Slovenija

Dijaki so šolanju na daljavo rekli 'ne'

Ljubljana, 09. 02. 2021 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA, K.K.
Komentarji
734

Dijaki opozarjajo, da učenje na daljavo ni primerna rešitev za trenutno situacijo in na pobudo iniciative Zahtevamo šole s protestno odsotnostjo od predavanj na Zoomu danes bojkotirajo obstoječe šolanje na daljavo. Svoje nestrinjanje so javno izrazili tudi mladi v Velenju, kjer so na Titovem trgu organizirali protestno branje k odprtju šol. Menijo, da je moč najti bolj učinkovite rešitve, kot je šolanje na daljavo. Predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin je sicer opozorila, so mnenja glede vračanja v šole in današnjega protesta med dijaki zelo deljena.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Dijaki bojkotirali pouk na daljavo
    07:31
    Iz 24UR ZVEČER: Dijaki bojkotirali pouk na daljavo
  • Iz 24UR: Protest dijakov
    02:51
    Iz 24UR: Protest dijakov
  • Iz SVETA: Bojkot pouka na daljavo
    03:14
    Iz SVETA: Bojkot pouka na daljavo

 

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so danes sporočili, da se bo ministrica Simona Kustec popoldne preko spleta sestala s predstavniki Dijaške organizacije Slovenije, predstavniki Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije in Društva ravnateljev srednjih šol, višjih šol in dijaških domov Slovenije, pridružila pa se jim bo tudi predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Gre za delovni sestanek, so pojasnili.

Glede današnjega sestanka je predsednica Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Maja Kalin pojasnila, da si želijo predvsem informacije, kako bo potekalo vračanje v šole, kako bo z dijaškimi domovi in javnim prevozom.

Kalinova je opozorila, da so mnenja glede vračanja v šole med dijaki zelo deljena. "Malo več kot polovica vseh dijakov se želi vrniti v šole, medtem ko si 45 odstotkov dijakov ne želi vračanja," je pojasnila. Prav tako so dijaki razdeljeni glede današnjega bojkota. Tako se nekateri, ki se sicer strinjajo z vračanjem v šole, mogoče ne strinjajo s protestom, predvsem zaradi njegove izvedbe, je izpostavila.

Po besedah Kalinove se sicer dogaja tudi, da nekateri dijaki bojkotirajo zgolj določene ure, ki se jim mogoče zdijo malo manj pomembne, recimo pri maturantih, ki bojkotirajo ure, ki niso maturitetne.

Predsednica društva ravnateljev srednjih šol Nives Počkar je ob tem izrazila upanje, da se bodo dijaki uspeli pogovoriti z ministrico. "Podpiram dialog in verjamem, da če se pogovarjamo, da se lahko tudi kaj dogovorimo, in mi je samo žal, da ni prišlo do teh pogovorov," je še dejala Počkarjeva.

V iniciativa Zahtevamo šole: Naša izobrazba in razvoj stagnirata

V iniciativi Zahtevamo šole dijaki pozivajo ministrico za šolstvo Kustec, da se šole čim prej odprejo, saj "naša izobrazba in razvoj stagnirata"

Vlada je napovedala, da bi dodatno sproščanje ukrepov v šolstvu lahko prinesel premik države v oranžno fazo, kar bi se lahko zgodilo že v prihodnjih dneh. V tem primeru bi za šole začel veljati t. i. model C, ki predvideva vračanje v osnovne šole tudi za učence preostalih razredov osnovnih šol in dijake zaključnih letnikov srednjih šol, pri čemer bi za dijake del pouka potekal na daljavo, del pa v šoli.

Dijaki vztrajajo: "Zahtevamo, da še enkrat pretehtate svoje odločitve in najdete rešitev, da lahko šola spet postane vir učenja in znanja, ne pa samo stranska aktivnost, ki jo lahko prekine že slaba internetna povezava." Pouka danes tako ne bo prekinila motnja v internetnem omrežju, ampak se učenci samovoljno ne bodo priklopili nanje.

Dijaki se ne bodo priklopili na predavanja na Zoomu.
Dijaki se ne bodo priklopili na predavanja na Zoomu. FOTO: Dreamstime

Kalinova, predsednica DOS je pojasnila, da ker so se dijaki, učitelji in tudi vodstva šol avtonomno odločali, ali bodo protest podprli ali ne, so izostanek opravičile le nakatere šole. "Nekaterim so morali starši predhodno poslati opravičilo, na nekaterih šolah so se v sklopu dijaških skupnosti odločili, da protesta ne bodo podprli."

"Upamo, da bodo dijake po protestu odločevalci bolj resno vključevali v debate in imeli za nas večji posluh. Ključno je, da se dijaki, sploh maturanti čimprej vrnejo v šolo in tako leto zaključijo na kvaliteten način." Na DOS še pojasnjujejo, da so tudi samo z ministrstvo na novo vzpostavili dialog, "s katerim upamo, da najdemo kompromis".  

Mladi v Velenju: 'Zahtevamo takojšnjo možnost šolanja v živo za tiste, ki si to želijo in potrebujejo'

V iniciativi so dijaki pozvali tudi ostale družbeno odgovorne posameznike in organizacije, da se jim pridružijo v zahtevi politikom. Mladinska aktivistična organizacija Velenje je na velenjskem Titovem trgu tako organizirala protestno branje javnega poziva k odprtju šol. Ob tej priložnosti je dijak aktivist Bruno Šonc izrazil nestrinjanje s potekom pouka na daljavo. Meni namreč, da je moč najti bolj učinkovite rešitve, kot je šolanje na daljavo.

Mladi imajo po njegovih besedah dovolj sistema, v katerem imajo gospodarstvo, interesi kapitala in politične igre prednost pred izobraževanjem. Po besedah Šonca v Mladinski aktivistični organizaciji Velenje zato od vlade zahtevajo, da postane vrnitev v šole prva prioriteta, takoj po življenjih ljudi in zdravju.

"Zahtevamo takojšnjo možnost šolanja v živo za tiste, ki si to želijo in potrebujejo. Ne dvomimo v obstoj virusa in ne zavračamo smiselnih ukrepov, prav tako ne dvomimo v potrebnost cepljenja, vendar se preprosto ne strinjamo s samovoljnostjo oblasti," je dejal Šonc.

Na šolsko ministrstvo je aktivistična organizacija naslovila javno pismo, v katerem je med drugim zapisala, da žrtvovanje mlade generacije za rešitev trenutne krize ni sprejemljiva rešitev. Zdaj je namreč jasno, da šole niso glavni vir okužb z novim koronavirusom in da mladi niso rizična skupina. Velenjski dijaki tako od šolskega ministrstva zahtevajo, da še enkrat pretehta svoje odločitve in najde rešitve, da lahko šola spet postane vir učenja in znanja. 

Dijaki so enotni, da naj šola spet postane vir učenja in znanja.
Dijaki so enotni, da naj šola spet postane vir učenja in znanja. FOTO: Miro Majcen

Šonc je tudi poudaril, da si od pristojnega resorja želijo več dialoga z mladimi, zaposlenimi v šolstvu ter starši. Meni tudi, da iskanje krivca v nastalih razmerah ne vodi nikamor. Dodal je, da so mladi naveličani sedenja pred zasloni. Naveličani so videokonferenc, dela brez povratnih informacij ter splošne dezorientiranosti, ki jim jo povzroča izobraževanje na daljavo. 

Dejal je še, da so dijaki danes, po skupno sedmih mesecih šolanja na daljavo, še vedno doma. Odgovornosti za to dijaki ne prelagajo na ravnatelje in profesorje. Verjamejo, tako Šonc, da so svoje delo opravili korektno, po svojih najboljših močeh ter v to vložili trud in predanost.

Dijake podprli tudi predstavniki staršev iz osnovnih šol Maribora in okolice

Predstavniki staršev otrok iz osnovnih šol Maribora in okolice pa so v podporo prizadevanjem za ustreznejše izvajanje pouka za danes pozvali k desetminutni prekinitvi pouka v osnovnih šolah. S tem so opozorili na nujno zagotovitev ustreznejšega izvajanja šolanja za vse učence. Pobudo so podprli tudi ravnatelji in učitelji teh šol. 

"Zdi se nam spodbudno, da so se srednješolci lotili problematike aktivno, zato smo se odločili, da jih podpremo. Ne gre za to, da protestiramo, ampak podpiramo idejo, naj se razišče, kaj vse je v dani situaciji še mogoče spremeniti. Prepričani smo, da sploh še nismo izčrpali vseh možnosti, denimo modelov B in C," je navedel predsednik aktiva svetov staršev mariborskih šol Alen Bastič

Po njegovih besedah gre za solidarnostno gesto, s katero želijo dati glas vsem, ki so že predolgo doma.

Med šolami, ki so se pridružile tej gesti, je Osnovna šola Ludvika Pliberška Maribor, kjer se po besedah ravnateljice Lidije Todorović strinjajo, da je trenutno stanje nevzdržno, zato je nujno poiskati boljše rešitve. "To traja že predolgo in otroci tega več ne zmorejo. Želimo si, da se vsaj še četrti in peti razredi vrnejo v šole, najbolje pa kar vsi, ker smo že vsi utrujeni," je dejala.

Protest dijakov so podprli še v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), saj je ta razumljiva posledica razmer, so zapisali. Bojkot dijakov je "izraz nakopičenega nezadovoljstva, stopnjevanja stiske in čustvenih pretresov, ki so posledica že skoraj štirih mesecev izobraževanja na daljavo". "Stanje je zaskrbljujoče predvsem v srednjem poklicnem izobraževanju, kjer dijakinje in dijaki ne morejo opravljati prakse," so še dodali. 

LMŠ in Levica podprli protest dijakov

V LMŠ menijo, da po več kot 100 dneh šolanja na daljavo ni nobenega razloga več, da se učenci, dijaki in študenti, s tem pa tudi učitelji in profesorji, ne bi vrnili v šolske klopi in predavalnice. "Vlada mora zato takoj zagotoviti ustrezne pogoje za vrnitev, seveda ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov," so pozvali.

Sprašujejo se, zakaj zmorejo učence in dijake v šole vračati v tujini, ne pa tudi Sloveniji. "Kako je tudi mogoče, da ob vseh domnevno pripravljenih scenarijih ob morebitni epidemiji pristojno ministrstvo dopušča le dva - dom in šola? Zakaj avgustovsko hvaljenje s preučenimi različicami pouka, ko pa vlada očitno pozna le črno in belo, vmesnih barv in odtenkov pa ne," so zapisali. Ob tem se sprašujejo, zakaj vlada v tem času ni predlagala vsaj izmeničnega pouka. Nasploh menijo, da je vlada pri odpiranju šol popolnoma zatajila, "saj je šole zaprla kot prve, odpira (in naša jih zares še ne) pa jih kot zadnje".

Koordinator Levice Luka Mesec pa opozarja, da smo država z najdaljšim zaprtjem šol v EU in da "smo ena od redkih držav, ki še ni dojela, da se koronavirusa ne da premagati z represijo, ampak samo tako, da se med državljani ustvarja zaupanje". "V tem smislu popolnoma podpiramo današnje početje dijakov, lahko se samo podpišemo pod njihove zahteve," so zapisali. Tudi v Levici menijo, da bi šole morale biti prve, ki se jih odpre, in zadnje, ki se jih zapre.

Nezadovoljstvo dijakov je sicer še pred protestom dodatno podžgal odziv ministrice, ki je tik pred zdajci odpovedala sestanek s predstavniki iniciative Zahtevamo šolo in ponudila drug datum, in sicer dan, za katerega so dijaki že napovedali bojkot pouka. "To razumemo kot ignoranco ministrice in celotnega ministrstva," je v oddaji 24UR ZVEČER dejal eden od pobudnikov bojkota Lars Podkrajšek

"Zahtevamo tudi dodatne prilagoditve mature ter da se začne aktivno razmišljati o tem, kako se bo matura prilagajala v naslednjih letih, saj so učenci zdajšnjih drugih in tretjih letnikov doma že skoraj eno leto," je bil še jasen Podkrajšek. Na prestavljen sestanek pa so odgovorili: "Tega sestanka se kot iniciativa protestno ne bomo udeležili, saj se nam zdi izbira datuma skrajno neprimerna, gre za neokusno šalo ministrstva." 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (734)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr_en_moz
10. 02. 2021 17.21
Zeleni puloverček je šprical telesno vzgojo....
pepe K bolcev
10. 02. 2021 08.18
+2
Pri nas je vedno tako, da puklasti narekuje svojim ovcam...
Cesar Millan - Vodja krdela
10. 02. 2021 08.48
+2
pepe K bolcev
10. 02. 2021 09.02
+3
karma? A je to kaksna nova bejba od puklastega? Dej poglej si svoj nick. Super karma! Bebcek butalski
pepe K bolcev
10. 02. 2021 08.17
-1
Mimogrede, tudi Muzej za oblikovanje in arhitekturo uporablja kratico MAO, a ta na desnici doslej še ni zmotila nikogar. Če odmislimo stigmatizacijo, imajo mladi aktivisti prav, Janša jim je res pomagal do večje prepoznavnosti, pravzaprav jih je prav on javno vzpostavil, saj so opazili visok porast v zanimanju za njihove objave.
ZIPPO
09. 02. 2021 21.51
-3
BRAVO DIJAKI! ZDAJ PA VZTRAJATI DO KONCA! VSA PODPORA! 👍👍🇸🇮🇸🇮
Buco3633
09. 02. 2021 21.51
+3
Jebote se prtožujete
Glavni Vogon
09. 02. 2021 21.47
+6
Ne samo bla-bla. Koliko jih je "protestiralo", koliko pa NeE? Dajte številke!
gripson
09. 02. 2021 21.34
+0
...in potem en desni dijak na FB napiše, da je svetlobna leta pred levaki, ker protesta ne odobrava. In bo pri pouku. Pika. Ko pa bereš njegov zapis, vidiš, da mu slovnica dela take težave, da bi bilo bolje, da bi obiskoval šolo. Tisto pravo. In ne preko zoo-ja, al kaj že....
ropi fast
09. 02. 2021 21.32
+8
a prej pa niste mogl protestirat, se je blo fajn jajcat na racunalnikih.
janez horvat
09. 02. 2021 21.32
+8
Nekaj se jih zbere in potem predstavljajo vse dijake. Tako je na ustanovnem kongresu nekaj posameznikov nastopilo v imenu vse Slovenije.
gekados
09. 02. 2021 21.31
+5
Kateri dijaki? Ljubljanski? Kot vedno.
DKR
09. 02. 2021 21.46
+3
Ljubljanski MAO-vec, protestnik iz ROG-a Lars Podkrajšek.
Legamimiami
09. 02. 2021 21.27
+3
prva fotografija je photoshopana. Maček nikoli ne leži lepo na miru, nekje na robu, kjer te ne ovira, temveč na sredini tipkovnice
Zentrum
09. 02. 2021 21.29
+5
Bolj kot to se je za vprašati, zakaj ima klovn v svoji lastni sobi masko na obrazu?
O.M.G
09. 02. 2021 21.10
+11
Študentim pa je vse fino fajn? Kot srednja ni obvezna pa nehaj hodit v šolo pa je problem rešen.
Victorinox
09. 02. 2021 20.42
+5
Kako to, če je pa doma tako lepo? Dijak se prijavi v Teams, kamere ne vključi, mikrofona tudi ne. Na koncu ima zabeleženo prisotnost, vmes pa dela kar se mu zljubi. Na koncu se še pri ocenjevanju prešlepa, kar je v šoli bistveno težje.
Alice In Chains
09. 02. 2021 20.50
-6
+Victorinox - Vidi se, da nimaš pojma o čem govoriš.
txoxnxy
09. 02. 2021 20.18
+6
Kdor se zadnji smeje se najslajše smeje, matura bo.
Stane Adami?
09. 02. 2021 20.15
+4
To so rekli samo dijaki levičarskih staršev, da je jasno.
mario7
09. 02. 2021 20.22
-2
najboljšisosed
09. 02. 2021 21.18
+2
alkimistos
09. 02. 2021 19.48
+17
Spet laži in laži-- Poznam ogromno dijakov ki jim fulll paše delo na daljavo, ker jih tako ni mogoče debilizirat
BETONSKI
09. 02. 2021 20.04
-3
SAMO LAŽEJO IN LAŽEJO,SRAM VAS JE LAHKO.
Zentrum
09. 02. 2021 20.11
+5
Misliš nadzirat, ker lahko zraven delajo kar jim zapaše? Vse lepo in prav, ko bo pa matura, pa jok in stok...
radar
09. 02. 2021 19.38
+0
Seveda. Doma se težje sprica pouk. Plonka pa lažje. Dijaki bojkotirajo pouk... kam smo prišli. To pomeni, da letos ne bo slricanja in neupravičenih ur? Da bodo tudi zimske počitnice v šoli, ker so toliko zamudili? Pa ne moreš verjeti....
ssbobo
09. 02. 2021 19.38
+15
Ma ja ..... Ne poznam tud enega kateri bi se pritoževal nad takim načinom šolanja....... Razen par staršev KATERIM SE NE DA VEČ UKVARJATI Z SVOJIMI OTROCI...... nimajo časa za kavice pa za swrkat ..... So jim otroc v napoto.....
dej no
09. 02. 2021 20.02
-4
z dijakom se nimaš ti kaj dosti več ukvarjati, sploh pa ne z gimnazijcem. gimnazijcu naj bi bili pametni ljudje in ne ovce.
BETONSKI
09. 02. 2021 20.07
+2
RES SE JE TEŽKO UKVARJATI Z GIMNAZIJCI ŠE POSEBEJ ČE IMAŠPAMET KOT TI,JAZ MU LAHKO MATEMATIKO ŠE VEDNO POMAGAM V 4 LETNIKU.
txoxnxy
09. 02. 2021 20.20
+2
Neco
09. 02. 2021 19.28
+15
Nihče drug se ne pritožuje , da moramo nazaj v šolo razen gimnazijski programi. Potem pa naj grejo gimnazijci nazaj v šolo drugi pa se bomo lepo doma še naprej izobraževali😉
dej no
09. 02. 2021 20.03
-2
riss
09. 02. 2021 19.10
+0
Podpiram, da se vsi učenci vrnejo v šole. Iz prve roke pa poznam situacijo, da se morajo upoštevati zaščitni ukrepi. Žal pa levičarji ne stojijo za tem in razdiralno vplivajo na mlade in širjenje virusa. Res bi morali stopiti skupaj. Žal pa tako ne menijo destruktivni politiki, kot so: Erjavec, Mesec, Šarec,... Ljudje, zapomnite si ta imena, katerih nikoli več ne volite. Tudi zaradi njih so naše številke slabe celo v svetovnem merilu.
Zentrum
09. 02. 2021 20.06
-1
Zaradi njih, kako že? Kdo vodi državo? Kdo sprejema nesmiselne ukrepe in kdo se ima za strokovnjaka na vsakem področju? Neverjetno, kako so levičarji krivi tudi takrat, ko vaš firer drži vse niti v tej državi.