Slovenija

Razrešitev direktorja NPU. 'Izvajajo udar po madžarsko na vse, kar je v državi demokratičnega'

Ljubljana, 06. 05. 2020 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Daniel Fazlić , Urša Vrečar
Komentarji
2951

V. d. generalnega direktorja policije Anton Travner je danes po hitrem postopku razrešil direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča, na njegovo mesto pa imenoval Igorja Lambergerja. Menjava na čelu NPU je sprožila vrsto kritik in očitkov opozicije. Da se dogaja politični stampedo ter da vlada izvaja "udar po madžarsko na vse, kar je v tej državi demokratičnega", je zedinjena opozicija. Kordiš medtem pričakuje, da se bodo v petek pred DZ znova zbrali protestniki – tokrat v še večjem številu. Posnetek Črnčeca, ki kolesari pred parlamentom in očitno 'trenira' za petkove proteste, je delil tudi nekdanji premier Šarec ter ob tem zapisal, da bo v petek verjetno gneča.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: NPU bo vodil Lamberger
    03:39
    Iz 24UR: NPU bo vodil Lamberger
  • Iz 24UR: Vse zamenjave vodilnih Janševe vlade
    02:03
    Iz 24UR: Vse zamenjave vodilnih Janševe vlade
  • Iz 24UR: Odzivi opozicije na menjavo vodje NPU
    01:07
    Iz 24UR: Odzivi opozicije na menjavo vodje NPU

 

Vlada Janeza Janše nadaljuje s kadrovskimi menjavami. Po generalni direktorici policije Tatjani Bobnar, ki Žanu Mahniču ni želela izročiti zahtevanih map, je morala oditi tudi načelnica generalštaba SV, pa tudi direktor Sove ter pretekli teden direktorica Urada za preprečevanje pranja denarja Branka Glojnarič. Na njeno mesto je vlada postavila Ivana Kopino, ki prihaja iz vrst SDS, bil je dolgoletni svetnik stranke v občini Straža.

Danes je sledila še menjava na čelu Nacionalnega preiskovalnega urada. V. d. generalnega direktorja policije je po hitrem postopku razrešil direktorja NPU Darka Muženiča, na njegovo mesto pa imenoval Igorja Lambergerja

Muženič je pred prihodom na NPU vodil Urad za preprečevanje pranja denarja, ki je v času njegovega vodenja preiskoval tudi domnevno sporno financiranje SDS. Suvereno politiko vodenja pa je nadaljeval tudi v policiji. Že dlje časa naj bi bil tako trn v peti nove vlade. O vse večjih pritiskih na prvega moža Nacionalnega preiskovalnega urada, ki preiskuje tudi domnevno sporne nabave zaščitne medicinske opreme, smo poročali že včeraj. 

Na poročanje o pritiskih na Muženiča se je že včeraj na Twitterju odzval premier Janez Janša in se vprašal, kako je lahko "ena izmed ključnih figur v aferi pranja iranskega denarja v NLB sploh zaposlena v policiji". Danes pa je zapisal, da na NPU dela 70 preiskovalcev, mnogi med njimi so verjetno sposobni in profesionalni. Po njegovih navedbah pa zaradi politikantskega vodenja ni rezultatov pri zgodbah, kot so "oprana milijarda evrov za teroriste, milijardna kraja iz državnih bank, stotine milijonov, pokradenih prek dobav v zdravstvu".

Po razrešitvi pa je danes zunanji minister iz vrst SDS Anže Logar na Twitterju zapisal,  da je "Muženič, ko je bil direktor UPPD, na zaprosila tujih uradov za preprečevanje pranja denarja v zvezi s pranjem iranskega denarja v NLB pošiljal lažne informacije". To je po besedah Logarja vse dokazano z listinami v poročilu parlamentarne preiskovalne komisije, ki je romalo na NPU. 

Opozicija: Gre za hudo vmešavanje politike v neodvisne organe 

Na razrešitev se je danes v skupni izjavi odzvala opozicija, ki je opozorila na serijo kadrovskih menjav te vlade. Da gre za še eno v celi seriji kadrovskih menjav SDS na preiskovalnih organih, je poudarila Jerca Korče iz LMŠ, in ob tem spomnila na generalno direktorica policije, načelnico Generalštaba SV, direktorja Urada za preprečevanje pranja denarja. "Menjava je izven zakonodaje, gre za hudo vmešavanje politike v neodvisne organe," ki preiskujejo tudi posle strank SDS, ki te menjave tudi izvaja. "V LMŠ smo zelo zaskrbljeni, kako nemo določene koalicijske partnerice opazujejo ta politični stampedo, ki ga izvaja SDS." 

"Včeraj so opoziciji odvzeli možnost, da suvereno odvodi parlamentarno preiskavo, danes so šli še na to, da obglavijo Nacionalni preiskovalni urad. To niso normalne prakse," je bila jasna Jerca Korče. 

"Vladno poročilo razkriva, da vlada Janeza Janše ni nič kriva, pa čeprav vsem na očeh kradejo kot srake skozi nabavo zaščitne opreme," je bil oster Miha Kordiš iz Levice. "Da se zaščitijo pred posledicami svojega kriminala, so si zadali za nalogo, da obvladujejo celotno represivno vertikalo." Tudi on spomni na vse dosedanje menjave te vlade. 

Da vlada "izvaja udar po madžarsko na vse, kar je v tej državi demokratičnega," še meni in dodaja, da so se pretekli petek pred DZ protestniki zbrali "z zelo dobrim razlogom". "Pričakujem, da nas bo ta petek še več," je zaključil. 

Zatem je nekdanji državni sekretar v kabinetu prejšnjega premierja Šarca Damir Črnčec na Twitterju objavil posnetek, kako s kolesom zaokroži pred Državnim zborom in to pospremil zgolj z besedo "trening". Tvit je delil tudi njegov nekdanji šef Marjan Šarec ter ob tem zapisal: "Danes je še veliko prostora, v petek ga bo verjetno precej manj, ker bo gneča." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Matjaž Nemec iz vrst SD pa je dejal, da se pridružujejo trem poslanskim skupinam za sklic izredne seje. "V zadnjih desetletjih smo si kot država želeli vse državne stebre zgraditi neodvisno od politike. Skozi različne vlade, leve in desne, smo se tega v različnih odtenkih držali. V zadnji Janševi vladi pa se ustvarja občutek, da je le ena in ista resnica, ki jo pišejo posamezniki s strankarsko izkaznico SDS." 

Lahko se vprašamo, do kam bomo lahko kot družba prišli in kje so meje, dodaja Nemec. Podpornike in člane koalicijskih strank pa sprašuje, "kje so meje delovanja predsednika vlade in njegove stranke, da se ne bomo jutri zbudili v tako opevani s strani Janeza Janše drugi republiki, ki ne bo več podprta s solidarnostjo, tovarištvom in razumevanjem, temveč z enim glasom. Glasom stranke SDS." 

Zahteva za nujno sejo odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo 

Poslanska skupina LMŠ je po današnji zamenjavi direktorja NPU, "zadnji v nizu politično motiviranih kadrovskih menjav, prav zaradi političnega kadrovanja v varnostno-obveščevalnih organih", vložila zahtevo za nujno sejo odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, so sporočili v izjavi za javnost. Zahtevo so podprli tudi v poslanskih skupinah SD in Levica. 

"Vsekakor ne moremo oporekati dejstvu, da ima vlada zakonsko pristojnost imenovanja posameznih oseb na položaje, vendar pa ob ekspresni menjavi ključnih kadrov v slovenskem varnostnem (in tudi obveščevalnem) sistemu lahko upravičeno sumimo, da je v ozadju vsega interes po popolnem obvladovanju varnostnih in obveščevalnih služb, tudi zato, da bi se prikrile posamezne nezakonitosti in nepravilnosti, ki bremenijo osebe, povezane z vodilno vladno stranko SDS," so zapisali. 

Policijski sindikat zahteva pojasnila 

Odzvali so se tudi pri Policijskem sindikatu Slovenije, kjer so na v. d. generalnega direktorja Travnerja naslovili pismo, v katerem med drugim pišejo: "Glede na položaj, ki ga zasedate, ne dvomimo, da bi se morali in mogli zavedati posledic svojih ravnanj in da ste odločitev o razrešitvi direktorja NPU sprejeli zavestno s tem vedenjem, zato pričakujemo, da imate za svojo odločitev tudi ustrezno pravno podlago." 

Zastavljajo mu vprašanje, "na podlagi katerih določb veljavne zakonodaje (navedite točko, odstavek in člen ter ime predpisa) je položaj direktorju NPU g. Darku Muženiču prenehal in na podlagi katere pravne podlage ste sprejeli svojo odločitev". Zanima jih tudi, na katero delovno mesto so imenovali odstavljenega direktorja. 

Opozarjajo, da bodo,"v kolikor bodo ugotovili, da je bila razrešitev s položaja direktorju NPU g. Darka Muženiča v nasprotju s predpisi, za zavarovanje pravic člana PSS dolžni zoper delodajalca in zoper vas uporabili vsa pravna sredstva".

GPU: Direktorja NPU imenuje in razrešuje generalni direktor policije 

Na Generalni policijski upravi so v odzivu na razrešitev zapisali, da se direktorja NPU imenuja na podlagi Zakona o o organiziranosti in delu v policiji. Sklicujejo se na 49. člen tega zakona, ki pravi, da "direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada imenuje in razrešuje generalni direktor policije. Za postopek se uporabljajo določbe zakona, ki ureja sistem javnih uslužbencev, o imenovanju in razrešitvi direktorja organa v sestavi."  Kot so nadaljevali, je za zakonitost razrešitve ključen peti odstavek 83. člena zakona o javnih uslužbencih, ki pravi, da je razrešitev po enem letu možna, tudi če za njo niso navedeni razlogi. Kot pa smo že poročali, naj bi vlada tudi razmišljala kar o ukinitvi ali koreniti spremembi NPU. 

Darko Muženič
Darko Muženič FOTO: Miro Majcen

Javno protestno pismo zaposlenih na NPU 

V javnost pa je prišlo tudi protestno pismo zaposlenih na NPU, ki ga objavljamo v celoti: 

"Zaposleni na Nacionalnem preiskovalnem uradu izražamo javni protest proti pravkar objavljeni razrešitvi direktorja Darka Muženiča. Nacionalni preiskovalni urad je specializirana kriminalistična preiskovalna enota, ustanovljena za posebne primere odkrivanja in preiskovanja zahtevnih kaznivih dejanj, ki je in mora delovati zakonito, strokovno ter neodvisno od katere koli politične opcije. Darko Muženič je od nastopa svojega mandata kot direktor svoje delo opravljal strokovno in profesionalno, zato njegovo razrešitev štejemo kot nedopustno, saj je izven zakonskih razlogov, ki jih določa veljavna zakonodaja.
Ocenjujemo, da vsakršno razreševanje vodilnih delavcev policije, ki presega ustaljene zakonske in strokovno argumentirane razloge, zbuja sum političnega vmešavanja v delo strokovnega organa, ki na dolgi rok prispeva k razgradnji struktur varnosti ter učinkovitega preiskovanja najzahtevnejših oblik kriminalitete v RS.
Zaposleni NPU"

Kdo je Igor Lamberger?

Lamberger je doktor ekonomskih znanosti s področja informacijsko-upravljavskih ved. Med letoma 1995 in 2014 je bil zaposlen na notranjem ministrstvu, kjer je bil sprva kriminalistični inšpektor, nato višji kriminalistični inšpektor, leta 2002 pa je prevzel vodenje Sektorja za gospodarsko kriminaliteto. Med letoma 2005 in 2014 je bil predavatelj na Višji policijski šoli, predaval pa je tudi na Fakulteti za varnostne vede. Leta 2014 je bil imenovan za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo je takrat vodil Boris Štefanec. Ob imenovanju je takrat dejal, da si bo prizadeval, da se Slovenija, kar se tiče preprečevanja korupcije, vsaj približa skandinavskim državam, kjer je tega pojava bistveno manj.

Igor Lamberger.
Igor Lamberger. FOTO: Bobo

Sodeloval je tudi pri pripravi Strategije obvladovanja gospodarske kriminalitete v Republiki Sloveniji, ki jo je vlada potrdila leta 2003, in skrbel za njeno realizacijo. Bil je predstavnik policije v mnogih medresorskih delovnih skupinah, tudi kot namestnik vodje skupine, ki je nadzorovala izvajanje programa preprečevanja kriminalitete za obdobje 2012–2016. Sodeloval je tudi z državnim tožilstvom in pri pripravi sprememb kazenske zakonodajo. Marca letos se mu je iztekel mandat na KPK. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2951)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Streznitev
09. 05. 2020 09.15
-10
Novinarji ne samo zavajajo, temveč že javno pozivajo k puču, kar pa je kaznivo dejanje. Glede na videno so sami pomagači pri tej raboti. Pripeljejo v studio gospo Prošek, ki pravi, da gre za spontan protest ljudi, potem pa za maskami vidimo znane obraze političnih strank, ki se ne morejo sprijazniti z izgubo oblasti pa čeprav so samorazpustili. Nam, ki smo okusili krutost režima in se leta 1991 borili za demokratično Slovenijo, ne moremo dovoliti, da se obnovi režim, ki se nam ponuja s strani slavilcev diktatrorskih osebnosti tipa Kidrič. Ko gledam in poslušam medije, opažam retoriko udbomafijskega režima bivše YU. O teh zadevah pa je potrebno nujno obvestiti svet Evrope.
France Korosec
12. 05. 2020 15.45
-3
Svet Evrope ma druge probleme! Vatikan tudi ima dost svojga pranja usrane pederske in pedrofilske žehte! -------------------------------------- "Samo Melanija in Marija Pomagaj nas lahko še rešita!" PRESS
minkica91
08. 05. 2020 20.55
-8
novinarji spet zavajajo. čisto normalno je, da vsaka vlada postavi svoje ljudi na ključna mesta.
minkica91
08. 05. 2020 20.54
-7
normalno, da mora vsaka vlada imeti svojega človeka na pravem mestu, drugače itak ne more vladat, to je čisto normalno.
SVETTEL5
07. 05. 2020 21.21
+15
Predlagam SDSu družbeno koristno dejanje; NAREDITE KOLEKTIVNI SAMOMOR!
FAUSTOS1
07. 05. 2020 12.34
+11
torej od prve ure vladanja sds se kopira orban in njegovova strahovlada tudi janša je z strahovlado in tiranijo nad lastnim narodom vzpostavil avtokratski sistem en vodja ena država-po stalinovsko in komunistično,čeravno kot bivši kadet kumrovške komunistične šole sedaj to zanika in ima strah od zvezde a teh je v vesolju miljarde miljard.
Malinha
07. 05. 2020 13.30
+5
Streznitev
09. 05. 2020 09.24
-4
Ne pozabi na zvezdo repatico, ki jo gledaš za Božič v cerkvi Missa. Ravno taka je kot tvoja s srpom in kladivom, ker je bil Jožef in tvoj vzornik delavec. Praznik je uvedel Pij 12 prvega maja 1955.
Brane Grant
07. 05. 2020 11.50
-3
Ne delajte se še bolj neumne, kot ste. Kaj pa 80 šarčevih kadrovanj tik pred bednim odstopom, da ostalih sploh ne omenjamo?
Streznitev
09. 05. 2020 09.31
-2
Po vstopu v stranko jim reprogramirajo možgane,da lahko z njimi neskončno manipulirajo in jih programirajo, kar je opazno po lažnivih in zavajajočih komentarjih.
gulmor
07. 05. 2020 11.03
-5
Vlačijo tole iransko pranje denarja iz naftalina... Če ga ne bi naša banka, bi ga pa Luxenburška ali katerakoli druga evropska. Denar ne smrdi.
Streznitev
09. 05. 2020 09.38
-7
Sedaj si povedal vse, vam rdečim je le za denar, ki se ga pridobi z mafijskimi rabotami. Delo vemo, da vam ne leži, kar lahko vidimo iz dneva v dan. Šarec je bil predsednik vlade dokler je lahko delil bonbončke, ko je bilo treba delat, je pa utekel.
SVETTEL5
07. 05. 2020 11.03
+11
Že Sokrat(470-399p.n.š) je opisal JJ vlado; In ko bodo lopovi in prevaranti končno demokratsko prevzeli oblast ,ker kriminalci in zločinci težijo po moči bo nastala hujša tiranija ,kot je bila za časa katere koli monarhije ali oligarhije.
Streznitev
09. 05. 2020 09.45
-6
Dragec 75 let ste na oblasti in kradete in ste nedolžni, kot je nedolžna prostitutka, ki se odpravlja v penzijo. YU ste sami vodili, pa je bila totalno izropana, da še obresti od kreditov ni bila več sposobna plačevati.
SVETTEL5
07. 05. 2020 10.53
+15
ja ja JJ je mati in oče Sloveskega korupcijskega sistema in na njegovi grbi je 90% vsega ukradenega v Sloveniji ampak, ker je soustvaril ta sistem ga tudi ta sistem ščiti...sem spada policija, tožilci, sodniki ,zakoni in ,ko vse odpove ga zaščiti Ustavno Sodišče!! P,S. Zakaj je v Avstriji korupcija kraja ,ki nikoli ne zastara v Sloveniji pa ne...ja ja vprašajte JJ Princa Teme!👿👹
SVETTEL5
07. 05. 2020 10.51
+12
Janša prevzel finančno ministersrvo--ALELUJA! Odgovor na tonečo se ladjo Slovenija!! Veliki firer JJ ima zelo uspešno metodo , potrebno je izvrtati še večjo luknjo ,da ladja potone potem na novih predčasnih volitvah , ki jih je napovedal 4.12 .2011 bo veliki obramboslovni ekonomist rešil našo in svetovno fiskalno politiko , naše in svetovno gospodarstvo, našo in svetovno socialno politiko, ukinil kapitalizem ,socializem in komunizem in ustanovil novo ureditev Janšizem.Za zaščito svoje ureditve bo organiziral Janšistične križarje jih oborožil z vsemogočnim ponarejevalnim orožjem z enotami za barvanje in zaslepljevanje in pri tem mu bodo pomagali najbolj preizkušeni verski križarji z 2000 letnimi izkušnjami zaslepljevanja vseh ver, Katoliški,pravoslavni ,muslimanski ...Aleluja ...Slovenija bo voditelj sveta!! Tako preprosto je to ....veliki firer že ve...
Malinha
07. 05. 2020 10.12
+7
Kod desničarja me je zelo sram tega kar, počne krivosodje še bolj se, pa neznansko sramujem te vlade Precedniku sem prau fatalno zaupau, vendar ga ne bom nikoli več volil. Morda gdo ve gdaj bodo volitve? Zagaj sprašujem? Ker je razlogov zagaj več kod dovolj
Nany10
07. 05. 2020 10.16
-4
katera vlada, pa ni menjala ljudi, samo sedaj NE nehajte pa rajši kaj preberite 5 listov nazaj
Malinha
07. 05. 2020 10.22
+12
mackintosh
07. 05. 2020 10.39
+7
misa si opazil da so si svečkarski lažnivci zdaj začeli nicke z imeni in priimki dajat? gotovo s ta pravimi hahahahaha. a res mislijo da imamo vsi plastificirane možgane kot to imajo janezove ovčice :)
Streznitev
09. 05. 2020 09.53
-1
Ti imaš namesto glavo samo kapuco dežnega plašča, pod njo pa črna luknja, ki vsrkava in deluje le na udbomafijske frekvence tovariš Macki.
VolkBrenin
07. 05. 2020 10.07
+14
kako je torej preprečeval in KAJ KONKRETNO JE PREPREČIL lambergar v korupciji
Millady
07. 05. 2020 10.15
+9
Tega ne vemo, ima pa potencial in pogled podoben dr. Radanu ;)
Streznitev
09. 05. 2020 10.01
-5
Kaj je naredil moža nič, enako kot tisti, ki ga je postavil popolnoma nič. Nekaj pa le pokakal se je pred vso vesoljno Slovenijo. Sedaj pa hoče opravljati popravce, ker misli, da je še vedno šolarček in da se bo učil na naš račun-zguba. Pahor naj mu da samokolnico in vile in naj gre v Lipico. Tam imajo stalno potrebo po konjarjih, ki kidajo to kar on je.
VolkBrenin
07. 05. 2020 10.05
-1
ker se Muženiču očita nedelo......vprašanje za sekto sds ..//.."Ta stranka je postala sekta,« pravi nekdanji član SDS Franc Pojbič...// .......o lambergarju ....Leta 2014 je bil imenovan za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo je takrat vodil Boris Štefanec. Ob imenovanju je takrat dejal, da si bo prizadeval, da se Slovenija, kar se tiče preprečevanja korupcije, vsaj približa skandinavskim državam, kjer je tega pojava bistveno manj........IN KAJ KONKRETNO JE STORIL v teh svojih prizadevanjih.... ??????
yanay
07. 05. 2020 10.01
+4
To jim uspeva zato, ker smo ostali preveč inertni in ne gremo na volitve. Če bi se volitev udeležilo vsaj dve tretjini volilnih upravičencev, bi bil % za SDS precej nižji. Tako pa sami veliko pripomoremo, da nam SDS nekaznovano zliva gnojnico na glavo. Torej, potrebno se bo organizirati in povečati volilno udeležbo, le tako bomo morda uspeli ublažiti hude posledice po njihovi vladavini. Vsi na volitve!
picijulka1
07. 05. 2020 10.17
+14
Točno tako. Če ne greš na volitve, oddaš glas nasprotnikom svojih vrednot.
Streznitev
09. 05. 2020 10.07
-3
Daš glas nasprotniku, ki ima vrednote, kot so ljubezen, modrost, zdravje, enake možnosti za vse, izobraževanje, napredek človeštva, mir na svetu, kar pa pri izbrancih udobomafije ne boš zasledil.
SVETTEL5
07. 05. 2020 10.01
-2
KOt je JJ hotel pred leti uničit Slovenijo in uvesti TRojko ..Janša prevzel finančno ministersrvo--ALELUJA! Odgovor na tonečo se ladjo Slovenija!! Veliki firer JJ ima zelo uspešno metodo , potrebno je izvrtati še večjo luknjo ,da ladja potone potem na novih predčasnih volitvah , ki jih je napovedal 4.12 .2011 bo veliki obramboslovni ekonomist rešil našo in svetovno fiskalno politiko , naše in svetovno gospodarstvo, našo in svetovno socialno politiko, ukinil kapitalizem ,socializem in komunizem in ustanovil novo ureditev Janšizem.Za zaščito svoje ureditve bo organiziral Janšistične križarje jih oborožil z vsemogočnim ponarejevalnim orožjem z enotami za barvanje in zaslepljevanje in pri tem mu bodo pomagali najbolj preizkušeni verski križarji z 2000 letnimi izkušnjami zaslepljevanja vseh ver, Katoliški,pravoslavni ,muslimanski ...Aleluja ...Slovenija bo voditelj sveta!! Tako preprosto je to ....veliki firer že ve...SEDAJ NADALJUJE !...
Streznitev
09. 05. 2020 10.10
-1
In vi ste takoj izkoristili priložnost in sanirali banke. Seveda plačali so državljani, okoristili so se pa zopet isti-komunisti in njihovi sateliti.
najvsivedo
07. 05. 2020 09.57
-7
Janša ta NPU takoj ukiniti ...Pa dati predlog za ustanovitev finančne policije ...POTEM PA NAJ LEVNUHI SKAČEJO DO PLAFONA.
mackintosh
07. 05. 2020 09.58
+7
najsi svečka mala ...... saj veš kako gre naprej mi treba pisati :))))))
PS2Xministri
07. 05. 2020 10.13
-5
mackintosh
07. 05. 2020 10.30
+12
vidim da ti slovenščina ne gre a madžarščine se boš moral pa kar sam naučiti.
srebrnibreg
07. 05. 2020 10.55
+4
Dobra ideja svečkarke za finančno policijo. Njen lopovski idol je že na drugi dan stanovalec Doba.
mackintosh
07. 05. 2020 10.58
+4
srebrni pozabi SĐS bi bila iz tega izvzeta bi pa preiskovala :)))
Streznitev
09. 05. 2020 10.23
-1
Mackiju je prekinjena povezava z murgel- central- kompjuter, ker so njegovi komentarji vedno bolj bogi, bogi. Možno je tudi, da so že gin elektronke, ki so se pregrele glede na napeto situacijo. Srebrnemu pa je prepih upihnil še edino preostalo svečko, pa tudi šibic že primankuje, ker jih je dal Šarec v plan šele za Božiča.
bababu
07. 05. 2020 09.52
+17
Ok. SDS dobi na volitvah najvišji procent. Ok. Ampak ali nismo v procentu ostalih vsa preostala večina? SDS "hara" po sistemu kot zmagovalka? Trenutno s zgolj s podporo tistih, ki vedo, da bi v primeru ponovnih volitev izgubili mastne stolčke?
bababu
07. 05. 2020 09.55
+6
Predlagam, da na naslednjih volitvah stranke, ki so trenutno v opoziciji, kandidirajo pod enim imenom....
yanay
07. 05. 2020 09.48
+12
Me zelo zanima, kaj bo vlada storila s tistim famoznim napotkom, da morajo vsi, ki so delali med karanteno, dobiti dodatek. Ko pa poslušam in berem po medijih, so ta dodatek dobili le nekateri. Sploh delavci v zdravstvu in delavci v domovih ostarelih so povsem izviseli. Vlada bi morala dati odlok,da morajo ta dodatek dobiti vsi sodelujoči, ne pa, da delodajalec določa, kdo ga bo dobil .
picijulka1
07. 05. 2020 09.57
+8
Krizni dodatek so že dobili zaposleni v nekaterih državnih podjetjih, ki pa z zdravstvom ali obladovanjem pandemije na kakršen koli način nimajo nobene zveze.
pepe007
07. 05. 2020 09.45
+0
Šarec ni nobene menjave naredil?
mackintosh
07. 05. 2020 10.32
+10
svečko pod šarcem se je v letu in pol pokradlo najmanj 10x manj kot pod janezom v manj kot dveh mesecih. še počivalška je imel nekaj časa na vajetih dokler ga janez ni uspel podkupiti.
Streznitev
09. 05. 2020 10.26
-5
Poglej koliko bonbončkov je razdelil in potem ne piši neumnosti, ki ti jih posreduje centralni štab zavajanja, ker se smešiš.
brabusednet
07. 05. 2020 09.40
-10
Levičarji največji sovražniki demokracije,si jo sedaj hočejo prilastit,kot socjalistično vrlono.A res mislite,da smo pozabili vašo preteklost dejanja in politično nasprotovanje demokracije.Zaradi besede izrečene demokracija ste narod zapirali na Goli otok.Banda pokvarjena hinavska.
Cervantes Saavedra
07. 05. 2020 09.54
+14
ZA brab: Nekaj si hudo zamešal na svojem podstrešju. Levičarji so izumili in razvijali demokracijo skozi vso zgodovino človeštva. Udejanjanje socializma in nacifašizma je bilo katastrofalno in čisto nasprotje demokracije. Dandanes ni več resnih političnih teženj po vrnitvi v nedemokracijo socializma, celo tebi pa morajo biti dobro znane politične sile, ki so vse bližje novemu desničarskemu absolutizmu (Italija – Salvini, Casa Pound…, Madžarska, Hrvaška, Poljska, Rusija, Turčija…= pravi dream team, a ne!?) v Evropi. In kdo pri nas je temu blizu. – Med drugim vse njih druži tudi skupna gonja proti javnim medijem, ki se zavzemajo za demokracijo. Mmm? – In, mimogrede, poleg krivično zaprtih so na Goli otok zapirali predvsem tiste (večinoma z vzhoda Jugoslavije), ki so se zavzemali za stalinistični sistem pri nas. A ga malo pogrešaš, z novim Vodjo?
Streznitev
09. 05. 2020 10.39
-3
Dandanes ni več resnih političnih teženj po vrnitvi v nedemokracijo socializma, kjer pa je, se mu ne odpovejo in represija je strahotna, četudi je na zunaj vse idealno. Samo 1,4 milijarde Kitajcev živi v represiji (imam stik z Kitajci, ki so bili na začasnem študiju v Sloveniji pa le s težavo pridemo v stik preko skritih kanalov, ker za njih ni internetne povezave, čeprav smo hoteli imeti stik le zaradi razno raznega komercialnega sodelovanja, na povratku so jih blokirali) in ti boš to primerjal recimo z Italijo.