Slovenija

Dijaki, študenti, ste oddali vloge za štipendije?

Ljubljana, 14. 08. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
7

Čeprav so še počitnice in večina šolarjev oziroma študentov ne razmišlja, da se ponovno bliža čas učenja, pa je dobro misli usmeriti tudi na to področje. Avgust je namreč čas razpisov različnih štipendij. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so zato pripravili kratek pregled rokov prijav. Za Zoisove štipendije so v letošnjem letu namenili 500.000 evrov več kot v preteklih letih.

Državne štipendije

Dijaki in študentje lahko kadarkoli med šolskim oz. študijskim letom oddajo  vlogo za uveljavljanje pravice do državne štipendije. Ob izpolnjevanju pogojev jim štipendija pripada od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi vloge. "Štipendija se jim dodeli za eno šolsko oz. študijsko leto. Prvo vlogo je treba oddati na pristojni center za socialno delo," so pojasnili na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ).

Za podaljšanje priznanja pravice do državne štipendije ni treba vložiti vloge, saj o nadaljnjem prejemanju štipendije odločajo centri za socialno delo.
Za podaljšanje priznanja pravice do državne štipendije ni treba vložiti vloge, saj o nadaljnjem prejemanju štipendije odločajo centri za socialno delo. FOTO: Shutterstock

-  Dijaki vlogo za dodelitev državne štipendije vložite v avgustu, da boste do državne štipendije upravičeni s 1. septembrom oz. začetkom letošnjega šolskega leta.

 

-  Študentje vlogo za dodelitev državne štipendije vložite v septembru, da boste do državne štipendije upravičeni s 1. oktobrom oz. začetkom letošnjega študijskega leta.

Vloge za podaljšanje pravice do štipendije ni treba oddati

Za podaljšanje priznanja pravice do državne štipendije ni treba vložiti vloge, saj o nadaljnjem prejemanju štipendije, ki je pogojeno z napredovanjem v višji letnik na isti ravni izobraževanja, po uradni dolžnosti odločajo centri za socialno delo. 

Vlogo pa morajo dijaki in študenti oddati za prvo prejemanje državne štipendije na posamezni ravni izobraževanja. "Če ste torej kot dijak oz. študent v letošnjem letu zaključili posamezno raven izobraževanja in se s šolskim oziroma študijskim letom 2020/2021 vpisujete v višjo raven izobraževanja, morate ponovno oddati novo vlogo za dodelitev državne štipendije," so razložili na MDDSZ.

Primer:

Dijak, ki se po končanem triletnem poklicnem tehniškem izobraževanju odloči nadaljevati šolanje in se vpiše v nadaljnje dvoletno poklicno tehniško izobraževanje, mora ponovno oddati vlogo za dodelitev državne štipendije. Enako velja za študente, ki po končani I. bolonjski stopnji nadaljuje študij na II. bolonjski stopnji, so pojasnili na MDDSZ.

Štipendisti, ki so Zoisovo štipendijo dobili po novem zakonu Zštip-1 in v novem šolskem letu ne bodo napredovali na višjo raven oz. stopnjo izobraževanja, morajo vlogo za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije predložiti najkasneje do konca šolskega oziroma študijskega leta 2019/2020.
Štipendisti, ki so Zoisovo štipendijo dobili po novem zakonu Zštip-1 in v novem šolskem letu ne bodo napredovali na višjo raven oz. stopnjo izobraževanja, morajo vlogo za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije predložiti najkasneje do konca šolskega oziroma študijskega leta 2019/2020. FOTO: Shutterstock

Zoisove štipendije

Na MDDSZ svetujejo, naj bodo učenci pred začetkom šolskega leta pozorni na roke za uveljavljanje Zoisovih štipendij: "Vlogo oddate na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS."

  • -  Rok za oddajo vlog za dodelitev Zoisovih štipendij za letošnje šolsko leto je za dijake ponedeljek 7. septemeber 2020, za študente ponedeljek, 7. oktober 2020.
  •  
  • -  Rok za oddajo vlog za nadaljnje prejemanje Zoisovih štipendij za letošnje šolsko leto leto je za študente ponedeljek, 7. oktober 2020.

 

Štipendisti, ki so Zoisovo štipendijo dobili po novem zakonu Zštip-1 in v šolskem oz. študijskem letu 2020/2021 ne bodo napredovali na višjo raven oziroma stopnjo izobraževanja, morajo vlogo za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije predložiti najkasneje do konca šolskega oziroma študijskega leta 2019/2020. "Vloga za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije po Zštip-1 je dostopna na spletni strani sklada," so izpostavili na MDDSZ.

Štipendije za deficitarne poklice

Pridobiji jo lahko dijaki, ki bodo v letošnjem šolskem obiskovali 1. letnik programov srednjega poklicnega izobraževanja. Vlogo lahko oddajo do vključno 25. septembra 2020 na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS, so so strnili na MDDSZ.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
14. 08. 2020 09.42
+4
Pred šolskim letom, potem pa se bodo čudili ker ne bodo pravočasno rešene. Ne bi bilo prvič.
Mrs White
14. 08. 2020 09.30
+3
to pa si se tako zlagal. nic se ne vraca. saj das vso zdravnisko dokumentacijo, ce nisi nardil letnika. a dajte no. plus drzavna je na leto in se vsako leto da vloga not.
Knight98
14. 08. 2020 09.34
+2
Zdravnica je napisala mnenje, dal sem vso dokumentacijo, hodil sem na CSD, Pa so rekli da to ni dovolj da se odpiše štipendija rekli so da pride do izbrisa v primeru: Smrt dijaka, invalidnost 2 stopnje .Rekli do da morem vrnit na obroke ali pa naenkrat
Mojca1313
14. 08. 2020 09.58
+2
...pa tudi se ne da za državno štipendijo vsako leto vloga "not". Zgoraj lepo piše. Vlogo morajo dijaki in študenti oddati za prvo prejemanje državne štipendije in ko zaključijo posamezno raven izobraževanja in nadaljujejo s šolanjem.
Knight98
14. 08. 2020 09.24
-1
V primeru da zbolite med šolanjem morete vrnit državno štipendijo, žal izkusil na svoji koži..Ne zanima jih
David Vodisek
14. 08. 2020 10.31
+2
Če ti ponavljaš letnik (in se ne prepišeš na drugo šolo) se ti štipendija zamrzne a eno leto... Če pa opustiš šolanje pa moraš vračati.
_endrug
14. 08. 2020 08.52
+8
Več denarja za Zoisove štipendije, zlatih priznanj pa ne upoštevajo. Samo od lani, ti pa so jo že dobili. Torej bodo ostale nepodeljene.