Slovenija

Dijaki ne želijo postati izgubljena generacija

Ljubljana, 06. 02. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, Maja Kos, U.V.
Komentarji
451

Bojimo se, da bomo iz te krize izšli kot stroji, ne ljudje. Matura je postala nočna mora, vsak od nas je v zadnjih mesecih že pristal na dnu – in niso si vsi opomogli. To so besede slovenskih dijakov, ki zahtevajo čimprejšnjo vrnitev v šolske klopi, a na varen način – zaradi znanja, socializacije in tudi gibanja. Svoje zahteve so sporočili vladi in resorni ministrici Simoni Kustec, ki pa posluha zanje očitno nima.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Strokovnjaki o stiskah mladostnikov
    16:39
    Iz 24UR ZVEČER: Strokovnjaki o stiskah mladostnikov
  • Iz 24UR ZVEČER: Stiske dijakov
    03:35
    Iz 24UR ZVEČER: Stiske dijakov

 

"Borimo se za to, da ne bomo izgubljena generacija," pravi Lars Podkrajšek, predstavnik iniciative Zahtevamo šole. 16-letnik ni le obraz iniciative, ki zahteva vrnitev v šole, je tudi povsem običajen dijak bežigrajske gimnazije. Njegova prijateljica pove, da je njen razred na gimnaziji eden redkih, v katerem dijaki zaradi stisk niso poiskali strokovne pomoči ali si celo poskušali vzeti življenja. V solzah namesto prijatelja objemaš telefon, razlaga 18-letnica z viške gimnazije. "Imela sem več teh klicev, sem bila tudi tista, ki sem klicala. Se mi zdi, da smo bili vsi na tej točki, se počutili na nuli, brez izhoda, dobivamo negativne izkušnje tako do izobraževanja kot tudi do same družbe, ne vidimo nobenega upanja," pove Maja Kalin, sicer predsednica Dijaške organizacije Slovenija. 

Število samomorov je v velikem porastu in to so zgodbe, ki se ne bi smele dogajati, doda Podkrajšek. Tudi zato bo v torek bojkot spletnih učilnic, ki so ga že podprli v društvu ravnateljev – te ure bodo opravičili. Zanimivo, točno na ta dan bi želeli na ministrstvu Simone Kustec, seveda brez nje, sestankovati z dijaki, in sicer po tem, ko so za minuli torek srečanje na ministrstvu odpovedali. Sodelovanja z dijaki osebno ali prek reprezentativnih organizacij, o katerem na Twitterju piše ministrica, ni. 

"Matura ni več test, na katerem bi lahko prikazali svoje znanje, postaja nočna mora," pravi Kalinova. "Naša generacija je že tako digitalizirana, zrastli bomo v robote, ker ne bomo več znali imeti vezi, to se bo zelo poznalo v družbi tudi naprej." In dodaja – že smo izgubili prijatelje, nekateri edine, s šolanjem na daljavo tudi dragoceno znanje, zaradi drugih ukrepov pa tudi edine možne rešitve za marsikoga, gibanje in šport.

Otroci in mladostniki so bili največje žrtve ukrepov, je v oddaji 24UR ZVEČER dejal Gregor Starc, profesor na Fakulteti za šport, ter predstavil objektivne in konkretne podatke o posledicah izolacije na celotno populacijo otrok. "Dejansko je prišlo do največjega upada njihove gibalne sposobnosti, odkar to spremljamo. V zadnjih 10 ali 11 letih je bila Slovenija edina država, v kateri se je gibalna učinkovitost otrok izboljševala, vsako leto za približno 0,8 odstotka, zdaj pa so izgubili za 20 odstotkov te gibalne sposobnosti." Gibanje je osnovni motor razvoja otrok, ki vpliva tudi na počutje in kognitivne sposobnosti, še dodaja. 

Vsega se tudi po vrnitvi v šole ne bo dalo nadoknaditi, pomembno je, da se tega zavedamo, da od otrok, ko bodo prišli nazaj v šolo, ne bomo zahtevali preveč. "Otroci, ko bodo prišli v šolo, ne bodo isti otroci, kot so bili lani. Zavedati se je treba, da je to na njih pustilo neke posledice, na nekaterih večje, na drugih manjše. Med šolanjem doma so med otroci nastale tudi velike razlike. In to bo velik izziv za šolstvo." 

Razvijajoči najstniški možgani za zdrav razvoj potrebujejo impulze, ki izhajajo iz socialnega druženja, pa izpostavi predsednik društva TOM telefon Albert Mrgole. "Mladi potrebujejo stik z vrstniki," je jasen. Ko mladi nimajo stika z "življenjskimi potrebami, jim upada smisel". Druženje je temeljna biološka potreba. Opaža več stisk med mladimi, depresije, celo samomorov.

Na Univerzitetni psihiatrični kliniki imajo dva oddelka in eno ambulanto, ki delujeta 24 ur dnevno. Statistični podatki povišanja hospitalizacij ali urgentnih ambulantnih pregledov ne kažejo, je v oddaji 24UR ZVEČER povedala vodja Intenzivne enote za otroško in mladostniško psihiatrijo na Psihiatrični kliniki Ljubljana, Maja Drobnič Radobuljac. "Se je pa pokazalo, da je nekaj več anksioznih motenj in psihoz. Presenetljivo porasta depresije zaenkrat še nismo našli, tudi še nismo zaznali, da bi bilo več poskusov samomora oziroma sprejetih ali pregledanih več mladih zaradi poskusov samomora." 

Ali to pomeni, da mladostniki enostavno ne pridejo do njih, ali posledice ukrepov na mladostnike vendarle niso tako hude? Za to je več možnosti. "Mislim, da bi bili zelo pogumni, če bi rekli, da je to, kar vidimo sedaj, posledica šolanja na daljavo. V tem času sedaj se dogaja veliko različnih stvari. Poleg šolanja na daljavo imajo tudi starši drugačen način službe, nekateri so službo izgubili, nimajo več tako veliko socialnih stikov, v zraku je strah pred boleznijo, pred okužbo ... Da bi to bil samo vpliv šolanja na daljavo, težko rečemo." 

Starši morajo poskrbeti, da sami v teh negotovih časih ostanejo stabilni. "Če bodo starši poskrbeli za svoje duševno zdravje, če bodo poskrbeli za to, da svojih strahov ne prenašajo na otroke, bo tudi njihovo duševno zdravje boljše." Nekatere skrbi so samo za starše, na primer to, ali bodo cepiva dovolj učinkovita, to ni nekaj, kar bi moralo skrbeti otroka, dodaja. Morebitne stiske pa lahko prepoznamo predvsem po vedenju otroka, mladostnika, značilne so npr. nespečnost ali težave s hranjenjem.

"Veliko je družin, v katerih ni vse tako, kot bi si želeli. Veliko je staršev, ki jih skrbi in imajo malo potrpljenja, po mojem je sedaj veliko prikritega nasilja, o katerem lahko sklepamo," opozarja Mrgole. Vzdušje, v katerem živimo, mora biti tisto temeljno, ki mora biti zdravo, odrasli moramo skrbeti za prijazne in povezane medsebojne odnose, dodaja. 

Ali bo mogoče odpraviti posledice vsega, kar otroci sedaj doživljajo? "Otroci bodo iz te situacije prišli zelo različno prizadeti, pri nekaterih se posledice ne bodo poznale, pri nekaterih pa bodo tako velike, da verjetno čisto vsega ne bomo mogli odpraviti. Na to moramo biti vsi pripravljeni," pravi Drobnič Radobuljačeva. "Humanost družbe se kaže po odnosu do najšibkejših členov. Tukaj so odločilna področja, kako bomo poskrbeli za tiste, ki so najslabše izšli iz te situacije," zaključi Mrgole. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (451)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

meh1
09. 02. 2021 11.04
-2
nerazumem zakaj tukaj pisete ljudje ko nimate nimate otrok ali ko sami ne hodite v sole.. ja mogoce je vasim otrokom fajn bit doma in uzivajo ker nerabijo delat nic za solo ker itak vse preplonkajo.. ampak zaradi tega bojo imeli tezave naprej v zivljenju, bojo neizibrazeni goljufi kot kot nasi dobri pametni politiki.. in ja mogoce je to “dobro” za vase otroke ne pomislite pa na tiste ki doma nimajo za jest, ali tiste ki jih starsi pretepajo.. za te pa se ne zavzema noben od vas v komemntarjih.. samo za svoje otroke ker ste vsi slovenci isti: samo da jaz mam, ce drugi nima pa ni moj problem. JAZ KOT DIJAKINJA HOCEM V SOLO KER JE TO ZE PREVEC TAKO DA ODRASLI NEHAJTE PAMETOVAT CE NIMATE POJMA
TonePav?ek69
09. 02. 2021 09.12
+0
Damn that's crazy but did i ask? nic kaj rekli so tu ni res ona dva sta ena izmed redkih ki hočeta pokvariti dober čas doma za vse/noben ju ne podpira iz ostalih šol to je nezaslšano noben se ne strinja zato lahko mi ga obadva Suckneta.!!!
Perivnik
08. 02. 2021 12.10
-2
Dajtne nehat jokat "dijaki". Tudi mi smo bili dijaki, v drugačnih razmerah, ne takšnih kot so sedaj v epidemiji, pa vseeno ne preveč letih. Vseeno smo se primerno izobrazili in postali pomemben gradnih gospodarstva. Pa nič nismo jokcali. Vas je pa eno samo jamranje. Mogoče se vam še kakšna "korona" zgodi v življenju. Kdo bo pa takrat kriv?
Teofil
07. 02. 2021 12.54
+5
Da slučajno ne bi kdo šprical pouka v bodoče
Tukiw
07. 02. 2021 11.57
+1
Frocovje razvajeno. Pomagat delat doma staršem ne pa da se tule gredo neko pametovanje. Sončki moji pozabljate na dolžnosti. Pravice in dolžnosti - to je vedno v paru veste. No sončki moji, ko vidim kako se nekatera madina brezobrazno (ne vsi, da ne bo pomote) obnaša kar ne morem verjeti. Starejše zmerjajo, pijejo na klopcah v parkih, samo svojo korist vidijo ... , ne vem to ni to. Nobene dolžnosti v ničemer ne vidijo. No zato pa bodo Zahodni svet pohamsali Azijci, kjer takšnih sončkov skorajda ni.
Cati74
07. 02. 2021 11.55
+0
Na šoli: dva v varni hiši, deset jih ne moremo priklicati-ne dijakov in ne staršev, z enim oddekom se trudimo, da jih odvrnemo od igranja igric med poukom, obravnave v povezavi s samomorom-eden hospitaliziran, koncentracija pri pouku pada, dijaki nimajo prakse ne v šoli in ne pri delodajalcih (30 tednov prakse imajo zunaj), prijave na center za socialno delo in veliko drugega. Velike razlike so med tehniki, gimnazijci in poklicnimi šolami-iz prve roke. Zato v šole! Ne posplošujte. Smo za podaljšanje pouka, teden, dva, ampak se zadaj vrtijo druga kolesja povezana z maturo, RICem...
Levica boli
07. 02. 2021 11.51
+3
Po cele dneve visijo na telefonih pa računalnikih , zdaj jim je pa kao hudo , daj daj
RamzesII
07. 02. 2021 11.45
+0
Ne vem zakaj se tako obremenjujejo z indokrinacijskim sistemom. Samoučenje in raziskovanje je pot do znanja, resničnega znanja. Tega vam sistem ne bo dal.
oba tri sm te vido
07. 02. 2021 11.49
-3
pojdi osebno do študentov pa jih vprašaj .. sam si naredi statistiko pa boš videl da je vse tukaj napisano propaganda. 10 letni mulec pro v fortnite z babico pred parlament noče kompa a rojeni so na interwebz
apodgra
08. 02. 2021 10.52
Rmzesil Preveč balasta je v učnih programih in če ta balast ne bodo osvojili učenci niso, nič izgubili . Ta balast bi stroka moral v času epidemije sam izločiti in večji poudarek nameniti tistim premetom , ki jih bodo
sLOVEnija2019
07. 02. 2021 11.35
+1
glede na to kar govorijo teli k to zahtevajo so že dokončno izgubljena generacija...16 letnik se bo pregovarjal s ministrico...saj niso resni
kapetan
07. 02. 2021 11.27
-1
Kaj pa, ko so bile vojne? Vsi ki niso padli zaradi vojne ali z njo pobezanih dogodgov so šli naprej skozi življenje. Saj, če se počutijo tako prikrajšane za znanje lahko se bolje pripravijo tako, da ponavljajo letnik. Al ne?
planinec123
07. 02. 2021 11.24
+5
Nič od tega, da bodo izgubljena gneracija zaradi pouka na daljavo, ni res. To, kar trdijo, je razvajenost in izsiljevanje.
Brezdelnež
07. 02. 2021 11.10
+2
pa jim ukinit zimske počitnice in del poletnih, da nadoknadijo... grem stavit, da bojo ti isti obrazi zopet protestirali o nemogočih razmerah in pregorelosti....
Biker 333
07. 02. 2021 10.56
+5
Če bodo zaradi parih mesecev postali izgubljena generacija je bolje, da takoj zdaj prekinejo šolanje in gredo delat. Starši naj vas bo sram ko izvajate proteste zaradi šole od doma, sploh pa ko nagovarjate svoje otroke, da se derejo po TV kako so ubogi. Bolj se vam gre, da jih ni doma kot pa da so v šoli a tega ne priznate !
Sowkenc
07. 02. 2021 10.54
+0
Študentje in dijaki bi to morali storiti že prej. Ali ste imeli zimsko spanje ???
Petur
07. 02. 2021 10.46
-2
ne samo ta generacija,bo imela obdobje te vladne zdruzbe v dozivljenskem spominu!
+2
...jaz nisem nikoli tako cmeeeelau pa sanjal o batlerjih, jaguarjih. Samo neživi rabijo vse to da komaj preživijo en utrip časa v prostoru dimenzij ki sedaj obstaja časovno obstojlje...
Uporabnik543728
07. 02. 2021 10.35
+15
PONOVNA OBJAVA ZARADI IZBRISA S STRANI MODERATORJA (BREZ UTEMELJENEGA RAZLOGA KRŠITVE): Tile organizatorji so izgubili vso kredibilnost, glavni organizator je namreč Lars Podkrajšek, ki je član ekstremno leve mladinske organizacije MAO, za katero sami trdijo, da so jo v šali (ne vem, kje je šala, da stvar poimenuješ po človeku, ki je pobil milijone) poimenovali po Mao Cetungu. Ne vem tudi, kaj naj bi simboliziral tisti kip SD-jevega podlmadka pred parlamentom. Kaže sredinec državi, ki mladim financira šolanje, jim subvencionira prehrano, prevoz ter jih štipendira?
Biker 333
07. 02. 2021 11.09
+0
Tisti kip pooseblja tiste , ki so bili poleg njega.
G8J
07. 02. 2021 10.30
+1
Zakaj rinete v hebitate ki so neperspektivni?
grikos
07. 02. 2021 10.29
+2
Samo jokanje, stokanje,izgovarjanje itd.Nikoli ni nič prav.Ko hodite v šole tarnate koliko časa tam preživite,koliko je nove snovi,da se nato doma učite cele dneve itd.Verjamem ,da je za nekatere predmete to težko,(matematika,fizika in še nekateri) vse ostale predmete se pa brez problema lahko naučite sami.
borec91
07. 02. 2021 10.27
-4
dijaki ne samo jokat treba it na ulice saj vas bomo podprli in se pridruzili
Xx.XX.xX
07. 02. 2021 10.58
-5
Tukiw
07. 02. 2021 12.01
+1
Ti še svoje slamnatne betice ne moreš podpreti. Zato nazaj v uto.