Slovenija

Odpadna embalaža: opozorila, da je sistem neučinkovit, odpadki se še naprej kopičijo

Ljubljana, 03. 06. 2019 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
18

Zakon o interventnih ukrepih pri ravnanju z odpadno embalažo ne deluje, ti odpadki se še naprej kopičijo, opozarjajo v družbah za zbiranje odpadkov za nadaljnjo predelavo. Med drugim predlagajo, da se ukine prag 15 ton za plačilo ravnanja z embalažo ter uvede tehtanje zbrane in prevzete embalaže ter klirinško družbo, ki bi urejala trg.

Panoga ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji nujno potrebuje konkurenčno okolje in korenite sistemske spremembe, so poudarili na novinarski konferenci.
Panoga ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji nujno potrebuje konkurenčno okolje in korenite sistemske spremembe, so poudarili na novinarski konferenci. FOTO: Shutterstock

Razmere na področju ravnanja z odpadno embalažo se kljub sprejetju interventnega zakona ne izboljšujejo, sta opozorili družbi za ravnanje z odpadno embalažo Dinos in Interseroh. "Opozarjamo na akutne razmere, saj ne želimo, da se odgovornost znova prevali na družbe za ravnanje z odpadno embalažo, ki svojo obveznost opravljamo skladno z zakonodajo, a smo žal ujetniki tega sistema," je razlog za današnjo novinarsko konferenco v Ljubljani pojasnil Goran Ambrož iz Dinosa.

Izvajalca za prevzem embalaže v osrednji in zahodni Sloveniji še ni

Glede na podatke s terena se znova kopiči odpadna embalaža, kar kaže na to, da je intervetni zakon neučinkovit, je dejal Ambrož in spomnil, da okoljsko ministrstvo še ni uspelo najti izvajalca za prevzem embalaže v osrednji in zahodni Sloveniji.

Nakopičena odpadna embalaža je zaradi vremenskih vplivov vsak dan slabše kakovosti, poleg tega se povečuje tveganje za zdravje ljudi, onesnaženje okolje in tudi požare, je opozoril.

"Pričakujemo, da bo država od nas zahtevala, da prevzamemo vso embalažo, ki se je nabrala. In pričakujemo, da bo to skušala narediti z nezakonitimi inšpekcijskimi odločbami," je dodala direktorica Interseroha Darja Figelj.

Predlagajo, da ministrstvo odpravi prag, po katerem morajo za ravnanje z embalažo plačati le proizvajalci, ki dajo na trg več kot 15 ton embalaže na leto. Pri tem bi za manjše proizvajalce, ki bi imeli s tem veliko administrativno breme, uvedli pavšalno plačilo. Poiskati bi bilo treba tudi rešitev za embalažo, ki pride na trg s spletno trgovino, opozarjajo.

Med odpadno embalažo se znajdejo tudi gume in elektronske naprave

Poleg tega želijo, da se sprejmejo standardi za zbrano odpadno embalažo, saj da je sedaj med to embalažo veliko tudi odpadkov, ki med embalažo ne sodijo, kot so gume in elektronske naprave. Po Ambroževih besedah se zbere tudi 75 odstotkov več odpadkov, kot dajo te embalaže na trg proizvajalci.

Pozivajo tudi k uvedbi obveznega tehtanja količin embalaže ob vhodu in ob izhodu iz komunalnega podjetja – da bi se točno vedelo, koliko embalaže se je pripeljalo in koliko odpeljalo.

Svarila pred monopolom v panogi

Podjetji sta tudi proti uvedbi le enega podjetja, ki bi prevzemalo embalažo na celotnem območju države, kar je kot možnost napovedoval prejšnji minister Jure Leben. "Monopol zagotovo prinaša slabše storitve po višjih cenah," trdi Figljeva, kar da kažejo tudi izkušnje iz drugih držav. "Na to, da ureditev v obliki monopola ne deluje, kažejo primeri Italije, Madžarske in Češke. Tam je na trgu le ena družba. Ravnanje z odpadki je izvrstno urejeno v državah, kjer imajo na trgu več podjetij, transparentnost delovanja pa zagotavlja klirinška hiša. To je ustanova, kjer se sproti zbirajo podatki, koliko embalaže gre na trg, koliko te embalaže pride na komunale in koliko je družbe za ravnanje z odpadno embalažo prevzamejo in predelajo. Primer dobre prakse so skandinavske države, kjer imajo dokazane analize, kako nujna je konkurenca, šli so celo tako daleč, da jo vzdržujejo celo na majhnih otokih," je še pojasnila. 

Konkurenčno okolje bi lahko, kot npr. v Avstriji, zagotovila klirinška družba, pravi Figljeva. "Klirinška hiša v Avstriji igra ključno vlogo, da konkurenca je in da je tudi poštena."

Interventni zakon je bil sprejet, da bi rešili težavo neprevzete odpadne embalaže in nagrobnih sveč, ki so se nakopičile v zbirnih centrih. Na podlagi zakona je bilo za odvoz označenih 13.700 ton odpadne embalaže in 696 ton odpadnih sveč. Ministrstvo je v zakonu določilo ceno, po kateri bo država plačala za odvoz in obdelavo odpadkov. Za vzhodni del države je uspela najti izvajalce, za osrednji in zahodni del, kjer je teh odpadkov za okoli 4000 ton, pa po dveh razpisih ne.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
04. 06. 2019 11.57
+6
Temu se reče nesposobnost odgovornih. Zgleda, da imajo plače, pa še te mastne, samo za prisotnost.
letmeseeit
03. 06. 2019 18.45
+13
Že 20 let isti vladajo, tako ali tako je brezveze čakat na pozitivne spremembe od smeti do zdravstva. Če še nekateri nasedajo na pravljice o 1000 € pokojnine in podobno....
brezveze13
03. 06. 2019 17.13
+14
naši bi radi to drago prodali pa ni potencialnega kupca, v Avstriji to prevažajo čez celo avstijo do Dunaja na sežig
Kruh+sol!
03. 06. 2019 17.08
+11
Smetarska mafija!!!
flojdi
03. 06. 2019 19.20
+1
. kaj pa tisti, ki jih kupujete... in plačujete...pa še odvoz ...pa kaj bi še
Tatanka
03. 06. 2019 20.42
+3
Ne to je zakodirano,govori se o migrantih.
ecnarf
03. 06. 2019 17.03
+20
še z smetmi ne znate gospodarit kako boste šele z drigim
Cesar Millan - Vodja krdela
03. 06. 2019 18.40
+8
BojoJojoSlo
03. 06. 2019 16.50
+24
inšpektorji ne naredijo nič... plačujemo odvoz in reciklažo, a oni prodajo samo dobre snovi... kovine in še dodatno zaslužijo.... ostalo pa kopičijo in vsake dve leti se po nesreči kaj vname in so rešeni stroškov reciklaže... navadni pujsi so...
tedoVV2HCmedo
03. 06. 2019 16.47
+11
Naj zmečejo v termoelektrarne! Plastika se dela posredno iz nafte, zato bo nastalo nekaj elektrike iz nje.
Simoni?
03. 06. 2019 16.44
+7
Ma, Zajc ni m od ministra! Dajte Lebna nazaj!
anakondabox
03. 06. 2019 16.43
+11
Nekaj mi ni jasno. EU nam je zaukazala zabojnike. Dobili smo tudi zloženko, kjer piše, da se v plave kante meče papir, v rumene embalaža, rjavi kontejnerji so pa biološki odpadki. Zakaj je nesnaga ločena? Zato, da se odpadki reciklirajo in dobimo bolj 'sveže' okolje. Ne vem kako se to izvaja, vem samo, da nekateri kraji ležijo pod tonami odpadkov. #božebolje
tedoVV2HCmedo
03. 06. 2019 16.51
+3
Plastična embalaža od pralnega praška, mehčalca, strupa za mravlje... in vsega drugega z neužitnimi stvarmi ne gre v kontejner za plastiko. Zato gre večino plastike v splošni kontejner.
Borec21
03. 06. 2019 16.33
+17
najprej je treba omejiti uvoz cenene robe ki je že v osnovi za vsmeti samo lepa embalaža drugače pa za en k, drugo nardit sežigalnicoooooooooooooooooooo
KungFuPanda
03. 06. 2019 16.57
+8
Ne. Treba je omeniti embalažo. Zakaj moram kupit z USB ključkom še plastiko, ki je je po teži še več, ko artikla? Obstajajo boljši načini, vendar je plastika preveč enostavna in poceni.
METKA102
03. 06. 2019 16.06
+21
Ravnokar se odpira trgovina s poceni obleko in vsem drugim kar "potrebujemo". Menda je vse tako poceni, da lahko kupiš naenkrat polne vrečke vsega. Jasno, da je material slab, morda celo strupen in da se stvari odvržejo po nekajkratni uporabi ali pa sploh neuporabljene. Ker ni škoda, ker je poceni. Bomo ob koncu tedna spet šli v"šoping". Kupi odpadkov se pa večajo. Država bi morala visoko obdavčiti takšne trgovine, ki so v bistvu škodljive. Niso problem le vrečke in sveče v plastiki. Le zakaj je treba, da so v plastični embalaži, ki je velika, prevelika, v njej pa 1/3 ali še manj voska. Zakaj jih ne bi prižigali, saj so poceni.
Pokerash89
03. 06. 2019 17.25
+10
Cesar Millan - Vodja krdela
03. 06. 2019 18.47
+4
Ko vidim kakšne bedarije pišete mi postane slabo !! Potrebno je obdavčiti vse ,ki hrano pakirajo v plastične posode ,vrečke in ,da ne naštevam 1!! Vse je potrebno vrniti v steklene posode ,steklenice ,v papirnate vrečke ,tu je 1% rešitve !!! Je pa velik KORAK Kspremembi !!!!