Slovenija

Direktor Sove molči o tem, kdo je 'naročnik' ovadb

Ljubljana, 28. 10. 2020 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
252

Po tednu dni, odkar smo razkrili, da naj bi na Sovi pisali kazenske ovadbe po navodilih "naročnika", ta naročnik pa naj bi bil po naših informacijah kar kabinet predsednika vlade, še vedno nismo dobili nobenih odgovorov od direktorja Sove Janeza Stuška.

Janez Stušek tako ne želi odgovoriti, ali res zaposlenim odreja, koga morajo kazensko ovaditi, ali ovadbe vlagajo kar brez dokazov in še, ali dobiva navodila iz kabineta predsednika vlade Janeza Janše. V razvpiti zgodbi o domnevnem pranju iranskega denarja v Novi ljubljanski banki, ki se do danes uradno sicer še ni potrdila, si največja vladna stranka prizadeva, da bi določeni ljudje končali v kazenskem postopku. 

sova

Tako smo prejšnji teden poročali, da naj bi po neuradnih podatkih v to vključili še Sovo. Zaposleni na Sovi pa so glede na dokumente, s katerimi razpolagamo, opozarjali na domnevno sporno početje. "Agencija nima dostopa do predkazenskih spisov v zvezi z opravljanjem preiskav, ki so jih vodili NPU, SDT in policija, zato trditve, da svojega dela niso opravljali korektno, ne more podpreti z nobenimi dokazi. Glede na navedbe mnenja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge z dne 15. 9. 2017, do katerega imamo zgolj omejen dostop, pa lahko trdimo le, da obstajajo indici, da se vsi postopki niso vodili skladno z zakonom. Kot dodatni indic, da navedeni organi svojega dela niso opravljali vestno, lahko dodamo tudi izjave g. Pezdirja – če so navedbe resnične – saj je glede na njegovo javno izpostavljanje v tej zadevi, pa tudi na sodelovanje pri obeh preiskovalnih komisijah DZ zares nenavadno, da ga nihče od vpletenih akterjev nikoli ni kontaktiral." Takšna komunikacija naj bi se po naših informacijah dogajala na Sovi glede dogovarjanja, koga bi lahko kazensko ovadili in zakaj. 

Janez Stušek
Janez Stušek FOTO: Facebook

Zaposleni na Sovi so celo zapisali: "Skladno z navodilom direktorja se kazenska ovadba ali naznanilo o sumu, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, v delu, ki se nanaša na predmetne državne organe, vseeno odda brez dokazov oziroma dostopa do dejanske dokumentacije zgolj na podlagi indicev, saj so takšne želje naročnika." Pa tudi: "Skladno z izrecnim navodilom direktorja smo v naznanilo dodali še vse zahtevane osebe in popravke." Kdo torej izbira imena ljudi, ki jih je treba kazensko ovaditi, kdo daje navodila direktorju Sove, kdo je "naročnik", ki Sovi odreja, kaj naj počne, in ali gre za nezakonito početje? Po vseh teh vprašanjih Janez Stušek molči.

Vprašanja za Sovo, odgovor: 'Za pojasnila vprašajte Knovs!'

Na Sovo smo poslali vprašanja, kako komentirajo naše informacije, da od zaposlenih zahtevajo, da pišejo kazenske ovadbe po željah "naročnika". Kdo je torej naročnik? Ali drži, da navodila prihajajo iz kabineta predsednika vlade? Ali to pomeni, da podrejenim odrejajo pisanje ovadb zoper policiste in tožilce ter jih vlagajo celo brez dokazov? Zakaj se Sova sploh ukvarja s predkazenskim postopkom v zadevi pranje iranskega denarja v NLB? Kakšna pooblastila ima Sova, da posega v predkazenske postopke, ki jih usmerja Specializirano državno tožilstvo? Kako komentirajo zapis v dokumentu "skladno z izrecnim navodilom direktorja smo v naznanilo dodali še vse zahtevane osebe in popravke"? Vendar direktor Sove Janez Stušek ne želi odgovoriti niti na eno vprašanje. "V povezavi s poročanjem medijev o nadzoru KNOVS na Sovi 15. oktobra 2020 glede vaših vprašanj predlagamo, da za pojasnila zaprosite KNOVS kot pristojno nadzorno parlamentarno telo," so nam sporočili z Urada vlade za komuniciranje. Jasno je, da ne moremo na Komisiji za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb preverjati, kaj počne direktor Sove, kakšna navodila daje zaposlenim in kaj jim odreja, niti tega, ali držijo navedbe v dokumentih, ki smo jih pridobili. Na vse to lahko odgovori samo prvi mož Sove Stušek, ki pa nobene naše navedbe ni zanikal.

Opozicija: Z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje. Nedopustno. Zloraba pristojnosti

Za komentar dogajanja na Sovi smo vprašali tudi vse štiri opozicijske politične stranke. "Informacije, da naj bi bili na Sovi deležni navodil kabineta predsednika vlade za naznanilo kaznivih dejanj ne presenečajo, vse kaže, da se predstavniki vlade sedaj 'poslužujejo' direktnega vpliva na avtonomne institucije za politične namene s podrejanjem represivnih organov za delo v korist interesov največje koalicijske stranke. Prepričani smo, da bo resnica glede teh informacij oziroma njihova potrditev kmalu prišla na dan, s tem pa se bodo dokončno in popolnoma razgalila dejanja kabineta predsednika vlade, njega samega ali ministrov aktualne vlade. Ne nazadnje imamo ravno te dni možnost videti, kako je minister za notranje zadeve, gospod Hojs, lagal glede domnevne izposoje denarja kriminalista NPU za odkup prepovedane droge," so sporočili iz poslanske skupine Socialnih demokratov. V SAB pa pravijo: "Domnevno naročene kazenske ovadbe na Sovi nas ne bi presenetile, je pa takšno početje povsem nedopustno in v popolnem nasprotju z vladavino prava oziroma pravno državo." 

"Sova je obveščevalno-varnostna služba, katere osnovno poslanstvo ni pisanje kazenskih ovadb – ravno nasprotno. Z zaskrbljenostjo spremljamo javne objave o tem, da naj bi Sova naznanjala domnevne sume kaznivih dejanj po naročilu. Težko si predstavljamo, da bi bilo kaj takšnega res, kajti to bi bila evidentna zloraba pristojnosti in pooblastil, ki jih ima direktor agencije. Pričakujemo, da bodo pristojni državni organi po uradni dolžnosti ugotovili, ali v Sovi res prihaja do takšnih nedemokratičnih praks," menijo v stranki LMŠ. V poslanski skupini Levica pa so nam odgovorili: "Ne čudimo se, da prihajajo navodila za delovanje Sove neposredno iz kabineta vlade. Nenazadnje je tudi Sova z novo vlado dobila novo, ubogljivo vodstvo. Seveda so takšna navodila iz kabineta vlade, ki že vnaprej vključujejo določene ugotovitve, sporna. Janez Janša si že vse od prevzema oblasti želi podrediti vse državne represivne institucije. To najboljše prikazuje dogajanje na Nacionalnem preiskovalnem uradu, kjer je prišlo do več zaporednih menjav in odstopov vodstva. Dokler bo na oblasti Janez Janša, lahko pričakujemo, da se bodo napadi na NPU, policijo, Sovo in ostale institucije nadaljevali. Z vsakim odstavljenim direktorjem, premeščenim zaposlenim, uvedenim izrednim nadzorom ter ostalimi formalnimi in neformalnimi sankcijami bo zlorabo oblasti težje zaustaviti. Boj za naše jutrišnje svoboščine in pravice zato poteka že danes – in se lahko konča edino tako, da ta vlada pade."

Policija: Za preiskovanje uradnih oseb Sove je pristojen Posebni oddelek SDT

Tudi na policiji vprašamo, ali bodo morda preverili dogajanje na Sovi oziroma vlaganje ovadb po naročilu. "Policija ne razpolaga z morebitno kazensko ovadbo ali prijavo, ki naj bi jo po navedbah medijev zoper konkretne fizične osebe – tudi iz vrst policije – podala Sova, zato se tudi ne moremo opredeljevati do postavljenih vprašanj. Na splošno pa lahko pojasnimo, da so skladno s 145. členom Zakona o kazenskem postopku vsi državni organi in organizacije z javnimi pooblastili dolžni naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti, če so o njih obveščeni ali če kako drugače izvejo zanje. Obenem z ovadbo pa morajo navesti dokaze, za katere vedo, ter poskrbeti, da se ohranijo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, na katerih ali s katerimi je bilo kaznivo dejanje storjeno, ter druga dokazila. 

Organ, ki zadevo preiskuje, pa je po uradni dolžnosti dolžan preverjati tudi morebitne okoliščine, ali je bilo s podajo takšne ovadbe morebiti izvršeno kaznivo dejanje Krive ovadbe po 283. členu KZ oziroma katero drugo uradno pregonljivo kaznivo dejanje, pri čemer je tudi napeljevanje h kaznivemu dejanju opredeljeno kot kaznivo. Za preiskovanje morebitnih kaznivih dejanj uradnih oseb Sove je skladno s 158. členom ZKP pristojen Posebni oddelek na Specializiranem državnem tožilstvu," nam je odgovoril Drago Menegalija z Generalne policijske uprave.

Tožilstvo: Pričakujemo, da bo KNOVS v primeru nepravilnosti podala naznanilo

Na Specializiranem državnem tožilstvu so nam pojasnili, da redno spremljajo tudi medijske objave in v primeru, da zaznajo sume kaznivih dejanj na podlagi 161. člena ZKP (če do državnega tožilca pride glas o kaznivem dejanju), proučijo dostopne informacije ter po potrebi od pristojnih organov zahtevajo zbiranje potrebnih obvestil in izvedbo drugih ukrepov. "V tej smeri proučujemo tudi medijske objave. Kot vam je poznano, pa državna tožilstva v zadevah, ki se nahajajo v predkazenskih postopkih, zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov informacij ne morejo posredovati. Kot je razvidno iz medijskih objav, je v zvezi z izpostavljenim Komisija DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb že opravila nadzor. Zato pričakujemo, da bo komisija v primeru zaznanih nepravilnosti podala naznanilo na pristojno državno tožilstvo," so zapisali na SDT. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (252)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Branko Poženel 1
17. 11. 2020 16.46
Poseganje v neodvisnost represivnih organov , ki se dogaja pod Janševo vlado, je tako alarmantno, da samo čudi, da se tisti, ki so za to zadolženi, še niso zbudili. Posebej še zato, ker to počnejo ljudje, ki so v večini bili ali so še vedno osumljenci v različnih zadevah. Nujno je potrebno kazensko ovaditi odgovorne.
sinhron
29. 10. 2020 11.53
+4
Država , ki izrablja ( beri SDS ) obveščevalno službo za svoje pritlehne , nezakonite stvari , ne zasluži zaupanja ! V Sovo so infiltrirali svoje krte in zamenjali vodstvo , tako , da obvladujejo to službo , zato lahko prihaja do takih in drugačnih zlorab !
proofreader
30. 10. 2020 16.20
+1
Janša je zaposlil lepo Natašo? Kakšne neumnosti pa pišeš?
Antoniozmaj
29. 10. 2020 11.49
+3
Hotel je postati velik kot Tito, postal pa je ničvredni twito. le kdo bi to lahko bil?
proofreader
30. 10. 2020 16.20
+1
majsta
29. 10. 2020 11.39
+4
republika banana
solo33
29. 10. 2020 10.35
-4
Tale prispevek je že kar nekaj dni na dokaj vidnem mestu tega portala. Komentarjev vedno manj. Zgleda, da morajo 24ur vztrajati s tem prispevkom, kljub temu da vse temelji na nekih predvidevanjih in sumih nepreverjenih virov. Najbrž je namen je, da se razna ugibanja počasi vtisnejo v spomin ljudem. Nihče več se ne bo spraševal ali ti zapisi držijo. Pomembno bo, da se ljudje spomnijo, da so o tem nekje nekaj prebrali. Niso pomembna dejstva in dokazu. Ugibanja (tudi nepreverjena) postanejo "dejstva". To je najbrž namen.
proofreader
30. 10. 2020 16.21
+1
kahelc
29. 10. 2020 10.22
+3
Sova na naslovni sliki zgleda, kot da je vseh teh peripetij ze navelicana
tiandra4
29. 10. 2020 09.12
+3
To je nova slovenska demokracija
Sajuz
29. 10. 2020 08.57
-1
spustite luč... malo nižje... uničili boste lutkovno predstavo!
hickel
29. 10. 2020 08.44
+6
ivan janez avnojski
Petur
28. 10. 2020 21.59
+3
ce molči je to priznanje.nobeden ne bi smel in mogel diktirajo nekim službam in če,je to lahko samo aktualna vlada!cisto prozorno je vse skupaj.
Antoniozmaj
28. 10. 2020 21.58
+11
če se v kratkem ne bo zgodila "ulica", potem nam slovencem res ni pomoči
iga_biba
28. 10. 2020 21.57
+6
Kabinet PV je tudi nastavil Sušnika :) Pa Žahniča.
srebrnibreg
28. 10. 2020 20.45
+14
Kriminalci mislijo, da so vsi kriminalci in sedaj vse okrog sebe obtožujejo. Enkrat medije, pa državljane, pa udbo, pa Kučana le sebe ne vidijo. Obsojenci in koruptivci bi vse zaprli, da bi potem lažje kradli.
Bogdan Kranjc
28. 10. 2020 20.34
-11
zakaj se bojijo odpiranja starih zadev ,levici teče voda v grlo pokvarjeni rdečkari.
ElectroVoice
28. 10. 2020 20.08
+12
Zgleda, da je Stušek bolj programabilen od Gorenjevega pralnega stroja...
amedeo
28. 10. 2020 19.40
+17
Kar sedaj nori janez počne z sovo tudi Ceausescu ni počel s securitate!!!
Bogdan Kranjc
28. 10. 2020 20.31
-12
amedeo---tisi mejhen premladosten dabi vedelza diktatorja v ROMUNIJI.
biggbrader
28. 10. 2020 19.32
-9
Prvi pameten direktor Sove, po dolgem času partijskega eksperimentiranja. On točno ve kdo na policiji lahko njega nadzira in to sigurno niso politični aktivisti "neodvisnih" medijev.
resslovenka
28. 10. 2020 19.57
+11
Hja, se ve kdo je šef. Predsednik vlade, kakopak. Kdo se pa njemu upa zoperstaviti? Tisti, ki jih je ustoličil prav gotovo ne. 😎
murch
29. 10. 2020 08.34
+6
Ce je cela drzava rdeca, razen v SDSu zbrani "bivsi" komunisti, zakaj se pol pac ne izselis v Srbijo, kjer Janezov prijatelj demokraticno vodi drzavo.
Ost1234
28. 10. 2020 19.28
+14
Nič bat ... Z našim populistom bo uredila CIA. V 14 dneh po izvolitvi Bidena .. Tako je obljubil ...
biggbrader
28. 10. 2020 19.36
-12
Mcmrtfg
28. 10. 2020 18.47
prvaliga
28. 10. 2020 18.34
+13
že izgleda kot poslušen kljukec
mitjaa17
28. 10. 2020 20.24
+6
Ta pa da je direktor naše Cie...sej še jugo vojske ni probou