Slovenija

Direktor NPU: Stojim za svojimi zaposlenimi in ne vidim razlogov za svoj odstop

Ljubljana, 01. 07. 2020 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nika Kunaver, Anja Kralj
Komentarji
431

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Igor Lamberger se je odzval na hišne preiskave glede spornih poslov z zaščitno opremo in zavrnil navedbe o politični motiviranosti preiskav. "Kriminalisti NPU so dokazali, da njihovo delo vodita izključno načeli zakonitosti in strokovnosti, da so pri svojem delu nepristranski, ne glede na to, kdo nastopa kot osumljenec kaznivega dejanja. Zato nasprotujem vsem neutemeljenim in neargumentiranim očitkom, ki letijo tako na kriminalistično stroko, kot tudi na vse kriminalistke in kriminaliste, ki predano in požrtvovalno opravljajo svoje delo," je poudaril.

Na direktorja NPU Igorja Lambergerja smo naslovili vprašanje, ali deli mnenje notranjega ministra v odstopu Aleša Hojsa, da so bile včerajšnje hišne preiskave povezane s spornimi posli z nabavo zaščitne opreme politično motivirane.

Lamberger je v odgovoru poudaril, da so "Kriminalisti in kriminalistke Nacionalnega preiskovalnega urada že večkrat dokazali, da njihovo delo vodita izključno načeli zakonitosti in strokovnosti, da so pri svojem delu nepristranski, ne glede na to, kdo nastopa kot osumljenec kaznivega dejanja. Zato nasprotujem vsem neutemeljenim in neargumentiranim očitkom, ki letijo tako na kriminalistično stroko, kot tudi na vse kriminalistke in kriminaliste, ki predano in požrtvovalno opravljajo svoje delo."  

'Stojim za svojimi zaposlenimi'

Na vprašanje, zakaj je podpisal dokumente za omenjene preiskave in ali tudi on razmišlja o odstopu, je odgovoril: "NPU je preiskavo začel na podlagi aprila prejete prijave, od samega začetka pa preiskavo vodi in usmerja Specializirano državno tožilstvo RS. Tudi dejstvo, da je Policija eden najbolj nadzorovanih organov v državi, je garant za njeno zakonito in strokovno delo. Stojim za svojimi zaposlenimi in ob njihovem strokovnem opravljanju dela ne vidim razlogov za svoj odstop."

Igor Lamberger
Igor Lamberger FOTO: Bobo

Ne udbovski nadzor, Zakrajšek policiji sam predal svoj telefon

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v  včerajšnji obrazložitvi svojega odstopa med drugim poudaril, da sam za preiskave ni vedel, da pa jih sicer vidi kot "politično motivirane". Po njegovi oceni policijo med drugim usmerjajo "tožilci, ki so se v preteklosti že izkazali kot tisti, ki pretežno vodijo postopke proti politično neprimernim osebam".

Velika težava za akterje znajo biti po naših neuradnih podatkih SMS sporočila s telefona nekdanjega šefa blagovnih rezerv  Antona Zakrajška, ki je sam predal telefon policiji.  "Kriminaliste NPU je v razgovoru z Antonom Zakrajškom zanimalo, zakaj sva se srečala 26. februarja, daleč pred mandatom vlade. To, da sva se dobila tam, so ugotovili iz poslanih SMS-sporočil! Sledenje virusu bo težava, udbovski nadzor ne," je namreč na Twitterju zapisal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Ne udbovski nadzor, po naših zanesljivih informacijah, je Zakrajšek policiji sam predal v pregled svoj telefon. Kar pomeni, da je povsem soglašal, da se z vso vsebino na njem seznani policija. 

 

Domnevna politična motiviranost preiskave naj bi bil eden od razlogov za Hojsov odstop. "Ne morem pristati na to, da očitno v naši državi policijo bolj kot direktor ali kot nekdo drug, ki bi jo moral, torej vsa struktura znotraj policije, usmerja tednik Mladina, usmerjajo tožilci, ki so se v preteklosti že izkazali kot tisti, ki pretežno vodijo postopke proti politično neprimernim osebam - torej zoper desnico," je dejal med drugim. Po njegovih besedah gre očitno tudi v tem primeru zgolj za eno in edino željo: "diskreditirati nas ministre, predsednika vlade in doseči to, kar si nekateri neizmerno želijo, padec te koalicije in ohranitev vseh privilegijev /.../".

Na aktivnosti NPU in Počivalškovo pridržanje se je včeraj na Twitterju odzval tudi premier Janez Janša. "Konkretnega postopka zoper ministra Zdravka Počivalška ne komentiram. Komentiram pa dvojna merila pri izboru prioritet s strani NPU, tožilstva in sodstva. Vsi našteti so dolžni delovati v skladu z ustavo in zakoni, odgovorno in neselektivno," je med drugim zapisal in dodal ključnik #SelektivnaPravica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (431)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flinder
05. 07. 2020 17.11
NPU je kreacija globoke države in v sedanji situaciji skuša globoko državo zaščititi pred propadom.Če Janši uspe prebroditi ta mandat in če potem dobi še enega bo izginil NPU pa tudi FDV in RTV Slo in na tisoče nevladnih organizacij s po enim članom
Ost1234
02. 07. 2020 14.46
+2
Hojsi Travnerju :Dokazov je več kot preveč, zato je bolje da odstopiva kot da naju obtožijo, da sva potunkala Počivalška in vlado! V nasprotnem je z nama v SDS dokončno konec! Nihče drug pa naju že tako ali tako ne mara ....
Josip Kmet
02. 07. 2020 14.19
+2
Tako je!!!! Kje so preiskave za Stožice, NLB, kje priskave za krajo pri meni in je tožilka napisala, da je ta kraja minornega značaja.... mimogrede kradljivec poljščin je bil podpornik SD...iz družine tudi ena oseba večkrat vidna komentatorka na TV SLO 1.... Me zanima ali bodo uvedli preiskavo proti Nemčiji, ki je na letališču v Hamburgu zasegla vsebino petih transportnih letal z opremo za zaščito, ko le te ni bilo možno tako rekoč nikjer dobiti in je bila namenjena v Severno Italijo? Ali bodo uvedli preiskavo tudi za vsa tista predplačila, ki so jih opravile vlade držav članic EU in celo sama Evropska komisija kot skupna nabava in s dobavitelji izginili in to ne glede na dejstvo, da so se EU veleposlaništva trudila slediti dogajanju na trgih daljnega vzhoda? Ali so pri kriminalistih zagotovili da imajo vsaj osnovno znanje o transportni logistiki in špediciji? Namreč, ko gledam državni zbor, izjava marsikaterega politika, TUDI DESNEGA in da sploh ne omenjam novinarjev, na žalost nihče ne pozna osnove trgovine, posebej ne trgovine v kriznih razmerah ali lahko tudi rečemo v brunih razmerah, ko ponudba in povpraševanje nihata urno in ne samo dnevno.... Vse je treba vsekakor povprašati o zdravju in o ekonomskem zakonu trga, ki smo se ga učili tudi v času popolne socialistično samoupravne ekonomije... Ali bodo uvedli preiskavo tudi v novo nastale tovarne na Kitajskem ali preko Kitajske v Vietnamu, Thailandiji in drugih bližnjih državah....?
veronqa
02. 07. 2020 11.00
-2
JJ bo moral zamenjati 80% ljudi, ki ga ne marajo. Malo težka bo!
lakala28
02. 07. 2020 10.44
+0
Iz dneva v dan mi je vse skupaj bolj čudno. Nič ni slučajno, pravijo Nemci. A da jajo ne bi vedel, kaj pripravlja NPU? In sam je nastavil tega človeka tja? Težka bo... Še malo, pa bo jasno, kaj je v ozadju. Lahko tudi scenarij, da bodo s tem prikazali, kako zelo pošteni so, v bistvu pa bodo vse naredili, da ne bo dokazov. Kot pri poslancu Magajna, ko je iz Policijskih prostorov nepojasnjeno izginil disk z dokaznim materialom. In tako bi se vlada izkazala kot pošteno. Počakajmo nekaj dni, da bomo videli izdelek NPU. Ali bo ovadba ali zgolj poročilo.
Josip Kmet
02. 07. 2020 14.21
+2
Kdo pravi, da ga je on nastavil? Njemu ga je nekdo priporočil kot verodostojnega in nepristranskega tako, kot je to bilo z Virantom. V resnici pa je infiltrirana podlasica....
jastreb13
02. 07. 2020 10.25
-1
Še ena podlasica v službi te vlade, ki jo je na zelo prefinjen način podtaknila udbo partijska sekta. Vlada bo morala čimprej poostrit selekcijo in temeljiteje preverit kadre, ki so že imenovani in jih še imenuje na strateško pomembne položaje v državi. Če tega ne bo storila v najkrajšem možnem času je ves trud in dobro delo zaman, ker je na položajih preveč izdajalcev , ki se jim ne gre za dobrobit države in državljanov ampak za svojo rit in čim dlje ostati na oblasti. Če bi ti politično nastavljeni osebki na NPU bili res tako strokovni, zakoniti in nepristranski, bi že zdavnaj preiskali bančni kriminal, kriminal v zdravstvu, pranje iranskega denarja, .....tako pa delajo samo po ukazih svoje levo politične sekte, ki jih je nastavila z razlogom klubovati in podtikati dobro delujoči slovenski vladi.
France Korosec
02. 07. 2020 10.49
+3
Al je podlasca al pa mora past z lojtre, lestve po slovensko. ne veš s kakšnim razpisom bi našli norca, ki bi šel glavo dat naprodaj v brlogu NPU.
Bofur
02. 07. 2020 10.25
+7
V funkcionalni državi bi zaradi preiskave korupcije v vladnih vrstah odstopil gospodarski, ne pa notranji minister. Ne zato, ker je kriv ali bi se počutil krivega, temveč da bi organom pregona zagotovil nemoteno delo in ker je delo ministra ob izgubi zaupanja objektivno oteženo. Notranji minister pa bi v funkcionalni državi namesto z odstopom in pavšalnim zmerjanjem kriminalistov postregel s konkretnimi podatki o bojda nepremagljivih anomalijah »politične policije« in javnosti pojasnil, kaj je ali bo s pomočjo novonastavljenih kadrov storil za njihovo odpravo. A pri nas ljudje na položajih očitno ostajajo ali odstopajo iz napačnih razlogov, država pa se nam med vpitjem o globoki, ugrabljeni, udbomafijski državi … spreminja v tragikomičen ring, po marsičem primerljiv z onim pred drugo svetovno vojno.
France Korosec
02. 07. 2020 10.55
-2
Bravo, končno nekdo, ki pove tapravo, čestitam! Ravno izhajajoč iz teh osnov, mi je nesprejemljivo, da Hojs odstopi. Zame je zdaj on zame navaden revež, mislil sem, da je kerlc-vidim , da je navadno revše, ki je tudi nesposoben vodenja.
Josip Kmet
02. 07. 2020 14.29
+1
Mislim, da nihče ne sme odstopiti, če jih je kaj v hlačah ali kiklah. Drugače pa lahko menjavajo vsak dan ministre in sekretarje. Prej bi rekel, da je opraviti temeljito čistko celotnega javnega sektorja in to od čistilk navzgor in ne samo ministre in sekretarje ter direktorje.... Vlada administracija in ne tej ubogi poslanci, kjer jih je več kot tri četrt, ki niti ne vedo kaj delajo tam. Oni samo dvigajo roke, kot jim večna administracija narekuje, da je prav.... karkoli hoče kdo narediti je takoj tam "pravna služba", ki tam vedri in vodi že izpred osamosvojitve naprej........ kako lahko pravnik, ki je tam že 25 let reče to pa se to ne da tako..... saj to ni vprašanje... on mora samo poskrbeti DA SE TO NAREDI....
kritika1
02. 07. 2020 10.07
+11
To je pravilna in pokončna poteza. Svoje zaposlene moraš braniti pred takimi napadi. Res je, da je preteklost tega urada zaznamovana s čudnimi zgodbami vendar zaradi tega minister nima pravice, da meče vse v isti koš. Strinjam se, da nekateri postopki tečejo nerazumno dolgo, da so zgodbe, ki nekako ne pijejo vode, vendar pravi minister tega nebi nikoli izjavil, prav nasprotno, pohvalil bi fante, da delajo, da bo zadeva končno razjasnjena. Če v tej zgodbi nič ne drži, ne vem koga je potem strah? Po naših predpisih mora tožilec dokazati krivdo, osumljenec, obtoženec .. pa ima na razpolago vsa pravna sredstva, da te dokaze sesuje, ovrže ... To, da pa minister sanja neki globoki državi ..., to od resnega politika ne moreš pričakovati in več kot očitno je, da sta tako Travner kot on pogorela na celi črti in da ju je Janša dobesedno vrgel na cesto zaradi nesposobnosti. Če opoziciji, ki protestira očita, da počne neumnosti je sedaj dokazal, da ni nič boljši. Opozicija lahko zamenja vlado v parlamentu in ne na ulici, Počivalšek bo svojo nedolžnost lahko dokazal v postopku in ne s političnimi pamfleti o globoki državi, udbomafiji ... Dragi g. Hojs imel si v rokah aparat, ki bi lahko s strokovnim delom ugotovil in razkrinkal to "udbomafijo", ne pozabite dragi minister, policija si ne odreja nalog sama ampak je to v pristojnosti ministrstva, v konkretne postopke pa se res ne sme vmešavati ima pa v rokah močne inštrumente od nadzora ... Gospod Hojs poglejte si dokument, ki ga je podpisal minister, naslov je "Usmeritve in obvezna navodila za pripravo načrta dela policije v letu 2020". Če tam kaj manjka lahko dopolnite, spremenite in ne delajte se neumnega, da minister nima nobenih pristojnosti nad delom policije ima in to strateške! Če pa želite usmerjati konkretne postopke potem pa morate zamenjati poklic in iti v operativo. Lomberger vam je nalil čistega vina in ne obnašajte se kot žrtev in ne trosite neumnosti o politični odgovornosti, ste se morda poslušali, politično ste odgovorni, ker policija dela po zakonu in zato odstopite?? Hvala bogu, da vsi poznavalci dobro vedo zakaj ste morali oditi.
cirenij
02. 07. 2020 09.48
+15
Lamberger, vse čestitke!!!!
User1035444
02. 07. 2020 12.25
+2
polnostabla
02. 07. 2020 09.44
+21
KAAAAJ...odstopil naj bi ta ki preiskuje...tisti pa ki je preiskovan pa...obdrži svoj stolček...pa mi nismo samo noooori...mi smo MEGA NOOOORI...
jastreb13
02. 07. 2020 09.53
+6
Druga svetovna vojna in komunistična diktatura naj bi bila v Sloveniji preteklost. Časi udbo partijskih nastavljenih preiskovalcev njihovega podtikanja dokazov, blatenja, diskriminacij in likvidacij političnih nasprotnikov so mimo.
Jožica2611
02. 07. 2020 11.03
+4
kje te ti živiš - mali sivi še ima no je imel vse niti v rokah - potem pa je nastavil dva totalno nesposobna za vodenje vlade kaj res misliš, da je pri nas demokracija - če bi bila demokracija bi tvoj glas kaj štel na volitvah
Kekec 007
02. 07. 2020 09.44
+13
Hojsi pljuva ogenj in žveplo. Hm, šment a je tud on kaj basal?
lakala28
02. 07. 2020 10.45
+2
Po moje je to zgolj predstava za javnost. Vse bolj se mi to dozdeva.
Damjan Logar
02. 07. 2020 09.33
+19
Resnično več ne razumem. Direktor NPU, ki ga je nastavil JJ, pravi, da delajo posteno in stoji za svojimi zaloslenimi in da ni nobene globoke drzave...kdo zdej tukaj nor...vsak ima svoj odgovor
Jožica2611
02. 07. 2020 11.04
+0
kaj res misliš, da on odloča koga bodo preiskovali ne bit naiven no
CIGU MIGU
02. 07. 2020 09.32
+21
a ta počivalini,ne zna nič iz lastne glave,saj ima vse napisano,upam,da ve vsaj datum rojstva brez plonk ceglna
langaš 1
02. 07. 2020 09.17
-16
Glej Kino POP zdaj : Boško Buha, levi junak.
El Diablo 2013
02. 07. 2020 09.19
+17
ja filmov o domobranceljnih ni...... ni nobene teme, razen bežanja in skrivanja po hostah 😂😂😂
pravisprehajalec
02. 07. 2020 09.41
+4
To si pa ti malo z rdečimi zamešal. ne pozabi da so šele po nemški kapitulaciji prišli iz hoste....
jastreb13
02. 07. 2020 10.01
-1
Komunistična - politična propaganda, da komunisti prikažejo sebe in zlorabljeni partizanski boj v lepi luči, zanimivo da nikoli pa niso kazali ozadja tega "boja" da bi narod videl za kaj je v resnici šlo. Če je kateri partizan samo posumil ali podvomil v poštene namene njihovega NOB je hitro izginil brez sledu.
jastreb13
02. 07. 2020 10.03
-2
Kateri polit komisar je pa tebe v šoli zgodovino učil?? Ali si pa prešprical ure zgodovine? Če ne bi, bi vedel, kdo je bežal, se skrival po hostah in iz njih hodil ropat nezaščiteno slovensko podeželsko prebivalstvo. Ti tvoji filmi so samo levo komunistična propaganda, da se komunizem in zlorabljen partizanski boj prikaže v lepi luči , kar pa še zdaleč ni bil. Šlo je za navadne skrivače, ki so se preživljali z ropanjem domačega slovenskega prebivalstva na podeželju.
kmkm
02. 07. 2020 10.09
+3
eni so na položajih se ne skrivajo po hosti.
kmkm
02. 07. 2020 10.10
+3
kakšen odgovor se pričakuje od slepca ja tak kot si ga napisal!
Andree
02. 07. 2020 08.44
+32
a ga ni imenovala vlada Janusha Janshe?
mačo123
02. 07. 2020 08.54
-19
Ustanovila ga je Kresalka.Že pri samemozačetku NPU je šlo za zlorabe.
Nimasmisla
02. 07. 2020 08.42
-9
ko ga pogledaš se ga že ustrašiš
poper00
02. 07. 2020 09.35
+12
polnostabla
02. 07. 2020 09.45
+7
Petur
02. 07. 2020 08.40
+8
cela drzava je polna igralnic,ki perejo denar.pomembno da ga nebi prali nasim drzavljanom v osebnem stecaju.iranu ,kolikor je res,so naredili uslugo,zato dobili kaksno vilo,in to je to.tovaris tito je sicer za take usluge pridobil ljudstvu ogromno nafte recimo.
lumpimonster
02. 07. 2020 08.32
+16
Temu se reče dober šefe :)😁😁😁👍
Petur
02. 07. 2020 08.26
+21
pred odstopom ima se najmanj raziskati posle madzarska tv,pa bosna krediti in verigo ostalih rabot janeza.!
prinašalec2
02. 07. 2020 08.28
+4
...in odgovorne za pranje denarja, pa še kakšne zokijeve "nečednosti", nje?
kmkm
02. 07. 2020 08.59
+7
zanimivo je to, da so desni bili prisotni pri vseh pranjih denarja
marker1
02. 07. 2020 09.28
-4
Laž ponavljaš in upaš, da se bo vsaj nekaj prijelo.
prinašalec2
02. 07. 2020 08.25
-10
Ne, da bi sam odstopil, deložirat bi te morali.