Slovenija

Dileme o evtanaziji: človekova dostojnost ali uboj?

Ljubljana, 04. 03. 2019 19.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tjaša Dugulin
Komentarji
65

Toliko, kot je posameznikov, toliko je tudi mnenj o evtanaziji. Če eni govorijo o človekovi avtonomiji in dostojnosti, jo drugi povezujejo s skrunjenjem svetosti življenja in celo ubojem. Na Zdravniški zbornici vztrajajo, da je evtanazija v nasprotju s poslanstvom zdravnikov oziroma Hipokratovo prisego in odpira možnost številnih zlorab. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Spajder
07. 03. 2019 13.44
+1
Z uzakonitvijo evtanazije bodo legalizirali poklic "množični morilec". Največ množičnih morilcev bomo potem imeli po zdravstvenih ustanovah. O tem pa se ne bo govorilo ali kaj? Kajti tudi umor bo potem kaj? Neprostovoljna evtanazija? A bomo potem brali v črni kroniki v stilu...Pepca je z nožem v hrbtu zbežala pred Korlom, ki je ni uspel "u prvo" evtanazirati....?
nenitomožne
05. 03. 2019 17.03
+3
Kje je pa "strokovno" mnenje strokovnjaka za svetost življenja Tadeja Strehovca? Ta bo že vedel kako in kaj ! Verjetno bo organiziral molitve pred bolnišnico v kateri umira v bolečinah kakšen bolnik in pobožno upal, da mu bo pomagalo. Bolniku namreč, temu Strehovcu zagotovo ne !
SDS_je_poden
05. 03. 2019 15.09
+9
Vsekakor omogočit tistim ljudem, ki bi radi zapustili ta svet na nek dostojen način. Vsa ostala nakladanja so brezvezna.
jesenvoyo
05. 03. 2019 10.32
+9
Ali je nezaupanje v zdravstveni sistem pri nas upravičeno, ali se za bolnika res stori vse, kar je možno in še mnoga vprašanja bi lahko naštel, pa poznamo prave odgovore na njih ? Sem ležal v bolnici in je na sosednji postelji pacient glasno tarnal nad bolečinami, da smo poklicali dežurnega, ki je prišla čez debelo uro. Bolniku je hladno povedala, vi veste, da imate popuščanje srčne mišice, tu vam ne moremo nič pomagati, lahko pa vam pomagamo glede prehlada. Bolniku bi lahko dala neko blago injekcijo, ki bi imel lahko placebo efekt, bi mu lahko zamenjali tudi bolano srce (je bil nek povprečnež, zato verjetno ne), se pravi, da je bila izrečena laž glede tega, da se ne da nič pomagati. Seveda bi mu lahko ponudili evtanazijo, ker je imel muke kar naprej, vse pa je bilo zaključeno tako, da sem čez dobre tri tedne bil na njegovem pogrebu, kjer sem od sorodnikov izvedel, da je v bolnici mirno zaspal. Zdravniki torej bi morali vedeti, kdaj je zdravljenje neuspešno zaključeno, od te točke dalje pa bi morali zagotavljati primerno protibolečinsko zaščito in oskrbo pacienta nasploh. Kaj se dogaja bolnikom z močno demenco, ali pa tistim, ki vegetirajo, so kot rastline, je zanje dobro poskrbljeno in ne drži tisto, itak ne vedo ničesar in je za njih vse dobro, kar jim ali ne namenimo, ali bi jim kar pritisnili injekcijo ? Tudi se komentira, kako smo uvidevni pri živalih, smo res, iz izkušenj dvomim, malo psičko sem imel dvakrat možnost uspavati, pa sem izbral operacijo, ki sem jo s kreditom pokril, pa je živa še danes, izpadel sem sicer za neumneža, če bi izbral injekcijo, pa bi bil human lastnik živali. Če zaključim, najprej urediti zdravstvo, da bo res nudilo vse potrebno za zdravljenje ljudi, potem verjemite, bo tudi težkega umiranja manj (kot je napisal nekdo, če država nima prihodnosti, ponuja pa smrt).
Frane Šajn
05. 03. 2019 10.31
+4
PODPRETI TA NAČIN ODHODA NA DRUGI SVET ALI NE? MISLIM , DA SEM V VELIKI DILEMI! TEŽKO BI REKEL KAR KOLI. V PRIMERU REFERENDUMA O TEM BI BIL VERJETNO VZDRŽAN.
KAPIBARA
05. 03. 2019 10.17
+9
Mislim, da si tisti ki je proti evtanaziji, premisli, zadnji mesec, če ne že prej..
METKA102
05. 03. 2019 10.07
+6
Zelo težko je uveljaviti človekove pravice v večini primerov. Pa naj bo to 8-urni delavnik, dopust, plačana bolniška, volilna pravica, kontracepcija, splav. Veliko žrtev je bilo potrebnih, da se je to uveljavilo. Tudi sedaj na vse mogoče načine pritiskajo, da bi nam to odvzeli. Zdaj je na vrsti evtanazija. Še dolgo je ne bo. Tisti, ki so najbolj 'etični' bodo že poskrbeli zase, ne se bati. Lahko vidimo na primeru pedofilije, koliko časa je preteklo, da se je začelo sploh govoriti o tem. Tu je odpovedala vsa morala in etika.
METKA102
05. 03. 2019 09.54
+5
Človekova dostojnost? Ali morda dostojanstvenost?
Matiias
05. 03. 2019 09.47
-10
Tu gre vsekakor za uboj in kdor to izvede bo nekoc nekje tudi poplacal o cemer mi se zelo malo vemo, vsak si sam izbere pot zato dusa mora cez to izkusnjo. Ja ampak naj si pacient sam vbrizga strup.
Dovolj je
05. 03. 2019 10.07
+12
Veš koliko je ljudi, ki so v takem stanju, da ne morejo prst premakniti, kaj šele vbrizgavanje strupa....vsak lahko oz. bi moral soditi o svojem življenju, ko je fizično in psihično stanje nevzdržno...in se posebej ne obsojati tistih, ki si želijo dostojen konec....
Dovolj je
05. 03. 2019 09.47
+14
Evtanazija mora postati stvar posameznika....res je da lahko pride do manipulacij, samo roko na srce, povejte mi kje te možnosti ni...sama priznam, da se v življenju bojim dveh stvari invalidnosti in demence in glede na tempo, ki ga živimo sem vedno bližje temu... občudujem vse, ki so se izpostavili v boju za uzakonitev.
Hasan
05. 03. 2019 09.32
+23
Upam,da bo državo srečala pamet in uzakonila možnost avtanazije,ker crkavati v bolečinah in biti prepreden na raznih cevkah ne želem biti.
nenitomožne
05. 03. 2019 16.56
+1
Kako lahko pričakuješ od države, ki jo v glavnem vodijo ne ravno najbolj bistri in globokoumni politikanti ali samovšečni instagram predsedniki, pogruntali kaj pametnega za sodržavljane, kajti najprejm morajo vendar poskrbeti za svoje ritke.
aristotel
05. 03. 2019 09.03
+23
Človek bi moral sam odločati o svojem življenju vse se da urediti kjer je volja je tudi pot,ko prideš do konca,ko si popolnoma odvisen od drugih,ko je tvoja kvaliteta življenja močno okrnjena moraš imeti izbiro ne pa se matrati - trpeti do konca da prihaja do samomorov in težkih družinskih dram,ko je konec je konec in . Ko so težki pacienti na koncu poti večina umre zaradi dodajanje morfija, bolje tako kot, da bi kričali v groznih mukah in popolnoma zverinsko izmučeni omahnili v posteljo, če hočejo take bolečine omiliti potem morajo zelo povečati dozo za vsaj malo človeški konec . Evtanazija se bo morala slej ali prej uzakoniti kot svobodna izbira trpečim brez izhoda seveda z socialno pravnimi dogovori proti zlorabi tega.
Sanuka
05. 03. 2019 09.01
+17
uboj ja..ko pa človeka živega požira bolezen je pa uredu.kar naj trpi al kako..
nenitomožne
05. 03. 2019 16.58
+1
Saj ne boli zdravnika ali farja, ki naj bi dajal duhovno oskrbo ! S tujim po koprivah pa ja tistega, ki je mahal ni nič perklo, razen, če je bil neroden, pa ga ni pravilno držal pri mahanju!
Cisto na hitro
05. 03. 2019 08.36
-14
Še daleč smo od evtanazije. Njaprej bi morali druge reči poštimat v državi. Preveč zlorab si dovolimo na vseh področij. Pri evtanaziji bi bilo podobno. Evtanazija ni za balkance.
štumbamfirer
05. 03. 2019 08.32
+26
država je kot sadist ,do zadnjega te mučijo in pri tem uživajo očitno,v današnjih cajtih imamo vsega izgubili smo pa človeškost
borigi
05. 03. 2019 08.27
+29
Ne vidim nobenih težav pri bolnikih ki lahko še vedno zavestno in odgovorno izražajo svoje želje, v kolikor takšen bolnik, ki je neozdravljivo bolan izrazi odločno željo, da bi zaspal in se nebi zbudil tu ni možnosti zlorabe. Veliko bolj negotovo in potrebno pazljive obravnave pa je pri tistih bolnikih, ki ne morejo vedno izraziti takšne želje... že če jo lahko izrazijo le občasno zna to biti težava. Takšna stanja so potrebna posebne obravnave, medtem ko je v prvem primeru vse jasno. Torej evtanazija naj se pod prvo legalizira in naj se obravnavajo robni primeri posebaj in z zadržkom. O svojem življenju in prestajanju bolezni mora biti upravičen bolnik in ne zdravnik!
Darko32
05. 03. 2019 08.33
+6
Tukaj imaš popolnoma prav. Vendar sam vidim en drug problem in to je ponarejanje izvidov in prikrivanje le tega preko evtanazij. Namreč kot vidimo v drugih primerih se vidi, da se dela malomarno. Neuspešne operacije se prikrivajo in posledično dobimo anarhijo. Sklicevanje na poslanstvo je malo skregano z logiko. Če gremo pogledat pravila igre vidimo, da ko je človek živ po logiki zdravniške zbornice primer zastara po enem letu, če recimo nek zdravnik prireja dokumentacijo. A po smrti bolnika ali osebe pa primer ne zastara. Potem se postavlja vprašanje kako bodo obravnavali etično in moralno, če pa imajo nerešen primer medicinske dokumentacije in kako z strokovnim vodenjem. To področje je javna skrivnost.
borigi
05. 03. 2019 09.42
+6
Ah, ali je to res pomembno! V kolikor se za evtanazijo odloči bolnik pri polni zavesti in je ob tem prisotna njegova družina in morda tudi zdravnik... pa koga še briga ostalo.
ztk44
05. 03. 2019 08.23
+14
Ja sprejet zakon, ampak tak brez lukenj, vse dorečeno, da potem svojci ne bodo mogli tožit izvajalca in zahtevati odškodnino
PartyTime
05. 03. 2019 08.20
+19
Ce nobenga ne briga kako zivis oz. bis prezivel z nekaj evri na mesec ali ostal brez sluzbe poln krrditov... Pol jih tut ne briga kaj zelis s svojim zivljenjem narest!!!
RUGIEVIT
05. 03. 2019 08.11
-5
Kaj pa tak predlog? Vse ki nastopijo upokojitev kar peljat na evtanazijo pa bo mir! Nič problemov okrog pomoči na polju ,vrtu, doma ostarelih in plačila doma itd... Vplačevanje v zpiz pa ostane ! Država bo zelo vesela koliko denarja ji bo ostalo!
Darko32
05. 03. 2019 08.37
+12
Napisal si humoristično v smer črnega humorja. Vendar ko bereš prispevke in poslušaš razne debate vidiš, da je tvoj humor še kako resničen. ZPIZ-u je v bistvu dobiček, če se nekoga čimprej znebijo in pošljejo k Matildi. Tudi če si poslušal določene politike, kateri govorijo, da je pokojnina socialni transfer in ne zaslužen in privarčevan denar posameznika.
slabogledam
05. 03. 2019 08.05
+35
Kakšen uboj,vsi ki zagovarjate nekakšno etiko,za en teden se nepremično vlezite v posteljo,malo in veliko potrebo opravite v njej,brez BOLEČIN,pa da vas vidim.