Slovenija

V Ljubljani protestirali 'proti uničenju interneta'

Ljubljana / Bruselj, 23. 03. 2019 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.V./STA, L.S.
Komentarji
43

Po številnih evropskih mestih, tudi v Ljubljani, so potekali protesti "proti uničenju interneta v EU". Evropski parlament bo namreč v torek glasoval o novi direktivi o avtorskih pravicah, za katero nasprotniki trdijo, da prinaša cenzuro interneta v Evropo in ogroža svobodo izražanja.

Na Prešernovem trgu v Ljubljani je protest "proti uničenju interneta" organizirala Piratska stranka, s tem pa se je pridružila protestnikom, ki po vsej Evropi pod geslom "rešimo internet" izražajo svoje nestrinjanje z novo direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, o kateri bo Evropski parlament glasoval v torek. Zbralo se je okoli 180 protestnikov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik Piratske stranke Slovenije Rok Andree je ob robu protesta opozoril na še posebej na problematična 11., po novem 13. člen, ter 13. oziroma 17. člen.  Nekdanji 11. člen je po njegovih besedah sporen, ker podeljuje novo sorodno pravico lastnikom avtorskih pravic, ko gre za povezave na njihove objave. Težava pa je v tem, da lastniki avtorskih pravic niso avtorji, temveč založniki. Kot primer je navedel plačilo, ki ga založniki zahtevajo od Googla za vsak najdeni iskalni zadetek preko njegovega brskalnika. "Vse, kar se s tem zgodi, je, da se utrjuje Googlov monopol, saj ta lahko vedno izsili brezplačno licenco za te povezave, težave pa bi imeli mali blogi, start-upi in mali časopisi," je pojasnil.

Medtem nekdanji 13. člen uvaja obveznosti za platforme, da bodo plačevale licenčnine, če licenčnin ne bo, pa bodo morale uvesti filtre. Po Andreejevih besedah člen zahteva, da platforme, na katere uporabniki nalagajo svoje vsebine, zagotavljajo 100-odstotno skladnost z avtorskimi pravicami, ter da te platforme plačajo za vsako napako. "Sanjajo o neki tehnološki rešitvi, vse, kar se bo zgodilo, pa bo huda monopolizacija s strani Googla, ki je edini, ki te filtre vsaj približno ima," je dodal sogovornik. 

Protest so podprli v stranki Levica. Član Levice Dragan Nikčević je dejal, da v stranki "zagovarjajo internet, ki bi bil prostor svobodne izmenjave informacij in spontane kreativnosti". Po presoji Levice so v direktivi predlagani ukrepi "nejasni, nezanesljivi in nepraktični", njihov namen pa je ustvariti še bolj nadzorovan internet, "iz katerega se lahko gradijo še večji monopoli in še večji dobički"

Direktivo podpirajo slovenski ustvarjalci

Evropska komisija je direktivo predlagala, da bi posodobila avtorske pravice za dobo interneta in spodbudila razvoj kreativnih industrij v Evropi. Za njen sprejem se zavzema več kot 200 mednarodnih in evropskih avtorskih organizacij z različnih področij, od filma, glasbe, založništva do medijev. 

Osnutek direktive naj bi zagotavljal, da bodo morale velike spletne platforme in agregatorji novic, kot sta YouTube ali GoogleNews, ustvarjalcem vsebin, torej umetnikom, glasbenikom, igralcem ter medijskim hišam in njihovim novinarjem, plačati toliko, kolikor jim v resnici dolgujejo. 

Svojo podporo direktivi so tako izrazili slovenski ustvarjalci. Po njihovih besedah je skrajni čas, da bi avtorji kot imetniki pravic začelidobivati nadomestila za svoja dela tudi na internetu. 

Nasprotniki nove direktive pa nasprotno trdijo, da bo "razdejala internet, kot ga poznamo": "Direktiva od spletnih strani in aplikacij, kjer uporabniki objavljajo vsebine, zahteva, da se morajo 'po najboljših močeh potruditi', da preventivno kupijo licence vseh vsebin, ki jo bodo uporabniki kadarkoli objavili - kupiti morajo pravice za dostop do vseh avtorsko zaščitenih vsebin na tem svetu. To je seveda nemogoče,"  še pravijo v stranki Pirati.

Nova direktiva naj bi zadevala predvsem velika podjetja, kot je Youtube.
Nova direktiva naj bi zadevala predvsem velika podjetja, kot je Youtube. FOTO: Shutterstock

Če tega ne morejo storiti, potem morajo vse, razen peščica spletnih strani in aplikacij (tiste najmanjše in najmlajše), narediti vse, kar je v njihovih močeh, da preprečijo objavo kakršnekoli vsebine, ki bi predstavljala kršitev avtorskihpravic založnikov ali avtorjev. Edina "rešitev" v tem primeru so cenzurni filtri, ki so izjemno dragi in večini strani nedosegljivi, hkrati pa pogosto napačno presojajo, opozarjajo v stranki.  

Spletno peticijo proti direktivi je medtem podpisalo že več kot pet milijonov ljudi. 

Nemška Wikipedia se je za 24 ur zavila v temo

Spletna enciklopedija Wikipedia v nemškem jeziku je bila ta teden v protest 24 ur zatemnjena. To pa ni predstavljalo težave le za dijake, ki so v zadnjem trenutku končevali seminarske naloge, ampak je za seboj potegnilo tudi nekaj drugih posledic.

V okviru protesta so pozvali, naj bralci stopijo v stik z evropskimi poslanci in jim sporočijo svoje stališče o avtorski direktivi. Tako so na zatemnjeni različici enciklopedije objavili povezavo do iskalnika Evropskega parlamenta. Na povezavo pa je kliknilo toliko uporabnikov Wikipedie, da je bil dostop do spletne strani Evropskega parlamenta otežen.

Nemška Wikipedia se je za 24 ur zavila v temo.
Nemška Wikipedia se je za 24 ur zavila v temo. FOTO: Shutterstock

Eden od zvestih uporabnikov spletne enciklopedije pa nikakor ni razumel protestne akcije in jim je po spletni pošti zagrozil, da jih bo tožil, saj zaradi nedosegljivosti strani ni mogel pisati svoje diplomske naloge.

Nemška Wikipedia se je za protestno akcijo v četrtek odločila samostojno, tako kot tudi češka in danska različica spletne enciklopedije. Fundacija Wikimedia, ki stoji za spletno enciklopedijo, je bila proti protestni akciji v tej obliki, saj so ocenili, da bi jo bilo pred evropskimi volitvami mogoče razumeti kot podporo nekaterim strankam.

Wikipedia sicer v okviru nove direktive o avtorskih pravicah ne bo oškodovana, saj gre za družbeno koristno stran.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hrenko
24. 03. 2019 16.19
-2
Stranke, ki si najbolj želijo cenzure, protestirajo proti cenzuri. Haha
Robespierre
25. 03. 2019 07.41
+2
Vedno mora biti vse okoli vas, a ne? Vi belcki ste vedno najpomembnejsi. Vi, vi in se enkrat vi. Ce niste vstuljeni v temo, potem je bolje, da se o tem sploh ne razpravlja.
Transformerji
24. 03. 2019 14.29
+2
Dragi moji, to je naslednji korak oblikovalcev NWO!
RamzesII
24. 03. 2019 11.09
+4
Ruši se Evropa, nacionalno, družina, itd., pripravlja se podlaga za NWO, zraven prihajajo klimatski ekstremi, geološki ekstremi, treba je še omejiti širjenje informacij med ljudmi, resničnih informacij, resničnega znanja, skratka to kontrolirati, kot so vsi glavni mediji, od časnikov do TV. Pred nekaj leti je bil na Hrvaškem propadli poskus ukinitve vse oddaj na radijskih postajah in TV z alternativnimi vsebinami, znanjem, med najglasnejšimi proti temu je bil tudi Krešimir Mišak, voditelj zanimive oddaje Treće oko. Vidite kaj se dogaja zadnja leta, vedno hitreje, delajo vse da bi človek čim manj slišal, videl in predvsem vedel in spregledal, kar pa mu dajo vedeti, pa so večinoma laži, izmišljotine, neresnice, potvorbe. Zakaj nočejo, da bi ljudje vedeli, uvideli, sprevideli, spregledali, kaj tako obupano skušajo skriti, preprečiti. Svet se spreminja, oni pa tega nočejo, hočejo da ostane takšen kot je bil, da imajo svoj položaj, vpliv, moč, denar, itd. Ohraniti hočejo stvarnost, realitet, takšen ko je bil, nočejo da se spremeni, čeprav se ta neizbežno spreminja, tudi skozi klimatske, geološke spremembe, ipd. Nočejo da bi ljudje vedeli kaj se dogaja, kaj se bo dogajalo, zato cenzura, omejevanje toka podatkov, znanja, osveščanja. Če se zruši njihov navidezni Status Quo, se jim zruši vse, vse njihov svet, ki ga obupno hočejo ohraniti, ne glede na ceno. Preprečiti želijo globalno paniko v primeru osveščenosti, spregledanosti svetovnega prebivalstva glede tega kar prihaja, bodisi po naravi, bodisi s strani njihovih temnih načrtov oz. obojega. Potem se čudite zakaj so vremenske napovedi mimo, zakaj se o potresih poroča s prirejenimi podatki (nižanje dejanskih intenzivnosti), zakaj taji o tem ali onem vzroku nečesa, ali pa laže. Kam plove svet, bomo morda videli in izvedeli menda še za časa naših življenj. Bili živi pa videli, pa če tudi ne, vedenje o tem ne bo izostalo, ne glede kje boste.
RamzesII
24. 03. 2019 11.10
+2
Novi uporabnik
24. 03. 2019 10.02
+3
Tale predlog "upload filtrov" je popolna bedarija. Prvič je problem ker bo zadeva zelo draga. Torej si jo bodo lahko privoščila le gigantska podjetja. Torej podpira monopol takih kot so Googli in Facebooki. Drugič pa zadeva v praksi verjetno sploh ne bo delovala.
RamzesII
24. 03. 2019 11.00
+2
Filtri imajo kup pomanjkljivosti in kdo jamči da ne bodo manipulirali z njimi.
Recenzor
24. 03. 2019 10.02
+8
Podmladek murgelskega škrata!
nikhrast
23. 03. 2019 21.54
+4
Pirati in Violeta skupaj, potem pa veš za kaj se gre, vsaka malca je zastonj.
oježeš
23. 03. 2019 21.24
+10
Kako je že zadnjič nekdo zapisal, pa mu je večina oporekala. 'Človek je sam sebi največji sovražnik'. Pa še kako ima prav! Namesto, da bi življenje poenostavljali, ga želijo čim bolj zbirokratirati in otežiti.
RamzesII
24. 03. 2019 11.01
Da človek ne bi mislil na in se ukvarjal s pomembnejšimi zadevami.
SAF1
23. 03. 2019 19.14
+6
Pirati volil sem vas na volitvah in še naslednjič dobite moj glas!
Apostol1
23. 03. 2019 16.48
+21
Sam osebno zelo rad poslušam orkester Andre Rieua in že tretjič ga bom šel pogledat in poslušat v Ljubljano. Če mi bo pa nekdo ukinil dostop ,do teh vsebin na you tube pa ne bom pač vedel za njega in ga posledično tudi ne bom šel gledat . Sem pa Andre Rieuja že zdavnaj izplačal s kartami in vsak ,ki pogleda ali sname zastonj njegov posnetek naredi njemu reklamo in korist. Poanta je pravzaprav , da so založniki bolj pogoltni kot izvajalci in avtorji , deljenje podatkov , knjig , filmov ,glasbe in še kaj je samo splošna korist obojestransko tako za avtorje kot za uporabnike razen za založnike in za dodatne pijavke ,ki se prisesajo na avtorske pravice neupravičeno z izgovorom , da je to dobro za vse in če dodamo primerjavo recimo za študentski servis ,ki jemlje del zaslužka študentom z izgovorom , da oni urejajo delo z delodajalcem , prej ko slej vidimo , da je to navadna goljufija , vsak študent ima lahko ali indeks ali dijaško knjižico in na osnovi teh dokumentov lahko delodajalec ve ali se gre za študenta ali za koga drugega , študentski servis nepotreben in škodljiv ter pijavkast. Isto je z internetom in internet mora biti kar se le da svoboden ne pa omejen z raznimi prepovedmi ,ki gredo samo v škodo ljudem in v dobro pijavkam.
SAF1
23. 03. 2019 19.40
+12
Recimo, CD stane 3€ in naj bo 4 članska zasedba. Od teh treh € bo 4 članska zasedba dobila 70 centov in tehle 70 centov si morajo razdeliti na 4 dele. medtem drugo pobere založba. Zato pa raje glasbeni ustvarjali gredo na koncerte, več zaslužijo, lol.
oježeš
23. 03. 2019 21.29
+4
Si pozabil, da nihče ne posname samo 1 kos CD-ja? Seveda s koncertom zasluži več, ima pa tudi veliko več stroškov. Misliš, da so ljudje, ki postavljajo odre, da je elektrika in ogromno dela, ki se ga na koncertu ne vidi kar zastonj? Po koncertu pa podiranje, pospravljanje, odvažanje, plačevati Sazasu in podobnim požeruhom, davkariji itd, to vse kar zastonj?
DAEMONIUM
23. 03. 2019 15.46
-2
Nas odgovor na to sramotno potezo je samo to da volimo na EU volitvah le desne stranke ku so najprej za drzavo pa potem za unijo. To omejevanje pa je zaradi pritiska globalistov in njihovih elit ki jih predstavljata Macron in odhajajoca Merklova! Stvari bodo pripeljali tako dalec da bom odpovedal prikljucek na splet saj mobilni internet cisto zadostuje sploh pa potem ko bo vzpostavljeno 5g omrezje.
oježeš
23. 03. 2019 21.31
+3
Ti jih kar voli. Ko bodo prišli do EU, ne bodo v Sloveniji poznali nikogar več, niti se ne bodo z nami ukvarjali. Bodo sami sebi dovolj kot so že.
bracobaldo
23. 03. 2019 15.04
-22
Zastonjkarstva bo konec, zato se levi vznemirjajo.
razocarani
23. 03. 2019 16.08
+15
le kaj ti ješ da si takoooo beden ,,v vsak drek rineš politiko ,,le kaj si pa ti ti torej ne vlečeš z neta čisto nič ?? taki kot si ti ne bi smeli imet dostopa do spleta ,,
sonofabitch
23. 03. 2019 14.40
+43
To evropsko unijo so polna usta demokracije, bomo pa kmalu, ko Kitajci, ki lahko gledajo samo to kar jim vlada dovolji.
MrKrmar
23. 03. 2019 13.50
+50
Voditelji Evrope želijo tako utišati kritike na svoj račun za vse napake, ki jih delajo.
tedoVV2HCmedo
23. 03. 2019 13.43
+32
A mislijo ukinit tudi 'youtube, od kjer se da prek nekih strani zastonj pobrati glasbo?
Uporabnik8879
23. 03. 2019 13.49
+14
Ne, ker oni ne zapadejo pod EU zakonodajo, lahko ti pa omejijo v EU dostop do določenih vsebin. Samo to ne gre tko na izi, ker bi moral najprej obstajati repertuar avtorskih del, tega pa ni. Na teh portalih imajo filtre le za tiste vsebine avtorjev, ki imajo pri njih prijavljeno avtorske pravice.
Uporabnik8879
23. 03. 2019 13.41
+32
Lahko se naprezajo kot hočejo, a neta ni več možno zaustaviti. To bi bilo možno samo če bi neka centralna služba imela repertuar vseh avtorskih del. Dokler se bodo pa sklicevali na razne kvazi mednarodne pogodbe in si lastili vse pravice, pa to ni možno regulirati. Danes se na primer v SLO SAZAS lasti prav vse pravice na področju glasbe, ne glede ali so avtorji člani SAZAsa ali ne, sklicujejo se na pogodbe, ki jih še nihče ni videl, denar pa v glavnem porabijo zase. Zaračunajo pa naj bi tudi tisto, kar si nekdo zažvižga sam sebi, da ne govorim o glasbi, ki se predvaja in avtor ni član SAZASA, pa vseeno oni pokasirajo. Tako da ste moke ne bo kruha, tudi če sprejmejo direktivo.
Salamandros
23. 03. 2019 14.02
+20
SAZAS pa še goji marihuano in jo prodaja slovenski mladini, pol se pa pejt...
razocarani
23. 03. 2019 16.11
+6
saj ,ti nekakšni posredniki poberejo ves denar ,a glazbeniki dobijo drobižin še to samo nekaj njih ki delajo za SAZAS ,,zalostno je ko delomrzneži dobijo zakonsko dovoljenje za ropanje glazbenikov ,,
waga7
23. 03. 2019 13.36
+16
Je kje peticija?
Qualisvirtalisoratio
23. 03. 2019 13.29
+43
Če se bodo šli polno cenzuro bomo preprosto prekinili naročnine za komunikacije in vrnilo se bo od rok do rok, ko smo si delili in posojali kasete, DVDje ipd. Cene za diske so izjemno nizke. 10 TB podatkov je pa tako ogromno da brezveze. Vedno se najde pot. Se bomo znašli. Če bo pa država pritisnila na ISPje pa toliko slabše za njih. Se bo povečalo število radio amaterjev in drugih rešitev. Prosti pretok informacij ne bodo mogli nikoli ustaviti!!!
Qualisvirtalisoratio
23. 03. 2019 13.44
+7
tedoVV2HCmedo
23. 03. 2019 13.27
+9
Nikjer ni demokracije in povsod so diktature. Da imamo stranke in volitve, to je samo farsa. Vsaka oblast je enaka. Stranke, ki bi hotele imeti pošten svet, ne morejo priti v parlament. Pri nas je lastnik parlamenta Janša, ustanovitelj diktature Slovenije (uradno Kučan, ampak to ni res) in njemu morajo lastniki strank plačati (=dajati mi nakraden denar iz proračuna), če hočejo biti v parlamentu. Obljubiti morajo, da ne bodo izstopale iz Janševih pravil. ctrl-a, ctrl-c.
Equilibre
23. 03. 2019 13.26
+10
bomo preklopil pa na VPN
RamzesII
23. 03. 2019 13.15
+21
Neverjetno no, kar se dogaja zadnja leta, vedno hitreje, delajo vse da bi človek čim manj slišal, videl in predvsem vedel in spregledal, kar pa mu dajo vedeti, pa so večinoma laži, izmišljotine, neresnice, potvorbe. Zakaj nočejo, da bi ljudje vedeli, uvideli, sprevideli, spregledali, kaj tako obupano skušajo skriti, preprečiti. Svet se spreminja, oni pa tega nočejo, hočejo da ostane takšen kot je bil, da imajo svoj položaj, vpliv, moč, denar, itd. Ohraniti hočejo stvarnost, realitet, takšen ko je bil, nočejo da se spremeni, čeprav se ta neizbežno spreminja, tudi skozi klimatske, geološke spremembe, ipd. Nočejo da bi ljudje vedeli kaj se dogaja, kaj se bo dogajalo, zato cenzura, omejevanje toka podatkov, znanja, osveščanja. Če se zruši njihov navidezni Status Quo, se jim zruši vse, vse njihov svet, ki ga obupno hočejo ohraniti, ne glede na ceno. Preprečiti želijo globalno paniko v primeru osveščenosti, spregledanosti svetovnega prebivalstva glede tega kar prihaja, bodisi po naravi, bodisi s strani njihovih temnih načrtov oz. obojega. Potem se čudite zakaj so vremenske napovedi mimo, zakaj se o potresih poroča s prirejenimi podatki (nižanje dejanskih intenzivnosti), zakaj taji o tem ali onem vzroku nečesa, ali pa laže. Kam plove svet, bomo morda videli in izvedeli menda še za časa naših življenj. Bili živi pa videli, pa če tudi ne, vedenje o tem ne bo izostalo, ne glede kje boste.