Slovenija

Direktor STA vladi sporočil, da ji omogoča dostop do vseh poslovnih knjig in spisov

Ljubljana, 12. 04. 2021 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.S., STA, T.V.
Komentarji
408

V soboto je minil 100. dan, odkar Slovenska tiskovna agencija ni dobila plačila za opravljeno javno službo, s tem pa jo vlada na pragu 30. letnice obstoja peha v propad, pravi direktor Bojan Veselinovič. V dopisu je vladi sporočil, da ji kot edinemu družbeniku STA omogoča dostop do vseh poslovnih knjig in spisov, četudi nikoli niso prejeli takšne zahteve.

Vlada kot razlog za zaustavitev javne službe STA navaja, da STA še vedno ni dostavila dokumentacije, na podlagi katere bi se lahko pripravilo ocena 'primernega financiranja', je zapisal direktor Bojan Veselinovič. Sam je bil letos že dvakrat pozvan k podpisu pogodbe o opravljanju javne službe za leto 2021, vendar naj za to ne bi izkazal interesa, kar pa sam zanika. 

"Zato javno sporočam Vladi Republike Slovenije kot edinemu družbeniku STA, da ji kot direktor STA omogočam dostop do vseh poslovnih knjig in spisov, in to kljub temu, da na družbo nikoli ni naslovila takšne zahteve. Doslej se s sklepom Vlade RS za prenos korporacijskih pravic v zvezi z zahtevo po dokumentaciji ni izkazala tudi nobena vladna služba ali organ. To velja tudi za Ukom," je sporočil Veselinovič. 

Vlado zdaj javno poziva, naj mu pisno sporoči, komu in na kakšen način naj se omogoči dostop do želene dokumentacije. S strani Slovenske tiskovne agencije gre sicer za potezo, na podlagi katere bi ji lahko očitali pravno nekorektnost, meni. Kljub temu se je Veselinovič po posvetu s pravniki vendarle odločil za to potezo, čeprav zahteve vlade kot družbenika po vpogledu v dokumentacijo niso dobili. 

"Namesto tega smo bili naslovniki številnih dopisov Ukoma, ki so me silili v protipravno ravnanje in bili deležni diskreditacij tiskovne agencije, zaposlenih in mene kot direktorja, da skrivam dokumentacijo. S tem javnim pismom sem pisno seznanil tudi člane NS STA, Svet delavcev STA, Zastopstvo novinarjev STA in Sindikat novinarjev STA," je navedel. 

Veselinovič poudarja, da se je za ta korak odločil "v velikem precepu med doslednim spoštovanjem jasno določenega pravnega okvira, ki ureja informacijske pravice družbenika, in izničenjem praznega izgovora vladne strani, ki vodi v finančno izčrpavanje STA". Opozoril je tudi, da vlada ogroža socialno varnost zaposlenih. 

Slovenska tiskovna agencija.
Slovenska tiskovna agencija. FOTO: Bobo

Sedmi protikoronski zakon (PKP 7) nalaga, da se za javno službo STA letos zagotovijo sredstva iz državnega proračuna ne glede na to, ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo, in sicer v skladu s sprejetim Poslovnim načrtom za leto 2021. Ta je tudi po Zakonu o STA jasno določen kot podlaga za presojo o 'primernosti financiranja' in posledično za odmero nadomestila za opravljanje javne službe. NS STA ga je za leto 2021 sprejel decembra lani, ko ga je tudi posredoval vladi. Že tedaj so vlado prosili za pripravo pogodbe o opravljanju javne službe za letos, a pogodbe do danes še niso dobili, dodaja Veselinovič. 

Vlada je sicer danes sporočila, da je Ukom pozval Veselinoviča k podpisu nove pogodbe 24. februarja in 29. marca, pri čemer so objavili dva dopisa. V njih sicer piše, da Veselinoviča pozivajo, "da se izjasni, ali priznava Ukom kot predstavnika ustanovitelja, da lahko pripravimo novo pogodbo, hkrati s tem pa seveda posreduje vso zahtevano dokumentacijo".

"Po določilu PKP 7 ta sicer ni potrebna, zato so očitki, da sem bil že dvakrat pozvan k podpisu pogodbe, za kar naj ne bi izkazal nobenega interesa, popolnoma neutemeljeni. Pač pa drži dejstvo, da vlada svojih obveznosti do STA ne izpolnjuje niti po PKP 7 niti po Zakonu o STA."

Na to po besedah Veselinoviča opozarja tudi pooblaščeni revizor. V svojem mnenju je ugotovil, da računovodski izkazi pošteno predstavljajo poslovanje STA v letu 2020. Zapisal pa je, da neizpolnjevanje obveznosti ustanovitelja negativno vpliva na likvidnostni položaj STA in ogroža njeno neomejenost delovanja. Dolžnost vlade je, da v imenu ustanovitelja s spoštovanjem zakonskih obveznosti prepreči propad STA. 

V Ukomu na vprašanje o tem, ali se bo vlada odzvala na Veselinovičev poziv in posredovala podatke o tem, kam in na kakšen način naj se omogoči dostop do želene dokumentacije, niso odgovorili. Ugotavljali so le, da Veselinovič Ukomu do danes ni posredoval zahtevane dokumentacije. "Glede na dejstvo, kako je direktor Veselinovič odpustil nekdanjega odgovornega urednika (Boruta Meška leta 2009 op. a.), ko je bil hudo bolan, pa je več kot jasno, da mu usode novinarjev STA ne pomenijo nič, sicer bi dokumentacijo posredoval že tedaj, ko se je zanjo zaprosilo," so navedli. Očitajo mu tudi, da "posameznim nadzornikom" onemogoča delo. Zato je vlada 18. marca sprejela sklepe, s katerimi želi preprečiti, da bi Veselinovič uničil STA, so navedli.

Nadzorni svet je sicer vlado konec marca pozval, naj nemudoma poplača zapadle obveznosti do STA in izvršuje svoje zakonske obveznosti za financiranje javne službe skladno s sprejetim poslovnim načrtom STA za leto 2021. Ugotovil je, da STA nepretrgoma in v neokrnjenem obsegu opravlja javno službo obveščanja javnosti po zakonu o STA, pa tudi, da je STA doslej poslovala zelo uspešno. Tudi nadzorni svet STA je poudaril, da so vse želene listine in podatki vedno na voljo vladi kot edinemu družbeniku STA.

Odzval se je tudi predsednik SMC in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek, ki je sporočil, da se mu zdi današnja odločitev direktorja STA, da bo vladi omogočil dostop do poslovnih knjig, "prava poteza, le malce pozna". "STA je pomembna državna institucija, zato je nujno hitro rešiti ta spor," je dodal. Dodal je še, da SMC "podpira in zagovarja svobodo medijev in medijskega izražanja".

V NSi se na Veselinovičev poziv danes niso odzvali, pač pa so zgolj spomnili na nedavni dopis predsednika NSi in podpredsednika vlade Mateja Tonina, ki je Veselinoviča pozval, naj nemudoma posreduje zahtevano dokumentacijo Ukomu. Ob tem pa je ocenil, da so se odnosi med Veselinovičem, vlado in Ukomom v preteklih mesecih tako skrhali, da bi morali v dobro agencije ponuditi svoj odstop.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (408)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
14. 04. 2021 10.31
+1
Ta "politična elita "si je podredila ne samo policije , podredila si je praktično vse državotvorne institucije razen uporniško STA , ki želi ostati v službi ljudi in s poštenim poročanjem omogočiti ljudem , da vidijo pravo sliko dogajanj v Sloveniji in svetu in ne prirejeno , lažno in strankarsko obarvano in zato izvaja tak pritisk nanjo !
Vinkll
12. 04. 2021 21.49
+1
haha ....je prišel veselinko po kolenih do JJ ............
13klu?
12. 04. 2021 20.00
+2
Načrtno po madžarskih poteh.
aghr
12. 04. 2021 19.14
-2
V normalni državi bi za takšno ravnanje z mediji vlada odstopila in odgovarjala.
jodr
12. 04. 2021 19.09
+2
A Veselinović preko novinarjev sporoča vladi svoje želje? Res nenavaden način komuniciranja.
Bofur
12. 04. 2021 19.21
-2
Hm. Saj je poslal dopis na PV ... pa tudi na vlado ...
Bofur
12. 04. 2021 18.41
+0
Dejansko se je Vlada odpovedala temu, da opravlja naloge in pravice družbenika STA, po zakonu o STA in v imenu Republike Slovenije. To pomeni, da bi finančno ministrstvo moralo na podlagi zakona o PKP 7 izplačati sredstva STA. Ali bi ta sredstva moral od finančnega ministrstva izterjati Predsednik države kot izvoljeni predstavnik Republike Slovenije, oziroma v njegovem imenu Državni zbor.
Bofur
12. 04. 2021 18.28
+4
Vlada dejansko priznava, da je nezmožna skleniti pogodbo z STA. Ampak ta nezmožnost sklenitve pogodbe je popolnoma na strani vlade. Vlada priznava, da ni zmožna opravljati nalog po zakonu o STA oziroma nalog in pravic družbenika STA. In v imenu Republike Slovenije, torej EDINEGA ustanovitelja in družbenika STA, je to s PKP 7 storil DZ, NAMESTO VLADE. Gre za dejansko ustavnopravni zaplet. Ne glede na vse, "in kdo ima prav", "in kdo ima daljšega", bo z junijem STA insolventna, kljub PKP7, in zakonu o STA. Stečaj STA je poraz za Republiko Slovenijo !!! In Državni zbor.
1955123
12. 04. 2021 17.27
+0
Končno je VESELINOVIČ dojel ,da je treba sodelovati z lastnikom.
prašek
12. 04. 2021 18.09
+1
Že od prvega dne Veselinovič razlaga, da je pripravljen dati VLADI vse zahtevane papirje ! Ti pa lažeš !!!!!!
Bofur
12. 04. 2021 18.36
+3
prašek, tega na Ukomu ne razumejo, in nočejo razumeti. Da bi lahko vlada v zadnjih 6 mesecih opravila že šest revizij, vsaj mesec eno. In to vse po zakonu, "ne napamet", ali pa iz kaprice.
mmickica
12. 04. 2021 17.26
+2
Pa je le zaleglo!
riss
12. 04. 2021 15.26
+1
Samodržcu in samoupravljalcu s temelji VeselinoviĆa je začela voda tečt v grlo. Ali pa so sodelavci KONČNO spoznali, da je problem samo v njemu.
za svobodo
12. 04. 2021 17.14
-1
ALI PA VLADNI PLAČANCI ŠE ZMEROM NISTE DOJELI DA GA UKOM SILI V KRŠENJE ZAKONA
najvsivedo
12. 04. 2021 15.13
-2
Tukaj mogoče igra Veselinovič PODLO igro saj KAR naenkrat ponuja vladi dostop in če bi vlada to sprejela bi Veselinovič dejal ,da so kršili zakon in bi se pritožil na US in bi vlada ta postopek izgubila ..Tu mora vlada dobro premisliti saj rdeći zadnje čase vse stavijo na ustavno sodišče.
lado-a1
12. 04. 2021 16.41
-1
Veselinovič vladi nikoli ni preprečeval dostopa. Torej si s svojo teorijo lahko obrišeš ...
za svobodo
12. 04. 2021 17.14
+0
murate
12. 04. 2021 17.40
+0
KOdOvce
13. 04. 2021 08.11
Pošlji telegram velikemu, da tole prebere, takšne svetovalce sigurno potrebuje! Bravo!
yanay
12. 04. 2021 13.44
+1
Sem prepričan, da se bo spet oglasil Urbanija, seveda s tihim soglasjem samega Janeza in ponovno zahteval dokumentacijo, ki mu pravno formalno sploh ne pripada!
najvsivedo
12. 04. 2021 14.59
-1
Po tvoji logiki je pa Ukom dolžan nakazila Sta-ju...???
yanay
12. 04. 2021 15.38
+1
Po zakonu je nakazila dolžna izplačevati vlada.
za svobodo
12. 04. 2021 17.15
+1
SVEČARIJA NEHAJTE SVOJE LAŽI ARGUMENTIRATI Z LOGIKO SAJ CELA SLOVENIJA VIDI DA VAM JE MIŠLENJE TUJ POJEM
staridida
12. 04. 2021 20.54
travc
12. 04. 2021 13.11
+4
Plačo naj temu Veselinoviču malce znižajo.
za svobodo
12. 04. 2021 17.15
-1
pa saj bo vredu
12. 04. 2021 12.59
+3
In kaj si bodo sedaj namislili?
Janez Grabrijan
12. 04. 2021 14.59
-1
lado-a1
12. 04. 2021 12.46
-2
Ne vem, če bo pomagalo. Nisem povsem prepričan, da je v tej vladi kdo pismen. Morda bi bilo bolje, da jim pošlje video? Če je to primerno za Evropsko komisijo, bi morda bilo tudi a vlado OK??
Sredina
12. 04. 2021 12.41
+13
a 3 mesce je rabu da je knjige "prilagodil"!?
Janez Grabrijan
12. 04. 2021 15.00
+4
Še ni končal zavlačuje če bi bile končane bi jih sam prinesel pa bi bil mir in denar tako pa...
Madžaroš
12. 04. 2021 12.32
+8
A še vedno deluje to levičarsko trobilo.... uhh levičarji se zarastejo kot bršljan
Šekularac
12. 04. 2021 12.43
-1
za svobodo
12. 04. 2021 17.16
+1
KOMUNISTIČNA PARTIJA SE JE ZARASLA V SAMO JEDRO SĐS
Bigbadjohn
12. 04. 2021 12.29
+2
Ooo! ĐiĐi Degustito bo lahko osvojil svojo prvo bralno značko! Pa čeprav le iz "poslovne" literature!! Krokodilu se ne gleda v zobe...
zibertmi
12. 04. 2021 12.26
-2
17. aprila 2021 bo Slovenijo obiskal VIRUS! Telefoniral je Janši, naj razpiše Odlok o epidemiji! Virus bo na slovenskem ozemlju obiskoval ljudi 30 dni, potem bo obiskal druge kraje. Začenja se zanimivo poglavje načrtne razpisane epidemije, ki se nahaja zgolj v računalnikih in na papirju. Zunaj računalnikov in zunaj naše pameti tega virusa in epidemije ni. Vlada bo za goljufijo in posledično za povzročeno nasilje in škodo, podprto z dokazano korupcijo korporacij, plačala z glavo.
staridida
12. 04. 2021 13.22
-1
Moj prijatel, pa ve da obstaja virus, ker ga je dobil-k sreči tudi prebolel...
zibertmi
12. 04. 2021 12.24
+8
glas bom oddal stranki, ki bo v svoj program vključila: 1️⃣. Cerkveni davek (nemški sistem – samo kdor se deklarira za vernika, plačuje svoji religiji) 2️⃣ Odpoklic poslanca (kvota v volilnem okraju) 3️⃣ Nekaznovanost politikov 4️⃣ Test psihične stabilnosti politikov 5. zahteva: Uzakoniti prepoved fašistične propagande!
franz1988
12. 04. 2021 13.03
+2
Sem proti. Potem levičarji odpadejo po vseh alinejah, razen prve.
Malin3
12. 04. 2021 13.09
-2
zadnji stavek je zanimiv, poraja se vprašanje a leve al desne?
lado-a1
12. 04. 2021 14.05
-2
wolfterier
12. 04. 2021 16.19
+1
6 prostovoljno plačevanje RTV si pozabil,drugače je pa v redu.Pa komipropagando bi tudi lahko prepovedal,a ne.