Slovenija

Dimiceva: Denar naj sledi pacientu. Novakova: Dvojne prakse je treba prekiniti

Ljubljana, 22. 05. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
93

V Novi Sloveniji Golobovi vladi očitajo, da s pripravo novele zakona o zdravstveni dejavnosti izvaja ideološko čistko, ustvarja nove razredne sovražnike, vse skupaj pa vodi v kolaps javnega zdravstva. Novela predvideva dokončno razdelitev javnega in zasebnega zdravstva, zaposleni v javnem zavodu pa bi lahko z dovoljenjem direktorja delali le pri drugem, prav tako javnem zavodu. NSi zaradi izhodišč novele, ki jih obsojajo, zahteva sklic nujne seje odbora za zdravstvo.

Več videovsebin
 • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Tereze Novak in Ive Dimic
  11:54
  Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Tereze Novak in Ive Dimic
 • Iz 24UR ZVEČER: Novela zakona o zdravstveni dejavnosti
  02:19
  Iz 24UR ZVEČER: Novela zakona o zdravstveni dejavnosti

V oddaji 24UR ZVEČER sta svoje poglede soočili poslanka NSi Iva Dimic in Tereza Novak iz Gibanja Svoboda. V Novi Sloveniji ocenjujejo, da vlada z novelo, ki jo sicer še pripravljajo, izvaja ideološko čistko. "Golobova vlada je pred časom obračunala z obrtniki, s podjetniki, s kmeti, zdaj so na vrsti sobodajalci in zdravniki," je dejala Dimičeva. 

Spomnila je, da zdravniška stavka traja že od 15. januarja, vlada pa po njenem mnenju ni naredila nič, da bi "prišla na stran zdravnikov". "Še več, potiska jih ob stran, potiska jih ven iz javnega zdravstvenega sistema v popolno privatizacijo," meni. 

Novakova je odvrnila, da očitki NSi absolutno ne držijo. "Samo kakovostno in urejeno javno zdravstvo lahko zagotavlja kakovostno oskrbo vsem državljanom," je povedala. Dodala je, da vlada skuša urediti razmere v zdravstvu in prekiniti t. i. dvojne prakse, ki po njihovih ocenah generirajo čakalne vrste. 

Dimičeva je poudarila, da v Sloveniji nimamo neomejenega števila zdravnikov, sama pa meni, da bi morala vlada v ospredje postaviti pacienta. "Denar bi moral slediti pacientu in potem bi vlada uporabila vse proste kapacitete, če bi želela skrajšati čakalne vrste. Tako pa se je število tistih, ki čakajo nedopustno dolgo, v enem mesecu zvišalo za 2700." Po njenem mnenju bi morala vlada iskati sinergije in povezovati vse sektorje oz. člene v zdravstvu, zdaj pa se je odločila, da bo "s kladivom reševala naš zdravstveni sistem". 

Tereza Novak in Iva Dimic
Tereza Novak in Iva Dimic FOTO: POP TV

Novakova meni, da ministrica za zdravje s premislekom in počasi pripravlja spremembe, ki jih je koalicija sicer obljubila že v času predvolilne kampanje. "To res ni kladivo. Če bi bila to pot do privatizacije, potem se Nova Slovenija ne bi razburjala, ker so javno povedali, da podpirajo privatizacijo zdravstva za razliko od Svobode in celotne koalicije, ki tega ne podpira. Zavedamo se, da je javna zdravstvena mreža pomembna, če želimo zagotoviti kakovostno zdravstvo vsem," je dodala Novakova. 

Dimičeva ocenjuje, da so rešitve, ki jih ponuja koalicija, na prvi pogled všečne, a populistične. "Čakalne dobe se podaljšujejo, ni prav, da se potiska in zdravnike deli na vaše in naše." Novakova je zanikala, da bi zdravnike "predalčkali" in jih delili glede na to, kje delajo. "Samo poudarjamo, da te dvojne prakse, da si zaposlen v javnem zavodu in delaš popoldne, še v zasebnem očitno ne prinašajo ni dobrega. To je treba prekiniti. Nič ni narobe z zdravniki, ki so le zasebniki. Ampak mešanje dveh sektorjev očitno ne prinaša nobene dobrobiti," je dejala. 

Dimičeva meni, da je problem predvsem v ZZZS, ki ne plačuje vseh storitev. "ZZZS namesto 60 plača 30 operacij." V NSi rešitev vidijo v uporabi vseh prostih kapacitet. Pacientu bi dali tudi možnost, da sam izbira svojega izvajalca storitve. "Denar mora slediti pacientu. Vsi, ki so zavarovani, naj storitev dobijo tam, kjer so si izbrali, ZZZS pa to plača." 

Novakova ocenjuje, da tovrstna rešitev vodi v privatizacijo zdravstva, saj da zasebniki ne morejo na enak način obravnavati pacientov kot javna zdravstvena mreža, ki zagotavlja neprekinjen dostop. 

V NSi pričakujejo, da jim bo ministrstvo na nujni seji odbora za zdravstvo predstavilo konkretne podatke in izračune, zakaj je rešitev, ki jo predlagajo, dejansko smiselna. 

 • zacetni
 • VITALHIT
 • KLET KRŠKO
 • SWY
 • WIDEX
 • PEČJAK
 • NEPREMICNINE
 • LISCA

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrej Lon?ar3
22. 05. 2024 18.05
+3
Edino kar bo rešilo propadlo javno zdravstvo je zasebno zdravstvo,s koncesijo in brez,kot je povsod v razvitem svetu. Pa lahko trosite tukaj kar hočete.
frenk707
22. 05. 2024 19.22
+2
javno zdravstvo še ni propadlo,.... Golobova vlada ga bo rešila.
joe brasco
22. 05. 2024 17.31
+4
Kar se pa tiče Nove Slovenije...je bila boljša stara!
joe brasco
22. 05. 2024 17.29
+2
Če si zaposlen pri prvem delodajalcu in si v zamudi ali nisi opravil načrtovanega dela je logično, da ti ta ne dovoli opravljati dela pri drugemu to isto delo.
Boris Leljak
22. 05. 2024 17.15
-1
Kaj pa srednji med.kader??? Na koncu bodo vsi ŝli v tujino!
Kostorog
22. 05. 2024 16.50
+6
Nsi farški posebneži, hlapci Slovenske Drekomešalske Sekte.
Kostorog
22. 05. 2024 16.47
+6
Nsi hitro v prve vrste v cerkev k spovedi, imate kar nekaj dreka za skidati.
iskriv
22. 05. 2024 15.26
+7
NSi je stranka , ki se je izgubila v lastnem boju za obstoj . Vtem boju sledi smernicam SDS in na vse mogoče načine napada aktualno vlado , da bi bila všečna svojim podanikom in vernikom . Kot kaže jim to ne pomaga dosti ali nič , ker so po odslovitvi prvakinje postali zgolj populisti !
Jožajoža
22. 05. 2024 13.46
+8
Hajdnaka so janševi pudli poslali k beivički.tam bosta kradla za janeza
Jožajoža
22. 05. 2024 13.44
+8
Samo tako odločno naprej GOLOB.
frenk707
22. 05. 2024 13.22
+7
Zdravstvo je eno ključnih področij, ki jih mora vlada iztrgati iz krempljev janšizma.
frenk707
22. 05. 2024 13.04
+7
Glede na odziv opozicije in zdravnikov je vlada pričela urejanje razmer v zdravstvu na pravem koncu,.... dvoživkarstvo je uničujoče za javno zdravstvo. Odlično, vlada!
frenk707
22. 05. 2024 13.00
+4
Odkar so nsi odrezali od DARS-a so postali nemogoči, neprebavljivi. Ne bom rekel, da so bili prej kot medvedki, ampak to presega pa vse meje dobrega okusa, slaba kopija sds sekte,.... postajajo histerični.
M_teoretik
22. 05. 2024 11.19
+8
Zaden cajt, da imamo na volitvah preferenčne glasove, da se eni ne šlepajo na stranko.
Nidani
22. 05. 2024 11.06
+0
Podpiram vladne načrte! Bo bolelo, vendar bo na koncu dneva bolje! 👌
Castrum
22. 05. 2024 10.52
+2
@čevap......participacijo je uvedlo/uvaja/imajo uvedeno veliko držav, na tak ali drugačen način. Ponavadi je tako, imajo zavarovanci kvoto iz katere se vsak obisk obračuna iz tega fonda. Prav tako ima veliko držav participacijo ob prevzemu zdravil. In koneckoncev, tudi v Jugoslaviji smo imeli participacijo za obisk zdravnika, plačali smo medicinski sestri.
TVmindcontrol
22. 05. 2024 10.42
+0
Sramota. Populizem. Vsi navijajo za privat zdravstvo, ker so podkupljivi koruptivni kakci. Dimceva niti otrok v šoli nebi nahranila
M_teoretik
22. 05. 2024 10.40
+11
Dvoživka dopoldne prenaroča za popoldne. Preden gre si pa še žepe nafila z materialom, da nima stroškov privat!?
metuljka
22. 05. 2024 10.36
+0
Izjava Dimiceve, naj se sledi denarju, pove vse o njeni hinavščini in dvoličnosti ! Zdravstvo in vplačani prispevki naj sledijo samo osnovnemu namenu javnega zdravstva , in to je zagotavljanju zdravstvenih potreb prebivalstva ! To je alfa in omega javnega zdravstva in skrb za zdravstvene potrebe vseh nas ! Pika in amen !
abigail
22. 05. 2024 10.33
+4
Nikar popuščat ga. Novak, ga. Dimič nima prav! V zadnje pol leta sem se na lastnih izkušnjah pošteno prepričala, kako so zdravniki v javnem zdravstvu utrujeni in kako hitro bi prišla na vrsto pri zasebnikih ob krepkem plačilu. Pa saj že plačujemo zdravstvo, krepko in pošteno! Treba je dokončno stopiti na prste vsem dvoživkam, ki rušijo javni sistem, in tudi vsem zelo nepoštenim praksam, ki jih izvajajo razne zasebne okulistične in druge ordinacije, ki pridobivajo podatke o pacientih iz javnega sektorja. Prijavila sem eno tako delovanje okulistične ordinacije na Litijski celo na Zdravstveni inšpektorat, pa mi še odgovorili niso. Uf, koliko dela bi lahko imela naša policija, če bi imeli pacienti malo več časa in živcev, da bi vse prijavljali!!!
prašek
22. 05. 2024 10.24
-6
Najpametnejši laški hlapec bi pa participacijo .....😆😆😆 Se vidi, kje je hodil v šolo ............