Slovenija

Dijakinja mora na sodišče zaradi zneska, manjšega, kot stane kava

Ljubljana, 26. 04. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
738

Mati srednješolke je dobila poziv, da se mora skupaj s hčerko zglasiti na Okrajnem sodišču v Ljubljani. Najprej se je prestrašila, nato pa ugotovila, da je razlog hčerina enkratna vožnja z avtobusom LPP brez vozovnice Urbana. Nadzorniki so zaradi protipravno pridobljene koristi v višini 1,30 evra namreč proti njej sprožili postopek. Na sodišču ju pričakujejo že 15. maja.

"Hčerka je dijakinja 2. letnika gimnazije. Običajno ima vsak dan do gimnazije domač prevoz, domov pa se vrne s kolesom ali avtobusom. 7. marca letos je zjutraj doma pozabila denarnico z Urbano. Z gotovino prevoza na avtobusu ni možno plačati, plačilne kartice ni imela, s svojim telefonom vožnje ni mogla poravnati. Kasneje je na avtobus prišel kontrolor, ki je ugotovil, da ni plačala za vožnjo. Popisal je njene osebne podatke ter podal prijavo sodniku za prekrške," je za 24ur.com pojasnila njena mama, ki želi ostati anonimna. 

Mesec dni pozneje je prejela pismo s sodišča. "Preden sem prebrala, za kaj gre, sem bila kar zaprepadena, kaj bi naša pridna mladoletnica lahko zagrešila, da bi morali na sodišče," priznava. Izkazalo se je, da je razlog hčerina vožnja z avtobusom brez Urbane. "Njene zastonjske vožnje seveda ne odobravam. Ko je ugotovila, da je brez Urbane, ne bi smela vstopiti na avtobus," je jasna. 

Po drugi strani pa se ji zdi ukrep pretiran. "Kar groteskno se sliši, da se bo hčeri izrekla sankcija in se ji odvzela protipravno pridobljena premoženjska korist, ki znaša 1,30 evra! Koliko pa bo stal ves postopek? Priporočena pošta in obravnava na sodišču? Za take zadeve se mi zdi škoda zapravljati davkoplačevalski denar in po nepotrebnem obremenjevati sodišča, ki imajo že tako veliko zaostankov," pravi. Po njenem mnenju bi bilo dovolj, če bi hči dobila pisni opomin in položnico s kaznijo.

Dijakinja, ki se je peljala z avtobusom brez Urbane, se mora v spremstvu staršev zglasiti na sodišču.
Dijakinja, ki se je peljala z avtobusom brez Urbane, se mora v spremstvu staršev zglasiti na sodišču. FOTO: Aljoša Kravanja

Izjemno hitro izpeljan postopek

Iz dokumentov, ki nam jih je posredovala mama, je razvidno, da se je 17-letnica 7. marca letos vkrcala na avtobus LPP, ki je vozil na relaciji Medvode–Zadobrova, čeprav ni imela vozovnice. Med postajališčema Preglov trg in Rusjanov trg jo je zalotil nadzornik, ki je na podlagi njene osebne izkaznice popisal podatke.

Še istega dne je Javno podjetje Ljubljanski potniški promet (LPP) na prekrškovni organ – Inšpektorat mestne uprave Mestne občine Ljubljana – zoper kršilko podal predlog za začetek postopka o prekršku. Zaradi protipravne pridobitve premoženjske koristi v višini 1,30 evra je predlagal, da se ji po izvedenem postopku izreče sankcija v mejah predpisane. 

Štiri dni pozneje, 11. marca, je Inšpektorat proti mladoletnici vložil obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Ljubljani, saj sam nima pristojnosti, da bi vodil postopke proti mladoletnim osebam. Sodišču predlaga, da zoper njo začne postopek o prekršku, jo spozna za odgovorno in ji izreče vzgojni ukrep. 

10. aprila je nato Okrajno sodišče v Ljubljani staršem mladoletnice poslalo vabilo, naj se 15. maja skupaj s hčerko udeležijo zaslišanja.

Lani iz naslova glob pobrali okoli 200.000 evrov

LPP smo zaprosili za statistiko kršitev, ki so jih v zadnjih petih letih obravnavali njihovi nadzorniki. Izkazalo se je, da je bilo teh največ lani (5379), največ mladoletnih kršilcev (726) pa so obravnavali leta 2022.

Leto:                                                                                2023         2022         2021        2020          2019

Število vseh kršitev:                                                5379         3662           2986         2631         3255

Število mladoletnih kršilcev:                              566             726             525           334             486

 

Na LPP so pojasnili, da v primerih mladoletnih oseb podajo predlog za postopek Inšpektoratu MU MOL, ta pa v primeru mladoletnih oseb praviloma vedno poda obdolžilni predlog okrajnemu sodišču za prekrške. 

Od Inšpektorata MU MOL smo tako pridobili še statistiko obdolžilnih predlogov, predanih sodišču za prekrške:

Leto:                                                                                2023       2022       2021      2020      2019

Obdolžilni predlogi:                                                 574          728           476          424       495

Op. a.: Podatki LPP o mladoletnih kršilcih in podatki inšpektorata o obdolžilnih predlogih se razlikujejo, ker nadzore izvaja tudi Inšpektorat MU MOL. 

Globa zaradi neplačila voznine na avtobusih LPP je določena z Odlokom o organizaciji in načinu izvajanja mestnih linijskih prevozov potnikov in znaša 40 evrov za vse, so še zapisali na LPP. Iz zgornjih številk je tako razvidno, da so od prekrškov samo lani pobrali okoli 200.000 evrov.

"Inšpektorat MU MOL pri vsakem primeru dodatno ugotavlja tudi protipravno pridobljeno premoženjskopravno korist. Sicer pa podatkov ločeno glede na prekrške ne vodijo. Zoper mladoletne osebe Inšpektorat MU MOL ne izdaja glob, saj je za njihovo obravnavo pristojno okrajno sodišče glede na naslov bivanja," še pojasnjujejo.

Glede na to, da je neplačevanje mestnega avtobusa opredeljeno kot prekršek, ni mogoče trditi, da gre za minorno ravnanje, poudarjajo na sodišču.
Glede na to, da je neplačevanje mestnega avtobusa opredeljeno kot prekršek, ni mogoče trditi, da gre za minorno ravnanje, poudarjajo na sodišču. FOTO: Aljoša Kravanja

Sodišče: Ne gre za minorno ravnanje

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani so za 24ur.com pojasnili, da so glede prekrška po 1. alineji 35. člena Odloka o organizaciji in načinu izvajanja mestnih linijskih prevozov potnikov v letu 2023 prejeli 408 obdolžilnih predlogov, vloženih zoper mladoletnike, medtem ko so jih do konca februarja letošnjega leta prejeli 65.

Hkrati dodajajo, da v nobenem postopku pred sodiščem ni prišlo do situacije, ko bi mladoletnik plačal globo, hkrati pa bi mu bil izrečen še vzgojni ukrep. "Mladoletnikom se v skladu z 33. členom Zakona o prekrških (v nadaljevanju ZP-1) izrekajo vzgojni ukrepi, globa se izreče zgolj izjemoma, pod pogoji, ki so določeni v 39. členu ZP-1. Mladoletnikom se za neplačilo prevoza, upoštevajoč njegovo predkaznovanost, obnašanje, ... izreče praviloma vzgojni ukrep ukora (razen, če ima več prekrškov)," so pojasnili. 

Poudarili so, da je treba naravo prekrškovnih postopkov ločiti od postopkov zoper polnoletne storilce prekrška. Ti bi namreč v takem primeru dobili plačilni nalog. "Mladoletniki namreč uživajo posebno varstvo in jih je treba obravnavati s strani sodišča z namenom, da se jih opozori na (ne)pravilnost njihovega ravnanja, kar nespoštovanje predpisov zagotovo je," še pravijo na sodišču.

Glede na to, da je neplačevanje mestnega avtobusa opredeljeno kot prekršek, ni mogoče trditi, da gre za minorno ravnanje, poudarjajo. "Nenazadnje zgolj dejstvo, da gre za koriščenje javne storitve – prevoza, še ne pomeni, da si jo vsak lahko vzame/koristi brezplačno. Za lažje razumevanje situacije, kar velikokrat pojasnimo tudi mladoletnikom v postopkih, nihče ne gre v trgovino po žemljico, ne da bi jo plačal, pa je cenejša kot cena javnega prevoza. Malo je staršev, ki iz takšne obravnave naredijo dramatični dogodek, saj praviloma vzamejo besede sodnika za pozitivne in vzpodbudne pri nadaljnjem razvoju njihovega otroka."

Kot še pravijo, sodišče sicer "ni zasuto" s podobnimi zadevami, res pa je, da praviloma vsak storilec prekrška vidi svoje ravnanje v takšni luči. 

Kaj pa preobremenjenost in zaostanki zaradi takšnih zadev? "Sodišče bistveno bolj bremenijo zahtevne zadeve, ki jih ima v delu, in te vplivajo na čas reševanja zadev, zlasti to velja za Okrajno sodišče v Ljubljani, ki je izključno pristojno za reševanje najzahtevnejših prekrškovnih zadev po 214. členu ZP-1 za območje celotne države. Čas, ki ga porabi sodnik za rešitev zadev v zvezi z neplačilom javnega prevoza, je minimalen v primerjavi z ostalimi zadevami, zato državi ne nastajajo visoki stroški," so še dodali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (738)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Študent-ka
28. 04. 2024 17.41
Pravila in zakoni so za vse enaki ,no naj bi bili . Na nemškem ,če nimaš vozovnica plačaš takoj kazen 60€ ali kasneje pribijejo stroške obdelave , pa ne glede dijak ,śtudent ali pa upokojenec. SI BREZ KARTE to je tvoj problem .
Rožice so zacvetele
27. 04. 2024 12.31
+4
Sem bil pred kakimi 10 leti v Gentu. Ko je bil tramvaj na postaji, vstopi pri vsakih vratih 1 kontrolor. V tramvaju se zaprejo vrata in kontrola vozovnic. 2 mulca z nahrbtniki, Angleža, sta bila brez. Sta se hotela nekaj zafrkavati in neumna delati, skratka, bila sta nesramna. Kontrolorja sta zahtevala, da gresta s tramvaja, vendar nista hotela. Poklicali so policijo, so ju vklenili in strpali v avto. Edino pravilno. Grem staviti, da sta mulca potem pripovedovala, kakšni so belgijski policaji. Če bi vse male prekrške striktno kaznovali, do velikih prišlo nebi. Tu pa beremo 99% komentarjev, kjer se ljudje "zgražajo", ker mora smrklja k sodniku. Najprej bi matko raziskal, kolikokrat in kje vse ona goljufa.
brusilec
27. 04. 2024 12.13
+1
za 1.3 € delat stroske sodiscim in delat taksne probleme je oslarija. mogoče že poberejo vsako leto za nekaj desettisocakov kazni, ne zracunajo pa koliko stroskov so imeli z vsemi temi kontrolorji in kaksno skodo delajo. naj vsaj dovolijo placevanje karte z 2 evrkim kovancem, brez vracila.. en ti bo pa ze zamenjal ali pa posodil.. lahko bi bile pa karte tudi zastonj, pa bi imeli cistejsi zrak za vse.. urbana kartjca je oslarija.. sam sem jo kupil 8 let nazaj, jo niti neuporabil in mi sedaj smeti denarnico vsa leta. applikacija na telefonu bi resila veliko problemov, ali pa placilo v keshu za 1 ali pa 2 € direkt na busu
marina1004
27. 04. 2024 11.59
+3
Ceo bi bili tako ucinkoviti pri tistih ki nam kradejo miljone, bi bilo danes drugace
duhccc
27. 04. 2024 11.46
+5
ce pride v novem mestu rom na avtobus raj stran pogleda sofer kot pa da mu zatezi...
123soba
27. 04. 2024 10.41
+9
Javni potniški promet je v 70% plačan iz proračuna. Tole kar pa počnejo kontrolorji, lenuhi na MOL in na sodiščih je pa vredno obsojanja. Velike lopove pa pustijo na miru. Sramota, posujte se s pepelom....
avgust.
27. 04. 2024 10.16
+0
Naslednji članek bo pa o tem, kako se prepirata Jožefa in Francka o tem, čigavo je jajce, ker je kura od Jožefe, jajce pa je znesla na Franckinem vrtu.
jokal
27. 04. 2024 09.45
+3
Kaj je mali človek ? Torej lahko vsak sede v gostilno, pije pivo, in ga ne plača. Če bo 100 000 malih ljudi iz trgovine lahko odneslo stvar v vrednosti 1,30 € iz trgovine, bo trgovina v eni uri prazna.
jokal
27. 04. 2024 09.39
+4
Zadnjič na vlaku en primer, se vozita dva mladeniča, en je imel kartico, drugi ne. Se pogovarjata, reči ti kontroli, da si jo doma pozabil, sej ti itak nič ne more. Pride sprevodnica, se dela, da išče kartico, reče sprevodnica, da je če je nima mora plačat vozovnico. Reče on, da nima nič denarja zraven (čeprav so se peljali na nek žur). Gre sprevodnica naprej, in se ta dva mladeniča režita in bahati, za koj k. bi jaz dal 2 € za vozovnico, vidiš tako se dela. Na koncu ni plačal ne kazni, pa tudi vozovnice ne. In to ni edini primer, se kar pogosto dogaja na vlaku, ni vozovnice, ni denarja, pa tudi dokumenta ne. V tujini, če nimaš vozovnice, plačaj kazen (tudi po 100 € in več), če nimaš denarja, daj izkaznico, in dobiš račun na dom, če je nimaš pride policija, in te odpelje. Kontrolor ni psiholog, da bo on ugotovil, če se je ti res pozabil, nisi imel časa kupit ali kaj podobnega, nimaš je in pika. Zadnjič je igrala ena na karto, da je dementna. Določen procent Slovencev si drzne izigravat sistem, in namesto, da bi pošten narod, rekel, da to ni vredu, se tem prevarantom še postavi v bran. Očitno ni nič narobe biti "mali lopov" - samo vprašanje je, da katerega zneska si mali lopov, in zdaj postaneš velik lopov. V tujini velja pravilo, če jaz plačam, naj plača tudi on, zakaj bi jaz plačeval, on pa ne. Tam je tudi najmanjši prekrškar od ljudi karan, pri nas je pa heroj, če mu uspe sistem okoli prinest, če pa ne, se pa takoj postavi v vloge žrtve in išče krivca drugje. Isto kot naši politiki, sej so ja v tem našem sistemu zrasli, kjer se podpira nepoštenost.
brusilec
27. 04. 2024 12.15
+3
vedno bo folk ki izigrava sistem.. ampak pozabljas pa na velike ribe ki se tu prituhnjeno smejijo.. folk ki krade ne evrcke ampak stotke, jurcke, milijoncke.. zarad tistih se splača laufat sodišča, ne pa zarad enga otroka ki bi drugace zamudil v šolo
JureLampeJeFuzinskiSmrad
27. 04. 2024 09.19
+6
Če pa dijakinja ni imela mesečno vozovnico, in je imela doma pozabljeno Urbano z dobroimetjem kar tudi predvidevam, zato je inšpektorat poslal zadevo na sodišče, zato ker mladoletnim ni možno poslati globo. Skratka zadeva je taka da je potrebno plačati pa tudi če je 1.30. Ali bi Dijakinjo gledali kot žrtevce bi odtujila iz Mercatorja Coca Colo za 1.30 Pac tukaj gre za kršitev in pravila so jasna.. Sodišče je pa zato ker gre za mladoletno osebo,
iziizi
27. 04. 2024 09.12
+3
MATER SMO POŠTENI ,HAHAHAHA SLOVENIJA MOJA DEŽELA, AMPAK TO BI MORAL PISAT ZA AKTERJE SODNE PALAČE
JureLampeJeFuzinskiSmrad
27. 04. 2024 09.11
+7
Mama, nisi pošteno opisala primer. Tako da ljudje ne verjemite vsega.. Krsiteljica je dijakinja. Dijakom velja mesečna vozovnica se prvi delovni dan v mesecu. Tukaj je dijakinja bila obravnavana 5 dni po izteku veljavne mesečne vozovnice. Če bi omenjena dijakinja imela urejeno mesečno vozovnico za tekoči mesec, stvar nebi sla na sodišče. V primeru da bi dijakinja SAMO pozabila doma vozovnico, in če bi v sistemu bilo videno da ima urejeno mesečno vozovnico na njeno ime stvar me gre naprej. Tako da Mama, ti kot starš mladoletnega otroka si pozabila plačati oziroma je dijakinja je zapravila denar ki ga je mogoče prejela za mesecno vozovnico
Zdravko Lajh 1
27. 04. 2024 09.08
+1
Butale opankarske
avgust.
27. 04. 2024 09.04
+4
Najmanj, kar bi novinarka Urša morala storiti pred objavo tega članka, je to, da preveri dogodek tudi pri prevozniku. Tko enostransko poročanje je neodgovorno in zavajajoče, predvsem pa neprofesionalno. Kot bi policisti odločali o nesreči tako, da bi vprašali samo enega udeleženca. Po navadi se izkaže, da je kriv tisti, ki najbolj obtožuje druge. Skratka-neprofesionalno. Nivo poročanja na tem portalu vztrajno sledi senzacionalnosti in večanju komentiranja, standard pa konstantno pada.
Kekčeva Mojca
27. 04. 2024 09.03
+1
Moj sin je isto pozabil doma Urbano . S sabo tudi ni imel OS. Isto mladoletna oseba. Prisli kontrolorji in so mu ustno izrekli opomin, ko je rekel da ni hotel zamuditi sole. Tako da je odvisno od situacije...
iziizi
27. 04. 2024 09.14
+1
RES JE ODVISNO OD SITUACIJE ,A SE GRE ZA MILJONE POTEM JE JAVNI OPOMON ZA EVRO TE VLAČIJO PA PO SODIŠČU IN MEDIJIH KAKO POŠTENA DRŽAVA SMO HEHEHEHE SLOVENIJA MOJA DEŽELA
iziizi
27. 04. 2024 09.01
+2
SLOVENIJA MOJA DEŽELA ,ZAKON VELJA ZA MALEGA ČLOVEKA
iziizi
27. 04. 2024 08.59
+2
hehehehe kako je zakon za malega ćloveka ,pri sodni palači pa miljoni in ni še konca ,pa nihče na sodišće ali preiskovalni zapor.SLOVENIJA MOJA DEŽELA
MyCherry645
27. 04. 2024 08.37
+5
Meni se pa zdi vse skupaj malo sumljivo. Kontrolorji običajno dajo le opozorilo ali opomin. Če so v tem primeru posredovali dalje, se je verjetno morala gospodična obnašati izjemno nesramno do kontrolorja. Dvomim, da bi sicer prišlo do tega. Sem prepričana, da situacija ni tako črno-bela.
GMajky
27. 04. 2024 08.21
+3
burleske v bananastanu
avgust.
26. 04. 2024 21.54
-2
Tudi če kdo malce pritisne na plin, ker se mu mudi, in ga dobijo, mora plačati. Očitno večina takšno ravnanje odobrava in podpira. Zanimivo. Možno je tudi, da je bila punca nesramna, možno je tudi, da ni bilo prvič, preveriti bi bilo potrebno, če je punca karto sploh imela, če je večinoma imela urejen domač prevoz,....