov. Veliko negotovosti je še vedno glede izvedbe letošnje mature, dijaki pa predlagajo uvedbo videokonferenc za boljše razumevanje snovi. Državni center za mobilnost je medtem sporočil, da študentom, ki so morali zaradi epidemije prekiniti izmenjavo v tujini, ne bo treba vračati štipendije. A le, če bodo obveznosti opravili na daljavo.

V Dijaški organizaciji Slovenije so odprto pismo naslovili na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Združenje ravnateljic in ravnateljev ter na Državni izpitni center.

V organizaciji sicer pozdravljajo dosedanja prizadevanja vlade, ministrstva in ostalih vpletenih za nadaljnji potek izobraževalnega procesa na daljavo v času zamejevanja širjenja novega koronavirusa, a hkrati opozarjajo, da so nekatere zadeve ostale odprte. Predvsem gre za vprašanje, kako bodo dijaki zaključili letošnje šolsko leto, pri čemer prav tako "ni jasna usoda dijakov zadnjih letnikov srednješolskih izobraževalnih programov in način ter koledar izvajanja maturitetnih preizkusov".

Da bi bolje osvetlili nastalo situacijo z vidika dijakov, so v minulem tednu izvedli anketo, ki jo je rešilo več kot 13.000 srednješolcev (nekaj manj kot 20 odstotkov vseh dijakov, vpisanih v srednješolske izobraževalne programe). Na podlagi pridobljenih podatkov so oblikovali nekaj predlogov.

Med drugim ministrstvu predlagajo, naj spodbudi srednje šole k uvedbi videokonferenc pri predmetih, kjer je potrebna temeljitejša razlaga in obravnavanje nove učne snovi, prav tako naj ministrstvo pripravi in srednje šole seznani s sprejemljivimi alternativnimi načini ocenjevanja, kot so na primer ustna ocenjevanja preko videokonferenc.

Kar 90 odstotkov anketiranih dijakov je sicer menilo, da je njihova trenutna obremenitev pri šolanju na domu primerljiva s tisto pri rednem pouku, zato predlagajo, naj se pouk ne podaljša po nepotrebnem v poletne počitnice.

Dijakinja, ki rešuje test
Dijakinja, ki rešuje test FOTO: Shutterstock

Koronavirus ogrozil izvajanje mature

Krizna situacija pa bo besedah dijakov pod največji vprašaj postavlja izvajanje letošnjega maturitetnega preizkusa znanja, ki naj bi se začel 5. maja z esejem pri slovenščini. Državni izpitni center naj zato v sodelovanju z ministrstvom pripravi usmeritve za maturante, ki bodo zajemale teme, na katerih bo znotraj določenega predmeta na maturi večji poudarek. Predlagajo pa tudi, naj poudarek ne bo na snovi, ki je po učnem načrtu predvidena za čas, ko srednješolci izvajajo pouk na daljavo.

Ob vsem omenjenem dijaki predlagajo, naj bo koledar izvajanja mature določen v čim krajšem času. Glede maturitetnega preverjanja naj bodo sicer omogočeni isti pogoji pridobivanja kakovostnih priprav na maturo, ki nadomeščajo fizične priprave, isti pogoji izvajanja pisnih, ustnih in internih delov mature, maturantkam in maturantom pa naj bodo zagotovljena tudi vsa potrebna gradiva, ki bi jih drugače pridobili iz knjižnic, tudi v elektronski obliki.

"Maturanti si želijo in potrebujejo dodatno pomoč, razjasnitve in odgovore z vaše strani. Zavedamo se, da vsi predlogi, podani s strani dijakov in maturantov, seveda niso izvedljivi, vendar vas pozivamo, da pri nadaljnjih ukrepih upoštevate jasno prikazano mnenje srednješolcev in k oblikovanju slednjih povabite tudi predstavnike Dijaške organizacije Slovenije," med drugim še piše v odprtem pismu.

Če bodo prekinjeno izmenjavo zaključili na daljavo, študentom ne bo treba vračati Erasmusove štipendije

Študentom, ki so morali zaradi epidemije koronavirusa predčasno prekinili študijsko izmenjavo v okviru programa Erasmus+, Erasmus štipendije medtem ne bo treba vračati, če bodo izmenjavo tudi zaključili, npr. na daljavo. Upravičeni bodo tudi do povrnitve nepredvidenih stroškov zaradi prekinitve, pravijo na državnem centru za mobilnost.

Študentje, ki gredo na študijsko izmenjavo v tujino, prejmejo Erasmus štipendijo. 80 odstotkov štipendije prejme ob začetku izmenjave, 20 odstotkov pa ob zaključku, ko predložijo tudi poročilo. Marca je bilo na izmenjavi v tujini okoli 1200 slovenskih študentov. Od teh jih je šolanje v tujini zaradi epidemije koronavirusa prekinilo okoli 900, okoli 300 pa jih z izmenjavo nadaljuje.

Velik del tistih, ki so se vrnili domov, izmenjavo nadaljuje na daljavo. Če jo bodo zaključili, bodo po trenutnih informacijah Evropske komisije upravičeni do celotne štipendije: "To pomeni, da se jim bo štelo, da so opravili celotno mobilnost, čeprav so npr. od prvotno dogovorjenih šest mesecev bili v tujini tri mesece," je povedala direktorica Centra RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) Alenka Flander.

Študentom, ki so bili primorani prekiniti izmenjavo, bo matična fakulteta tudi krila nepredvidene stroške, ki so jih imeli zaradi višje sile oziroma nenačrtovanega odhoda domov, kot so npr. dodatni nepredvideni leti, nepovrnjena vnaprej plačana najemnina in podobno. Sam program namreč deluje tako, da fakultete od CMEPIUS za ocenjeno število mobilnosti prejmejo določena sredstva, ki jih potem namenijo študentom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mojca1313
01. 04. 2020 09.36
+7
Eni so "špricali" celo srednjo in se prikazali, ko so bili pripravljeni na ocenjevanje zdaj pa na veliko ti isti sodijo, da se bo za 2 oceni na veliko plonkalo....pa naj se plonka, tudi iznajdljivost nekaj šteje.
Bilabonga
31. 03. 2020 21.04
-5
Dijaki, ja.... Kot, da bi dal pijancu čuvat sode.
Jožajoža
31. 03. 2020 21.03
-3
ne bo šlo, ko pa imamo funkcionalno nepismene profesorje-ce.. sms,klic pa facebuk še jim gre,dalje je pa tema.
Haralmaan
31. 03. 2020 20.29
+8
Seveda ustno ocenjevanje po videu, ko pa bodo tako lahko z pahkoto "plonkali".
brat od Pepeta
31. 03. 2020 20.25
+26
Solstvo blatijo predvsem tisti, ki sami nimajo kaksnih omembe vrednih solskih dosezkov. In povecini folk, ki sploh nima otrok. Tako kot pod vsako temo. O migrantih majo najvec zapovedat tisti, ki migranta v zivo se nikoli niso videli itd.
Reallife
31. 03. 2020 21.45
+5
Prej obratno.. Najbolj jih zagovarjajo tisti, ki ga niso še nikoli videli.. In to je problem.
IS58
31. 03. 2020 20.18
+13
Katastrofa od večino vas na forumu, ko tako blatite šolstvo. Te vaše umotvore berejo tudi vaši otroci. Kaj lahko pričakujete? Kakšni starši ,takšni ponavadi tudi otroci. Vzgledi vlečejo(so tudi izjeme)
Reallife
31. 03. 2020 20.21
-4
Blatis tisto kar ima veliko napak.. Med drugim je to tudi šolstvo.. Žal tako je. Da bi pa zdaj hvalil nekaj samo zato kar pač je.. Ne hvala.
brat od Pepeta
31. 03. 2020 20.12
-8
Se vidi ja kaj fdv uci. Pogledas mahnica logarja janso kacina... se strinjam...
brat od Pepeta
31. 03. 2020 20.11
+12
Najbolj glasni tisti, ki so sami nagnjeni k goljufanju
Frel
31. 03. 2020 20.02
-24
glede na to, da ocenjevanje preko videokonference ne more biti isto kot v razredu, saj je iz doma še veliko lažje uporabljati nedovoljena sredstva med ocenjevanjem, pisne ocene oz. teste pa je nemogoče pisati od doma pa da ne omenjamo, da nimajo vse hiše enakega dostopa do internetnih storitev ter račulanikov ter spletnih kamer, bi bilo potrebno v kolikor se stanje ne izboljša do začetka junija, da bi lahko normlano pridobili potrebne ocene celotno drugo konferenco ponavljati, torej se celoten proces zamakne za pol leta, obenem pa delati snov za naslednji letnik. kar v praksi pomeni drugi del npr. 3 letnika in 4 letnik skupaj. kdor ne naredi enostavno ponavljati razred dokler ne naredi in bo problem rešen. enako velja za študente. izpite je potrebno rešiti, če se jih ne bo dalo ponavljati letnik, da se opravi vse izpite in nato v naslednji letnik in bo problem rešen. enostavno ocene je potrebno pridobiti, tukaj ni druge in če ne bo šlo drugače naj ponavljajo razrede in pika.
Frel
31. 03. 2020 20.05
-13
na kratko. če se potrebnih ocen ne pridobi v razredu, saj ocenjevanje po videokonferencah ne more biti isto kot v razredu bo potrebno ponavljati celoten letnik. tako študentje kot tudi dijaki.
lakala28
31. 03. 2020 20.50
+5
Jasno, da so te zminusirali. kar nekaj osebkov na ministrstvih in v parlamentu je diplomiralo na daljavo. Mi je razlagal kolega, ki se je takisto šel, da je bilo v času izpita malodane pol vasi ob njem. Rezultat: VSE je naredil v prvo, naučil se ni pa nič. Pa itak je rabil samo papir, ne dodatnega znanja. Koristno ne? Ja, je. Šolnino je PLAČAL. Škoda komentarja, pravzaprav za take vaje. Komur je to objektivno in primerljivo, bog pomagaj.
CestniKolesar370Wattov
31. 03. 2020 19.34
+13
Če filo in FDV zaprejo za eno leto, bo družba kot celota zgolj profitirala, nobenega minusa.
Mayte88
31. 03. 2020 19.32
+9
Na redkih Fakultetah morda petih se človek nekaj nauči za življenje in boj na trgu ostale predvsem pa FDV Filo pa je samo sranje..
tron3
31. 03. 2020 19.11
-23
Tamlad nehite s to maturo itd, v bodoče se boste moral boriti za preživetje, kjer Vam bo ta izobrazba kvečjemu v napoto, zakaj ker boste vidl, da ste v bistvu vstran čas metal, samo postav se vprašanje, kako se boste boril, če ste pa čist pomehkužen???
imamserad
31. 03. 2020 19.08
+8
Si predstavljas tko prfoksa na drugi strani in komisija, ti j im pa namesto znanja ti.ča zasukas ven. video klic pa to....hahahahahahah
yokerxdinterfan
31. 03. 2020 19.06
+53
skenslajo naj maturo in naj dajo sprejemne izpite, končni uspeh v vseh 4 letih pa lahko doda le bonus točke če je preveč izenačenih
CestniKolesar370Wattov
31. 03. 2020 18.59
-45
Zdaj ko imajo učitelji manj dela, bi lahko opravljali kakšna javno koristna dela. Ceste so prazne zaradi karantene, vsakemu masko na glavo in metlo v roke.
Victorinox
31. 03. 2020 19.39
+27
Ali si prepričan, da imajo manj dela? Imaš dokaz?
IS58
31. 03. 2020 20.11
+23
Friedmanov, mislim, da si ti šolanje hitro končal, če tako razmišljaš. Če je tako, res nisi potreboval veliko učiteljev. Mislim, da si sam najbolj kompententen za metlo v rokah.
Reallife
31. 03. 2020 18.46
+21
Bodo poleti zdržali v šoli brez klimatskih naprav? Pa starši a boste zdržali brez pavsala za prikolico? Ki ga tako placa tašča?
Defragment
31. 03. 2020 18.42
+13
Dijaki so prva liga! Jaz jih podporam.
TOX6
31. 03. 2020 18.11
-21
ja dijaki že predlagajo, samo učitelji so mentalno še vedno v titovem jajcu. naj jim predlagajo vsaj poštne golobe!!!!!!!
Rde?a barva
31. 03. 2020 18.06
-24
Jernej Pikalo in Štromajer prosim vrnita se!
Vikica
31. 03. 2020 17.59
+33
Kaj je eno šolsko izgubljeno leto, v primerjavi z življenjem. Nič. Nič. Bi si vsi tisti ki so kakorkoli ponavljali razred, letnik , pavziranje spustiti kri. Dajte mir . Za eno leto naj se vse premakne in to je to.
farobasso
31. 03. 2020 18.09
+24
Tebi je eno leto od danes na jutri. Najstniku pa cela večnost. Spomni se!
LOLZZ
31. 03. 2020 21.21
+15
Zakaj bi mogl ponavlat letnik? Delamo vsak dan in to 3x več ko v šoli, pišemo teste, smo vprašani preko videokonferenc, ne vidim razloga zakaj bi mogl pol naslednje leto še 1x isto!!